Underbar helg

3 dagar och 2 nätter, vilken semester :-) Jag, maken och Ella tog segelbåten direkt efter lunch i fredags och åkte ut i skärgården. Underbar segling och helt ok väder, solen lös på oss nästan hela tiden.
Fredag spenderades med 2 andra par i Malma Kvarn. Lördagen drog vi ut till Bullerö där det var tropisk värme i lä. Ingen träning bara promenader, men flera långa promenader varje dag. Vi gick säkert någon några timmar vid varje promenad. Åt god mat och drack gott vin.


Bullerön är ett naturreservat underbara flata varma klippor, med vacker utsikt :-)
Ella "smet " iväg till havet och ville att vi skulle kasta bollar eller pinnar åt henne så hon fick bada. Vi hann inte ens få av henne kopplet.


En charmig hund eller botten är nådd :-)

Vet inte om jag ska skratta eller gråta men debuten i lydnadsklass 2 var ett riktigt bottennapp :-)
Uppvärmningen gick bra förutom att Ella inte ville ligga !! Det var ju blött och magen är ju alldeles baaaaaaarrrrr.
Platsliggningen skedde med en schäfer närmast, de som följer min blogg vet ju att det inte riktigt är Ellas favoritras.
Men Ella la sig fint och efter 2 minuter och 53 sekunder satte hon sig upp och undrade var i all världen matte hade tagit vägen. Jag gick in som nummer 2 och allt gick snett, en mycket intressant fläck att lukta på under fria följet, Ella brukar inte vara så luktig. Lägga sig går inte alls för sig under läggandet under gång, Jippi inkallning det kan jag, verkade Ella tänka och stormade med glädjen sprittande i hela kroppen fram till mig, va matte sa du något????? Så fortsatte det. Rutan sprang hon med samma glädje till och vad gör jag ropar av nervositet stå och hon stannar snyggt bara det att det var 20 cm för tidigt, men hon löd. Hopp över hinder, Ellas paradnummer som hon älskar, kan användas som belöning blev det dubbelkommando på  då hon tar sats men sedan kommer på sig själv, va sa hon verkligen att jag fick......
Bäst var dock fjärren där hon med glädje stutsar upp och ner med en rumpa som är alldeles stilla. Tyvärr tjuvstartar hon innan jag gav kommando så det blev ingen 10 poäng vilket domaren snabbt påpekade när vi var klara, Hennes andra kommentar var du har en mycket charmig hund och ja, jag gick av planen med ett leende, Ella hade en härlig svansvifning under hela tiden vi var på plan, hon försökte men var inte tillräckligt färdig för att vara där vare sig momentmässigt eller störningsmässigt, men det visste jag helt klart innan så det var mer för min skull vi var där för att träna mig och jag uppfyllde mitt mål med att ha en glad hund och en bra känsla själv :-) Avskräckt, absolut inte snarare blodad tand. Vi kör en tränings tävling till i KMet i Gränna, det kan ju inte gå sämre (poängmässigt) sedan väntar vi tills allt kommit bra mycket längre.

Före och Efter

IDag laddade jag ur bilder ur min kamera igen. Det är kul med ungdomarna som är intresserade av att ta kort, man vet aldrig vad man hittar i kameran om den väl ligger framme :-)

Själv tog jag ett kort på Ella innan klippningen


Sedan hittade jag det här fina kortet på Ella och Marias pojkvän som jag tyckte var så fint, precis taget efter att jag klippt Ella


Undrar om det är Maria som tagit kortet.

Idag har vi tränat vidare på rutan och inkallning med ställande, men det är fortfarande en bra bit bort innan den sitter. Det går bra nära på 3-4 meters avstånd och det går fortfarande bra om jag har en boll i handen på fler meters avstånd. Men att det ska fungera i en tävlingssituation är nog en önskedröm.Glömt att berätta

Vi var hos veterinären förra tisdagen för att ta Thyriodea test. Valde en annan vetrinär än jag brukar gå till då jag bestämt mig för att jämföra priset på proverna. Solsidans djurklinik i Saltsjö-Baden var 33 % billigare på hela paketet än vad jag tidigare betalt på Nacka djurklinik. Sista spiken i kistan var när hon som satt i receptionen sa att Ella var en av de vackraste hundar hon sett :-) Nu blir jag stamkund där!
Som om inte det var nog så fick jag höra hur stabil och uttrycksfull Ella är, Snacka om en stolt matte.  Men det jag tänkte berätta var att redan på fredagen ringde de upp från djurkliniken och kollade om jag fått svaret, skulle komma på mail. Men kliniken som hanterade testerna hade glömt/missuppfattat att skicka det till mig.
Hon var helt fri eller hur man nu säger, jätteskönt :-) Så nu tror jag hela kullen och mamma Moya är testade och alla prov är bra.

