2 år


Ella 1 dag gammal

Tänk idag var det två år sedan Ella föddes. GRATTIS till hela C-kullen. Ella fick brev från Calmigos (uppfödaren) som innehöll en tuggpinne. Ella fick öppna brevet och för sent märkte jag att det låg ett fint Grattis kort på C-kullen i. Den blev lite taggig i kanterna. Tråkigt men hänt är hänt. Ella blev snopen när jag tog tillbaka det roliga kuvertet.
Hemma fick hon lite bacon i sin middag för att göra den lite festlig annars har vi inte firat henne på något speciellt sätt, fast Johan vill gärna det :-) Calmigos har gjort en sammanställning på hela kullen. Kika in på den här länken.

Vinylkryssning och valpar

I fredag blev jag med på radio och vann en vinylkryssning till finland (tror jag). Jag satt i bilen och var allmänt trött. För att hålla mig vaken satte jag på radion. Då hör jag påannonsering för en tävling där vinsten var just en vinylkryssning (Radio Vinyl) Frågan man skulle besvara var vem rösten tillhörde som spelades upp och ledtråden var att han deltagit i Rederiet. Jag har aldrig tittat på Rederiet men jag vet att Bert-Åke Varg var med. Hans röst känner i alla fall jag igen sedan både mina egna barntv år och barnens. Jag sa till mig själv att om det var hans röst de skulle spela upp så skulle jag ringa, jag har aldrig gjort det förut men tänkte att det skulle hålla mig alert. Visst var det rätt skådis och jag ringde en gång, två gånger och tredjegången gillt kom jag fram...........
Heltokigt, så nu har jag varit med i radio och vi ska åka på kryssning.Sätter in en bild på Ellas Snyggbrorsa och önskar honom, Mona och uppfödarna ett stort Grattis då han har fått valpar tillsammans med Bella tillhörandes Aberlours Kennel. Kolla in dem på deras hemsida. 5 bedårande valpar 3 hanar och två tikar.

Ulrika har också tittat ut en snygg hanne till Ellas syrra Chanja. Så nu går de i väntans tider på att löpet ska sätta igång.
Kolla in på hennes sida. Vi börjar närma oss valparnas årstider nu känns det som. Jag önskar dem lycka till i sitt avelsarbete.

Sist men inte minst har jag halkat med på träning av en servicehund idag. Ella och jag ställde upp som träningsobjekt i hundmötesträning. Jätteintressant och lärorikt då det var vi, det hundekipaget som skulle tränas och en hundpsykolog.
Ella skötte sig strålande, fast jag hade varnat för att hon ibland kan säga ifrån om den andra hunden kommer på ett felaktigt sätt. Men hon lydde och hade jättebra kontakt med mig under den timmen vi tränade. Vi körde också människomöten och då fick Ella jobba på att sitta passiv med annan förare medans jag gick fram till hundekigaget, det gick också jättebra.

Framtidsseminarie

Idag har jag varit på Nacka BK på framtidsseminarie. Eftersom jag i jobbet jobbat med sådana saker tidigare samt att jag bestämt mig för att vara medlem i Nacka så tyckte jag det kunde vara ett bra sätt att lära känna folket på detta sätt. Jag har tidigare försökt komma med genom att anmäla mig till kurser (ända sedan Ella var valp) och varit nere på deras jourträningar både för valpar och vanlig lydnad. Men inte riktigt känt mig hemma. Fel ras, fel jag eller fel timing jag vet inte men rätt har det inte känts. Nu har jag ju lyckats komma med på två kurser men jag anmälde mig till seminariet innan jag visste det. Hade dessutom glömt bort det men något sa pling i mitt huvud när jag låg och började vakna i morse och efter att ha konsulterat kalendern var det bara att fixa morgonbestyren och sedan dra iväg. Ella lämnade jag hemma.

20-30 personer var samlade när jag knallar in 1 minut efter utsatt tid. Ordföranden i klubben hälsade mig välkommen och vi fick fika innan vi började. Presentationsrundan gick bra deltagarna var över lag mycket erfarna hundägare och SBKare. Jag var nog den enda (möjligen en till) som bara hade 2 hundår bakom mig och dessutom mycket liten kontakt med SBK. Jag fick en eloge av deltagarna att jag kommit och dessutom för att jag berättade vad jag kände,om att som ny komma till klubben. Jag kände igen 3 personer sedan tidigare, det var MH folket. Men det kändes lätt att komma in i gruppen och stämningen var bra. På förmiddagen diskuterade vi vad var och en ville ha ut utav klubben och bra/dåligt med klubben, Hur kan vi förändra det dåliga och vad kan jag/vi göra själva för att förändra.
Många ideer kom fram enhel del väldigt konkreta. Sedan bjöds det på lunch och eftermiddagen innehöll fler grupparbeten och redovisningar om feedback och klotterplank (där vi fick skriva upp allt mellan himmel och jord)
För mig var det kul och bra att få se att det sjuder i klubben, de är inte så "farliga" utan riktigt trevliga och bjuder verkligen på sig själva. Hoppas nu att vissa av ideerna kan förverkligas och att vi kan få till en bra gemenskap, för det var det det mesta gick ut på. Jag ser i allafall fram mot att gå ner på mina kurser och även på Måndagsträningarna (dit även tävlingslydnadsträningen kanske ska läggas)


