Mycket spår blir det nu :)

Igår som start på helgen hade jag och Sanna bestämt oss för att spåra, vi la snabbt ut en blänkare på SPdAEK facebooksida och helt lötsligt var vi 6 st som träffades i Ågesta.
Sanna och Peppar, Cecilia och Tuss och jag och Ella fick lägreklassspår. Nina och Cava fick ett appellspår och Peter och Siri och Nina och Zoya fick nybörjarspår på ängen.

En underbar eftermiddag. Nina gick mitt spår som hade 8 pinnar (markerade eftersom jag måste jobba upp hennes intresse för grejer i spåret) och var 800 meter långt. Innehöll några vinklar och en spetsvinkel. På ett ställe började det lukta lite konstikt och där kunde jag se att Ella blev lite mer observant på omgivningen. Min fantasi skenade iväg och jag började fundera på Vildsvin, de vill man ju inte träffa i dessa tider då de har ungar.
Men Ella spårade vidare ner i en sänka med vattenmossa. Här bestämde Ella sig för att sluta spåra och leta upp det största vattensamlingen hon kunde hitta och bada en stund och rulla sig och bada igen. När hon var klar gick vi tillbaka där hon slutat spåra och då tog hon upp spåret igen som om ingenting hade stört henne. Nu tuffade hon på igen, upp och ner. Tur att Nina hade berättat att det skulle vara lite brant annars hade jag tvivlat på att Ella hittat rätt spår. Alla pinnarna kom hem min jag tror inte vi skulle hunnit inom tidsgränsen iom Ellas "avhopp". men kul var det och jag njuter verkligen av att stå i andra änden av linan, med ett bra drag och inte ha en aning om vi är rätt eller inte förrens jag ser nästa vimpel. Hundar är fantastiska :)

Arbetsmyran Ella

Måste ju också berätta häromdagen var jag ute med vårt träningsgäng för att köra spår. Kazzi den vilda lilla "råttan" var med. Medans mitt "lägreklass" spår mognade gjorde jag ett litet nybörjarspår till henne, vilket gick jättebra. Därefter tog jag ut min bästis Ella. Kazzi fick vara kvar ute (ur bilen). Ella visste mycket väl vad som skulle ske. När jag bad henne sätta sig ner satt hon blick stilla, med öronen helt strukna bakåt. Trots att odågan Kazzi hoppade och "högg" henne i sidorna på bogen. Jag satte på henne halsband och lina, vartefter jag bestämde mig för att odågan skulle få följa med ut i skogen medans vi spåra.


Det här är en gammal bild men lika tokig som här var hon den lilla odågan.

Men Ellas matte var så stolt över sin hund. Upptag och sedan var det som att tåget hade gått och det gällde att hänga med. Inget kunde störa Ella, hon körde på i ca 800 meter. Pinnarna hade jag markering på för de är hon inte så intresserad av, spåret däremot.
Spåra är kul tycker både Ella och jag som blir helt förundrad över hur bra hon jobbar trots störning.

Svenska Hundklubben - spårprov

Jag har nosat upp en 100 årig organisation Svenska Hundklubben som verkar vara "konkurrent" till SBK.
De har ett annat upplägg på sina spårprov som just nu passar oss. Det verkar vara ha influenser från personspår och viltspår. De har 4-5 olika klasser med längre och längre liggtid och mer och mera klurigheter.
Jag upplever att Ellaär lätt påverkad av skott så jag vill inte trycka på med att träna och tävla lägre och/eller köra öppenklass viltspår tills jag tagit hand om det problemet, så det här kom som en rolig grej.

Har nu anmält mig och betalt , sedan hittar de ett datum och tid som de erbjuder. Alltså inga uppsatta dagar som på brukset. Nåväl spännande är det och säkert lite roligt :)
Rapporterar mer senare.

Telefunken - grunkenEfter trixkursen på kaplandsgården förra helgen har jag helt spontant gått och köpt en pryl till :)
En högtalare som jag kopplar till mobilen genom Bluetouth. Den är "waterresistent" och har ganska bra ljud och räckvidd :) Lizett hade en finare anläggning när vi var i Vingåker det var då som tanken föddes att jag nog behövde en sådan, både för störningsträning men också för kommendering. Ella har ju en förmåga att tycka att hon vet vad som ska hända och därför tjuvar på apporteringar och inkallning efter rutan. Hon går så fort tävlingsledaren säger kommendera, så nu har jag fått 5-6 olika personer som talat in "kommendera" på min mobil sedan har jag gjort ett Fritt följ kommendering på lite mer än 2 minuter som jag går i trädgården. Jättebra måste jag säga. Först var Ella lite konfunderad vad det var för manick och hon tjuvade också en gång men sedan var det lugnt. Det bästa är ju att jag styr den från fickan :)

Trixkurs

Nu har vi varit i Vingåker på Konst och trixkurs :)
Jättekul, Lizette höll kursen men vi hade lyxen att även träffa Viktoria. Duktiga tjejer både på Lydnad och Freestyle. Vi åkte ner dit ett helt Perrogäng som snöat in oss lite för mycket på lydnaden och nu kommit fram till att vi skulle göra något helt annat, något kul, något nytt.
Vilket vi också gjorde, Freestyle och trix. Såsom slalom, 8:or, att buga, stampa, Pang - du är död och många fler trix. Jättekul både för oss två och fyrbeningar. Det är alltid lika spännande att plocka fram klickern och be Ella bjuda på beteenden. Vi använde oss inte så mycket att shaping som jag brukar men det som jag tyckte var mest spännande var att Lizette "läxade" upp mig för att jag var "för grå". Vi pratar ofta om detta, svart och vitt så lär sig hunden bäst, är vi inte tillräckligt tydliga så blir det grått och då får vi ofta blandat resultat.

Jag försöker ofta tänka på det, men i min shapingiver så klickar jag tidigt för att få Ella att förstå att hon gör rätt för att sedan dra ut på det hela. Detta gör ofta att jag får en hund som bjuder och bjuder på beteenden och byter snabbt om resultatet (belöningen) uteblir. Dvs ingen stadga. Här fick Lizette upp mina ögon för att vara lite kall och vänta ut "rätt" beteende och belöna stadga istället. Tog inte mer än några försök så såg jag en klar förbättring utan massor av "brus" beteenden, Jättekul.

En annan erfarenhet vi diskuterade och till viss del la oss till med i inlärningen var att tala om för hunden att den är duktig under tiden den utför ett trix inte som i lydnaden vara helt tyst, så att hunden inte blir frustrerad och inte klarar av arbetet.

Kursen var på förmiddagarna efter lunch var det dax att jobba lydnad, både hundar och förare var väl inte i bästa form, då nyinlärning tar mycket på koncentrationen men det var som vanligt jättenyttigt och bra.


Sanna och Peppar försöker få till "pang - du är död"


Johan och Chica kör slalom


Ki och Bibbi tränar 8:or


Själv vet jag inte riktigt vad vi gör men ella försöker nog valsa med mig :)

RSS 2.0