Mängdträning

Sommar och sol får man leta efter just nu, men det är suveränt bra träningsväder :)


Jag har börjat planera min träning igen, känns skönt att bli strukturerad. Jag har behövt smälta vårens kurser och analyseraAllt förberett och Ella är någorlunda taggad. På planeringen för dagen står att kedja ihop några moment halva/halva med baklängeskedjning. Började med en halv inkallning och en halv ruta.
  1. Placerar Ella i rutan stående, avlägsnar mig till rätt avstånd, kommenderar ligg Yes bus
  2. Ella får springa ut till rutan "Ligg", Yes godis
  3. Ella får gå från utgångsläge (slut av moment inkallning) till Rutans start, samma som 2.
  4. Ella kallas in från liggande, utgångsläge, gå till rutstart, skicka.

Ja ni förstår tänket. Denna del gick jättebra. Sedan hade jag efter diskussion med Ki och Johan bestämt mig för rutin inför sättande under gång, Enkelt, Innan jag startar momentet kommenderar jag sitt istället för fot. Fungerar mycket bättre utdelning, 4 av 5 blev rätt. Kedjade ihop detta med lite fritt följ, framförallt stegförflyttningar. Det blev backning  utan att rumpan åkte ut, JIPPI. Så himla kul. Men här hände något med Ella, hon kom ur fas. Ingen attityd, flåsig och flaxig. JAg la ner friaföljet då jag inte vill förstöra de små framgångar vi fätt hittills.

Vittringen stod också på planen. Började häromdagen med att lägga den rätta pinnen i lite högre gräs 2 ggr Ella sprang ut och hämtade klockrent. Idag gjorde jag

  1. Upprepade la ut rätta pinnen i lite högre gräs>/li>
  2. La ut en hög med orörda pinnar före (så Ella fick hoppa över dem) för att söka upp rätt pinne i det höga gräset.
  3. Flyttade den rätta pinnen närmare och närmare högen med pinnar.
  4. När de låg sida vid sida spred jag ut högen mer och mer.
  5. Första passet slutade jag när det såg ut så här. Ella gjorde rätt 100% av gångerna :) Dock tuggade hon på pinnen på tillbaka vägen.

Körde ett andra pass med vittring då jag efter tips från Johan skapade förväntning vid återgången genom att kasta boll och vips var tugget borta. Dessutom tränade jag nu pinnar både på rad och i cirkel och Ella plockade rätt VARJE gång. underbara hund. Efter 4 pass med vittring så fungerar den delen. Om vi bara får till apporteringen i det hela också. Här tränar jag också nära Ella lyfter jag klickar, Ella lyfter och närmar sig mig jag klickar osv. Få se om de två olika tillvägagångssätten på denna del av momentet kan föra oss i hamn.

Störst huvudbry är runt apporteringarna. Träapporten som tidigare varit mitt stor bekymmer börjar nu ordna upp sig. I och med att hoppet kommer in i apporteringen och det är Ellas roligaste moment så tar det udden ur själva apporteringen. Jag verkar inte vara lika dominant i det lget. Dock tjuvstartar hon gärna (beror på att jag kört konkurrens med henne för att få snabbare gripanden) men hoppen går bra, gripandet finns väl mer att önska av men återgången i utgångsläge inga problem.
Däremot har jag nu börjat jobba med metallen. Orolig att hamna i samma smet som träapporten har jag mest lekt med den kastat och vi har jagat tillsammans. Det har tidigare gått jättebra, likaså när jag kastat bollen bakom mig efter att hon greppat och sedan vänt upp mot mig. Idag började hon med att snyggt springa ut till apporten och där försöka med alla möjliga "konster". Phu. Vi gick in och jag tog fram klickern. Tittade på apporten klickade när hon nosade, när hon grep, när hon började bära. Hon gör det men jag ser att hon inte gillar det.

Nu i kväll när jag satt och läste på FB fick jag se ett inlägg från Eva Bodfält där hon just skriver om apportering och dominans. Påminner endel om det Ki rekommenderade mig för några år sedan. Gud vad man glömmer lätt. Nu ska här tränas att bära apporten och söka upp mig.

Sist men inte minst har vi jobbat med Fjärren i ett flertal pass idag. Jag varvar att klickerträna när Ella bjuder frivilligt på de olika delarna. Mest blir det ligg till stå och  stå till sitt. Här gör hon skifterna oftast 100% rätt. Men då är vi inne, klickern i handen och hon vet precis. Tar jag ut momentet, tränar jag med olika avstånd för varje skifte. De hon kan från LK2 kan jag vara 10 meter ifrån henne utan problem medans de "nya" lätt blir framåt om jag är för långt bort, eller att ståkommandot inte sitter. Men vi tar det lugnt och fint så kommer detta landa såsmåningom.