Träning i all litenhet

Nu har jobbet satt igång för fullt. Förra året satt jag hemma mer och jobbade men nu har jag bestämt mig för att vara mer på kontoret. Ella hänger med. det blir dock inte lika mycket träning som under helgerna men lite har vi fått till. Lydnadsträningen har jag tagit ut i trädgården som jag skrivit om tidigare. Momenten går bra men ibland går jag för fort fram när jag försöker tänja på tillfällerna av belöning. Ella blir då frustrerad och piper och försöker jucka mot mitt ben. Då avslutar jag träningen i brist på bättre metod. de gånger Ella inte blir frustrerad eller innan hon blir det går det jättebra. Man ser veerkligen att hon gillar att jobba och att vara till lags. Svårast just nu sedan vi har kommit över tugget påapporten är läggande under gång. Det känns som om hon behöver dubbelkommando för att få till det.
Om jag går baklänges med henne framför mig och jag belönar med boll är läggandet klockrent men inte när hon ska gå fot. Just nu tränar jag många ligg om dagen. :-)

Igår tränade Johan innebandy. Då följde Ella och jag med. Medans jag följde Johan in i Gympasalen fick Ella vänta i bilen. När jag lämnat av honom tänkte jag att vi skulle träna spårupptag på fotbollsplanen. Så jag gick ett spår i nysnön.
Så fort jag hämtat Ella så satte hon nosen i backen, så jag lät henne hållas. Hon följde klockrent våra spår till gympahallen och sedan därifrån till fotbollsplanen. Jag hade gjort många vinklar och vid vissa ringade hon runt lite men sedan var hon på igen. det är kul att se hur hon sätter ner nosen i varje steg och snusar. Att hon tycker det är kul går inte att ta miste på. Jag har fått tipset av Sanna att läsa Nordins "Spårbibel" så jag får försöka komma till biblioteket för att låna den så vi kommer igång med spår på allvar.

Mål för nästa vecka: Att fixa läggande under gång.

På jobbet har vi haft ett roligt projekt, hittills har jag bara varit i utkanten av det (haft annat att göra) men nu har vi bestämt att jag engagerar mig mer i det. Kan just nu inte berätta så mycket men det har med Hundar att göra och på söndag har jag, å jobbet vägnar, en date med en hundpsykolog och ett hundekipage för att se hur de tränar. Ella ska få följa med då hundekipaget behöver träna hundmöten.  Ser fram emot det :-)

Brukskurs klar

Tipset i skogen under julledigheten har nu givit utdelning :-)
Jag fick slinka in på en sök kurs där deltagarna gått ihop tidigare på allmänlydnadskurs och ville hålla ihop gruppen.
Jättekul, så under våren ska jag träna där kursen har ambition att göra oss redo för appelprov vid halvårsskiftet. Få se om vi kan lyckas med det. De har satt ihop en skräddarsydd kurs för detta på 9 tillfällen. Kursledaren ska vara superbra och två av deltagarna är jättetrevliga och bor gångavstånd ifrån oss.
det ska bli jättekul


Perropromenad på Gärdet

Idag denna underbara dag tog vi oss till Gärdet. Mitt i stan skulle vi ha vår Perropromenad. 5 hundar var anmälda och då räknade jag in Peppar och Ella så förhoppningen var inte så stor att få träffa så många idag.
Jag fick med mig både Mats och Johan vilket var skojigt. När vi kommer fram till parkeringen så är den nästan full och vi kom nästan på utsatt tid. Många hundar och tvåbenta väntar vid parkeringen. Till min häpnad var det någon som räknade in 21 hundar. Två riktigt färska valpar var med runt 4 månader helt bedårande (men det tyckte inte Ella den fulingen, hon sa rör inte min matte)
Vi körde en presentationsrunda, tyvärr var inte min hjärna riktigt med så jag missade många namn jag brukar ju ha en förmåga att komma ihåg åtminstone hundnamnen och vilken kennel men allt är som bortblåst. (Snälla ni som var med, om ni läser detta skicka gärna en kommentar med din hunds namn och vilken kennel den kommer från, jag tycker det är roligt att ha koll på det) Valparna kom iallafall från Nissadalen och Beaccanaes (tror jag de heter) Hurråsens Sara var också med, hon är ju också en valp :-)


Presentationsrundan


Fortsättningen på presentationsrundan.

