Gott nytt år

Nu rinner minutrarna iväg mot midnatt. De stora barnen firar hemma hos en kompis och vi har gäster hemma. Så de och Mats och Johan håller på att förbereda lite ute medans jag och Ella stannar inomhus. Det är ovanligt tyst i år vilket är jätteskönt :-)
Vi har lite smällare och raketer för Johans skull och en flaska Cider.
Middagen var typisk med chevre, oxfile och glass i ugn. Sedan har vi spelat spel hela kvällen.
Ha nu en riktigt gott nytt år på ar

platsliggning och inkallning i ridhuset

Jag har länge funderat på det här med att träna och tävla i ridhus, om det skulle vara något som funkar för oss. Idag drog maken och sonen iväg för att åka skidor och jag hängde med för att ta en promenad med Ella. Bredvid skidspåren så ligger ett ridhus som jag promenderade till. Ridhuset var helt tomt förutom en tjej som höll på att ställa iordning. Vi frågade om vi fick komma in och vi var välkomna att kika runt och insupa atmosfären. Jag passade på att köra en inkallning och en platsläggning. Ella var helt med på notorna fokuserad på mig :-)
Efter mer prat med tjejen framkom det att man kunde hyra ridhuset fast det var mycket begränsat med tider. Men oftast efter klockan 21:00 var det ledigt. Så jag ska ringa och kolla priserna för det hade inte tjejen i huvudet.
Jättekul och det kändes fräscht, varmt och det fanns lampor :-)

Några eftersläntrare :-)


Sitter på jobbet och avslutar ett dokument som måste in före årsslutet fast egentligen är jag ledig.
Men det känns skönt at få ta det lugnt.
Vi har haft fint besök här Peppar och Sanna :-) Fast Ella var inte så nöjd med att Peppar kom, det är en hund som måste sättas på plats när han kör sina charmoffensiver.
Vi bestämde oss för att träna inomhus idag och då fick det bli på mitt jobb. Det gick jättebra. Vi körde igenom nästan hela programmet utom hopp och apportering eftersom det var lite improviserat.
Ella fick mycket träning i fotgående idag. Så pass mycket så när vi skulle köra igenom programmet och kom till ställande under gång så orkade inte Ella fokusera på mig och la sig istället för att stå kvar.
Men vad gör det det är bara mängdträning och idag så var jag nöjd med fotgåendet :-))
Har dessutom spelat in kommenderingarna både den jag gjorde till Sanna och den hon gjorde till mig på mobilen. För att kunna använda i täning för att utföra men också som störningsträning, fiffigt va :-)

Har dessutom fixat lite i bloggen, städat bort jul och förberett för nyår. Några dagar kvar sedan är det ett nytt år och kanske dax att titta tillbaka på de mål jag satte upp för 2009 och förbereda nya för 2010. Men det får jag återkomma till i nästa inlägg för nu ska jag slutföra jobbet.Ki med familj och fina hundar. Fozzie är en av mina favoriter han är jättego. Dessutom är Ki och Fozzie ett föredömme för oss och en man alltid kan ställa frågor till hur man ska komma ur någon knixig situation i träningen.

Ännu en Ella fast med mer vitt på nosen :-) Syrran Chanja.


Lena med sina fina hundar och fina bilder, de är så fotogeniqa eller så är Lena en förbannat bra fotograf :-)
Dessutom är Lena en hejare på att inspirera och lära ut det här med hundträning. Har följt hennes blogg ett tag och träffade henne första gången i Gränna när hon dömde lydnadstävlingen och fick oss alla på bra humör och stolta över våra prestationer. Dessutom fick jag chansen att få en helg helg tillsammans med ett gäng och träna tävlingslydnad vilket sporrade mig till att anmäla mig till första officiella tävlingen.

Ska det vara så här?

Klockan är 8 och endast jag är vaken. Minns både sedan mina egna barndomsår och även bara något år tillbaka så var alltid barnen uppe först på julaftonsmorgonen. Hemma hos oss stod alltid julgransljusen på över natten så när jag tassade upp var det som magiskt med lukter från gran och bak som hörde bara julen till. Julklapp på morgonen är en tradition jag tagit med sedan min egen barndom. Därav att jag är uppe tidigt. I år blir klappen gemensam (för första gången) få se om de fixar skattkartan tillsammans, har försökt göra den extra klurig.