Igår körde vi lite lydnad efter att ha klippt Ella, En helt annan hund än som lurvboll. Ser valpigare ut, mer fart och hur konstigt det än låter skäller hon mer än innan vi klippte henne. Är det inbillning eller kan det vara så att hon ser och hör bättre :-) I morse kom jag dessutom iväg på hundpromenad med hundgänget. Första gången på flera månader, först var det löp och sedan har det varit sommar. Ella var inte riktigt bekväm direkt när vi kom fram men uppförde sig precis som jag ville, lite avvaktande med svansen ner men inte ett enda litet ljud kom utan hon tog sats och sprang in i mitten och satte sig vid min sida. Härligt.
PÅ lunchen hade vi date med Sanna och Peppar. Vi åkte till Visätra där vi ska tävla på Onsdag (utan att vara färdiga över huvud taget, hur tänkte vi nu????)
Det var dövarmt och vi orkade bara köra några inkallningar och rutor sedan en lunchpromenad (med härliga hundrus) innan vi åkte hem och jobbade igen.

Bajs på MC gäng eller Träning i Hästhagen

Fredag eftermiddag och Lördag i Perronsvärld :-)
Dessa dagar har varit fyllda med hundträning. Återigen var vi hembjudna till Tussbergets uppfödare Jenny för att träna tävlingslydnad. En för mig spännande samling. Sabina och Cica som ville träna på 1: ans moment, Peppar, Bella och Ella som skulle bli haj på lk 2, Manne i lydnadsklass 3 och Tova var med som kör i Elit. Dessutom Soya som träna för appellen, som ska tävla i morgon.

Men direkt när vi kom fångades vi av de 6 stycken 5 veckors valparna som mötte oss :-) och lite valpgos säger man ju inte nej till

Dessa två bilder får representera Viljas valpar. Ett gäng "huliganer" som vi kunde ha fastnad vid hela kvällen för att studera kamptekniker och undersökningslusten hos :-)) Visst är de ljuvliga.

Sedan så börjde vi försöka arbeta, men det är bara att konstatera att Ella och jag behöver MYCKET mer störningsträning. Redan förra året hos Jenny märkte jag att Ella ogillade vissa ytor av Hästhagen, denna fredagkväll var det omöjligt att jobba, Jenny som så fint klippt gräset i hagen för att fixa en bra träningsplan. Men vad hjälpte det, Ella hörde inget, ville inget och tog absolut ingen apport för leverans till matte. Riktigt pinsamt kan man säga. Sedan hann jag inte titta på de andra när de gick igenom ett problemmoment för jag var bjuden på Guldbröllopsfest med svärföräldrarna.

Men i morse var vi på det igen, lite bättre gick det men inte var hon helt bekväm i omgivningen.
Vi körde sitt i grup och ligg i grupp där vi gömde oss bakom en av Knoppbackas runstenar. Platsliggningen gick bra för Ella så det var skönt.

Sedan gick vi igenom ett moment var till.

Sanna började med Rutan

En stor förändring sedan jag sist såg honom. Helt klart på rätt väg :-)

Sedan kommer jag inte riktigt ihåg ordningen men det kanske var jag och Ella efter det, vi jobbade med inkallning med ställande.


En något ofokuserad Ella (spanar in de 3 vackra, busiga hästarna i hagen bredvid) fixade den övningen vi gjorde helt ok. Jag gick 5 m ifrån Ella kommenderade Hit, nästan ögonblickligen tog jag ett steg mot Ella kastade upp händerna och ropade "Stå" och skickade en belöningsboll över huvudet på Ella. Kan väl bara säga att Ella stannade :-) på lagom längd.


Sylvia och Sabina jobbade också med rutan för att komma vidare från de moment de kan i ettan.


