Dagens träning

Idag har vi inte kommit iväg på drop-in träningen vi gått på tidigare onsdagar. Skolavslutning närmar sig och på dagens agenda var det Marias klass som hade grillning vid vår lilla sjö. Så jag fick ställa in träningen som skulle vara samtidigt.

Men Ella har iallafall fått viss social träning idag då hon varit på sin första promenad med grannen och grannhunden utan att någon i vår familj var med. Först protesterar hon och så typiskt henne streta emot och sätta upp tassen på kopplet. Men grannen var envisare och det lönade sig Ella travade islut iväg på promenad. Jättenyttigt och bra för då kan vi byta tjänster när det behövs. Sedan har Ella fått följa med på grillningen vid sjön det blev en hel del socialträning och passivitetsträning. Det jobbigaste var att sitta stilla runt matte medan Husse och Johan spelade bandy en bit bort. Ella älskar att sno bandybollen från Johan. Men se idag blev det till att sitta hos mig.

Legogubbar

Inte trodde jag att det skulle vara så kul att leka med legogubbar. Imorse på promenaden var en legogubbe det enda jag hittade i fickan för att köra lite sökövningar. Vi var på en otroligt varm och solig äng med högt gräs men Ella fixade iallafall att plocka fram den lilla legogubben. Hon fick jobba hårt eftersom jag inte slängde den dirket i vårt spår utan ut några meter ifrån där vi gick samt att jag skickade henne ca 50 meter efter jag kastat gubben. Man ser direkt när hon får vittring på den. Då liksom stelnar hela kroppen till och sökandet går över i en annan dimension till att bli väldigt direkt och rationellt.

Hemmavid körde vi också lite stumpplock till tvättkorgen. Tänk vad många strumpor 5 personer konsumerar på en dag. Det blir många godisar det och dessutom en glad matte som slipper springa och plocka på vanligt sätt. Ella plockar gärna upp allt från uthällda kulor till stumpor och andra små föremål. det gäller bara att jag fokuserar och gör något nyttigt av det. Som någon sa "endast fantasin är hinder i träning av en Perro".

Tjejhelg i London

I helgen har Ella fått vara utan sina Mattar då vi drog till London. Jag trodde att jag arbetat upp min kondition och muskulatur i benen men inte tillräckligt för 3 dagars gående i London. det var jag, Maria och min syster Annica. Även om vi förökte vara med buss och tunnelbana så tror jag vi gick i 6-7 timmar minst varje dag. Vi tittade på Big Ben, Tower bridge, Trafalar squere, Picadilly circus, London Eye och däremellan shopade vi roligaste affärerna låg i Camden, Maria var alldeles salig 4 marknader i samma område och de flesta sålde "punk" kläder. Alla Marias pengar tog slut men hon skulle nog gladeligen ha spenderat lika mycket till. Kläderna hon köpte var helt ok och jag förstår hennes glädje. Vi får se om jag kan skicka in en bild när jag får tillfälle att tömma kameran. Nu är vi i allafall tillbaka i vardagen och ungarna börjar sina förberedelser för skolavslutningar med picknickar var och varannan dag, så nu gäller det att ha tungan rätt i munnen för att inte gå fel och stoppa ner matsäcken i fel väska :-)


Marias största inköp, en underbart ljuvlig klänning i svart och vitt.


Maria i en typisk engelsk telefonkiosk.


Marias tolkning av BigBenJag gillar verkligen husen på Portobelloroad Vilka färger, helt fantastiskt


Min syster Annica vid ett typiskt övergångsställe (med blinkande gult ljus) och en dubbeldäckare.


Maria matar de tama ekorrarna utanför Buckingham Palace.