Allt är förberett så dagen blir lugn. Så här tidigt har vi nog aldrig varit färdiga förut. T.o.m. duken ligger på bordet och den är pyntad.

Nå, jag lägger mig nog på soffan några minuter och väntar in ljuset innan morgonpromenaden.

Ha en riktigt God Jul nu

Susanne

Några härliga julkort har kommit in.


En härlig bild på Muffin och portisen Debbi En jättebra instruktör i tävlingslydnad Lotta LinussonUppfödaren Tasseriet som jag träffade för första gången i Gränna, underbar dotter Lina.
De har också någon som är en hejare på photoshop titta bara på denna bild :-)

JulkortJenny och hennes fina hundar, längst till höger är Ellas pappa PelleDe tre M som är otroligt mysigaFanta och Daffy som jag träffade första gången i Gränna men haft kontakt med i säkert 2 år :-)Också en Gränna bekant, som det var roligt att lära kännaNästa hälsning är också en kopia av Ella eller kanske av Rolex :-) Vår alldeles egna Chanto med Matte


Sist skickar jag med ett nygjort julkort på Ella, Jag tycker det är så roligt (istället för att städa) att jobba i photoshop. Är alldeles nybörjare och man storknar över allt man kan göra. Men det är bara att inse att jag bara skrapar på ytan :-) 

Tänk vad man kan hitta på

för att få slippa städa.........
Det är nog något jag verkligen hatar. Men nu börjar allt bli färdigt. Världens bästa make har fixat klart köket, jag har handlat alla julklappar (på en dag) och slagit in dem, städat undervåningen, handlat mat, ska precis sätta på knäcken. Johan klär julgranen och det är en dag till godo, härligt.

Idag har vi haft runt -7 grader, kändes som jag skulle förfrysa öronen under morgonpromenaden men jag tror Ella gillar detta väder bättre än gårdagens då snön fastnar i pälsen, fast även då var hon ganska nöjd förutom när det fastnar mellan trampdynorna, Ska ta fram saxen :-)
Lite nya julkort har det kommit in :-)
Visst är de lika Rolex och Ella. Rolex är Ellas farbror fast yngre än Ella.Julkort från Ramita de palma, jag som är så svag för blonda valpar :-) är de inte underbara. För några dagar sedan fanns det någon hane otingad (blond)Från Aqualines, Gunilla var den första Perrouppfödaren jag hade kontakt med.Stina träffar vi på Stockholmsträffarna


Ett stämningsfullt kort från Ellas favorit i alla klasser Snigel :-)

Världens motionspass

Igår var vi hos grannen på kalas :-)  Jättetrevligt det enda som var julmat var lingongrottor. Något i stil med hallongrottor men med pepparkakssmak och en klick lingonsylt på. Annars gick det i danskt tema med smörrebröd och nubbe :-)
Ella fick stanna hemma med Martin. Nästan hela dagen i går snöade det med ökad intensitet. När vi gick hem vid 24 tiden snöade det rejält. Så morgonens promenad blev ett riktigt motionspass. Snön gick upp till bringan på Ella så det gällde att ha högfart för att kunna ploga sig fram. Mycket bra träning för både mina och Ellas ben. Vi begav oss iväg på en lång promenad så nu sover Ella gott :-)

Några nya fina julkort har det kommit.


Faster Tova och Snygga Chica


Iza kompis ifrån Perroträffarna.

 


Äntligen Jul

Nu gäller det att göra Jul, jag börjar med att städa i Bloggen, mycket roligare än att städa hemma :-)
Lite julfint ska vi nog hinna få. Idag fick jag iväg ett dokument jag suttit och knåpat på på jobbet under senaste veckorna så nu kan jag ta det lite lugnare. Maken har varit hemma och hunnit kakla och måla ena vägen så i morgon åker sista väggens tapet upp så kan julen komma när den vill. Men tur nog är det några dagar kvar så vi hinner julstöket i affärerna också.

