Äntligen en trött Ella


Idag ännu en dag när jag äntligen tömt kameran.
Vi ar lite problem med för få datorer, sladdar, laddare mm i vår familj med 5 datanördar :-)
Så ibland blir det lite fördröjning. Kameran följde faktiskt med på förra Söndagens Perropromenad, men den fortsatte snabbt vidare till Kaknästornet med Mats och Johan. Det blåser ordentligt på de öppna fälten och är några grader -, så vi gömde oss bakom filmhuset. Lite tokigt då några t.o.m. missade oss, men som tur var hann i kapp oss under promenaden.

Johan hittar oss inte på fältet men efter lite konfererande över telefonen får han reda på att vi dragt in i skogen. Kan du se oss?


Väl ute på fältet igen ar jag blivit "beordrad" att gå mot en staty. Här ser ni oss alla på väg ut från skogen. Jag ar ritat pilar på mig och Ella :-)

Nu börjar vi närma oss slutet av Gärdet se så nära stan vi är :-) Bilderna håller kanske ingen högre kvalitet men de är lite roliga tycker jag med oss som små myror därnere.Direkt efter promenaden åkte jag ju hem och klippte Ella. Dagen efter åkte jag och köpte ett lika fint täcke som Peppar har. Ella var inte riktigt bekväm med Täcket men efter två promenader är det helt ok. Nu behöver ju Ella inte täcke hela tiden men jag ville vara redo ifall det ska bli -20 grader nu igen eller framöver när vi förhoppningsvis är ute mycket.Igår kväll körde vi genrep inför nästa helgs tävling. Vi hade bokat ett ridhus. Hundarna gillade det verkligen.
Bäst var det väl att leka och jaga varandra. Det var ju lagom temperatur där inne också.


Det var ett stort ridus så vi körde träning båda samtidigt och avslutade med att kommendera varandra. Peppar ser riktigt bra ut nu :-)
För Ella och mig gick det inte alls :-( Ella är otroligt het, lyssnar inte riktigt utan försöker göra allt för att få en godis. Hjälper inte det juckar hon..............
Hennes hormoner ligger troligen på topp fortfarande, Peppar tyckte hon luktade jättegott nästan bättre än när hon började löpa. Fot blev liggande, hon buttar på mina händer, tjuvstarta vid inkallning och vill så väl. Frustar och nyser vid linförighet. Hon satsar verkligen järnet. Phu, hur ska jag tygla detta "monster".
Jag skulle behöva "driva" skendräktigeten ur henne också. Har försökt genom att minska maten oc vi jobbar med att motionera henne mer.

Idag bestämde jag mig för att jobba med motionerandet, vet dock inte vem som fick värsta dusten jag eller Ella.
Först en timmes morgonpromenad. Sedan ut med Mats och Johan skridskoåkning på isen. Inspirerad av Nanna och Sheela la Serinita så åkte dragsele, lina och pulka fram. Ella har aldrig dragit pulka förut. Men efter 10 minuter såg det ut som om hon inte gjort annat. Först hade vi bara fikaväskan i pulkan, sedan fick Johan hoppa i när det lutade lite nedåt, JAg sprang bredvid Ella oc Mats puttade lite på pulkan. Väl nere på isen ville Johan och Mats åka lite utan Ella. De drog ett halvt varv runt sjön medans Ella ynkade rejält. Hon gillar inte att inte få hålla ihop flocken (också värre nu när hon är skendräktig) Då lät jag henne springa med mig som "ankare" hela vägen till Hussarna. Hon jobbade hårt och jag fick springa med för att inte det skulle bli för tungt för henne. 


Efter allt detta dragande fick vi en välbehövd fika. När vi kom hem la sig Ella direkt i sackosäcken och låg stilla tills det var dax för middag. Äntligen ar jag lyckats trötta ut min hund.