Föreläsning om mentalitet

Vi, Perroklubben stockholm, hade föreläsning om Mentalitet och Mental Hund beskrivning (MH) i Torsdags. 19 personer slöt upp vilket känns jättebra. Birgitta som höll i föreläsningen är MH domare och jobbar aktivt med hund på Heltid, ofta med problemhundar. Föreläsningen var intressant och vi kunde se att MH avdramatiserades endel och jag tror vi var fler som gick därifrån nyfikna på att beskriva våra hundar. Perron är ju så pass ny och har en relativt liten population i Sverige. Hörde att det är 831 hundar registrerade just nu. Vi kollade också upp att t.o.m. förra året var totalt 38 hundar beskrivna. Rasklubben vill ha 100 bekrivningar för att göra en generell beskrivning av rasen så vi har en lång väg kvar.
På föreläsningen gjorde vi bl.a. en mindmapp över vad hundarna reagerar med aggresivitet på och en med vad hundar blev rädda för. Sedan tittade vi på hur dessa saker mappar in på MH beskrivningen. Genom detta kunde vi se hur testerna tagits fram. Det vi hundägare och uppfödare ofta är rädda för är att våra hundar inte ska "hålla måttet". Fast det finns ingen regel som säger vad som är rätt och fel. En vallhund reagerar helt olika än en vakt eller jakthund och frågan är vad våra hundar är tänkta till. En generell MH beskrivning skulle säkert kunna hjälpa vana hundköpare att förstå vilka styrkor och svagheter Perron har. Samtidigt som uppfödarna kan jobba mot gemensamma mål vart vi vill med rasen.  Föreläsningen var bra och tänkvärd och jag hoppas att vi fört diskussionen en bit framåt. Själv är jag sugen på att testa Ella:-)

Pipen är hittad

Ellas lilla pipleksak är hittad. Nåväl den var inte så hemskt långt borta fysiskt men menalt :-)
Under tiden före löpet  så tappade jag lite grann sugen på att träna lydnad och pipen använde jag mycket då så den blev kvar i vinterjackan. Nu när Ella verkligen går framåt och det snabbt efter att jag först "hittade" tillbaka till klickern så har vi så smått tagit fram suget efter täning. Idag åkte alltså pipen fram och jag tänkte ta tag i det moment jag kände vi klarade allra sämst "ställande under gång".
Träningsuppgiften vi fått tidigare från tränaren Lotta var att gå baklänges näsa mot nos och sedan ge kommandot "stå" därefter skicka pipen över huvudet på Ella när hon stannat som belöning.
Ända sedan vi börjat med denna övning har Ella hoppat fram mot mig så jag har aldrig riktigt kunnat ge kommandot och känna att pipen blir en belöning. Nu minskade jag förväntan och lärde Ella med hjälp av klickern att bara gå mot mig.
Det tog några klick men som vanligt lär sig Ella snabbt om jag bara kommer på hur jag ska göra :-)
Därefter körde jag med pipen några gånger vilke nu helt plötsligt blev jättebra. Sen tog jag ett stort hopp och gick fot och gav kommandot "stå" Pipen låg då  bakom oss. Ella fixade det också. Jag slutade när jag kunde få Ella att stå, jag fortsatte 5 meter för att sedan återvända till henne och vi hade en tävling om vem som kunde nå pipen först. Givetvis vinner Ella den tävlingen utan konkurrens. Ännu en bit på väg i träningen.

Drop-in träning

Idag var det dax igen för Lyckliga hundar drop in träning. Det är skönt, man kan komma dit när man vill, vara med på det man vill, sedan åka hem när man vill :-) Vi kör utställningsträning, Ella får "domarundersökning" ett flertal gånger av 3 olika personer. Jättenyttigt, Idag var det säkert 15-20 hundar där. Flera av dem skulle ställa ut på världsutställningen andra var där för att deras hundar behövde socialiseras med andra hundar. Alla fick nog träna på det de behövde. Förutom att springa i ring så körde vi lite slalom där vi även mötte varandra, lite passivitetsträning osv.  Ella uppför sig exemlariskt, springer fokuserat och fint och visar tänderna utan protest. Stå kommandot är ju det vi får träna på mest då Ella gärna vill sätta sig. Helt klart är Ella bekvämast med mig framför sig så att hon kan jobba med ögonkontakt istället för att jag står eller sitter på huk bredvid henne. Då sjunker svansen ner och hon får mycket sämre hållning. Vid tandvisningen sätter jag mig dock ner bredvid henne så hon får lite stöd än så länge. Att denna träning gör nytta visar sig helt klart, i helgen hade vi åter igen ett födelsedagskalas och nu gick Ella frivilligt fram till flertal personer för att få goss. t.o.m så att många märkte skillnad så nu är jag nästan helt klar med den delen av träningen :-)