I Stockholm vadar vi runt i massor av snö. Härligt men kallt. T.o.m. Ella föredrar de upptrampade stigarna så mycket snö har vi. Bådar gott inför julen. Ella är en riktig piplisa för tillfället när vi möter andra hundar eller rättare sagt hanar. För mig ser det ut som hon ropar "akta mig jag är liten och ömklig" Däremot Lilla Snauzern Alice skäller hon på och gör alla lekinviter hon kan komma på. Ella älskar Alice men Alice älskar bara snön och att husse kastar snöbollar till henne. Men hon är gudomligt söt när hon kommer trippande i overall och ett halsband som lyser rött lång väg. Inte blir det sämre av att hennes matte och husse är trevliga så även jag får ut något av våra kvällsmöten :-)

Det är så roligt att få julhälsningar. Här kommer några hundrelaterade,

Kiros och Lino


Mamma Moya med flock


Susanne från Aberlours

Själv har jag inte hunnit göra något julkort ännu men än finns det 5 dagar kvar :-)
Må nu gott därute och stressa bara lagom så ni får njuta av julen och ledigheten.

Som vanligt lägger jag in headern här för att jag ska ha någon koll på vad jag gjortStorhetsvansinne

Måndagen har varit en toppdag. Ella var med mig på jobbet och från det vi går ut igenom dörren tills vi kom hem igen har hon varit en arbetshund :-) Pockar på min uppmärksamhet för att få vara duktig. Sätter sig fot hela tiden, går fot, sitter fint och försöker påkalla uppmärksamhet genom att pratmorra. Jag hade dock glömt godiset hemma men hittade en liten ostkant i kylen på jobbet. Så vi fick till en bra träning på fotgående :-)
Hem och slita med köket men fick rast för att åka och träna  sista tillfället med Lotta. Hemläxan till denna gång var att fräscha upp tasstarget för att sedan börja träna rutan.
Först hade vi en genomgång av hoppet i tvåan där Lotta påpekade att om vi ville fortsätta tävla högre upp i klasserna så gällde det att få hunden att sätta sig en bit bort från hindret.
Detta skulle vi träna in genom först en synlig extern belöning en bit bort på andra sidan hindret. Sedan en osynlig, därefter lära hunden sätta sig innan man skickade till belöning osv. Ella hoppar oftast men sätter sig mycket nära hindret. Sedan förde jag lite fjärr  Där Ella gär snygga lägganden men hoppar gärna upp för mycket med frambenen "sitter fint". Så vi fick tipset med mindre rörelser. Bakbenen är dock stilla :-)
Sedan körde vi rutan.
Här gäller det att flytta rutan före varje skick (Hundar fokuserar gärna på position men vi vill att de ska sikta position med hjälp av konorna). Först skicka med synlig target i bakändan av rutan, sätta Ella gå ut och lägga targeten som inte ska vara för stor. Gärna göra så att targeten inte syns när den ligger ner från där Ella startar men blir synlig så fort hon närmar sig rutan. (Fick också tipset att såga ner mina koner till 15 cm höjd, för rätt synintryck).
Belöna henne genom att kasta en boll förbi rutan.
Fortsätta flytta konerna efter varje gång. (Främsta paret bakom de bakersta, De högra paret till vänster om det vänstra  paret, helt annan position osv)

När detta fungerar sätta ut rutan och target medans hunden väntar i bilen eller på annat sätt inte ser utlägget.

Därefter ska vi jobba bort targeten. Kul träning tyckte både Ella och jag.

Sedan körde vi tvåans apportering Ella tjuvstartade igen så vi delade upp momentet i att sitta och vänta jag kastar men belönar direkt gick och hämtade apporten själv upprepade gånger sedan fick Ella apportera och jag belönade med boll bakom mig. Ella sprang bort till belöningen och släppte tillslut apporten när hon väl var framme vid bollen. Sedan får jag belöna ju närmare hon kommer mig i full fart. Men det blir nästa steg. Lite trickigt att både ha koll på apport, boll och Ella.

När detta fungerar så ska jag sätta Ella går runt rutan utanför konerna och lägga targeten i bakändan på samma sätt.