Ja det finns mycket att jobba med och då har vi inte ännu inte börjat med riktig mängdträning. Oj vad här måste tränas.  Metallen ligger på olika ställen hemma nu, där Ella kan "knycka den" och leverera den när jag tittar på TV eller jobbar med datorn, för en belöning.


Jojo

Denna semester liknar inte någon annan vi haft på i allafall 6 år. Vi åker lite jojo, fram och tillbaka mellan hemmet och båten. Igår var det dax att komma hem efter 3 underbara dagar på sjön. Det var varmt både i luften och i Östersjön. Så pass varmt att jag badade de två sista dagarna. Mitt problem är att få hjärnan att fatta att det är skönt att bada, När jag väl bestämt mig för att ta ett dopp blir jag gärna kvar och njuter av det svala (25 gradiga) vattnet.
Som alla säkert redan har förstått så älskar Ella att bada och om vi badar från båten så blir det enhel del oväsen innan hon kommer i. För att hoppa från båten, det fixar hon inte riktigt (vilket jag är riktigt glad över). Men återigen kommer "hennes"  gummibåt väl till pass. Hon "mellanlandar" där för att sedan ge sig ut i fria magplaskhopp i vattnet. Genom att börja med att kasta ut hennes leksak har vi nu minskat ljudnivån på badandet rejält. Först Ella  sedan Mats, Johan och sist jag brukar det se ut. senaste gångerna har även Ella badat i flytvästen vilket gör att det är mycket enklare att plocka upp henne i jollen igen, fast man blir ju dyblöt.
Men kul har vi hela familjen ;)

I Lådna fick vi träffa hela familjen Calmigos, jättekul. Moya och Ella hälsade glatt på varandra, sedan blev det en promenad till glasskiosken.

Direkt efter middagen igår drog jag ner till klubben. det var några andra personer nere och tränade men ingen jag kände. Först körde jag igenom hela lk3 programmet, på den nivå vi befinner oss. Men ville få en känsla av om Ella orkade med ett helt program (fast det var belöningar både här och där) Det var inga problem, hon hade orkat flera program om det väl var det. Samtidigt kände jag hur långt det är kvar till ett färdigt program. JAg tränade på en plan där jag fick vara helt för mig själv, men ändå med viss störning i skällande och gnyende hund som ville vara med sin matte. prat och efter en liten stund ett ekipage där kvinnan gick och pratade i telefon hela tiden :) jättebra.
När jag var klar med momentträningen så gick jag ner till gräsplanen mellan de två tjejerna som tränade inför vattenprov med sina Leonbergers och kvinnan i telefon som tränade passivitet med sin dobberman samtidigt som hon pratade i telefon. Där la jag Ella i platsliggning med haktryck. Haktrycket låter vänta på sig en stund, så jag måte jobba mer med snabbheten. Men när hon väl låg kunde jag gå runt henne stå bakom henne (ur synhåll men tyst) kliva över och gå runt, krypa runt och gå ifrån med ryggen emot. Utan att hon rörde på sig. Då körde de liknande budföring några meter till vänster om Ella (stod mottagaren) och till höger om Ella hoppade en frustrerad Dobberman upp och ner medan kvinnan gick runt och försökte få hunden lugn. Hunden var knuten i en lyktstolpe.
Att Ella låg stilla kändes jättebra. När vattenprovsfolket gått gick jag även bort till vårt "gömställe"/plank på klubben, la Ella 10 meter ifrån planket och gick och gömde mig i ca 1 minute. Även då låg hon helt stilla med haktryck. Kändes jättebra, Bara att fortsätta träna på alla punkter. Inget känns längre oövervinnerligt men det gäller att jag har tålamod.

Jag har dessutom anmält mig till en 2 eftermiddagar/kvällars kurs med Anne Dahlin i början av september (direkt efter Gränna) och en clinic med Eva Bodström i oktober som handlar om Belöning i praktik och teori.
Dessutom har jag en reservplats på en 2 dagarskurs som Anne Dahlin arrangerar men som Niina Svartberg ska hålla i tävlingspsykologi och en 9 ggr kurs i lydnad med Anne Dahlin. Hoppas jag kommer med på någon av dem. Nu är jag taggad.

Lämnad ensamma

Igår var det min tur att helt abrupt jobba en hel dag, mitt under semestern. Detta gjorde att Mats, Johan och Martin drog iväg utan mig till High Chaparall. Kändes lite snopet men samtidigt slapp ajg ha dåligt samvete och känna mig jäktad.
Istället hann jag jobba klart och göra lite extra, Tvätta kläder och TRÄNA med Ella :) VIlket känders underbart skönt. Vi har ju varit mest i ytterskärgården där det blir helt annan träning (upp och ner för klippor och simma) men ganska svårt att genomföra fritt följ och eller inkallningar med ställande och läggande.