 

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5203936
Pip-Lisa

I Söndags var det Perropromenad på Gärdet. Den promenaden drar alltid ut folk och hundar. Jag åker bara dit en gång om året och det är när vi har den här promenaden. Varje gång blir jag lika häpen, hur det nästan mitt i stan kan finnas en sådan äng och marker och hur många människor deet är som trampar omkring där. De flesta med lösa hundar, men även ryttare och den här gången en brädåkare efter en drake. Det såg jättehäftigt ut och gick jättefort. Ok, vi var 16 hundar på promenaden endel nya ansikten men också en hel del bekanta. Vi försökte oss på lite hanteringsträning där varje hundägare fick tala om hur de ville att vi skulle hantera deras hundar. Detta är bra både för den som tränar sin hund men också för oss som hanterar hunden för det är enda tillfället på våra träffar vi faktiskt tar och känner på varandras hundar. Annars är det mest att se dem involverade med varandra. Men det är kul att se reaktioner men också kunna jämföra pälskvalitet och kropp mot sin egen hunds. Dessutom är det nyttigt för våra lite mer tveksamma hundar och de finns ju alltid.
Efter en timmes promenad i rejäl blåst gick några och fikade på himmelska hundar men själv åkte jag hem då jag hade sällskap av make och lilleman, medans vi gick promenad tog de sig upp i Kaknästornet för att fotografera oss (Bild kommer senare) och slippa den bitande blåsten. Väl där hade de redan fikat :-(

Direkt hemkommen åkte klippmaskinen fram, denna klippning var rekordsnabb. På mindre än en timme var allt borta, jag använde det skäret som lämnar mest kvar. Men det var inte en tova förutom någon runt öronen och någon på tassarna. Ändå var det i augusti jag klippte henne senast, så pälsen var lång. Ella tog klippningen med ro, efter en kvart la hon sig ner och vände upp magen när det var dax för mage och ljumskar. Hur cool som helst. Nu har jag köpt ett täcke eftersom det varnas för att det ska bli riktigt kallt igen. När pälsen är väck går promenaderna snabbare och Ella är bra mycket lekfullare, hon ser ut som en stor valp.

Värst är dock att vi kommit in i  pipperioden, Ella hämtar sin pipgris, ynkar och ställer sig utanför luckan till kattvinden och krafsar.  Vaktar huset värre än någonsin och mullrar så fort det låter minsta knäpp. Hoppas det går snabbt över så vi får tillbaka vår bästa Ella.
Mycket träning blir det inte heller när hon är så här.  Men snart så kommer vi nog igång.

Till sist men inte minst har vi nåtts av de glädjande beskeden att 2 kullsyskon tagit sitt Tyriodeatest och fått bra värden. Grattis Zita och Carizma och deras mattar och hussar :-) Testen har även jag planerat att Ella ska ta så snart skendräktigheten är över.


Som i Narnia

Otroligt vackert är det ute just nu. På radion på väg till jobbet var det någon som jämförde vintern i Stockholm med vintern i filmen Narnia jag håller med. Igår fick jag äntligen med mig kameran ut på morgonpromenaden.
Några bilder som bevis

Här kommer skridskogänget hem från en lunchtur förra helgen :-)

Nu när jag tömt kameran har fler kort kommit fram.  Kolla in ett ämne till julkort, fast det togs efter julafton när Ella hittat och tjuvat fram tomteluvan :-)När man sitter och tittar på korten ser man också hur "stora" ens barn har blivit.
Till nyår fixade Maria iordning håret både på sig och brorsan. Maria har en fix idé på hår. Vet inte riktigt hur många färger vi har sett både fantastiska och lite mindre bra.
Till nyår blev det dreads :-)


Här är min 15 åriga stora dotter


Martin på väg till Nyårsfest :-)


Tur att jag fortfarande har en 10 åring i huset att leka med :-)

 