Vädrets makter var verkligen med oss. Vi startade i -2 grader och sol, gnistrande frost, på väg tillbaka så var det som en vårdag.


Visar lite vimmelbilder


Hundarna trivdes på det öppna fältet


Lite smågruff hördes ibland men alla var lösa och vi rörde på oss hela tiden.
Ella hittade en kavaljer i Santos, 5 år från Eyeball tror jag det var. Ella först med svansen Santos :-)

Efter promenaden tog några av oss och gick på Himelska hundar. Ett fick några hundra meter bort helt plötsligt hittade vi en spion som varit med hela tiden men kikat på Perrosarna från en väska.


Siv, Peppars bästis och släkting kröp fram när matte köpt henne en coctail.

Kursstart i slutet på Mars

Jag har kommit in på en agility fortsättning som börjar i mars. JÄTTEKUL, jag har fler kurser jag ska anmäla mig till men de kan jag inte göra förrens den 18 januari. Men Agilityn är redan anmäld och vi fick plats. Så nu måste jag träna min kondition och Ella ska få träna in slalomen som hon inte riktigt är färdig med som grund.
 Tur att jag satte ner slalompinnarna i marken innan den frös så nu har vi kört slalom varje dag vi kommer hem från promenad och innan vi går ut. Sedan ska allt givetvis finslipas och snabbhetstränas. Fast det gäller ju framförallt mig:-). Det jag hoppas få på fortsättningskursen är framförallt handlingen. Känner mig helt kass på det.

Nu under tiden kalopsen kokar på spisen har vi tränat Lydnad. Idag är första gången jag börjar bakåtkedja lydnadsklass I. Fantasin fixade ett lydnadshindet, en trädörr till altangolvet. 10 cm brädor och de var 5 stycken så det stämmer ju ganska bra. Ella var på strålande humör (hennes låtsasvalpar måste vara borta nu) och fixade alla momenten bättre än jag förväntat (men långt ifrån färdigt). Jag försökte dra ut på belöningarna och fundera på var jag borde lägga dem för att få mest effekt. Mitt i momenten istället för mellan osv.
Mest gladast var jag för att både ställande och läggande under gång fungerade. Dessutom startade hon med mig inte efter mig vilket har varit ett stort problem för oss. En skål korvsnuttar strategiskt placerat var melodin.

Jag märker att jag behöver tanka lite motivation. Skönt att jag fick den idag.

Snön har kommit

Igår började det snöa lite läskigt eftersom halva familjen var uppe i Romme och åkte skidor och skulle köra hem. det betydde också att det blev några minusgrader mindre vilket är skönt.
Ella lider av att snökokor fastnar mellan hennes tramdynor. IDag gick hon till och med och haltade. Så ikväll ska saxen fram få se om vi kan ta bort endel av håret mellan tår och tramdynor. Ella tycker att det kittlas men vi får jobba lite på det.
Promenadvädret var underbart i morse och idag fick kameran följa med på promenad. Fortfarande svårt att fånga det svarta lurvet och få en bra bild :-( men vi jobbar vidare eller så får vi klippa hela henne.Vi gick i ett område där vi inte är så hemmatama så någonstans på de oupptrampade stigarna gick vi fel.
Så för att slippa vända och gå tillbaka satte jag mig på rumpan och åkte nerför berget. Det tyckte Ella var superroligt
och hoppade och studsade som en tennisboll runt omkring mig. Tur att ingen såg :-)
Ner kom vi i alla fall med alla ben och kameran i behåll.