I går träffade vi iallafall vår träningskompis Frizbie med matte på en gräsplan inte så långt hemifrån. Tränade också vissa moment hemma. Vi är långt ifrån färdiga för lydnadsklass 3.

Platsliggning: Här är väl det vi tränat mest på i sommar, Ella kör haktryck men igår såg jag vad jag missat, att träna med mig bredvid i utgångsläge. När jag körde det, åkte rumpan snett och haktryck var att glömma, SÅ jag fick köra massor av korta nedlägganden som blev belönade när rumpan låg rak och hakan åkte i backen. Det jag måste träna nu är
                  - Snabbare haktryck
                  - Att jag går ifrån henne från utgångsposition med bibehållet haktryck
                  - Att jag kan gå tillbaka till utgångsposition med haktryck.
                  - Att jag gömmer mig
                  - Att jag är gömd 5 minuter.
                  - Träna med andra hundar
                  - Träna i nya miljöer, bl.a. på klubben och andra appellplaner.

Jag har jobbat med störningar, såsom rullande bollar, kasta godis runt Ella, Gå runt, över, bakom Ella, Andra går runt Ella. Allt sådant fungerar hemma. Nu ska även det miljötränas.

Sitt i grupp: Detta har hittills fungerat bra, Vi har suttit på rad och i cirkel där hundarna tittar på varandra. Störningar med att folk går imellan, bakom och runt Ella. Har också fungerat bra, Jag har hittills inte gömt mig men det behövs ju inte för lk3. Jag har puttat på Ella, stört henne genom att rulla bollar och dragit leksaker runt henne. Jobbat med att försöka lura hene genom att kasta godis, men hittills sitter hon helt still.

Fria följet: Vi jobbar på, vi har en bra bit kvar till målbilden. Ella kan lätt bli ivrig vilket gör att hon hoppar lite och går ut lite med rumpan. Hon har ju visat att med mycket störning har hon svårare att fokusera på mig hela tiden. Vi börjar få till ett helt om som kanske kommer hålla. Jag har bytt startben och börjar nu med höger fot i stället. Långsam marsch fungerar bättre än snabbare marsch. Jag tycker höger och vänster om fungerar bra och att positionen (med mindre störning) är bra. Det vi behöver träna på
             - Bubblan när det är mer störning
             - Olika miljöer.
             - Backa, rumpan åker ut.
             - Kontakt i startögonblicket (vid störning)
             - Språng marsch.
             - Uthållighet (?)

Sättande under gång:  Svårare att få till än jag trott, jag går sakta kommenderar sitt, Ella sättersig men följer liksom med mig sittande..... använder boll som belöning snabbt bakåt, innan jag kliver på.
Det jag behöver träna mer är oftare och att förtst prova att sätta henne ett antl gånger, MEN HÄR VILL JAG GÄRNA HA LITE RÅD, HUR SKA JAG FÅ TILL DET......

Inkallning med ställande och läggande: Här har vi kommit in i en provfas, Ella vet att jag ska kommendera stå så hon prövar att ställa sig på olika avstånd. Irriterande men jag måste vara duktig på att gå ur position och inte belöna det beteendet. Jag har också försökt belöna raka inkallningar. Kör detta ganksa instensivt just nu och tror jag kommer lösa probelmet. Jag kommer träna
            - raka inkallningar
            - dela upp ställandet och läggandet i olika pass
            - baklängeskedja momentet ordentligt. 
Rutan: Fungerar 8 av 10, de gånger det felar är det att hon stannar innan rutan. Att lägga sig på kommando och att jag går runt i min lilla trekant och sedan kallar in henne fungerar bra. JAg tror hon testar lite även här för att se om hon kan "slippa" springa hela vägen. Hade även långt avstånd när jag tränade sist kan också vara en av orsakerna. Det jag kommer träna nu
           -  Variera avståndet till rutan
           - Överträna, dvs köra längre avstånd till rutan än jag behöver.
Apportering över hinder: Min lycka att hindret kommer in i träapporten, det gör att Ella tycker det är roligare. Vi har delat upp detta moment i 3 delar eller kanske 4. 1. Inte tjuvstarta när jag kastar ut apporten, 2. Att gripa apporten snabbt och direkt, 3. snabbt tillbaka utan tugg, 4. utgångsläge. Utgångsläget har varit svårast. Men det börjar bli bättre :) Tjuvstart har jag fått in eftersom vi kör lite konkurrens om apporten. Men när jag gjorde det blev ingångar till utgångsläge mycket sämre igen :( Jag blir för dominant. Greppa snabbt och snabbt tillbaka har jag därför kört genom att belöna så snart hon greppat och vänt sig om med hjälp av att kasta boll bakom mig. Fungerar bra. HAr också satt apportbocken mellan mina fötter och kommenderat apport så att Ella sprungit och ryckt den från mina fötter och blivit belönad genom att jag kastar boll, den övningen hade jag glömt bort men kom tillbaka till mig igår. Fungerade bra när jag väl fick Ella att fatta vad leken gick ut på.
HIndret fungerar ju utan problem, det jag ska träna mer på här är
           - Mer ingångar
           - Mer snabba gripanden
           - Att hoppa mycket snett tillbaka med apporten (eftersom jag är så usel på att kasta :)
           - få till hela momentet.
Apportering av metallen: Jag har nyligen börjat denna träning, eftersom apportering med träapporten varit så himla svår att få till. Så just nu leker vi mycket med metallen, jag kastar utan att göra det till ett moment, vi springer ihop och leker med apporten. Hon greppar den och springer gärna med mig, vi jagar bollar som belöning. är hon sprungit ut för att hämta metallen har jag sprungit åt andra hållet så hon får springa i kapp mig som belöning. Hittills har jag inte sett samma problem som med träapporten :)
Igår provade jag mer regelrätta apporteringar och det var snabbt ut, lite långsamt gripande, snabbt tillbaka och fin utgångsposition. Så kanske vi kan slippa all historik och spöken runt metallen som vi har runt träapporten. Vidare träning:
         - Mer lek och skoj runt apporten.
         - Få till snabbare gripande
         - Få till ett härdare fasthållande
         - sammanfoga till ett helt moment.

