Hemma

Igår kom vi hem, redan vid hemmahamnen märktes det på Ella att hon kände igen sig och visste att vi skulle hem. Vi fick lov att ta bussen hem då bilen stod hemma vid huset. En lite varm resa med 3 byten men Ella var lika glad för det. På vägen hem från busshållplatsen var det som om vi aldrig skulle komma hem. det skulle luktas och kissas både här och där. Hemma sprang hon runt på tomten och kollade av runt huset skällandes innan hon lugnade ner sig och gick in. Borta bra men hemma bäst håller vi nog alla med om i familjen. Dock är det alltid svårt att sova första natten det är varmt och kvavt i huset och en helt annan sorts ljud och lukt. Nu har vi snart gått våra vanligaste promenader så nu är vi snart inkörda i lunken igen. Vi har börjat förbereda husmåleri idag, inget speciellt roligt men nödvändigt. Så nog finns det att göra innan arbetet börjar på Måndag.

Tillbaka i Sverige

Nu har vi tagit oss över "sista" havet till Sverige. Resan gick jättebra med lite vågor att surfa på och lagom med vind.
Solen sken och det var lika varmt som dagen innan. Vi gick raka vägen från Mariehamn till Söderarm. Först besökte vi söderarms fyr. Men där kan man bara ligga temporärt. Tillräckligt temporärt så att Ella kunde få sig en liten kisspromenad. Men det var bra hett då det inte finns någon svalkande skugga. Bada kunde vi inte heller göra för det fanns fula alg "maskar" i vattnet. När vi korsade havet kunde vi se bälten av alger efter vägen så det blev inget bad trots hettan. Vi fortsatte sedan någon timme innan vi hittade en annan ö att lägga oss vid. Det finns ganska mycket efterlämnat från militären i dessa områden men det mesta har de cementerat igen.
Ön vi tillslut hamnade på var också cementerad där kanonerna hade varit placerade.  Vi passade på att bada då algerna var i mindra antal här men Ella fick inte bada. Hon skällde och "ylade" så tillslut var jag tvungen att stänga in henne för att inte störa andra båtar i närheten. Där satt hon med nosen ovanför dörren och tittade på mig med ledsna ögon.


Fyren på söderarm, sista ön innan Åland


Där vi stanna för natten var det lite alger så vi passa på att bada
Att dyka utmed ankarlinan var uppskattat nöje


Jag vill osså bada, släpp ut mig


Vi befinner oss där glasögonens skugga pekar.


Promenad på ön öarna här uppe/ute är annorlunda från våra vanliga farvatten. Bara martallar och
låga buskar dessutom fina klippor.


Mariehamn

Nu har vi tagit oss till Mariehamn. Vädret håller i sig och vi fick gå för motor hit då det inte blåste något alls nästan.
I Mariehamn finns en härlig fridlyst park där det finns mycket skugga. Där tillbringade jag och Ella en timme nu på kvällskvisten. Fortfarande väldigt varmt men i alla fall bättre än i solen. Johan och Mats har tagit jollen och dragit iväg till en badstrand. Maria befinner sig på festival. Vi hör musiken ut till båten. I kväll ska de avsluta festivalen med ett fyrverkeri få se hur det blir andra gången för Ella med raketer.

På väg till Mariehamn tyckte jag mig se alger i vattnet så nu blir det lite mindre bad för Ella. Även om vi "vattnar" henne innan så tar hon gärna en klunk från badvattnet. Så idag har hon fått duscha och jag har även passat på att schamponera henne vilket hon inte gillar direkt men suckar och står ut.

Ella går på lina :-)

Vi är kvar på kastellholm. Här är fint och vi har fått chans att bunkra mat och dricka och bli körda tillbaka till bilen.  Handlandet är oftast det som är jobbigast med båtlivet. Dyrt, svårt att hitta varor och långt att bära maten från en affär/samhälle tillbaka till båten. Då att få åka till en stor matvarubutik med samma sortiment som COOP eller liknande och dessutom få hjälp att bära ut varorna till båten känns som lyx, tack Herbert.