Nu kan man ju undra om jag fått storhetsvansinne som börjar träna in 2:ans moment innan jag ens klarat ett förstapris i 1:an. Men någon gång vill jag ju börja med 2:ans moment och vad är bättre än att få hjälp av det från Lotta. Men vi tragglar 1:ans moment med små framsteg på linförigheten. Inkallning, läggande och ställande fungerar bra, apport likaså. Tandvisning är mycket personberoende. Kroppshållning, ögonkontakt osv. men fungerar oftast bra, Hoppet är inte heller något problem på träning. På tävling har avslutet ibland varit si och så.


Deprimerande

Vi håller på att fixa iordning köket. Det innebär att all tid går till inköp, måla, fixa och dona. Det går mycket långsammare än vad man kan önska. Men det blir fint :-)
Jag hade tänkt åka till Mässan idag på utställning. 18 hundar skulle visar. Jag är ju inte så intresserad av själva ställandet utan mer för att mingla och kolla in hundar fast nästa ännu roligare utanför ringen.
Fast en av anledningarna till att det skulle varit roligt även med ringen var att Moya, Ellas mamma skulle ställas.
I morse gick jag upp tidigt för att hinna åka till Älvsjö. Men jag tänkte om när jag tog morgonpromenaden med Ella. IDag fick huset och familjen högre prioritet. Vi måste bara få på nya köksbänken, vilket inte var det enklaste.
Vi var 4 personer som fick lyfta, balansera och skjuta bänken på plats utan att den skulle brytas. Det gick men tog tid och energi. Nu ligger den där och förgyller köket. Men direkt åkte vi på nästa problem att få dit ett hörnskåp som ska stå på bänken. Blir vi klara till jul eller inte.

Ella får småträningar både när det gäller fotgående. Jag har tagit ut träningen till kvällspromenaderna. Backat att hon ska sitta och titta på mig i 30 sekunder, därefter ta ett steg. Jag ger mig inte det ska bli bra. Detta kör jag vid varje lyktstolpe.
Dörrträningen fortsätter fast den är svårare att träna på helgerna när alla är hemma. Man skulle kunna tro att det skulle vara enklare då vi har fler att träna med. Men hur får man resterande familj intresserad att hjälpa till. Det är enkelt att irritera sig på Ellas skällande men inte att hjälpa till.....
Nåja de hade inget val utan fick vara med i träningen på ett eller annat sätt. Det har också sprungit endel gäster här. Ella blir numera liggande men boffar fortfarande när folk kliver över tröskeln. Fast jag inte tränar henne i riktiga situationer utan det är bara vad hon tror ger utdelning, Gullungen.


Allmän uppdatering

Ser att jag inte fått in något inlägg om vad som hänt under förra veckan :-)
Det beror bl.a. på att jag inte lyckats tömma min kamera.
Förra veckan hade vi Lotta Linusson kurs igen. Eller kurs och kurs, det kallas träningsgrupp. Vi var från början 6 perrosar där. Peppar, Chinco, Tiza, Maja, Mocka och Ella. Jätteroligt att vi får ihop ett gäng som tränar tävlingslydnad. Vi kan hoppas att till nästa år få till några tävlingsekipage som kan åka runt på några tävlingar. Vore kul med sällskap.

Vi tränar ofta två och två hjälper varandra efter att sitt och ligg i grupp har tränats. Lotta tar under tiden en efter en och går igenom det just det ekipaget vill träna. När det var min tur tränade vi linförighet, jag ville ha feedback på vår progress. Tja det var att backa lite igen och INTE släppa igenom att Ella tittar bort en endaste millisekund. Jag börjar tvivla på om jag verkligen kan fixa detta :(
Sedan körde vi ställande/läggande under gång där jag belönade själva ställandet/läggandet. Fixade Ella galant. För att få ihop så gjorde vi en inkallning i mellan de båda momenten. Där fick vi däremot göra om då Ella blev stående (hm)
Det som var roligt var att Ella var riktigt på igen, så vilan jag tvingat på henne under löpet var jättebra. Sanna hjälpte mig med budföring och den gick mycket bättre än vanligt Ella tiggde chorizo så det stod härliga till. Tyckte det var härligt när även Chincos matte stoppade undan sin odåga och anslöt sig till oss. Även hon hade ju trevligt träningsgodis i fickan.
Lotta och jag bestämde att vi skulle träna rutan nästa/sista gången så i läxa ska jag damma av targetmattan.

