Jippi, anlagsprov avklarat

Nu har vi haft några trevliga semesterdagar igen. Vi hade släktträff i Gottskär (Göteborg) i helgen. JAg tog ledigt några dagar och drog iväg redan på Onsdagen tillsammans med mina barn. Ella fick stanna på Makens jobb. Vi sov på High Caparalls camping. en liten nostalgitripp för mina större barn och en upplevelse för den minsta. Vi köpte pangare och cowboyhattar och sprang omkring och sköt på varandra hela torsdagen.
På torsdag kväll åkte vi vidare till Gottskär där vi träffade Ki, Fozzie, Zolo och lilla Chica. Johan blev mycket förtjust i Chica. Hon kunde nog fått följa med oss hem om Johan fått bestämma.
Efter bad, sol, krabbfiske och en jättetrevlig middag blev det dax för släktträff på lördagen. Totalt var vi runt 25 -30 personer allt från nyfödda till barnens farmor och farfar. Vi besökte gravar, badade, käkade middag och satt och snackade långt fram på småtimmarna. Ella hade kommit ner med Mats på fredagen så hon fick hänga med vilket inte var några problem alls. På Söndagen drog vi iväg till Liseberg, Ki hade förbarmat sig över Ella så vi fick roa oss ordentligt fram till sena kvällen. Eftersom Mats behövde ta sig till jobbet och Ella skulle göra anlagsprov i viltspår så åkte vi hem efter Liseberg en sen men behaglig bilresa. I kväll bar det dock iväg till Gålö där jag mötte Micke som jag gick anlagsprovet för. Hela dagen hade varit jättevarm som tur var skulle vi träffas först 20:30. Innan jag satte mig i bilen duschade jag av Ella och hade vädrat bilen i flera timmar. 26 grader visade termometern på i bilen. Väl framme rastade jag Ella innan vi åkte dit spåret låg. Ella gick iväg direkt i spåret hade inga problem att nosa sig fram, Ringade lite i andra och tredje vinkeln (mer än hon gjort tidigare på träning) så jag trodde nästan hon var ute och cyklade. Dock kunde man tydligt läsa på henne att hon fått upp spåret igen. Vid ett tillfälle korsade hon spåret fram och tillbaka innan hon slutligen efter 17 minuter hittade, markerade och till sist tog klöven. Gud vad jag var och är glad :-)
 
Hon kändes ok fast lite osäkrare än vanligt idag, kanske värmen, annan spårläggare eller vad vet jag. det vi ska göra Ella säkrare på är vinklar och bloduppehåll innan vi går vidare och tränar längre liggtider och återgångar.

Ett jättetack till Sanna och Micke som fått oss hit, Ki för peppning och Per-Arne för klövarna. Nu ska vi suga på detta ett tag.

"Lita på din hund"

Idag har vi kört ett skymningsspår, Viltspår. När jag la spåret var min intention att gå över olika underlag. Vi började i blåbärsriset, gick upp över en kal bergsklippa ner i våtmarker och mörk barrskog. 3 90 gradersvinklar spåret fick ligga i 6 timmar. Efter en rörig kväll gick vi ut och skulle ta spåret, tro inte jag kom ihåg hur jag gått. Dessutom hade jag snitslat sparsamt eftersom jag inte hade så många snitslar. "De lärdes" ord ringde i mina öron "Lita på din hund" och det visade sig vara lyckat. Idag gick Ella i en behaglig takt utan att tveka. Vid ett tillfälle i en vinkel gjorde hon en lov runt ett träd innan hon fortsatte. Väl framme vid klöven markerade hon fint men jag väntade ut henne så att hon faktiskt tog klöven i munnen :-)

Sedan bytte hon glatt mot en bit korv. Det känns så himla bra att vi kommit så här långt och snart är tiden mogen för en anmälan.


Blött

Igår hade vi perroträff i vattnets tecken, Vatten från alla håll, när vi kom hem var både Ella och jag ganska nöjda av att få torka i soffan/sackosäcken framför TV. Jag gav mig iväg lite tidigare och hann lägga ut två "lätta" viltspår till sanna och Peppar. Så han fick lite träning på annan mark, annan spårläggare, andra snitslar allt var annorlunda.
Dessutom bestämde jag att han behövde några enkla spår så det ena var bara en raksträcka och det andra var två 90 graders vinklar på. Inget bloduppehåll jag uppskattar det ena till 50 meter och det andra till kanske 150 meter, Liggtiden skulle bli runt 5 timmar.  Redan nu var både Ella och jag rejält dyngsura. Jag var glad för att jag bestämt mig för att sätta på mig regnställ och gummistövlar.