Solen har strålat även denna dag. Vilket gjorde att alla badade. Ella också, det blir enklare och enklare att få Ella att simma på sidan av oss. Hon simmar riktigt långt och det ser ut som om hon njuter. Även när hela familjen hade gått upp hoppade hon i en gång till utan orsak (d.v.s. ingen apportering eller kontroll av oss människor)
Vi ligger för boj just nu och alla barnen tycker att det är ganska kul att sitta/stå på bojlinan och hålla balansen. Till och med Ella kom på hur man skulle göra. Först passerade hon linan och satte båda framtassarna på men när hon då försökte med båda baktassarna så ramlade hon ju av framåt. Men efter två försök kom hon på att närma sig linan jämsmed och både sätta upp fram och baktassar samtidigt. Hon klarade t.o.m att gå på linan (som givetvis var under vattenytan) Vad ska det bli av denna hund :-) Cirkushund?

Kastellholm

Nu har vi till Marias glädje lagt till i hamnen närmast Marias kompis. Så nu har de strålat samman och gått på Rockoff. De ska lyssna på Håkan Hellström i kväll. Sedan sover Maria i kompisens hus i natt. Värmen har nu kommit. Hoppas för att stanna. Idag åkte alla kläder av och vi badade från båten i 23 gradigt vatten. Hela familjen inklusive Ella. Ella tränas i att simma bredvid oss och Johan tränas i att inte "stöka", skvätta och hoppa i närheten av Ella. Då blir hon skogstokig och ska försöka få tag i Johan. Annars simmar hon ganska länge innan vi tvingar upp henne i jollen för att vila.
Hela familjen låg säkert i 30 minuter i det sköna svalkande vattnet.


Ella på väg ner i vattnet


Ruinerna efter slottet


Johan på upptäcksfärd i smala passager

Utan internet över en vecka.

Nu har vi varit utan internet i mer än en vecka. Skriver därför en sammanfattning av hur resan går.

16 juli

Nu har vi tagit oss från Estland till Finland. Till Hangö "Porten mot östersjön"
Resan hit gick snabbt 9 timmar vi gick upp redan klockan fem för att skona Ella och barnen så mycket som möjligt från den långa resan.
Vädret var ok men utan sol Ju närmare vi kom Finland dessdå högre våger blev det. Innan vi nådde Finlands tuggade alla utom Johan sjösjuketuggummi. De fungerade faktiskt. Men stackars Johan fick häva sig över relingen 2 gånger. Inget roligt alls.
Väl på Hangö la vi till, Tog Ella på en runda gick sedan och käkade på restaurang. Det var vi värda. På väg från restaurangen fick Ella en längre runda innan vi gick tillbaka till båten.

För att ta sig till/från båten fick vi ta en liten färja. Färjan var som en badbrygga med tak av pressening. Resan tog runt 3 minuter. I hamnen finns många hundar och Vi har hittat en "hundkobbe" som är som en rastgård. Där Ella har sprungit upp och ner för klipporna.
Från och med nu blir det kortare etapper och förhoppningsvis några naturhamnar för det har vi inte sett till hittills.


18 juli

Vi seglar från Hangö till Rosala. Seglingen var härlig utan vågor och halvvind. Solen lyste igen, det är konstigt väder denna sommar eller kanske bara helt vanlig "Svensk sommar".
Mycket regn med inslag av sol. Värmen hinner aldrig riktigt ta fäste. Vi har nu varit utan Internet i fler dagar. Vi har nu börjat träna lite igen klickern är framme och jag kör endel grunfärdigheter från boken jag läser. Fokus, stå och target kör jag just nu.
Till target började jag använda postitlappar. Stå och fokus fungerar ganska bra. Ella är lite konfunderad nu när jag har vänt mig om och går bredvid henne. Det är inte samma frysning på frambenen som det varit när jag kastat något över huvudet på henne. Men det kommer.
Rosala var en ok gästhamn, de hade en affär och en restaurang precis vid gästbryggan och dagen till ära var det livemusik på restaurangen (enda tillfället i år om jag förstod det hela rätt.)På natten vaknar jag till av att det har börjat regnat rejält igen. Dessutom började det blåsa.
 så Mats fick gå upp och kolla att vår förtöljning höll. Jag låg i sängen och höll tummarna för att slippa gå upp och jobba i vind och regn. Men allt var ok så det var bara att somna om.


