Antiskällträning

Ella har i mellan åt varit lite för skällig. Det har blivit mycket bättre på sednare tid. Förr sprang hon gärna ut på gränden (Vi bor i slutet på gränden med en härlig lekvänlig vändplan som grändens barn leker på) och skällde på allt och alla. Det har jag lyckats träna bort nästan helt genom att sitta och läsa en bok med Ella i koppel precis vid tomtgränsenmot vändplan. Det känns underbart. Dessutom tränade vi snabbt in att hon inte får gå ut på tomten utan att ha fått lov. Ytterligare en åtgärd för att både hon och jag ska se vad som rör sig på gränden. Vänja oss lite vid vad det än monde vara innan vi springer ut på tomten. Dessutom jobbar vi på att hon aldrig får lämna tomten innan hon har lov. Fungerar förvånandsvärt bra.

Nu måste vi träna bort endel av skällandet inomhus.

Jag har precis författat en lapp som jag plastat in för att sätta på dörren. Där jag ber om överseende om det tar en stund innan vi öppnar. Sen har jag tänkt vi ska köra med knepet att lugnt resa oss från soffan eller vad vi nu befinner oss, gäspa och sträcka på mig, gå långsamt med trött hållning fram till dörren innan jag öppnar.


Sedan har jag skrivit lite tips för hur gäster ska få bra kontakt med Ella. För nu tror vi vi har koll på hur hon funkar. Ella vill inte ha ögonkontakt inte heller vill hon att man klappar henne på huvudet. Får hon själv komma fram, nosa på gästerna, så brukar de kunna klappa henne ganska snart på bringan eller på sidan. Dessutom tänkte jag sätta ut en påse med lite godis i som gästerna kan stoppa på sig. Allt för att göra mötet positivt.

Vi kommer eller vill inte heller omvända Ella till att rusa alla tillmötes. Men för husfridens och Ellas skull är det ju bra om hon inte skäller och accepterar att andra klappar henne. ska bli intressant att se om även det går framåt.

Ella är ju otroligt lättlärd. Under 30 minuter med en klicker tränade vi slalom mellan benen och vips så satt det. Lika så hoppa upp/ner (tips från Chanjas matte) behövdes bara upprepas några gånger så fungerar det klockrent. Ella älskar att göra dessa saker. Så här är det bara fantasin som sätter stopp.

Rapporterar senare om hur det går med inomhusskällandet.


Hösten är här

Nu är hösten verkligen här. Regn, rusk och där i mellan solsken och blå himmel. Igår var vi på en härlig promenad runt en av våra sjöar. Jag, Johan, Ella med grannen och deras hund Molle. En goldenhanne på 2 år. Naturen runt sjön är väldigt kuperad och underbart varierad. Med Tallskog och lövskog om vart annat. Mestadels finns det stigar men vissa bitar så gick vi genom blåbärsris och mossa. Hundarna hade underbart kul och både grannen och jag tränade endel kontaktövningar fast mest så fick hundarna rasa av sig. Ella är (i mitt tycke) duktig på inkallning, sitt och vänta när vi tränar själva hittills har hon varit helt blockerad när vi sällskapat med andra hundar. Men igår kom hon faktiskt in även när Molle badade eller gjorde annat.  Äntligen lön för mödan. Nu gäller det att fortsätta träna och hålla i. Det är underbart att se Ella när hon kan rusa runt på ängarna i högt gräs eller i skogen bland snåren fri utan koppel.  Det var inte lika härligt att gå sista biten utan bra stig i mörkret för att komma ut på vägen hem. Det mörknar tidigare för varje dag som går. Ser inte fram mot att vintern när det mörknar redan vid 16 tiden blir helt andra promenader då, skulle jag tro. I alla fall på vardagarna. 

Freestylekurs bokad

Nu äntligen ska det bli av. Jag har bokat in Maria och Ella på en freestylekurs för Emma Willblad (www.freestyleshopen.se) den börjar 10 Oktober. Freestyle är något jag tror både Maria och Ella kommer uppskatta. Nu har jag bara mitt eget kursande kvar. Jag vill gå lydnadskurs med Ella. Som vanligt var jag för sent ute så Nacka Brukshundsklubbs kurser var fullbokade. Så nu letar jag efter något i annan regi. Tills jag hittar något får jag fortsätta träna själv. Ella är för stunden en jätteduktig hund. Inkallningarna utan störningsmoment fungerar 95% Att få henne att sitta, ligga, stanna, vänta är heller inga problem. Fot eller nära behöver tränas mer men idag drar hon sällan och gör hon det så räcker det med att stanna så sätter hon sig ner och uttrycker "ja, jag vet jag ska försöka lugna ner mig lite". Det vi behöver göra nu är träna med mer störningsmoment som andra hundar och människor omkring oss. Jag har precis fått reda på att Nacka brukshundsklubb har öppna träningar på måndagar som man kan komma till och få hjälp av instruktör om man skulle behöva. Ska försöka ta mig dit nästa måndag.

Vilken helg

I helgen har vi umgåtts med 83 andra spanska vattenhundar i Gränna. Perroklubben hade sin årliga sammankomst. Vi var 4 valpar från Calmigos också familjen Calmegård med Moya och Mira.
Det fanns så mycket skoj att göra och så lite tid. Först var det presentation av alla hundar. Därefter drog vi oss undan med valpsyskonen för att leka och bada lite. Ella var överlycklig över att träffa Ulrika och Elina igen.
Därefter så skulle Ella hitta en boll som låg gömd under en av fem lådor. Vilket hon lyckades med till mattes häpnad. Därefter snabbaste hunden, Ella sprang första gången på 4,3sek men det trodde inte matte på så vi bad att få testa igen då blev resultatet 3,1 0,1 långsammare än de 2 snabbaste hundarna det tyckte matte stämmde bättre. Ella är väldigt snabb. Därefter tog vi lunch för att sedan pröva lite agility som Ella verkligen älskade. Hon imponerade på matte genom att springa igenom alla 3 tunnlarna utan tvekan.Hon såg ut att älska det i slutet. Sedan visade Ulrika lite rally lydnad. Jag passade på att köra med Mira och hon var jätteduktig med tanke på att jag aldrig gjort något med henne förut. Lite tveksam men gjorde allt jag bad henne om. Ella däremot blev lite tossig för Maria när jag fokuserade på Mira :-)

Dessutom hade jag velat göra lite ringträning, vattenprov (men Ella är för ung) och kantarellsök men tiden bara sprang iväg. Men vi får fokusera lite mer nästa år. Det var underbart roligt att se alla hundar och hussar/mattar som hade kommit till Gränna. Dessutom mycket inspirerande att se endel av de hundarna som var otroligt tränade på olika grenar såsom lydnad och agility.
JAg tackar och bugar för de som arrangerade denna otroligt trevliga lördag.

RSS 2.0