Sedan åkte vi den sista biten till Lida, Där vi mötte Iza, Peppar, Dita, Zita, Enzo, Chinco och Maja. En mindre grupp än anmälda men ändå var jag överraskad och glad att vi blev en grupp :-)

Sanna hade varit duktig och gjort upp ett program tidigare i veckan som vi modifierade lite, bl.a. så la vi 2 beningarnas badtillfälle sist (som enbart Ditas matte var strong nog att utföra) Vi började med att gå igenom sim och räddningsprovet moment med lite tips som vi lärde oss förra året av Bengt. Alla hundar badade efter mer eller mindre övertalning.
Ella är som vanligt säker och bra, lugn simmare. Inga tveksamheter där inte. Minst var Enzo som först inte ville simma ut så honom "lurade" vi lite genom att först busa upp honom med det han skulle apportera sedan kasta några gånger så att han kunde springa ut och hämta den. Därifrån blev steget inte långt till att ta några simtag. Det kommer inte dröja länge tills han blir en baddare på att simma. 

Efter apporteringen körde vi lite dykövningar. Här visade Dita framfötterna genom att direkt doppa hela huvudet. Jättehärligt :-)
Ella mesar fortfarande, det går jätte bra ner till öronen sedan försöker hon på andra sätt.
Jag fick ett tips från Frasses Jenny att knyta fast en tyngd i en dummy så att den hamnar lite under ytan som man sedan kan föra längre och längre ner i vattnet. Det ska jag försöka med men då får först sommaren visa sig i Sverige.

Nästa övning vi körde var en hanteringsövning. Där någon annan tog hunden och gick iväg på promenad med den. Här kommer vi till Ellas största svaghet. Dragningen till matte, men den dragningen fanns praktiskt taget i nåstan alla hundar som var med mer eller mindre. Chincos matte tog sig ann Ella vilket jag är mycket glad för, för hon är envis. På vanligt Ellamanér satte Ella sig på tvären på en gång sätter upp tassen på kopplet och blåvägrar. Men nya föraren var envis och tog Ella på helt rätt sätt så Ella fann sig till slut i behandlingen och följde med en bit till sedan upprepades proceduren.
På vägen tillbaka så jobbade föraren så att hon stannade om Ella drog, väntade på att hon skulle sätta sig för att sedan fortsätta. Tänk om man kunde få denna hjälp någon, några gånger i veckan då kanske vi kunde jobba bort Ellas ovilja att gå med någon annan än flocken. Jättetack Chincos matte för att du tog dig tid :-)

Hanteringsövningarna fortsatte med spontan tandvisningträning vilket var jättebra, tänk om vi kunde fortsätta utnyttja varandra till det som är lite pinit att be om hjälp med på BK. Vid det här laget var vi alla genomblöta.
Vi avslutade med att fika uppe vid raststugan, sedan följde jag och Sanna, Dita med matte ner till vattnet för att träna livräddning vilket Dita klarade galant, nåväl matte var lika duktig hon som klev i vattnet frivilligt.

Peppar och Ella fick värma sig i bilen under tiden innan vi drog iväg till mina små spår som Peppar tog i ett jehu.

Kamran hade jag med laddad och klar men jag tog inte fram den pga all blöta.Tillbaka

30 grader kallare men det värmde att få hämta hem sin hund. det är konstigt att hunden kan bli som en del av sig själv.
Vi umgås ju nästan 24*7 jag och Ella. Visst går de andra i familjen ut med henne eller leker med henne men på något sätt saknas det en bit av mig när hon inte är med :-)

4:00 i morse landadet i allafall planet, jag körde Mats till syrrans båt som han ska transportsegla till Polen sedan drog vi hem och somnade som stenar. Ungefär vid 12 tiden åkte jag hem till Chanto med matte för att hämta hem min guldklimp. Johan följde med. Visst blev hon lycklig över att vi kom hon for runt som en tätting, Chanto blev lite låg istället. Gick och hängde med huvudet och var inte speciellt glad att se oss. det var som om han förstod att vi skulle ta Ella med oss hem.
Det som var väldigt roligt var att denna gång släppte hon inte helt till extramatte när jag kom in i huset som förra gången utan kollade vad hon gjorde nästan lika mycket som hon kollade in mig.
Jag upplevde det som om hon knutit band till henne också. Hon hade också lättare att släppa mig för att busa vidare med Chanto och det märktes att hon hade haft det jättebra.
det känns så härligt att det fungerade så bra och gör hundlivet lättare :-)

Nu ska vi packa och åka till Lida för lite vattenträning, Härligt i den fina varma sommaren.