I veckan har jag då kört med post-it lappar (eftersom jag inte hittade musmattan) på golvet när jag sett på TV.
Ella tar gärna med sig lappen till mig. Tipset Sanna fick (hon har samma problem med Peppar som hämtar musmattan) var att använda ex.v. en kakelplatta, så det hittade jag en gammal vit. Så nu går targeten mycket bättre. Målet är att jag till på måndag ska få Ella att springa ut 8-10 meter och trampa på targetmattan och sedan ta med target och koner till träningen. Igår hade jag flyttat ut targeten ca 3 m ifrån mig och Ella springer fram trampar och tittar sedan på mig. Så idag får jag förlänga avståndet.

Dessutom har jag tränat mer dörrträning, Det går framåt men jag måste erkänna att jag måste bita ihop så att jag verkligen tränar ofta och inte släpper för att det börjar bli bättre. Ella har börjat lugna ner sig även när vi inte tränar, helt fantastiskt, men nu gäller det att envisheten håller i sig så det blir bestående och inte tillfälligt. Dock är viktigt att jag kanske tillägger att nu när vi tränar tar jag inte in träningen när barnen eller kompisar springer i dörren utan nu gör jag som innan jag börjar träna. det var också något Memea tryckte på. Träningsmomentet används först när det är "färdigt"

I helgen som var hade vi årets sista Perroträff i Tumba. Vi var ett tiotal hundar med förare, få se om jag kommer ihåg alla namn
Peppar, Ella, Chinco, Manne, Ramón, Zoya, Dino, Zigge, Cino, Iza,Tuss. I en glänta i skogen stannade vi och tränade lite apportering av dummies, som retreivers gör. Hunden skulle sitta fint vid sidan, någon gick ut i skogen ropade pang :-) och kastade upp en dummy. Sedan skickade man ut hunden för att hämta dummyn.
Då både Peppars och Chincos mattar skulle ropa Pang blev jag sittande med 3 hundar så jag såg inte hur det gick för de olika hundarna. Men Ella klarade det galant, vi hade precis fått en egen dummy i julklapp av Sanna och Peppar som vi provade. Ella hade lite svårt att greppa den stora dummien men hon gav inte upp och i ena änden var det bara tyg som hon fick tag i. Sedan gick Mannes husse ut och kastade massor av dummies i skogen. Nu fick vi börja, jag skickade ut Ella för att söka rätt på en dummy. Ella sprang ut och förbi den första, andra och tredje där någonstans tittar hon undrande på mig och jag upprepar "sök" och tror att Ella är blind. Nu går Ella förbi även sin egen dummy. Men till min lättnad berättar Mannes husse att Ellas nya dummy ligger långt ut till vänster. Nu fick Ella vittring, hämtar sin dummy och travar tillbaka till mig "mission completed". Gullhund det är väl klart man ska hämta sin egen dummy så den inte försvinner :-)

Efter dessa övningar tar vi en fika snackar hund innan vi avrundar med en promenad i skogen. Det är alltid lika roligt att träffas och byta erfarenheter och prata. Det är extra roligt när jag fick träffa Dino och Zigge som tillhör Calmigos D-kull, jättefina härliga valpar i sin bästa ålder. Bilder hoppas jag få ur kameran under dagen.