19 juli

Fick SMS från syrran som absolut tyckte att vi skulle besöka Vänö och/eller Borstö på vår väg hemåt. vi beslutade oss för att välja en av de två öarna. Efter att ha rådgjort med syrran och hennes kompisar blev det
Borstö. När vi startade kändes det som om vi skulle få gå för motor hela vägen ingen vind alls praktiskt taget. Men vi satte segel och vartefter dagen gick kom vinden och det blev ännu en underbar seglingsdag med halvvind/medvind.Ella tillbringar mer och mer tid uppe på däck igen man ser att hon
uppskattar seglingen mycket mer nu än tidigare när det var mer vågor. Framme på Borstö var vi ensamma vid gästbryggan. Så vi bestämde oss för att bada. Eller rättare sagt barnen skulle bada i våra våtdräkter.Ella var helt tokig ville inte hoppa från den höga bryggan och ville inte heller att barnen skulle
hoppa därifrån. Det blev mycket oväsen. När Johan kastade i Ellas badring blev det ännu värre. Det blåste litegrann så badringen drev iväg förbi båten. Nu visade Ella att hon är helt kapabel att hoppa både upp och ner från båtens långsida utan problem. Problemet blev mitt för från och med nu kan jag inte lämna Ella
på båten utan att hon kommer efter mig om vi ligger långsides med bryggan. Borstö hade en vacker uppgjord naturstig som vi gick på eftermiddagen/kvällen.
Det var mysigt och varmt med härlig natur och fina utkikspunkter. Dock såg Maria en svart "tjock" orm som låg i vår väg. Tack och lov var Ella kopplad.


Barnen iförda sina våtdräkter


"byn" på Borstö


Johan går i Jungfrudansen på naturstigen  (Borstö)Mats kramar om Borstögumman

20 juli

Idag åkte vi vidare till Björkö. En häftig ö som till största del består av en insjö. Vi badade allihopa Ella också. Hon blev sjövild när barnen hoppade från en hög klippa. Så pass så hon hoppade rakt ut rakt på Johan så han
hamnade under vattnet och dessutom fick rivsår på ryggen. Sedan var det slutbadat för Ella. Vi gick/hoppade på berg och mellan stenar på en promenad.
En underbar ö där vi också fick fram grillenoch grillade biff med Rösti och ett gott glas vin.Tilläggning på Björkö, vår båt ligger till höger om "hålet" mellan båtarna


Johan står och blickar ut över insjön på Björkö


Barnen och Ella badar i insjön på Björkö, Ella har precis avlämnat vattenleksak.


Som små prickar sitter Ella och jag på berget under en av promenaderna.
Bilden tog Mats och Johan från Gummijollen

21 juli
Vi stannar kvar på denna underbara ö en gång till.Baren vill gärna dra vidare de börjar längta hem, men det är bara bra. I natt längtade även jag hem. Båten var full med myggor och det var alldeles för varmt för att kunna sova men jag var alldeles för trött för att leta rätt på myggnät, myggsmällare eller myggmedel.
Räddningen var Maria som kom upp för att hon var för törstig och som en räddande ängel smällde av lite myggor och gav mig myggmedel så jag kunde smörja in Johan och mig. Fram mot småtimmarna somnade jag när Mats vaknade.När jag vaknade nu på förmiddagen hade MAts varit ute med Ella, diskat och städat båten. Underbart skönt.
Ella hugger efter myggorna och jagar dem. Ser mer katt än hundlikt ut. Badat har hon också hunnit med ett antal gånger under dagen har hon fått nöja sig med att apportera sina leksaker och träna dykning med korvbitar. På eftermiddagen kröp även de där "odjuren" som kallas ungdomar fram. Då blev det annan fart på badandet. Martin,Maria och Johan hoppade i från klipporna samtidigt som jag kastade Ellas leksak. Ella jobbade hårt för att kasta sig ut och hinna först till leksaken. Vi jobbade även med att få henne att simma bredvid oss. Det fungerar bättre och bättre. Nu har jag fått dubbel glädje av våtdräkten jag köpte. Martin trivs bra i den också. De låg säkert i en timme och snorklade, hoppade och simmade med Ella.