Haelsnıngar fraan ett varmt Turkıet

Ella aer hos Chanto resten av famıljen badar och solar ı Turkıet.
Snodde tıll mıg naagra mınuter vıd datorn :-)
Vı fıck ett mail fraan extramatte, en rıktıg paerla :-)Godisarna väntar på stenen på godis!  De är verkligen härliga tillsammans och jag känner mig som om jag fått halv semester ;-)
Fast när de skäller båda två samtidigt så hörs det!

En vacker morgon var vi ute och rodde, dvs jag rodde och vovvarna höll uppsikt i för och akter.  Det är ganska kallt i vattnet fortfarande, och Ella drar sig för att gå i och simma efter pinnar från vår brygga, det är ju bråddjupt där, men hon väntar in Chanto och tar av honom pinnen så fort han kommit upp! Smart tjej.
Vid långgrunda stranden hinner Ella alltid före Chanto ut och hämta pinnnen.  Efter en stund får han den. Att kasta två pinnar är döfött.  Den ena är intressant för båda, den andra får ligga kvar.

I går var vi till stallet och Ella fick bekanta sig med stoora hästarna.  Chanto undrade varför Ella var skrajsen, för honom är häst en självklar ingrediens i livet så han fick nog Ella på litet lugnare tankar.

Varje dag går vi låånga promenader i olika skogar och båda är förstås lösa och följer mig nära och bra.  Hemma leker de vilda lekar och brottas och kutar och drar i samma leksak.  Maten äter de sida vid sida utan grums, men de har en väldig aptit!

På nätterna sover de som stockar.


Det vaermde mıtt hjaerta, tack


Roligt att spåra

Igår kväll smet jag och Ella från man och barn :-) Sanna hade lagt ett viltspår åt oss.
Fast lite dåligt samvete fick jag eftersom Johan hade läxor och jag också hade varit borta dan innan på BK.
Men, men de ska få rå om mig ordentligt under semestern.

I alla fall hämtade vi Sanna och körde ut på skogsvägar. Först tog vi Peppars spår. Vilken skog med massor av ris och konstiga grejer, kannor, bollar och andra konstiga rostiga saker hittade vi. Peppar gick sitt spår på 30 minuter. JAg har sett honom mer fokuserad tidigare men han löste spåret. När vi kom tillbaka till bilen måste Ella noggrant nosa av både mig och Sanna. Peppar han brydde hon sig inte om. Snitslarna fick sig också en ordentlig genomgång av nosen.
Men Ella fick vänta tills vi åkt en bit till. Sen så, visste Ella precis vad som var på gång.
Hon låg i kopplet med nosen i marken. Enda fram till första snitseln. det var svårt att få henne att fokusera på att sitta medans jag satte på henne sele och lina. Än värre var det när jag gick och tittade på "brottsplatsen".
Nu kunde hon inte bärga sig längre, Spåret tog hon fint och det var jätteroligt att följa henne och inte veta om vi gick rätt eller inte. Sanna var ju med så lite hejaviskningar fick vi under tiden. Ella gick bestämt, kanske lite för snabbt, vinklar och bloduppehåll gick som en dans. Ella markerade några snitslar och spåret var lite förföriskt då vi helt plötsligt fick se snitsel som tillhörde slutet på spåret. Sanna hann stoppa oss innan vi genade över dit. Ella tog ett nytt spårupptag och sedan gick hon som på räls. Den här gången var klöven gömd inne i ett risigt buskage. Jag väntade med flit utanför för att se hur hon agerade om jag var lite cool. Bingo, återigen tar hon upp klöven. Men släpper den när vi börjar berömma henne. Det känns så himla kul att det fungerar så bra.  Spåret hade legat i 4 timmar och var kanske 400 m långt. Tack Sanna för en häftig kväll. Nästa gång är det min tur att lägga spår till Peppis.

Blandad kompott

Maj månad ska alltid vara så hektisk. Visst barnen börjar bli större så det är inte lika mycket man måste göra inför deras avslut på alla möjliga ställen. I år så har det dock blivit fler avslut med hunden :-)
Förra veckan hade vi både terminsavslut på söket, men det har jag redan skrivit om. På fredagen hade vi dessutom avslutning på agilityn, den kursen har varit jätterolig både med instruktörer som lyckats baxa runt oss deltagare på ett bra sett. Vi har bara varit 4 deltagare så vi har verkligen fått mycket tid med instruktören och hennes hjälpreda, jättekul.
deltagarna på kursen har också varit bra och jag har blivit peppad av att de är så duktiga. Nu är det bara att hoppas att vi alla försöker fortsätta till hösten. Sista gången nu körde vi en klass 2 Hopp bana. Många klurigheter men vi tog oss alla igenom banan, Visst jag och Ella hade varit diskade eftersom min Ella sprang under ett hinder. Vi hade satt upp hindrerna högt  och efter en otroligt snäv sväng så blev det att hon satsade på att springa under, klok hund. Vi sänkte därefter det hindret så det var endast instuktörens hund och Ella som sprang under. Ella har ett bra drag och skulle egentligen behöva en mycket bättre förare.
Här kommer några bilder


Ella ska göra en skarp sväng (180 grader) vilket vi klarade galant.