Förtydligande av min dörrträning

Ok, jag har fått lite frågor runt hur jag tränar runt dörren. Tror att jag skrivit det för länge sedan men nu tar jag en repetition, Bara för dig Johanna :-)
Jag har fått informationen från annan perroägare som snällt delat med sig av vad hon lärt sig på en kurs "dörrklockekurs" på Hundens hus (kan rekommenderas för den som vill ha hjälp) och nu senast liknande info från Memea Mohlin som skriver om det i en av sina senare böcker (kommer dock inte ihåg namnet)

Så här har jag gjort:

 1. Tog fram en fäll
 2. la den framför mig
 3. När Ella kom och intresserade sig för fällen klickade jag (Ella är inklickad sedan länge, det är ett annat kapitel)
 4. Kastade godis en bit från fällen.
 5. Väntade på att Ella på nytt skulle söka sig till fällen
 6. kastade godis till ett annat ställe
 7. repetera 3-6 tills man ser att poletten ramlat ner.
 8. Nu väntar jag på att Ella skulle erbjuda mer beteende vid/på fällen
 9. Det jag till slut ville ha fram var att hon skulle lägga sig på fällen. Så först kanske jag klickade för att hon hade alla fyra tassar på fällen, satte sig på fällen, la sig ner på fällen. Jag tom gick så långt att hon skulle ha hakan på fällen innan jag klickade.

Jag använder inga kommandon, de enda ledtrådar jag har givit henne är att någon gång ha ställt mig på andra sidan fällen och tittat intensivt på fällen.Se till att stå på olika platser i förhållande till fällen och bestäm var fällen ska ligga i framtiden (kanske i hundkorgen eller?) Mellan träningstillfällerna har fällen åkt in i en garderob.
Här går Memeas och Hundens hus lite olika vägar. Hundens hus teori är att den befintliga dörrklockan är "förstörd" och därför har de att man ska gå att köpa en ringklocka med en annan ton på typ Claes Ohlsson som man använder. Memea tränar med den befintliga klockan. Jag började med Hundens hus varianten men har nu gått över till Memeas. Fördelen med Memeas modell är att man inte behöver investera i något. Fördelen med Hundens hus varianten är att det är enklare att träna längre själv utan hjälp av någon som ringer på dörren.

Ok jag börjar med Hundens hus varianten

 1. Nu springer hunden direkt till fällen när den kommer fram
 2. När du är säker på att hunden är på väg till fällen ringer du på den nya dörrklockan.
 3. Hunden på fällen klicka och belöna
 4. Upprepa 2-3 många gånger
 5. Nu börjar du ringa i dörrklockan tidigare och tidigare
 6. Målet är att hunden ska uppfatta dörrklockan som "kommando" för att söka upp fällen.
 7. börja dra ut på klick/belöning efter att hunden har lagt sig på fällen, Du börjar röra dig mot dörren, Du börjar röra dörrhandtaget, Du öppnar dörren, Du säger hej, Du tjoar och stimmar på väg mot dörren osv. Små steg åt gången och upprepa många gånger. Backa om hunden upplever det som jobbigt.
 8. Nu tar vi kända/omtyckta människor till hjälp upprepa 7 på den nivå du tror hunden klarar av.
 9. Sist använder vi "okända" gäster där du förbereder gästen ber dem ex.v. ringa i mobilen så du hinner vara beredd när de kommer. Bäst är om de inte tittar på hunden och du väntar med att erbjuda hunden att hälsa när alla är inne och kanske satt sig ner. Men där får du fundera själv vad som är bäst för din hund :-)

 

Nu till Memeas variant

 1. Öppna dörren helt  ha hunden i närheten liggande (jag använde fällen eftersom den är intränad)
 2. Gå fram till dörren och ring på klockan
 3. Nästan helt säkert går hunden igång skäller
 4. Ha en bliwtvål redo i handen, spruta i samma stund hunden går igång (jag har ett antiskällhalsband som jag körde med)
 5. När vattenstrålen träffar hunden, ömka, Stackars, stackars Ella fick du läskigt vatten på dig (enligt Memea max 10 sekunder, det måste vara du som avslutar ömkandet)
 6. Om hunden rest på sig, lägg tillbaka den gör om 2-5 vid behov (jag behövde bara spruta/ömka en gång men har bestämt att köra minst i en vecka med att träna hunden på mig själv)
 7. Precis som ovan gör det svårare och svårare tills du är nöjd med resultatet och har hunden där du vill ha den på fällen. Memea tränade in kommando som hon sa "plats i korgen" eller liknande i den allra första träningen som hon sedan sa till hunden för att den skulle gå och lägga sig.