Dax att köpa ny apportbock

Äntligen, kanske kanske tuggandet är avklarat. Idag efter hundrade gången så tuggade inte Ella på apportbocken. Hon vill gärna spotta ut den men hon tuggade inte. Vilket framsteg :-)  Apportbocken är skrattretande flisig så den har snart gjort sitt.  tricket var att jag plockade fram klickern igen och fokuserade på att klicka i rätt tidpunkt.
Dessutom åkte  musmattan fram som jag köpte för länge sedan. Så nu tränar vi tass på musmatta. Det greppade Ella riktigt snabbt. 3 första gångerna bar hon mattan till mig men när det inte kom något klick så började hon bjuda på olika beteenden. Provade att ligga på mattan och att lägga nosen på mattan. Men nu tror jag att tassen sitter. Få se hur vi tar det vidare till något användbart.
Vi körde dessutom med lite sök och markering med de nyinköpta burkarna från Biltema, vi la min strumpa i en burk och klickade när hon nosade på rätt burk. Snart började hon markera burken.  Jättekul.

Hundar är lika dyra som barn

idag kom maken hem med en artikel från Punkt.se med rubriken "hundar är lika dyra som barn". Hoppas bara han hade glimten i ögat. Där i läste jag att totala kostnaden uppskattas för en Chihuahua är 1039 788 kr under sitt hela hundliv. Billigast i listan var  Jack Russel som uppskattades kosta 308 638 kr. Att chihuahuan var dyrast berodde på det hundmode som bl.a. Paris Hilton drog in med små söta "handväskhundar" som gick omkring i rosa söta små tröjor osv. Jag undrar vad Ella kostar :-) Men det är hon värd. Vi kan ju börja sticka tröjor av hennes päls så kanske hon kan börja tjäna pengar i stället. Men visst kostar det, hundmat, försäkring osv. Mest kostar ju alla kurser jag vill gå men där kan man ju undra om det är för Ellas eller min skull vi går dem. Jag tycker det är minst lika kul som Ella.
Står i startgroparna att anmäla oss till fortsättnings agility (mest för min skull då jag är usel på handling), Viltspår (Sanna och Peppar triggade den tanken), Fortsatt lydnad i olika de slag  (både allmän och tävlings) Dessutom har vi ju en kantarellkurs inbokad och jag skulle gärna vilja dra upp ett gäng Perros till Hällefors på specialsök om det gick. När dessutom lydnadsboken jag suktar på kostar 600 kr så får man väl säga att det kostar endel pengar.

Lika bra att inte räkna efter utan bara njuta av sin hobby.


Hundstallet 100 år

Idag fick jag skjussa dottern till hundstallet där hon skulle vara "hundflicka" dvs sitta hundvakt medans hussar och mattar gick in i hundstallets lokaler. Hundstallet fyller hundra år så det var stort jippo. Där träffade vi bland annat Tango och Loppan med matte och husse från Hurråsens. Dessutom hälsade vi på får och lamm. Ella är mycket intresserad av lammen och en dam trodde först Ella hade rymt ur fårhagen :-) Men när getterna började köra bort lammen med sina horn då backade Ella någon meter från staketet.
Vi passade också på att köpa en canvasbur som jag funderat på under ett längre tag. Men i affären kostade den 995 kr och då jag inte vet om det kommer fungera eller hur mycket jag kommer använda den så har jag avvaktat. Nu kostade den 395 kr för en storlek större så då slog jag till. Tanken är att kunna sätta upp den på båten om vi behöver lämna Ella ensam en stund. För det behöver vi träna så det har vi gjort idag. 5 minuter i buren med stängd lucka (hon la sig att sova) sedan drog jag upp blixtlåset och hon stannade kvar. Så det verkar inte bli alltförstora problem med invänjningen. Sedan gäller det ju att hon ska välja att stanna i buren för att det är mysigt. men det får komma sedan.

I ståndet gick Ella och köpte sig ett revben som hon tycker är lite äckelgott. När jag håller vill hon bita men inte gärna bära runt på, men i ståndet kunde hon inte slitas från benet.

Vi gick tillbaka till bilen med bur och ben på parkeringen var det fullt med bilar, så jag bad Ella vänta innan parkeringen. Snacka om att jag blev en stolt matte. Ella satt då jag gick 50 meter ifrån henne, skymdes av en bil och 2 hundar med hussar och mattar som kom emellan mig och Ella och vad gör hon, jo sitter exakt på samma ställe som jag lämnade henne. Ibland undrar jag om det är hunden eller jag som behöver träningen och framförallt tillförsikten att det faktiskt fungerar det vi tränar.
Mycket folk och hundar träffade vi och det är alltid roligt då många undrar över rasen och vill hälsa på Ella.