Varmare blir kallare

Nu börjar temperaturen krypa uppåt men konstigt nog frös jag mer igår och idag än jag gjort när det varit betydligt kallare. Tror det beror på att det är mycket fuktigare nu. Idag har Ella stannat hemma med husse då jag var och jobbade. När man är van vid att ha hunden med sig hela dagarna känns det konstigt när hon inte är med. Nästan som om man vore halvklädd eller något. Man vänjer sig så otroligt mycket över sällskapet. Det är lite svårt att förstå hur det var innan man hade hund. Maken knotar ibland om att vi fått ett nytt småbarn exempelvis idag när vi fått hem och skulle skruva ihop en soffa. Ella ville helst vara mitt i smeten med risk för att få något tungt i huvudet eller på tassarna. Hela tiden fick man be henne flytta på sig för att komma fram.
Idag bokade jag tid i Nacka ridhus till Sanna och mig för att få mer miljöträning i den miljön. Dock blir det inte förrens nästa helg. Men det ser vi fram emot annars kommer träningen på brukshundsklubben igång på söndag och sedan tänkte jag försöka smita iväg till Norsborgs hundklubb på torsdag.

Nej nu ska här sovas, vi har försökt börja ett nytt liv och komma iväg till jobbet tidigare på mornarna dessutom med buss. Så då gäller det att gå till sängs i tid.

Nosgalgitripp

Maken har fått upp farten när det gäller att göra små videoklipp :-)
och jag har lärt mig hur enkelt det är att lägga in dem i bloggen.
Så nu får ni stå ut med detta ett tag tills vi kommer på något annat vi lär oss.
När vi dammade av våra klipp hittade vi det här på Calmigos Carmenzita och Calmigos Caramella när de är 3 månader gamla och Zitas familj kom och socialiserade lite. Underbara små varelser. Ella hade en liten grop i trädgården som hon försvarar så gott hon kan och minstingen Zita var en riktig liten tuffing och gav Ella en rejäl match.
Zita är för det mesta överst med lilla stubbsvansen, söt som socker.


Kallt men härligt

Har idag haft frossa i att läsa alla bloggar. Det verkar inte bara vara Ella som i mellanåt går på 3 tassar i kylan.
Vi kör långa morgonpromenader, Mats tar en lunchpromenad på isen sedan blir det bara kiss promenader utöver det. Ella får jobba ordentligt när vi är ute för att göra av med all den upplagrade energi hon har då det inte händer så mycket. Mats filmade lite i sin mobil. Tänkte göra ett försök och lägga in ett videoklipp, det har vi aldrig gjort förut.
Få se om vi kan få detta att fungera, det vore roligt.
det kliar i mina fingrar att få sätta saxen i Ella. Hon har mycket lång päls, men samtidigt tycker jag att det inte ska vara -20 grader ute då. Inte utan täcke (som vi inte har) funderar starkt på att köpa ett Back on track men vi får se.
Det har blivit minimalt med träning de sista dagarna. Vi har fräschat upp Ellas ställande under gång, inkallning och läggande under gång. Dessa har ju tidigare varit riktigt bra, förutom avslutet på inkallningen som under ett tag var för vid. Senaste gångerna har Ella dock inte haft en aning om hur man stannar och står. Hon försöker göra mig till lags på alla sätt hon kan komma på. Men att frysa i stå har inte varit en av dem. Men i fredags fungerade det faktiskt riktigt bra. Jag fick plocka fram bollen igen men behövde aldrig kasta den ens utan poletten trillade ner direkt. Jag har tänkt mig träna ett pass varje dag på jobbet. Det blir inga långkörare utan några övningar varje gång.