Micke och Manne jobbade vidare med fjärren,


Jenny tipsade om att använda en bräda för att få rätt fotarbete på Manne mellan ligg och sitt.Johan och Tova körde också fjärren som var jättefin tyckte jag men Johan var inte riktigt nöjd, Dock har han fått 10 p på 2 tävlingar så vi instämde enhetligt att han borde vara nöjd.


Här tränar Bella ställande också här ser ni Monica ta steget fram kasta upp händerna ropa för att sedan belöna med bollen. Men det gäller att hålla tungan rätt i munnen det är lite mycket för oss 2 beningar att klara av på en och samma gång.

Här kommer en tvärnitsbild på Bella som jag tycker blev lite rolig :-)


Sedan var det dax för lunch, därefter körde var och en igenom sitt program.

Vilket kan sammanfattas att vi har en hel del kvar att träna. Några fler bilder


Bombi som inte fick vara med


Jenny som fixade denna träning och hjälpte oss alla


Micke och Manne


Monica och Soya


Sanna och Peppar


Tova som får avsluta denna bildserie.

Efter avslutad träning tar jag mitt pick och pack och lastar bilen, lägger upp en bajspåse på biltaket som jag tänkt kasta i Jennys sopor, men självklart glömmer ag bort det och på E18 på väg hem efter säkert 1 mil tittar jag i backspegeln, ser 3 fina motorcyklar (HD) som ligger några meter bakom mig, De ser ut att glida fram som i en triangel så jag ser tydligt alla 3, med fina skinnvästar på sig, någon sekund senare ser jag hur en svart påse flyger ner från mitt tak och hamnar mitt emellan de tre motorcyklarna och går sönder. Var lite spak när de efter någon minut byter fil och kör om mig. Tänk om det träffat dem i ansiktet eller något, hemska tanke.


korv, leverpastej och ost.... vem kan motstå det?

Inte Ella i alla fall. IDag tog jag mig äntligen i kragen och skivade upp lite godis la i en skål och tog med mig hinder, koner och apport ut i trädgården för att träna.
Det har varit mycket lite träning i sommar, nästan så man kan räkna minutrarna på två händer.

Vi började med de "jobbiga" momenten,

först ut var inkallning med ställande. JAg har haft problem med längden från kommando till att alla fötter står stilla. Så jag backade till början och näsa mot nos gick vi med en boll som singlade iväg över huvudet på Ella om hon stannade snabbt. Äntligen började jag få till det :-) Så nu ligger vi under den hundlängd som man får ha. Dock är det alldeles för mycket hjälper med som måste jobbas bort.

Därefter gick vi över till Rutan Idag tränade vi på att hitta rutan och ställas sig där. Först tog jag och skickade Ella från olika håll i samma ruta på ca 3 m avstånd, Sedan skickade jag Ella fortfarande med samma avstånd men flyttade rutan till olika positioner. Ella hittade rätt de flesta gångerna nu gäller det att jobba vidare på detta.

Nu var Ella ganska uppspelt och ville inte sluta träna, så då la jag in lite passivitet, Efter en paus körde vi platsliggning med mig utom synhåll i över 3 minuter, gick bra.

Läggande under gång känns ganska lugnt, dock har jag tagit åt mig av Sannas feedback och försöker ändra röstläge så att det blir lite trevligare, funkade jättebra.

Hopp sitt hopp, fungerar alltsom oftast en gång rammade hon hindret då hon försökte vända i luften, såg härligt roligt ut.

Fjärren fungerar bäst på läggandet om jag kommer för långt bort hoppar hon gärna fram med rumpan ett steg när hon ska sätta sig, så jag varierade avståndet och fick till det på denna nivå men mycket träning återstår till färdigt moment.

Apport körde jag först med en boll fungerade jättebra, mitt problem är att Ella gärna tuggar på apporten på vägen in mot mig. Bollen fungerade bra och hon satt kvar väntade på kommando, kom in fint till utgångsläge och lämnade av bollen bra. Sedan tränade jag på att bara hålla apporten genom att knyta ett litet snöre i apporten och dra lite så att Ella fick hålla emot. Släppte hon fick jag korven, höll hon fast fick hon korven. Första gången jag fick korven blev hon bra snopen när korven var borta :-)

Fria följet gjorde en övning på tips från Johan L, gick runt på tomten och när Ella var inom en viss radie klickade jag och belönade i rätt position, Radien är inte alltför stor, men belöningen måste vara konsekvent på samma plats, Vi har en lång väg kvar att vandra, men lite bättre kanske det är nu.