Idag har vi spårat elefanter

Morgonens promenad gjordes i vanliga skogen men Ella var inte riktigt som vanligt. Ofta stod hon länge och vädrade med nosen högt i luften. Efter ett tag kopplade jag upp henne då jag trodde hon fått upp lukten av rådjur. Ella ville bestämt gå åt ett visst håll och eftersom hennes val låg i rätt riktning följde jag med. Efter ett tag ser jag att hon börjar spåra och efter att vi nått kullens topp tittar vi ner på två livs levande elefanter som gick och betade. I vår promenadskog :-). Vi stannade ett tag och tittade på dessa jättedjur, det som skiljde oss från dem var ett litet snöre som var uppspänt mellan träden. En av elefanterna klev över snöret helt graciöst och började ta sig in bland cirkusens tält utan att nudda något av tältsnörerna. Helhäftigt att titta på. Så idag när vi kommer hem från jobbet så blir det nog tjat från den yngre delen av familjen om att få gå och titta på Cirkus

Stort kramkalas

Idag kom maken hem från San Fransisco efter en vecka. Ella var alldeles till sig av lycka. Som vanligt springer hon först runt som en batting för att hitta något att ha i munnen innan hon bryr sig om den som kommit hem. Sedan ska det gosas och busa. Ella låter som en frustande val och det ser ut som om ryggen ska gå av på henne. Även resten av familjen var glada åt hemkomsten. Framförallt när det vankas lite presenter. Ella fick ett jätteben som var smaksatt med hickory rökt skinka/bacon. Ella är inte sådär jättetokig i ben men detta låg ho och bet på minst en timme. Så Johan hade svårt att somna.

Vi har också hunnit med lite agilityträning på klubben, vi var alldeles själva på hela klubben. Vi gjorde en bana med några hopphinder, A-hindret, gungbrädan, balansbommen och några pinnar slalom. Slalom är det som inte riktigt sitter ännu. Verkar inte som om Ella tycker den är värst rolig men vi tragglar på. De andra hindrerna är det inga problem med. Hopphindrerna flyger hon över, säkert inte så himla tidssmart men det är vackert och lååååångt.

Ella har också hunnit tjuva Johans tandborste så kvällspromenaden fick bli en cykeltur upp till centrum för att köpa ny tandborste och muta med en glass. Det är första gången jag cyklar med Ella och jag håller med Maria, Ella grejar det jättebra. Mycket bättre än jag som skulle hålla ordning på kopplet, bromsar, växlar, Johan på sin cykel och på vägen hem en kasse. Tre gånger gick vi med cyklarna. När Johan skulle äta sin glass, vi mötte en hund och när en katt kom springande över vägen. De två sista gångerna bangade jag ur då Ella alltid brukar stanna när vi möter andra hundar och dra i kopplet när hon ser katter. Vissa sträckor släppte jag kopplet så hon kunde stanna och nosa om hon ville men hon höll oftast samma takt som vi i alla fall och struntade helt i människorna vi mötte. Ella sprang med hög svans och högt huvud, koncentrerad på vad hon gjorde.  


Stanna sitter :-)

Vilka härliga dagar vi haft, Allt är grönt och vi hade 24 grader på vår morgonpromenad. Vi utforskade nya bitar av skogen. Efter en timmes promenad började jag fundera på om vi gått vilse då möte vi en telefontalande kvinna mitt i skogen. Hon gick självsäkert åt det håll jag gick så då kändes det bättre. Ella behövde svalka sig och gick ner i värsta dypölen, Hon blev en helt svart hund, svartare har jag inte sett henne. Efter ytterligare en halvtimme var vi tillbaka vid bilen. Senaste tiden har långlinan åkt av. Ella känns åter igen harmonisk och "lydig". Så det var säkert löpet som påverkade henne tidigare.  Nu på kvällspromenaden gick vi runt hästhagarna och bara 5-10 meter framför oss hoppar ett rådjur upp från bäcken och korsar vår väg. Av ren föskräckelse ropar jag stanna och Ella tittar ömsom på mig och ömsom efter rådjuret. Men hon står still, tur att jag hade lite godis i fickan som belöning. Så nära har nog jag aldrig varit ett rådjur förut.


