Kazzi

Det blir inte så mycket skrivet här som tidigare, jag vet. Men ibland tryter orden.
De är runt 4 veckor varje år som Ella är "billig"  det är precis innan och när hon börjar bädda och gå runt med pipleksaker samtidigt som hon ynkar. Men det är ingenting mot hennes vaktande. Phu, men snart är det över för denna gång. Idag tänkte jag dock berätta om dotterns lilla Kazzi. Vet inte om jag gjort det tdigare.

Kazzi är en liten toypudel som bor hemma hos oss sedan ett halvt år tillbaka


Här är en bild jag tidigare visat som togs när Kazzi precis flyttat hem till oss.
Kazzi födde hemma hos Marias bästa kompis Ronia var mor är uppfödare. Maria var där på nyårsfest och firade in 2010 när Kazzi föddes tillsammans med 2 hannar (om jag kommer ihåg rätt) Kazzi hamnade då hos en kvinna som tidigare hade en schäfer och köpte en Hoffevalp strax efter.
Tyvärr fungerade det inte för Kazzi som då hette Glittra att stanna kvar hos sin fodervärd, så hon kom tillbaka till uppfödaren. Direkt adopterade Glittra Maria och följde henne som en skugga hela tiden. Efter någon månad så fick Glittra bli Kazzi och på prov flytta hem till oss, med Maria som fodervärd.


Kazzi är 23 cm hög och väger några kilo. Hon följer fortfarande Maria i hälarna och är Marias hund. Vi är ingenting värda när Maria är i närheten.  Ella och Kazzi går bra ihop, bara Kazzi inte försöker gå till de två ställerna i vårt vardagsrum som är Ellas "sovplatser". Ella i sin tur får inte gå in i Marias rum eller närma sig Kazzi när hon ligger på Marias tröja eller jacka i hallen. Ute i skogen följer Kazzi mig och Ella som en skugga. På tomten jagar hon Ella med högljudda skall

Kazzi är nu 1 1/2 år och ska så småningom få små pudelvalpar :) Vad jag förstår är redan hanen utsedd. Tanken var att Kazzi skulle gjort MH förra veckan. Men tyvärr ställdes provet in då vi saknar provledare i vår klubb. Hoppas det blir av någon annan gång.

Kurseri

Så var det dax igen. Denna gång en kurs som arrangeras av min brukshundsklubb med Anne Dahlin. Jag har ju tränat för Lotta Linusson som ofta jobbar ihop med Anne annars bara hört talas om Anne av många av mina träningskompisar. Nu skulle vi ha en intensivkurs i 2 dagar, tisdag och torsdag. Vi började 14:00 och slutade 21:00. 6 timmar träning. På 6 personer.
Förutom lite snack fick vi 20 minuter åt gången att träna. Inte lätt att träna med knäppisen Ella just nu. När det var vår tur som var sist så hade jag bestämt att köra apportering och fria följet. Anne ville först se hur en vanlig apportering i lydnadsklass 2 såg ut. Ella utförde den helt ok förutom lite tugg. Vi bytte och körde en lydnadsklass 3 med en metallapport. Hastighet ut och in, men inte så snabbt gripande. Vi tittade på lite olika sätt att träna detta.  
  1. Att ha en figurant som har apporten mellan fötterna så att Ella får ta tag och dra loss den mellan fötterna
  2. Att backa med apporten mellan händerna så att Ella får jaga ikapp apporten.
  3. Konkurrens genom att hålla i halsbandet och sedan skicka
  4. När Ella kommer in med apporten påbörja ett fritt följ eller ett hopp över hinder eller annat innan belöning-
  5. Inte ta Apportbocken från Ella utan belöna henne på marken, detta motverkar tugg/rullningar i munnen på vägen in.