Heta belöningar

Idag har jag verkligen fått lära mig av Ella vad som kan kallas belöning och inte. Körde några nya repititioner med apporten. Första gången tänkte jag mig inte för så jag gjorde först i ordning Ellas frukost. Dessutom skar jag upp några godisbitar av torrt kycklingkött (Som Ella brukar gilla) Sedan ropade jag på Ella. Ella var inte alls intresserad av att ta apporten. Belöningen (som hon såg det) bestod av torrfoder, hur kul är det :-)

Senare kokade jag några varmkorvar till minstingen. Ella kände direkt lukten när jag öppnade paketet och kom fram från sin liggplats under bordet. Nu var hon så het på gröten så tuggandet kom tillbaka. När hon inte fick sin belöning börjde hon sjunga och provade alla andra sett det brukar fungera att få belöningar på. Ligg, sitt fint, stå på två ben. När inte det heller fungerade så börjar hon hoppa upp mot mig. Så det är bl.a. därför apporteringen inte fungerat tidigare men fungerat nu i två dagar. Leversnittar är "lagom" belöning för att få till snygga apporteringar. Då gick det t.o.m att klappa henne på huvudet, röra vid nosen böja mig framåt och knacka lite på apporten. Dessutom hålla fast den runt 15 sekunder utan problem. Ja du nog behöver matte läras alltid :-)

Äntligen

tror jag vi kommit över det värsta tuggandet när det gäller apporten :-)Att hämta apporten, bära den till mig, hoppa med apporten allt har gått bra men inte att ta den vid sidan av mig hålla den ens en liten pyttesekund har fungerat. Det känns som jag provat allt. Men helt plötsligt när vi var och tränade inomhus så fungerade det (när vi tränade själva) sedan var det hjärnsläpp igen när vi körde programmet med Sanna. Så jag trodde det var en tillfällig glädje. Men nu har det fungerat 10 gånger idag. Först med bara någon sekund för att mot slutet klara 10 sekunder. Jag började framför henne men för varje gång har jag rört mig lite mot rätt position och det har fungerat.
Jag är jätteglad känns som vi har kommit över en jättepuckel. visst det är fortfarande långt till ett tävlingsbart moment. Men det har varit så frustrerande när hon maler sönder apporten direkt.

Idag har lilla grynet fått ordentligt med motion. Först min härligt långa morgonpromenad, efter en timmes vila ville husse ha sällskap på isen när han åkte skridskor så på med sele och långlina. Sedan blev det några varv runt sjön.
Samma sak nu i kväll, dottern, Maria ville ut och åka långfärdsskridskor. Så nu är Ella, Johan, Maria och Mats nere och åker på en annan sjö. I selen (som är en reflexsele) har vi även hängt en liten cykellampa så att de ska se den svarta skuggan när hon susar förbi. De tvåbenta har också pannlampor eller ficklampor, ganska häftig upplevelse att glida alldeles ensam på den svarta isen i mörkret.
Det får nog bli lite massage innan sovdax sedan blir det nog extra lång sovmorgon för mig i morgon.

Gott nytt år och vilken start :-)

Från Julafton till nu har bara ur Ellas perspektiv bestått av socialisering från liten till stor, ung som gammal. Det har kommit och gått gäster mest hela tiden. Jättekul tycker vi allihop. Vi har även kört lite hanteringsträning som fungerat bättre än väntat men vi är inte tillbaka än vid där jag kände att vi var i somras.

Vi har också varit hundvakt till grannhunden Molle under några dagar. Molle är en stor Golden retriver. Jag upplever honom mycket större än Ella mest för att han tar upp stort utrymme där han ligger. Ella lägger sig oftast under borden eller intill stolen/soffan man sitter i Molle lägger sig mitt över hela köksgolvet eller hallgolvet. Däremot får Molle inte vara  stora rummet vilket gör att Ella har sitt eget utrymme där. Det är också stora skillnader att gå ut med Ella och/eller Molle. Molle sätter ned nosen i marken direkt utanförtomten sdan lyfter han inte blicken förrens man är hemma igen. Man kan locka, kommendera eller lägga sig på marken och skrika ingenting reagerar han för. Nosa är hans liv. Han skulle nog hellre ta sin promenad alldeles själv.

I morse var det bara Ella och jag i skogen och det var en helt annan promenad. Härligt uppfriskande:-)
Promenad bar iväg över isen, otroligt fin is i år. Troligen den bästa is jag har upplevt. Ella tycker det är roligt att springa/gå på isen. Det går lite i ultrarapid och hon ser ut som en bambi i mellan åt. Genom att gå över isen vann vi lite tid som vi istället la på att utforska nya områden i skogen. Helt fantastiskt att man fortfarande kan gå över en timme i skogen utan att ha varit där förut och då har vi bott i vårt hus i över 10 år. Vi mötte enbart 2 hundekipage  annars var det helt stilla.
Extra roligt var det då jag och matten till en flatt tik pratade ett tag och hon berättade att de var ett gäng som skulle gå en sökkurs för en bra instruktör som de haft i lydnad tidigare och att det kanske fanns plats kvar. Det vore ju suveränt då kanske jag kan smita in i en grupp som bor relativt nära mig så kanske det blir lättare att träna, jätteroligt.
RSS 2.0