Cykeltur

Idag har Maria och Ella varit ute på sin första cykeltur. Eller rättare sagt Maria cyklade och Ella sprang fint bredvid. Maria berättade att Ella var jätteduktig, som om hon inte gjort annat än att springa bredvid cykeln. Hon fick också frågan från en mötande hundägare hur hon hade tränat för att få Ella att gå så fint.
Själv hade jag aldrig vågat men Maria är helt klart tuffare än jag när det gäller att prova på nya saker med Ella.
Jag tog fram kameran för att fota när de var på väg hem men givetvis var batteriet urladdat så bild får komma senare.


Vardagslydnad:social och utställningsträning

Idag har vi varit på en "drop-in" kurs för vår valpinstruktör Nina. Hon har 4 Onsdagar framåt en kurs med lite vardagslydnad blandat med träning socialt och för utställning. Nu är det ju ett år sedan jag gick för henne men hon tyckte Ella hade gjort stora framsteg på den sociala biten, vilket alltid är roligt att höra. Ella gick fram direkt och hälsade på Nina och hennes kollega, vilket hon oftast gör nu för tiden om den vi möter inte direkt söker Ellas kontakt utan först hälsar på mig.
Vi körde lite ringträning, tränade på att ställa upp hundarna, tandvisning på bord och på marken, lite slalomövningar mellan koner och mellan hundekipage. Dessutom ingick fika med trevligt sällskap det blev alltså en trevlig kväll som också var tröttsam för Ella.
Några hundar var där för att träna på att inte bjäffsa mot andra hundar. De hade vattenflaska i högsta hugg. När de gick igång tyckte Ella det var lite jobbigt med domarundersökning samtidigt. annars fick de känna och klämma och dessutom titta på tänderna. Nina tyckte Ella var bra muskulös, vilket jag uppfattade som positivt.

Nya idéer

image262

I natt lärde jag mig något nytt :-)
Jag har alltid tyckt scrappbooking ser roligt ut, men inte riktigt tyckt att det har varit värt alla pengar när det gäller, papper, band, knappar eller vad man nu vill använda. Igår fick jag en artikel om en digiscrappbooker som gör samma sak men på nätet. Lät kul tyckte jag och en helt ny värld öppnade sig. Inte visste jag att det fanns så duktigt folk och så mycket gratisgrejer på nätet som man kan göra roliga saker med.
Här har jag i alla fall gjort min första scrappbooksida :-)  Johan har hjälpt till, Helt fantastiskt vilket öga för proportioner en 8 årig kille kan ha. det här var så roligt så det kan nog tänkas bli fler. När nu jag kan hitta några minuter för mig själv.

Guldklimpen på bilden har varit med mig i stan idag. Tänk att jag kunde hitta en ny träning att gör när det gäller miljö/socialisering. Jag tycker vi träffat alla typer av människor, små barn, ungdomar, vuxna och gamla. I rullstol, rollator, permobil, på cykel, moped tandem, Olika nationaliteter. Men det jag missat är när man hoppar på kryckor och liksom slänger fram kroppen i ett hopp. Direkt när vi stiger ur bilen kom en kvinna emot mig just så, vare sig jag eller Ella var beredda, tur nog så höll jag i kopplet när hon började skälla. Tja, alltid glömmer man något :-)
Nu ska vi ut i det härliga kvällsvädret, vilka dagar vi har.

Ella har hälsat på Klöven

Idag har varit en innehållsrik dag både för Ella och mig. Vi åkte hem till Sanna och la ett spår med blod och en klöv på slutet. Jag har aldrig trott att det är något jag skulle syssla med. Sanna frågade mig för några månader sedan om jag skulle hänga med på kurs men jag stod över den gången då jag kända att vi höll på med lite för mycket på en gång. Men nu var Sanna snäll och lärde ut lite. Ella var försiktig men tog sig framåt. Ett tag trodde jag hon hade tappat spåret då hon drog iväg åt höger innan jag kom på att efter vi avslutat spåret så hade Sanna försökt ta bort blodet från flasklocket på en tuva och det var den Ella drog iväg till. Sedan fick hon vittring på klöven som låg bakom en liten gran. Jag blev förstås överlycklig över Ellas skatt och berömde jättemycket men Ella var lite tveksam till om det verkligen räknades som en skatt eller något som som man kunde kasta.
Nåväl helt klart finns det något att jobba på och jag tror hon skulle bli duktig med tiden. Nu var allt nytt för henne, spåret, att Sanna var med ute i spåret och att jag gick så långt bakom henne. Försiktig men spårade ok

Innan vi tog spåret för att låta det ligga till sig lite gick vi ner till deras brukshundsklubb och tittade på lydnadstävling klass 2. Jag har ju inte sett någon tävling innan så det var intressant och kul. Bra miljöträning för Ella och Peppar också att bara sitta och titta på när andra jobbar och det rör sig mycket människor.