22 juli
Vi har nu lämnat Björkö och kryssar oss fram mot Åland. Vi har lovat Maria att få träffa sin kompis där. Jag har satt mig i salongen och Mats har både fleece, jacka, vinterbyxorna på och jag letar just nu efter vintermössan. Det är konstigt det där att mötande segelbåtar
kan sitta med bara överkroppar medans har man motvind så blir det så kallt.Nu har vi kommit fram till Kökar som ligger på Åland. Molnen har försvunnit och solen lyser härligt. Barnen har badat från båten vattnet är 20 grader varmt. Hoppas nu vädret håller i sig.   
 


Hapsalu

Idag startade vi tidigt efter lite velande. Mats ville stanna en dag till på Ormsö och hyra cyklar men väderleken sa att vindarna ska vända och vi ville över Finska viken innan det sker. Så vi gav oss av vid 7 tiden. Inte en krusning på havet inte heller någon vind alls. Vi såg inte fram mot en lång etapp för motor (även om jag hellre tar det än för mycket vågor).
efter någon timme på vattnet, utan vind möjligen en redan vänd vind så började ett ovädersmoln hinna i kapp oss. Vi bestämde då att åka in och kolla in staden Hapsalu. Syrran hade rekommenderat den staden för oss och vi hade planerat att åka hit tills vi fick reda på att gästhamnen var stängd pga konflikt mellan ägaren och staden.
Väl där fanns det en del båtar i hamnen men när vi försökte lägga till körde vi fast i dyn. Det fanns ingen plats ledig som våra 1,95 i djup klarade av. I stället la vi oss utanför en fiskebåt. Nu har jag lagat frukost på de sista äggen och mjölken, Pannkakor med grädde och sylt och vi börjar göra oss färdiga för att ta bussen in till stan. Om nu  hundar får åka buss i Estland. Annars får vi ta en promenad.


Vi åker jolle in till hamnen. Båten la vi bredvid en jättefiskebåt som syns i bakgrunden.


Morgonpromenad förbi en gammal rysk vaktkur och vakttorn (i alla fall i vår fantasi)


En liten fin roddbåt


Träning inför arbetsprovet? En järntrappa till ett utsiktstorn. Ella hoppade upp och ned då flocken var på olika våningar.


Borgen i Hapsalu som används som inspiration till teckningarna i Ronja Rövardotter.


Utsikt från Borgens torn, Segelbåten syns långt borta.


Ella vaktar båten

Underbar segling

Dagen bestod av underbar segling, 6 knops fart inga vågor och sol. Barnen sov till klockan 13:00 och missade det mesta av seglingen. Vi gick till Ormsö där tilläggningen var lite jobbig (Vind rakt in i hamnen) men vi sa att vi åtminstone skulle i land och rasta Ella. De första två esterna vi träffade pratade Svenska med oss. Ön visade sig varit svensk . Gick en promenad med Ella ön var vacker och sommarlik. Stora ängar med sommarblommor på. Vi hittade ingén sandstrand men Ella badade iallafall. Idag stoppade hon ner hela huvudet med öron och allt under vattnet och kommer upp med en stor sten. Jag blev helt ställd och hade givetvis ingen kamera med mig. Men godis fick hon i massor en riktig Jackpott :-)

Vi beslutade oss för att stanna då vi var trötta och ansåg oss någorlunda säkra då Vi hade ankrat i två bojar. Nu skedde nästa framsteg med Ella. Hon beslutade sig för att det var "säkrare" att klara av att kliva på båten själv så hon satte upp tassarna mot peken (fören) så vi bara behövde putta på baken sedan gled hon förbi förstaget ombord på båten. Fortfarande lika lycklig över att ha lyckats och lika lycklig är jag för nu behöver vi inte vara två för på och avstigning.
Likaså hoppar hon av peken själv nu. Ett stort steg framåt. 