Ännu har jag inte börjat störningsträna eller länka moment, sedan måste hjälper tas bort, Hur ska det hinnas med :-)


Kanske med på TV

Vår grannbåt i Visby var ett trevligt canadensiskt par, som visade sig vara ute och filmade båtliv och hamnar runt om i världen. Det fick vi reda på efter att några dagar efter att ha tipsat dem om olika shower och platser, då de kom och bad om att få filma oss i våra kläder. Självklart fick de det så nu kanske vi kommer på Travel chanel :-)

Idag fick jag mail med några bilder de tagit på oss :-)


Foto:www.distanceshores.ca

foto:distanceshores.ca

Nu hoppas jag bara att vi kan få se filmen de gjort, på deras hemsida finns det möjlighet att köpa de olika filmerna de gjort hittills, så vi hoppas på det.

Hemma

Nu är vi hemma, tja iallafall nästan allihop.Jag Ella och Johan åkte nattfärjan hem, den enda som det fanns djurplats på under hela helgen. Vår båt gick vid 17 tiden så vi var strandsatta i Visby. Tur att det var där, dock var det så varmt så att inte ens Ella ville gå en meter till, så vi spenderade mest tiden på att äta glass i "europas största glassbar" 140 olika sorters glass, tom Ella fick en bägare med vaniljglass så varmt var det.
Det kryllade av hundar på båten men resan över var ganska lugn, ett litet morr här och där men annars så samsades alla hundarna.

Martin, Maria med kompisar kom vid olika tider under lördagen medans Mats med kompis seglade hem, eller tja det blev nog mycket motor för vinden försvann.


Snodde en bild på vår båt som Mats tagit på vägen hem där han är ute i jollen och letar efter sälar som de sett kompisen "vaktar" båten.
Ella tyckte det var skönt att komma hem och nu har vi gått de mest vanliga rundorna och hon har som vanligt uppfört sig som en hane och nosat mycket och pinkat oftare än vanligt, så nu är nog allt som vanligt igen.
Idag blir det lite "Spa" här hemma, öronen har gjorts rena och lite hår har ryckts. Näst på tur står schamponering för att få bort all smuts och lukter som uppstår av för mycket bad (läs rulla sig i tång och annat)
dessutom ska vi fundera på upplägg för att bli klar med lydnadsklass 2, oj vad mycket det finns att göra där.

Dax för hemfärd

Så var det dax att åka hem till vardagen. Inatt går båten med Mats och en kompis som seglar hem. Medans jag, Ella och Johan tar natt färjan. Martin med kompis och Maria med pojkvän stannar på vandrarhemmet "kåken" en natt till för att sedan åka hem i morgon.

Liten summering, ni som inte varit på medeltidsveckan förut borde ta fram ert barnasinne och komma hit. En mycket trevlig vecka har det varit. Gotland har mycket att ge förutom medeltiden som vi har "utnyttjat" men medeltidsarrangemanget har varit pricken över i. Många musiker, försäljare, gycklare och annat underhållande att titta på och göra både för stora och små. De flesta människorna går runt med ett leende på läpparna hela dagarna.
Höjdpunkten på veckan var nog onsdagens eldshow. Utanför norra muren samlades massor av människor. Enligt rykten bänkade sig de första redan klockan 8 på morgonen, med korgar dignande av mat, vin och öl. När vi kom dit vid 8 på kvällen var alla bra platser tagna men vi fick ok platser, när showen började var det säkert över 1000 personer samlade i/vid vallgraven för att se en spektakulär show med eld, facklor och fyrverkerier. Allt gratis men i år var första gången man kunde lämna bidrag för Trix uppträdande. Underbar kväll med många härliga människor, bra stämning och häftigt uppträdande. Trix uppträdde för 10 året i rad.


Den här bilden tog vi kl 20:00 och man ser hur folk börjar tränga ihop sig.