Vi hade satt upp ett specialarangemang vid däcket för att se att de faktiskt hoppade igenom och inte sprang förbi.


Min handling finns endel att jobba på, se det lilla fingret, dock kör instruktörerna med finger så jag har väl härmat dem .-)

Vad lärde jag mig av detta sista kurstillfälle,

* jo att jag helt klart har en agilityhund.
* Att jag måste bli mycket tydligare för att få Ella att ändra riktning. Ryta i ett bestämt Ella, när jag gjorde det så fungerade det jättebra.
* Att ta ett hinder i taget, släppte henne för tidigt vid tunneln vilket gjorde att hon bara stack in huvudet för att sedan tveka.
* Att träna upp min kondis :-)

På fredagen hade vi också karneval i byn, Johan var där med sin klass (mångårig tradition) det roliga var att denna gång ville han gå utklädd. Så här blev resultatet:


Min söta 9 åring Johan

När vi kom hem från kursen klockan 21:00 så väntade familjen på att vi skulle dra ut till båten. Så det var bara att åka upp till affären, handla mat, Hem och packa för att klockan 23:30 hamna i förpiken på båten.
Vilken underbar helg vi fick. Då det inte blåste så mycket drog vi ut i ytterskärgården till ett naturreservat ön Bullerön. det var som att släppa ut kalvarna på grönbete. Vi hoppade och studsade mellan klipporna. Ella badade som en toka för att sedan gå på upptäcksfärd, hur härligt som helst. Eftersom det var ett naturreservat så fick hon springa runt i långlina men det bekom henne inte alls.


Ella ute och ror med Johan i Jollen. En av hennes favorittillhåll.


Ella älskar närheten till allt på båten tom det som finns på bordet har hon stenkoll på utan att vi kan säga åt henne.


Så här vacker vy hade vi från sittbrunnen i båten, 28 grader varm och inte mycket till vind. Sommaren är här

Väl hemma så skickar jag med en bild på Ellas nya lek, smälla balonger. Hon blir helt tokig när vi tar fram en ballong ber på alla sätt hon kan att vi ska blåsa upp den och slänga iväg den. Både när ballongen är knuten eller att luften sprutar ut ur ballongen är lika kul. Tills det pangar. Då vill hon att vi plockar fram en ny.Annat som hänt på senaste tiden är att Maria har fixat sig moppe. Vi var hos goda vänner som hade en sönderplockad moppe i garaget som inte fungerade. de blev så glada så de erbjöd Maria moppen på stående fot och dessutom att köra hem den till oss. maria lovade mig att Mats skulle slippa mecka moppe, hon skulle kolla med några kompisar. Två timmar efter att mopeden anlände kommer Maria med en av sina kompisar. Fem minuter senare hade kompisen och Mats fått igång moppen. Här kommer en bild på en överlycklig Maria

Efter att ha tagit hem moppen till en kompis pappa som på 30 minuter till fixade resterande fel så nu har Maria en helt funktionsduglig moppe som inte kostat ett öre mer än lite tjänster från bekanta.


Till sist har jag varit med på en Tävlingsträning idag i Agility, jag åkte dit för att titta lite hur det går till och hur duktiga folk är. direkt när jag kom ner så blev jag bemött av en av arrangörerna som övertalade mig att vara med.
Jag gick banan med Ella fastknuten vid en lyktstolpe, hon var minst sagt heltaggad.
När vi kom ut på banan så  satte jag henne ner och tog av kopplet, vad gör Ella jo tjuvstartar och tar 3 hinder  springer fram till publiken (vilket var en hel hög) vänder om hoppar tillbaka och sätter sig på min sida.
Sedan gör vi en jättebra start och hon följer mig rätt hela vägen. Jag försökte vara så tydlig jag bara kunde vilket fungerade bra fast sen ansträngde jag mig så mycket att jag tappade banan i huvudet. Dock tog vi oss igenom med något extra hinder taget men jag är jätteglad att vi vågade. Sedan fick alla köra en extra gång. samma sak nu, ella var mycket mer följsam än tidigare men jag min virrpanna sprang två varv på några hopphinder/tunnel innan jag tog mig ur den. Johan var med och skrattade mest hela tiden åt sin mamma, men det bjuder jag på. Vi hade en underbart rolig kväll.

Nej nu ska vi i säng, i morgon bär det av till Sanna hon ska lägga ett viltspår åt mig sedan ska jag lägga ett klurit ett till henne att ta på Torsdagen.


RSS 2.0