Enkla övningar som jag lätt kunde ta åt mig, vissa har vi redan någonstans i hjärnbanken men det gäller att plocka fram dem. Därefter var det då dax för fria följet. Anne tycker att Ella behöver mer stadga och gilla att vara vid min sida. Detta är lite fortsätttning på pallen, Att ha Ella stående vid min sida med stadga, genom att använda omvänt belönande. Belöna vid varje steg, inte sätta ihop fötterna (för att inte likna utgångsläge. Kräva mer och mer. Ella ska inte försöka "gissa vad jag vill" utan bara följa mig i sidled, framåt och cirklar. Anne tyckte hon chansade för mycket för att "göra mig till lags". JAg fick lov att ta upp detta två gånger en gång i tisdags och en gång i torsdags för att jag verkligen skulle få till ett bra träningssätt. När jag gjorde omvänt lockande på Ella för att få henne att stå helt stilla sedan gick upp på sidan av henne och fortsatte det omvända lockanderna så började det fungera lite. Jag har börjat träna in ett kommandot "ta" som belöningssignal som också betyder fortsätt med det du gör. ROligt med lite nyinlärning. Vi jobbade också med ordleken sitt, ligg, stå. Ella hade full koll näsa mot nos men fick problem med sittet när vi gick sida vid sida. Så här ska det tränas så vi får dull förståelse för alla tre orden. Anne använde åsitt i dumrutan ex.v. för att tydliggöra för sina hundar skillnaden tydligt.

Sedan var det någon annan i gruppen som ville jobba med fjärren. Där tyckte Anne att vi skulle leka leken "lås bakbenen" genom att i alla skiften jobba med att hunden jobbar ner tassar och klor i marken. Så vi buffade på hundens rumpa och försökte lyfta hundens tassar, detta gjorde hunden jättetung. På torsdagen jobbade jag med det också när vi jobbade med "ta" stadgekommandot. Kul att se hur tung och snabbt det fungerade på Ella :)

Alla i gruppen hade lite olika problem med det var jättekul att följa alla.

Efter middagen var det "påt igen" då ville jag att Anne skulle titta på vår inkallning och ge mig råd hur jag skulle göra med hand kontra röstkommando. Jag körde 2 inkallningar där handtecknet för stå blev markant bättre än röstkommandot. Däremot måste jag banta bort handtecknet lite så det blir i paritet med ett sagt kommando. Vi hann också titta lite på tugget på vittringspinnen och precis som jag hört Johan säga så gäller det att höja förväntan på Ella. Vi satte Ella ett antal meter bort la pinnen någon meter snett framför sedan gick jag iväg 10 meter la ner bollen bakom mig, gav Ella kommandot apport och när hon kom springande emot mig ett varsegod. Fungerade klockrent. Duktiga Ella :)

Eftersom vi inte hann träna något i mellan tillfällerna så kände jag mig lite rådlös idag. Första passet blev då fortsättning och förtydliganden runt stadgan, vilket var jättebra. VI hann också diskutera ligg till stå och lång kropp i fjärren. Där Anne gav förslaget att lägga en planka under hundens framben och belöna när hunden trampar bakåt och ställer sig med plankan framför sig.
Jag kunde se att poletten började falla ner gällande "ta" kommandot.
Vi började också träna in konskick. Detta gjorde vi genom att ställa upp något och shapa in att Ella sprang runt detta något som i mitt fall var en petflaska. Ella gillade leken och satsade förfullt :)
Sedan testade vi en ny belöningslek där vi använde orden Varsegod och ja.
Varsegod betyder gå efter externbelöningen , ja betyder ta denna belöning som jag har i handen. Att vänta på ordet är ju också en sorts stadgeövning. Ella satsade fullt och flög snabbt efter bollen jag hade i snöret i handen. Men förstod också varsegod (som är det vi oftast kör på externbelöningar) Anne använder oftast denna lek för att få till bra ställanden på inkallning utan för mycket sug bakåt.