Ella tyckte nog bäst om Cykeldagen då hon fick jobba lite mer än de andra dagarna. Marknaden var jobbig för flocken skingrades för ofta, folk såg konstiga ut och många hade döda djur hängande runt halsen eller i bältet. Vissa gick på styltor och allt var lite för mycket.


Det är en fröjd att se Ella springa i sin "naturliga" takt. Hon ser ut att skrida fram som en drottning.

Igår kom Martin på att skolorna börjar om en vecka vilket gjorde honom lite deppig. Så för att muntra upp oss gick vi till favorithake Kapitelhusgården och tog en öl


Där finns ingen elektricitet utan här flödar ljuset från oljelampor och ljus, mysigt.

time-out

Medans Tonåringarna har gjort medeltidsmarknaden osäker har jag, Mats och Johan tagit lite timeout.


I tisdags hyrde vi bil och åkte en runda. Vi hamnade i Slite och tog oss så långt öster ut vi kunde till Smöjen, ett gammalt kalkbrott som numera hade blivit ett antal sjöar med extra varmt vatten. Det var syrran som tipsat oss dit. Lite häftigt med branta klippor och helt klart vatten, eftersom det inte fanns några sjöväxter innebar det att vattnet var extra klart och blått. Efter det åkte vi vidare till Lummelundagrottorna där fick inga hundar följa med så jag och Ella hittade en naturstig vi gick medans hussarna gick en rundtur i grottan. Naturstigen gick i lummig bladskog ner bredvid en å ner till havet och sedan upp och avslutades vid mynningen på Lummelundagrottan. Där även Mats och Johan avslutade sin rundtur.

Igår hyrde vi cyklar och tog en tur upp till Snäck, Ella bestämde takten. Återigen en dag med solsken, killarna svettades vidare i sina medeltidsdräkter. det kändes som om Ella gillade starkt att få dra ut på stegen och travade på ganska snabbt. Vi stannade några gånger för att dricka lite vatten, vilket Ella tyckte var tokigt när vi hela tiden såg havet på vår vänstra sida, men jag envisades. Självklart fick Ella också några bad men oftast fanns det skyltar uppsatta med hundförbud :-(
Väl framme i Snäck smög vi oss efter kanten och badade ordentligt. Jätteskönt tyckte Ella  tills "flocken" började sprida sig. Matte blev kvar men hussarna ville bada där det var mindre sjögräs.
Det var väl ok, men sedan bytte vi så att Mats skulle stanna medans jag och Johan skulle bada, då blev det lite för mycket. Ella knyckte sig ur kopplet och rusade efter stenpiren hoppade flera meter för att komma till den vinklade piren vi gick på såg läskigt ut då Ella även sladdade och höll på att drutta i sjön. 
Snacka om mattegris, husse blev mindre nöjd och jag var bara glad att ingen kom emellan mig och Ella för då hade den personen nog tacklats i sjön.

Efter att ha ätit lunch, druckigt en extra bira (Mats) så cyklade vi hem igen. Efter det så var nog Ella ganska spak och sov mycket gott hela kvällen. 


Min klänning

Peppar har bett om att få se en bild på mig i min fina klänning, Här kommer en bild från Almedalen Med mig och Johan på för att

Nu vilar vi en stund innan Killarna ska iväg på riddarspel medans jag och Ella ska åka och handla mat :-)
I Visby hamn har de en lånebil som man får ha i en timme för att hinna handla mat mm.


Medeltidsveckan

Jaha då va vi då här i Visby. Idag började medeltidsveckan mycket folk och trevlig stämning.
Bäst gillar jag att sitta och "hänga "på Kapitelhusgården.


Här är Martin, Mats och Martins kompis utanför Kapitelhusgården. Nu har även Mats köpt en tunika sedan har han fått "låna" Martins Cape. Så de som saknade dräkt före lunchen var jag och Johan.Inne på Kapitelgården hittade vi många utklädda, Hör var två väldigt tjusiga kvinnor.

Här var en man med många vapen :-)


Martin väntar på sin lunch


Mats lunch såg och var jättegod.

Ella var med hela dagen, det var jobbigt att hålla ihop flocken när det var så mycket människor.


Här sitter hon och väntar vid marknaden på resten av flocken.


Efter att ha köpt en vacker klänning till mig så var det dax att vandra hem och vila lite innan kvällens äventyr, med musik, eldar och mjöd.