Härlig segling


Alldeles ensamma vid Ormsö. Vinden ligger rakt in i i hamnen och in iaktern.


Johan sitter och fiskar på Ormsö


Tråkigaste hamnen

i Estland? För att kunna åka på dagen och samtidigt inte åka för långt (Ellas rastning) så beslutade vi oss att stanna i Virtsu. Tråkigare hamn får man nog leta efter ett färjeläger med hård traffikering.
det finns två små bryggor en liten minimarket men det finns internet. Bättre än många hamnar i Sverige kan skryta med :-)
Resan gick bra, lite mycket vågor in från sidan men i slutet surfade vi fram på dem. När vi startade regnade det rejält och det passet tog jag vid rodret. Även fast jag hade rejäla regnkläder på mig så var jag genomblöt efter 1 1/2 timme då det började klarna upp och Mats tog över rodret.

Martin fixade lunch/middagen köttbullar och mackaroner och jag tog ut Ella. Jag hittade en affär så nu ska vi iväg och handla, stora nöjet idag.

Som på Mormors tid

Nu har vi åkt vidare 20 distans (4-5 timmars motorgång i rak motvind) till ön Kihnu. En jättehäftig ö som påminner lite om Sandhamn och Ölands kronopark var mina paralleller medans Mats liknade ön vid Gotska sandön.  Vi kan väl genom det säga att det är en sandö med mycket barrträd och mossa där sanden inte tittar fram. Äntligen har vi pumpat upp jollen och grabbarna tog Ella med sig och körde bort till en öde strand.
Maria och jag hyrde cyklar och cyklade bort till samma strand. Ett paradis för Ella och oss (lite förmycket sten på stranden för att vara helt perfekt) Ella klarade t.o.m. att lura Martin i vattnet vilket verkligen är en bedrift. När vi andra 4 låg i vattnet satt Martin och solade på stranden, vi bad Ella hämta Martin vilket hon gjorde med bravur. Rusa upp ur vattnet, fram till Martin skällde några gånger. När han inte rörde på sig skakade hon av sig allt vatten på honom såg ut som om hon gjorde det med flit :-) Så det var första gången hela familjen badade samtidigt på flera år. Ella var helt till sig så till slut fick jag helt sonika hålla fast henne så att hon fick lugna ner sig. Hon försökte hålla ihop flocken och det är inte lätt när hon måste simma hela tiden och vi springer onmkring och leker tafatt i vattnet. Det var i alla fall underbar badtemperatur och varmare i vattnet än på land. Så Ella fick i alla fall ett riktigt motionspass. Hon börjar bli riktigt duktig på att simma vid sidan av en men ibland försöker hon klättra upp på oss.

Maria och jag tog sedan en cykeltur på ön. Gamla grusvägar ibland med en grässträng i mitten. Lugna sköna vyer med barrskog och senare kohagar. Vi letade rätt på en affär (Pood) som låg i ett vanligt boningshus. Det var två personal och inga kunder. Vi köpte över disk ägg, bröd, chips och en chokladbit och kanelbullar.  Betalade 94 estniska kronor och cyklade sedan hem. Det var första gången Maria handlade i en affär på detta sätt så när vi väl kom hem tog hon med sig Johan och Mats på en cykeltur tillbaka till affären. Hela ön andas mormors tid.


Vi är på väg till stranden med våra hyrda cyklar.


Ella torkar sig i sanden


Vi sitter i vattnet det är varmare än på land


Maria utanför affären


Bilden tagen i "smyg"  Här syns ena halvan av affären andra halvan finns i ett annat rum


drakflyg

Idag har Maria och Johan varit inne i stan och köpt en jättefin drake. Så på kvällspromenaden var draken med och oj vad fint den flög i blåsten. Enkel att få upp i luften och enkel att ha kvar i luften. I kväll tog vi både hunden och draken på en pirpromenad. Piren i Pärnu ska vara 2 km lång och nog var den lång. Vi gick ut 2/3 av piren sedan började vågorna stänka upp rejält på oss så vi vände. Vattnet var i badbar temperatur och Ella öste fram och tillbaka mellan familjens medlemmar. Ganska ansträngande både för hund och människa att hoppa mellan blöta stenar.