Vi har haft mycket roligt och lärorikt. Men det är häftgt med 12 timmars träning på 2 dagar med en vilodag i mellan. Hoppas nu komma med på någon av Annes kurser. Nu måste här sovas

Gränna 2011

Vilken helg, vilka människor vilka HUNDAR :)
går fortfaranda och ler när jag tänker på det. I år hjälpte jag och Johan Liw till med att hålla i Grännaträffen igen. MEn till vår hjälp hade vi ett järngäng. Vilka goa männsikor det finns i denna klubb. Det är något speciellt med oss i Perroklubben. Hoppas bara alla nya medlemmar som dök upp kände detsamma.
Vi hade ett digert program framför oss när vi satte oss i bilen jag sonen Johan och Katarina och visst var både Zoe och Ella med. Fredag klockan 10:30 hade vi bestämt möte och började ta oss ner till Gränna. Efter lite luch och glassstopp kom vi fram till vår stuga nr 10. Då hade Johans cykel råkat ut för punka bak på cykelhållaren när vi körde på motorvägen, ett mysterium. Ringde Eniro som hittade cykeldoktorn i Gränna som kom och hämtade upp cykeln, lagade den bytte både innerslang och däck, levererade tillbaka cykeln för 200 kronor, mannen räddade vår helg :) Samtidigt som detta hände hade ett järngäng satt upp tält och fixat iordning lydnadsplanen tack Ki, Virran och Marita med "lillegänget" Mats, Claes och Lasse. Ni är guld värda.
Domare Ninni och Jenny rullade in och nu började allvaret. JAg hade anmält mig att tävla i Lydnadsklass 3, ojojoj. Vi är långtifrån färdiga. Men jag hade bestämt mig att se det som en möjlighet att ta tempen och se hur långt vi räcker. Trots pepp från mina vänner vände sig magen ut och in när jag började värma upp. Jag har en tik som för stunden är högt i sina hormoner, det sker ca 1 vecka var 6 månad. Det är när hon tror hon ska få valpar. Det ger uttryck i gnäll, pip och JUCKANDE. Usch och fy, det jag verkligen hatar.

Så till skillnad från vanligt fick jag stå helt blickstilla med henne i ca 20 minuter innan vi skulle in på plan. Några sekunder innan entré gjorde jag några vändningar på stället sedan hoppade vi in över avspärrningen in på plan, vi var på G.

Vi fick följande poäng :

             
Moment Poäng Domarkommentar  Min kommentar 
Sittande i grupp 10    
Plats 10    

Fritt följ

8 Står, låter, sitter snett Kändes bra, ja, hon stod efter sidoförflyttningarna och ja hon lät. Men jag kände mig för första gången på en tävling "trygg och balanserad" fast vi har långt kvar till min målbild
Sättande 0 Lägger sig Det man tränar får man är så sant. Jag har tränat alldeles för mycket på ligg-stå i fjärren och platsen senaste tiden och glömt bort att träna det nya momentet sitt. Fy på mig :)
Inkallning med ställande/läggande 9 DK ligg och steg i stå Efter snabb överläggning med Johan L beslöt jag att köra säkert och föra tillbaka handtecknet på ställandet, klokt beslut. DK på läggandet visste jag inte om men misstänker att handen rörde sig vid min sida.
Sändande med platsläggning och inkallning 10   Jag var rädd för en tjuvstart ifrån rutan men hon låg som hon skulle. Jag och Ella gillar rutan :)
Apportering och hopp över hinder 10   Så stolt över mig själv och "ogilla apport" Ella. Detta går jättebra nu sedan hoppet kommit in i momentet, phu
Apportering av metallföremål 8 Tempo, Tvekan, sitter snett Jag ser exakt samma sak som domaren men är otroligt nöjd att hon gjorde det hon skulle. Detta kan vi bli mycket bättre på.
Vittringsprov och apportering 5 Tvekar, tugg, hjälp, släpper Katastrof, så nära juckattack, kan inte sitta bredvid mig, backar ur sittpositonen och vill inte bli berörd. Springer ut, plockar rätt pinne sedan står hon bara där. Kommer dock när jag ropar men spottar ut pinnen framför mig. Fast detta moment har vi tränat ytterst lite och behöver mycket mer träning
Fjärren 6 Står ej, går fram, vill inte stå Detta är vi inte färdiga med. Trodde stå skulle fungera någorlunda men det var under isen. Nu var ju Ella uppe i varv rejält så det räknar jag in, men det kommer hon vara på alla tävlingar så det krävs noggrannhet och stadga här
Totalt fick vi ihop 238 poäng, som räckte till ett andra pris, Om vi fixat en 6:a på sättandet så hade vi klarat ett förstapris, lite intressant tanke i min utvärdering. Nu kämpar vi vidare för att bygga upp mer grund att stå på. Förbättra oss och hitta mer stadga. det här är kul!