Jag började för över ett år sedan men orkade inte hålla i. Jag är säker på att vi behöver många repetitioner för Perron har en hel del vakt i sig. Nu ska jag försöka fortsätta tills jag känner mig färdig och sedan fortsätta lite till. Sedan har jag den perfekta hunden.   

Det här med ömkning kan vara bra i vissa fall men man får använda det med sunt förnuft, för man vill ju inte göra en rädd hund räddare. Ömkning ska vi ju inte använda ex.v. när det händer något plötsligt som smällare, raketer eller att hunden råkar ut för en hund som ex.v. gör utfall. Lika så om vi ser på hunden att den är osäker/rädd (öron slokande och svansen i backen) Då gäller det istället att hålla sig iskall det är vad jag fått lära mig.

Snälla kommentera gärna om jag varit otydlig eller du vill ha mer info så ska jag försöka uppdatera.
Må gott och godnatt

 


Liten uppdatering

Idag fortsatte dörrträningen i pass 3. Idag kunde jag tom gå ut - stänga dörren - ringa på klockan - öppna dörren - belöna utan att något annat rörde sig en lilla svanstippen JIPPI vi är kanske på rätt väg. Fast det är lång väg kvar. 

Ömkningen har börjat :-)

Idag tog jag återigen tag i dörr/vaktavvänjningsträning. Nu la jag till Memeas delar med ömkning.
JAg satte på Ella antiskällhalsbandet, tog fram resterna av gårdagens middag, la Ella så att hon kunde se dörren öppnade dörren och ringde på klockan, Ella gick igång :-)
Jag sprutade och ömkade sedan Ella , lilla lilla gumman. När Ella hade gått igång hade hon också flugit upp och stod upp när jag ömkade, öron och svans nedåt och såg riktigt ömklig ut.

Påt igen, la Ella ner gick fram till dörren pling,plong alldeles tyst när jag vänder mig om ligger hon som en liten solstråle med framåtstående öron och fokus på mig. BINGO.
Körde några varv till innan jag försvårade övningen, nu la jag in mitt Hej, Ella gick igång likadant sprut och sedan ömka. Sen fick jag jobba hårt försvåra allt jag kunde ingen reaktion mer en svansvift när jag berömde och delade ut godis. Körde 20 repititioner med samma resultat, härligt. Ska försöka upprepa denna övning nu varje dag.
Memea pratade om att spruta vatten med en blivtvålsförpackning eller blomspruta. Men eftersom jag har en antiskällhalsbandsspruta använder jag den. Då vet jag att jag träffar och det blir mer överraskning än om jag sprutar med en bliwflaska.

Förresten vad härligt att det är slut på november och novemberväder. Hoppas kylan håller i sig, idag har Sth visat sig från sin bästa sida med sol, frost och ¨ågra minusgrader. Nu tillbaka till jobbet.

Hämtar du hamstern för att hälsa gästerna välkomna?

Var en av kommentarerna Memea Mohlin sa när vi diskuterade om det var rätt eller fel att stänga in hunden i ett annat rum när gäster kommer. Djur som djur, oavsett fick det oss att skratta gott. Mycket av det Memea sa var sådant jag/vi hört förut men det man behöver få saker sagda igen och igen för att ändra invanda beteenden. Det som jag kommer ta åt mig från denna föreläsning som jag inte kört förut är Ömkning. Om hunden gör fel korrigera och ömka sedan i max 10 sekunder. (Det är jag som ska starta och AVSLUTA ömkningen) för att på så sätt få hunden lite mer lyhörd.

Hon pratade en hel del om att dra i kopplet och hundutfall, att vara konsekvent och välja sina strider (är du inte beredd att resa dig från soffan för att korrigera så titta åt ett annat håll). I NEj träning. Att tänka bort sig själv och fundera på hur hunden uppfattar träningen.

Hon pratade om hundar som var rädda/osäkra på människor som skulle följa med överallt men INTE få hälsa på någon utan ligga bredvid/bakom utan att någon tog notis. Sedan när hunden "vant" sig få hälsa på de erfarna eller orädda personerna och absolut inte på någon osäker/rädd människa.

En mycket trevlig kväll, tack Sanna för sällskapet

 

 


RSS 2.0