Ella tyckte först  draken var lite läskig men sedan började hon jaga den istället.


Vimlar av båtar

Idag är det seglingstävling med målgång vid vår brygga. Det är många vackra gennackers (undra om det stavas så) som visas upp. Solen har åter kommit fram och vi sitter på utomhusrestaurangen där de har levande musik dagen till ära.
Dagen har annars tillbringats på stranden med pålandsvind så ungarna var nöjda för det betyder ju vågor och varmare vatten. Själv stod jag och huttrade lite för jag kan inte ligga i på samma sätt som barnen.

Många undrar hur Ella fungerar på Båten. Allt fungerar jättebra förutom när vi ska av och på båten. Ella blir en liten piplisa så fort det är dax. Hon sitter i sittbrunnen och piper och vågar sig inte upp någonstans. Vi får bära henne i land. Lite vanskligt för hon väger ju endel och spjärnar emot med alla fyra fötter.

Väl  uppe/nere så är hon överlycklig och anfaller oss i glädjehopp. Hon överlevde denna gång också.

På själva båten tycker hon det är jätteskönt för hon har ju järnkoll på hela familjen.Men själva båtlivet är nog toppen för en hund. Järnkoll på hela gänget praktiskt taget hela tiden Får vara med överallt och en fast plats i livet :-)

Vart har solen tagit vägen

Är fortfarande kvar i Pärnu, solen lyser med sin frånvaro. Jättetråkigt då de har en underbar strand här. Ella föredrar nog det här vädret när det inte är för varmt så man bara ligger och flåsar och det är mindre människor på stranden så att hon kan springa fritt och köra sina rus. Värst tycker jag det är när hon försöker torka sig genom att rulla i sanden.

Igår hyrde vi cyklar. Martin och Maria cyklade runt hela stan på en tandemcykel. De hade jätteroligt man hinner så långt på en cykel och en tandemcykel så var det ju mycket enklare då man faktiskt får tramphjälp.
På kvällen var barnen och Mats iväg på äventyrsbad. Så trots regnet blev det en hel del aktiviteter.

Det börjar nu kännas som om det är dax att dra vidare. Så idag eller i morgon styr vi nog kosan mot Finlands skärgård. 

Pärnu

I fredags bestämde vi oss för att ta oss vidare. Men först SPA behandling. JAg tog en timmes massage och Maria fick en "ultimate" behandling i ler-inpackningar, varma handdukar och massage. Det var jätteskönt kändes som om vi gick på små lätta moln efteråt. Vid 16 tiden gick vi ut med Ella och därefter begav vi oss iväg. Det var fint väder ingen blåst och inga vågor och vi hade 80 distans framför oss. Vi satt i sittbrunnen med cider/öl ölkorv, ost och kex och hade en underbar sol som värmde långt fram på kvällen. Solen värmde ända tills den gick och la sig röd och vacker. Jag satt och styrde, långt framför oss tornade molnen upp sig. Jag såg blixtrar men hörde ingen åska. Dock såg vi att det regnade ganska rejält. Ett regnoväder ville vi inte hamna i så vi styrde lite mer nordost för att slippa regnet. Regnet i sig är inte så farligt men det finns ofta mycket vind i  ett oväder, samt blixtar och åska. När vi märkte att vi var utanför regnovädret började det blåsa och vågorna började gå. Vi satte segel vilket oftast är mycket skönare än att gå för motor. Vilket det också var denna gång. MEn det var lätt att komma lite ur kurs för att "hamna rätt" i vågorna. Mats tog täcke och kudde och gick och la sig på golvet i sittbrunnen. Jag seglade vidare själv vinden ökade och snart gjorde vi 7 knop.
Att segla ensam om natten när det är mörkt har både en tjusning men också väldigt tröttsamt. Dessutom att hålla rätt kurs.
Efter någon/några timmar tittar Mats upp och tar över medans jag lägger mig under täcket och vilar. Direkt dyker Ella överlycklig upp och lägger sig under täcket hon med. Efter någon timme får vi reva seglet vi är uppe i nästan 10 m/s i vind och nästan helt motvind. Maria vaknar i fören och flyttar bakåt då det låter som en trumma när båten slår ner i vågorna. Johan fortsätter sova djupt. Vi kommer fram vid 8 tiden på morgonen.
Jag rastar Ella och sedan går vi och lägger oss och sover till lunch. Efter lunch tar vi en ny promenad jag, Maria och Ella och hittar stranden. Ella älskar verkligen stranden och badar mycket och gärna. Maria hinner med 4 vändor till standen innan det är sovdax. Sista promenaden tar Ella, Maria, Johan och jag och Ella får verkligen bada, springa och simma.
Väl tillbaka till båten går Ella direkt in i sängen och sover märker inte ens att jag går och lägger mig. Jag fick lov att känna efter så att hon andades för hon lyfte inte ens på huvudet, Helt slutkörd.