Ö-letning i snkt Annas skärgård och Visby

Så drog vi då iväg från Risö, en trevlig upplevelse men ganska lik den vi kan få i vår mellanskärgård i Stockholm. Vi gick tillbaka lite då Mats hittat en seglarled på sjökortet.
Vi kom ganska snart ut i en underbar skärgård. Ganska lik Stockholms ytterskärgård fast utan så mycket båtar vi har. Många trånga sund och passager där vi såg vattnet leka och brusa runt grynnorna men vi kunde segla hela vägen.


Här är ute i leden där det finns gröna och röda "prickar" vilket betyder pinnar fastsatta på grynnor/grund eller i bojar med bojstenar nedanför. Jag för står dig Louise att du gillar "din skärgård" Här var det mycket vackert.

Vi stannade till två gånger, en gång praktiskt taget i seglar leden där bara 2 båtar passerade under de 2 timmar vi stannade för att bada och äta lunch.


Underbart picknickställe :-)

Sedan fortsatte vi vidare till yttersta öarna, Vi började diskutera om vi skulle gå över till Visby under kvällen eller vänta till nästa morgon. Valet blev nästa morgon, framförallt för att vi älskar det här med att hitta egna små vikar där man kan vara helt ensamma, vi är tyvärr inte bortskämda med det i Stockholms skärgård längre, vilket vi var för sådär 10 år sedan.


Natthamnen var helt förtrollande, Ella kunde springa runt helt lös på ön utan att vi behövde vara oroliga att vi störde någon annan. Killarna gick på ö-upptäckarrunda, försökte ta sig över mellan två öar. Detta kort togs från en lite större ö bredvid vår ö. Men man kunde fortfarande gå från öns ena sida till den andra på mindre än 5 minuter.
Tyvärr har jag glömt bort öarnas namn för tillfället, det kanske kommer senare.
Nästa morgon gick vi upp före 5, nu skulle det stora klivet tas över till Gotland. Pest eller Kolera idag regn, lite vågor och ok med vind men ökande eller i morgon mindre regn, lika mycket vind, mer vågor. Jag röstade givetvis för mindre vågor och mer regn. Medan vi diskuterade rullade dimman in. Typiskt, vi beslutade dock att vi skulle flytta på oss då vinden vridit och skulle det bli mer vind eller oväder så låg vi dåligt. Alltså puttrar vi ut. Efter att ha gått förbi två öar försvann dimman helt. Då bestämde vi oss för att köra. Vi började med 0 vågor bra vind och uppehåll, vinden och vågorna ökade med resan och regnet kom. Men snabbt gick det vi seglade över på 8 timmar och höll ca 8 knop. Vi var ganska möra väl framme i Visby där jag direkt tog ut Ella på en promenad innan vi själva fick mat i magen.

Nu i kväll har vi tagit en ny promenad och det är så roligt att kolla in Ella.
Jag fick syn på en "staty" som jag ville granska närmare då jag inte kunde förstå vad det skulle föreställa.
Jag ser hur Ella reagerar, men säga vad man vill men Ellas nyfikenhet är fenomenal, Hon upplevde statyn som något som man skulle vara vaksam mot ändå kan hon inte undvika den utan måste fram och undersöka, lite undanmanövrar genom att gå och nosa lite ointresserat på sidan av innan hon verkligen nosar på statyn.

 Jag förstod dock inte vad den ska föreställa men det var ju vissa färgsättningar som var lite häftiga :-) så det kanske inte var meningen att man skulle kunna tolka den.

Risö

Solen lyser och vi hade en underbar seglingsdag igår. Vi fortsatte nedåt kusten från Oxelösund och är nu i Snkt Annas skärgård (tror jag) vi har hittat en jättefin ö Risö där vi ankrat upp.Vi tog en promenad och se så vackert det är. När jag sa till Mats att jag inte tyckte Snkt Annas skärgård var vackrare än Stockholms fick jag dock veta att det inte var den här (inre) delen av denna skärgård som var så speciell. Så idag ska vi ut på ö-letning längre ut och se om vi hittar det speciella med denna skärgård. Sedan väntar vi på att vinden ska vända som prognosen lovat så att vi ska kunna susa över till Gotland. Men man vet ju aldrig med prognoser.