Första båtturen

Idag har vi varit och fixat med båten. det mesta har Mats fixat men nu skulle vi ha i alla dynor, täcken och kuddar. Vi fyllde en hel släpkärra. Regnet låg i luften s för att slippa blöta ner alla dynor flyttade vi båten till en annan brygga för att få nära till bilen. Min och Ellas första båttur för i år. Det gick inte att ta miste på att Ella kände igen sig. dessutom verkade hon tycka återseendet med båten var rolig. Fortfarande vill hon inte hoppa i eller ur båten utan vi får lov att lyfta henne. Men nu kan hon hoppa i från peken i land själv.

I dag gick det också att säga åt Ella att vänta i sittbrunnen medans jag var framme och fixade med fendrar och linor. det gick absolut inte förra året, då skulle hon vara vid mina fötter hela tiden. Men nu väntade hon i sittbrunnen fast ynkade en del. Så det ska vi träna på.

Det är jätteskönt med Ella för nu har vi kommit så långt att fast jag och Mats sprang mellan bilen och båten med grejer och flera båtägare höll på att putsa och feja på sina båtar i närheten så behövde jag inte vara det minsta orolig att Ella skulle springa iväg och skälla eller hitta på något annat tokigt utan ibland var hon i hasorna på mig eller så satt/låg hon och kollade på mig. 

Sökträning

När vi var på Hundcampus tränade vi ju lite specialsök. Vi frågade var de köpt sina metallburkar (som inte kan ta åt sig lukt) Biltema var svaret. Igår SMSa Sanna till mig och var var hon jo på biltema. Så vi bestämde att köpa ett antal stöare att dela på då locken har olika utformning. Så nu kan vi träna allt från kantareller till fotlukt i våra nya burkar :-)

image261
20 kr för 2 burkar, Ett riktigt kap.

Sov ända till klockan 10:00

det var länge sedan jag fått en sådan sovmorgon. Promenaden på morgonen tog 1 och 1/2 timme och var underbar. Träffade en trevlig pudelägare som jag pratade en lång stund med. Annars var det itne så mycket folk ute även om klockan var mycket. Maria har fattat tycke för min kamera :-) Hon är jätteduktig på att ta spännande bilder. Lägger ut två här.

image260


image258
Jag har tidigare haft med våra körsbärsträd när de knoppade nu har de slagit ut i full blom

Vintern rasat ut....

accompanjerade vår träning idag nere på samfälligheten. Bland alla människor tog jag tillfället i akt att träna lite sitt, ligg, fot, inkallning (fast utan långt avstånd). Kanske lite okoncentrerat men det fungerade. Snabbt kommer lägganderna och okoncentrationen gjorde ibland att hon inte hörde kommandot utan bjöd på alla möjliga beteenden som sitta "vackert" istället för sitt och la sig ner istället för att komma och sätta sig vid min sida.
Men jag är mycket nöjd, då det var många människor som hela tiden gick, sprang och/eller sjöng runt omkring oss. Vi har som tradition att besöka denna festplats varje valborg och midsommar. Jag tror antalet människor slog rekord i år. Uppskattar någonstans mellan 2-300 personer. Flera kom fram för att klappa Ella och det fungerade fint. Någon t.o.m. på huvudet, fast de flesta gjorde som vi föredrar sätter sig på huk och Ella får ta kontakt själv och accepterar då att bli klappad.
Maken tog på sig att gå Nattvandringen och kom precis hem. De hade stött på stora gäng, bråk, langning och fylla. Nattvandring är nyttigt att göra även om ens egna barn inte för tillfället springer ute. Jag satt hemma i godan ro med hund och barn kollade på film, drack cider och käkade godis.
Johan arbetade hårt nere vid elden tillsammans med alla andra barn samlandes grenar som de kastade på elden. Dessutom kastades stenkulor in som skulle sprängas. Vet inte om de lyckades med det. Dottern hittade sitt kompisgäng där nere som hon hängde med ett tag. Äldsta sonen följde med en stund men hitta inga han kände så då drog han hem.

image256

RSS 2.0