Idag har vi bara tagit det lugnt. Ella har fått sina promenader. Vi har tränat lite sitt, ligg och inkallningar. Dessutom gjort  några sökövningar. Det är lite molnigt och även duggat lite. Perfekt för promenader.

Vi kommer nog stanna någon dag/dagar till innan vi fortsätter.
 

Bad

Idag sov vi länge sedan gav vi oss i väg i vår hyrda bil. Dagen skulle gå i vattnets tecken.
Vi började precis utanför staden på en jättefin långgrund strand. Ella, Maria ochJOhan var som tokiga i vattnet.
Vi hade Ellas badleksak med så det blev mycket benträning i att springa i vattnet både för ungarna och Ella.
Ella i full fart för att hinna före Maria.


Nu är Maria nästan ikapp


Nu har även Johan lagt sig i leken och det är mycket bus. För att dämpa Ella fick hon leta efter sjunkapporten/gummiringen.

Efter att vi lekt vid strandkanten drog vi vidare. Vi bestämde att åka söder över då vi trodde att vinden på andra sidan ön skulle ge lite vågor och hålla flygfän borta. Men vi hittade ingen bra sandstrand däremot gamla ryska hus


Ella var den enda som ville följa med på pappas upptäcksfärder. De stora barnen bara skakade på huvudet och tog varsin  serietidning.


Nästa strand vi stannade vid hade underbara stenar. Vi letade fossiler och jag fotograferade häftiga blommor.

På väg tillbaka till bilen hittade jag en jättehärlig väg  när jag satte mig ner för att försöka fota dök plötsligt ett monster upp. På väg rakt mot kameran.

Detta får avsluta dagens fotoskörd. Då Mats behöver vevas upp i masten för att byta lampa i lanternan och Johan vill använda datorn. Visst är det härligt med internet på båten :-)

Nu är datorn åter min :-) Ösel är ungefär lika stort som Gotland och totalt finns det ca 35 000 människor på ön. Det är ganska ensligt och tomt på vägarna. Vi var ute och vinglade på grusvägar. Även där gick bussarna men vi såg inga bara buss skyltarna. Landskapet påminde om Fårö säger Mats, själv har jag aldrig varit där.

När vi började närma oss havet igen såg vi en urhäftig plats.


Här har människor stannat och byggt stenhögar, massor av dem.


Vi kunde ju inte vara sämre själva utan här skulle det byggas.