Efter att vi kört Elit, LK3 och LK2 var det dax för lite mat i magen och eftersnack utanför stugan. Mysigt :)
Vi kom isäng vid 1 tiden för att sedan vakna runt 6 med huvudet fullt av alla att göra inför dagen. Katarina och jag gick upp tog ut våra hundar och satte samtidigt upp program överallt. Mats körde släpkärran och folk hjälpte till att lasta bort bord och stolar till tältet sedan var det fullt ös medvetslös, men otroligt kul. Vi räknade ihop 101 hundar vid fotograferngen därefter tillkom ett flertal så vi uppskattar minst 120 Perros och några "utbölingar". Till dessa hundar gick det säkert 2 tvåbeningar på varje hund. Fältet var fullt med glada, intresserade och trevliga hundar och människor. Vi körde prova-på aktiviteter som Rallylydnad och Agility. Hade lekar såsom bowling, uppletande, potatis på sked, boll under lådor och självklart perroracet. Intressant att se hur människa hund interagerar och hur man löser "problem". Dessutom fanns det möjlighet för lydnadsträning, hundmötesträning och titta och även för de mest modiga att klippa Leon. I år hade vi också hyrt in en domare och körde Rallylydnads KM och sist men inte minst fick de som anmält sig köra Sim och räddningsprov.

Själv körde Ella och jag KM i Rallylydnad vilket var jättekul. Vi fick 10 poängs avdrag för en missförstådd skylt och 2 1 poängs avdrag för andra småsaker, så totalt fick vi ihop 88 poäng vilket räckte till en 5 plats och godkänt resultat. Kan verkligen rekommenderas.
Vi avslutade med en prisutdelning och därefter fick vi en uppskattad uppvisning av Lina och Aqua i Freestyle, de är så himla fina och samspelta, underbart. Kvällen avslutades med en middag på Tzatsiki tillsammans med 106 andra perroägare. Vi blev så många så Tzatsiki fick abonnera granrestaurangen.
Nu var jag ganska slutkörd, se efter en rundvandring och ett glas vin hos dalagänget gick jag i säng.
Vilken helg, tack alla för ert engagemang och glädje. Vi har redan bokat stuga till nästa år.
Inte ett enda foto tog jag :) men BJörn fotade dessdå mer. Förhoppningsvis kan jag sno lite fler bilder från honom, men det får bli senare.


När blev sitt ligg!!!!!!

Jaha, då var det dax. Bilen är packad och vi väntar bara på att Johan ska bli klar med skolan :) Han fick sluta klockan 10:00 idag. Vi ska hämta upp Katarina och Zoe sedan bär det iväg.
Hoppas jag nu fått med mig allt, det är mycket så takbox har åkt på bilen. Skyltar till rallylydnaden, våtdräkt till Ki, protokoll, planering, restauranglistor, visselpipa, klicker, lydnadsgrejer. Känns som om halva bohaget är med. det som är glömt är glömt.

På tal om glömt. Vad hände med Ellas sitt under senaste veckorna. Kallar jag in henne till utgångsposition kommer hon fint sätter sig men plaff, lägger hon sig ner. I fjärren kastar hon sig snyggt ner i ligg men sitt!!!!???!!!! finns inte med i repertoaren. Överallt kommer detta förbenade ligg. Ja, helt klart är vi inte färdiga för en tävling, men hon är söt :) och hormontoppen är som högst. Därav denna såsighet. Tråkigt bara att detta ska komma när vi ska till Gränna, det är samma sak varje gång när "skendräktigheten" sätter till. Juckstress när vi tränar och så några dagar/vecka med denna såsighet. Nåväl, vi vet att sitt finns där i dimman. Jag får göra som Johan L sa

"se det inte som en tävling, hjälp henne genom momenten" vi får hoppas jag klarar detta mål är tävlingsnerverna börjar darra. BAra ett få timmar kvar, sedan ses vi i Gränna <3

RSS 2.0