Bästa störningsträningen

Nu är det trottonhelg. Vi har tagit det lugnt från arbete så gott det går. När man jobbar på en liten firma får man ju rycka ut när det behövs oavsett tidpunkt eller dag. Så lite jobb har det blivit. Annars har vi varit nyttiga och rensat i garderober, färdigställt kök och pysslat med annat. Isen har lagt sig på sjöarna runtomkring till makens glädje. Så igår åkte skridskorna fram och maken tog lunchpromendaen på den plogade banan runt sjön. Ella gillar det här med att springa bredvid i full fart. Hon får bra motion av detta. det bästa är attt det ligger ett tunnt lager snö ovanpå isen så den är inte speciellt hal. Det blev två varv runt sjön sedan hem och vila.
Innan jag tog kvällspromenaden gick jag igenom en garedrob där våra stövlar, skridskor och pjäxor  huserar. Hittade då ett par skridskor som passade Johan så det blev en tur till ner till isen igen på kvällspromenaden.
Ella gillar ju att valla så hon fick ligga i. Mats åkte åt ett håll, Johan åt ett annat och jag rörde mig i olika riktningar:-)
Först stoppa Mats, sedan till mig därefter stoppa Johan från att försvinna. Så höll hon på tills jag tyckte det var nog. Då körde vi några fokuseringsövningar på mig, lritt följ, läggande under gång (ser att jag missat att träna det på länge för det var inte helt lätt :-( ) oc platsliggning med hussarna åkandes runt runt, pratandes tjoandes och lekandes. kan man få bättre störningsträning.
Den plogade banan runt sjön var lite knaglig men de har ckså plogat en ishockeybana där vi höll till och isen var bättre. få se om jag får med mig familjen idag igen. För det är dax att öka tempot i träningen, vi har varit alldeles för lata alldeles för länge och om vi ska uppfylla måleet att starta i lydnadsklass två efter sommaren måste jag ju klara åtminstone en lydnadsklass 1 innan och hinna lära in de nya momenten.
dessutom måste jag ta hänsyn till Ellas löp i maj vilket förkortar tävlingssäsongen för oss. För att inte tala om båtförberedelserna, oj, oj, oj,

Nytt år - Nya ambitioner

Kanske inte men det är dax att kolla över de mål jag satte upp för förra året och revidera dem.
2009 hade jag som mål

 1. Ställa upp i en tävlingslydnadsklass innan halvåret.
  Det blev först i augusti i Gränna, men vilken start. Vi fick ihop 175 poäng och Ella var jätteduktig. Även fast hunden bredvid oss sprang till matte på platsliggningen och precis när vi ska in börjar regnet ösa ner. Vad stolt jag var över både min hund och mig själv :-) Jag har inga direkta tävlingsnerver så jag fick jobba hårt för att inte påverk Ella för mycket.
 2. Ställa ut Ella på en utställning
  Detta mål gjorde vi inget åt, jag la inte två strån ikors för att ställa ut Ella. Lusten fanns inte där över huvudtaget.
 3. En agilitykurs
  Vi började och gick på en agilitykurs men fullföljde inte då jag tyckte att Ella stressade upp sig för mycket. Stressen satt kvar långt efter kurstillfället. Så vi hoppade av de två sista tillfällerna. Agility ska vara roligt, vilket det är men inte just då.
 4. Få Ella att ta klöven
  Vi gjorde ett anlagsprov och blev godkända. Detta kändes jättebra att från utgångsläget ha en hund som rymde och blev överkörd av åsynen av klöven, köra provet och ta klöven i munnen.
 5. Börja en brukskurs
  Vi började en sökkurs under tidig vår 2009 som har fortsatt och fortsätter även under 2010

Jag känner mig nöjd med förra året. Mycket har hänt och jag upplever att Ella under året har genomgått en sista pubertetsfas men nu efter sista löpet landat. Vi har haft mycket skoj och jag har lärt mig mycket hund. Som lokalombud för Stockholm tillsammans med Sanna har jag fått ett intressant och roligt nätverk av både två och fyrbeningar. Ser fortfarande fram varje månad efter nästa perroträff och hoppas alla andra också får ut något av dessa träffar. Nu är det dock ett nytt år och frågan är vilka mål jag sätter upp för detta är, låt oss göra ett försök :-)

 1. Efter sommaren vara redo för att starta i lydnadsklass II
 2. Startat en appeltävling/spår
 3. Gå ett Viltspår Öppenklass
 4. Prova på Traiball
 5. Prova på Rallylydnad

Jag ser mycket fram emot att få fortsätta jobba med min underbara hund under året. 


RSS 2.0