Johan byggde vidare på en redan befintlig hög

När vi nått Ösels södraste udde var det dax för lunch. Vi hittade en restaurang där vi beställde flundra, tortilla och bors-soppa. Maten var god och kostade oss ca 250 kr för hela familjen. Medans vi väntade på maten körde barnen och Mats lite vrakletning på stranden. Johan hittade en transformator med "riktig koppar" som han släpade upp till bbilen och tvingade oss ta med hem. Vi hittade några häftiga fossiler


Johan sitter på häftiga stenar som ser ut som förstenade trädstammar


Maria kastar sten i vattnet

Väl hemkomna till båten käkade vi köttbulla och makaroner innan vi gick iväg på badhus.
På väg

Nu har vi börjat vår semester. Jag barnen och Ella är på väg till Estland. Först i Torsdags fick vi vårt hundpass klart så vi kunde riktigt börja planera. Det tar nämligen 6 månader från första sprutan till besked om att antikropparna mot Rabies är tillräckligt många. Så tidigt har väl vi nästan aldrig varit ute med en semesterplanering förut.
Nåväl, biljetter till TalinkSilja beställdes till på Måndagen och av någon anledning är vi även ute i sista sekunden när vi ska ta oss till färjan. Väl framme ska vi hämta ut våra biljetter och får i ansiktet "Var har ni er hundbur?". JAg hade kontrollerat med bokningen om jag behövde tänka på något speciellt och deras svar på den frågan var "kan vara bra om ni tar med en bajspåse om ni går upp på Sundeck efter kl 22:00 (innan inte tillåtet)". Attans vad arg jag var vilket stackars tjejen i kassan väl förstod men inte kunde göra något åt. Det vara bara att boka om biljetten till nästa avgång dagen efter och sedan börja ta oss hemåt. Vi lämnade bagaget på terminalen för att ha mindre att släpa på dagen efter.

När vi var på väg hemåt kom vi på att det vankades bussstrejk i Stockholm. Hur skulle vi då komma till Terminalen dagen efter. Vi våldgästade därför mamma, som själv var på landet, och sov över där. En liten minisemester i stan.
Buren fick jag hämta under kvällen hemma hos oss.

I går gick det bättre, vi startade i tid. Gick från Gärdet till Ellas och min glädje, medans barnen muttrade inte blev det bättre av att himlen öppnade sig så vi blev dyngblöta.


dyngblöta ombord på Romantica. En fin båt där vi fick en "pethytt" med linoliummattor på golvet dessutom en skylt om att hytten var till för allergiker. Hytten var bättre än jag hade förväntat mig. Buren fick precis plats mellan sängarna.

Personligen tycker jag det var löjligt med buren bara massor av konkande men Ella föredrog faktiskt burens mjuka fäll före linoliummattorna. Men dörren fick allt vara öppen.

Väl framme i Tallin tog vi en promenad till gamla stan medans vi väntade på Mats som seglat över vår segelbåt.


Första anhalt var frukost på MC donalds. Inte min favorit men vad gör man med 3 hungriga ungdomar/barn. Dessutom har de utomhusservering där även Ella kunde vara med under bordet. Här ser ni utsikten jag hade från min plats vid bordet.


Därefter gick vi genom gamla stan upp på höjden köpte en tavla till båten mötte Mats som hyrt bil och tog oss till Ösel.


Väl på Ösel tog vi vägen förbi ett krater från en meteorit.


här klättrar Maria uppför kratern

Gräs

Hemmavid så har vi så underbart på sommaren. Vår morgonprommenad går över en riktig äng. En sådan där äng som jag kommer ihåg från min barndoms Värmland där jag fick vara hos min Farmor några veckor i Augusti innan skolorna började. Jag är så glad att mina barn också får uppleva dessa ängar med en upptrampad stig mellan högt gräs. Ella älskar det och gör små avstickare ut i det höga gräset och hoppar högt som en riktig studsboll. Roligast förståss när vi har någon kompis med.

Här är vår stig ner till sjön. Om Ella själv får välja så är det alltid denna morgonpromenad.


Det är häftigt med alla olika grässorter på ängen som gör den som en fröjd för ögat.

Ingenting blir sämre av, på en sådan här promenad, att himlen är blå och att det är varma sköna vindar.


Dessutom i sällskap med sin pigga och glada hund är allt underbart på en sådan här promenad.


Men framför allt ger denna äng mig ett lugn genom att stå där och svaja i vinden som är otroligt välgörande innan morgonens sysslor med ungar till skolor/fritids och dagens arbete ska börja.

RSS 2.0