Boda borg

Nu har vi hamnat i Oxelösund när vi var några distans ifrån sprack solen upp och den prognostiserade regndagen blev en underbar dag. Vi kunde hänga ut kläder och annat som var fuktigt och efter bara några minuter kändes det som sommar igen :-)
Dock fortsatte vi som beslutat till Oxelösund för att bunkra mat, vatten och leka i Boda borg. Den här gången var det jag som fick äran att gå med grabbarna dit. Boda borg är ett koncept som liknar "fångarna på fortet", det finns på ett antal olika platser i landet oftast har de byggt om hyreshus eller som i Oxelösund kontorshus till ett fort. de har svarta, röda och gröna rum. Där de gröna rummen är kluriga med lite fysisk aktivitet och de svarta kan vara mycket fysiska. Sedan har de olika teman rymden, plutonen, buskul, farmen osv. I varje station finns en eller flera saker man ska lista ut för att komma vidare och till sist få sin åtråvärda stämpel. Om ni aldrig har provat är det att rekommendera kul för alla åldrar iallafall mellan 7 och 70.


Här jagar vi kluringar i färger i ett rymdskepp, vi löste den :-)

Ella fick stanna på båten med Husse, efter 3 timmar tröttnade hon på husses pulande och började ynka, husse trodde hon ynka efter mig och visst kan det vara sant men jag tror hon var hungrig :-)
I allafall fick Ella en lång promenad från hamnen till Ica där vi möttes upp och bunkrade mat.
Nu är det dax för avfärd ännu en solig dag.

Ella och mat, jag har haft svårt att "vattna" Ella och vilket innebär att så här ute på sjön dricker hon gäna sjövatten, inte så salt som på västkusten men endå bräckt och vi har sett lite alger under vägen (dock väldigt lite) Jag har också läst/hört att hunden ska ha 2 cl vatten per kilo (vikt) och dag. Vilket jag är osäker på om Ella får. Så nu har ag börja ge torrfodret uppblött. Då det gäller att få i Ella både mat och vatten får en skinkbit glida ner också. Hamnar skinkbiten övers slukar hon allt med hull och hår. Hamnar skinkbiten unders luktar hon och går därifrån. Bortskämt - nä inte min hund :-)) 

man gör så gott man kanvarför tror man alltid att bara man har semester så ska man hinna med så mycket.  Som det här med att träna hund. antingen spöregnar det, jag vet kläder efter väder, men det är inte så enkelt på hala  klippor. eller så går vi och tja då gäller det att utnyttja varje liten millimeter som exempelvis här då vi tränar fjärren i gången nere i båten :-) Ella är dock med på alla mina upptåg.
Nu är vi på Ringsö någonstans mellan Nynäshamn och Oxelösund. Äntligen kännsdet som om vi är iväg.


Gosedjur

-Hundar ska inte ligga i sängen
- Men jag är ingen hund matte, jag är ett litet, litet gosedjur.

Ornö

Nu är vi ute igen på sjön, den här gången tar vi oss söderöver för att, om planen håller landa i Visby nästa vecka. Då är det medeltidsvecka.


Nyschamponerad Ella, Startklar vid hemmahamnen för seglats.

Lovade Martin redan förra året att ta med honom dit då han inte kunde följa med förra året.
Dräkten ligger i hytten och kompis är med så allt ser lovande ut.Martin med kompis som poserar på ön Munken i sina medeltidskläder. Martin fick sina uppsydda av farmor i födelsedagspresent, helt otroligt fina.
Det enda orosmolnet, är just det. Kommer vädret hålla i sig. Det har blåst på ganska rejält och självklart har vi haft motvind, så vi har inte kommit så långt som man skulle tro med den farten vi har. Vi måste ju kryssa över viken vilket gör ungefär dubbla sträckan mot vad vi skulle gjort i medvind :-(. Vinden verkar dock nu lugna ner sig men fortsatt motvind säger prognosen. Men än så länge har vi inte fått något regn på oss, peppar peppar.Idag har Ella "sålt" två valpar. Vi mötte en mycket trevlig hundmänniska som tyckte Ella var en mycket lugn, trevlig hund som "bara" är lite över 3 år. Hon frågade om vi inte skulle sätta valpar på henne :-)
Vi får se snart kanske det finns 2 PdAE på Ornö.

RSS 2.0