Vittring: Har vi enbart nosat på ;) Här gäller det bara att ta tag ordentligt i momentet. Behöver dela upp detta i några olika delar. 1. Gripande och hålla i det greppet hela vägen till mig (alltså helt utan tugg), 2. vittingen, dvs hitta rätt pinne. 3. Hastigheten. Allt behöver tränas på och jag har lite olika tillvägagångssätt som jag kan variera och prova vad som passar oss bäst. Så här måste jag sätta fart.

Fjärren: Det momentet som passar bäst att träna på båten och oj vad vi tränar. Ella har haft jättesvårt för sitt till stå och ligg till stå. Vi knäckte koden för ligg till stå och nu börjar även sitt till stå fungera. Vi är inte helt klara med stå till ligg eller stå till sitt heller. Vi tränar på och det går ganksa hyfsat om jag står väldigt nära Ella, så just nu går jag jojo mellan de olika skifterna. De "gamla sitt och ligg kan jag lämna Ella 6-7 meter, medans jag sedan går mycket nära på ståskifterna. Det är bara att fortsätta nöta :)

Det känns som om det är ett större kliv mellan lk2 och lk3 än mellan lk1 och lk2. Mer pyssel och mer krav. Eller så sätter jag dem på mig själv. Vet inte riktigt. Men nu börjar det klia i fingrarna och jag känner att jag vill vidare i träningen så nu börjar jag bli motaglig för stöd och hjälp igen. Därför hörde jag av mig till Anne Dahlin här i Stockholm för att komma med på någon kurs mot hösten. Allt var fullbokat men nu står jag som reserv på både en kurs över många veckor och en som samkörs med Niina Svartberg i Tävlingspsykologi (med hund) mycket spännande. Få se om jag kommer med. Det som jag har kommit  med på är två eftermiddagar/kvällar med Anne Dahlin på min brukshundsklubb i början av september. Vilket jag ser mycket fram emot.
Nu vill jag så där mycket igen, ibland är det bra med semester....

I morse var vi ute på morgonpromenad runt vår fina källsjö tillsammans med Frizbie med matte. Frukost hade vi också med oss. Gud vad mysigt det var.


2 1/2 timme var vi uta och hade det jättemysigt. 


Slappa, bad och bus


För något år sedan såg jag en så häftig bild på Ellas pappa Pelle som hoppade rakt ut i vattnet. Vill bara visa att även Ella kan :) För några år sedan badade Ella glatt och simmade, men hade lite svårt att självmant hoppa ner från bryggor. Efter att ha rådfrågat vår domare för Sim och Räddningsprovet så behövde vi bara träna några gånger. Liten lätt putt i baken efter att ha kastat i en leksak eller hoppat i själv var allt som behövdes.
Nu för tiden kastar sig Ella ut oavsett om det är från en brygga eller från en klippa. Hon förlorar ju några sekunder på att kliva i vattnet.


Bada blir det ju mycket av när vi är ute med båten och jag försöker spara ut pälsen. Det blir ju så himla varmt annars. När vi inte badar, simmar och livräddar slappar vi just nu. Jag har nog aldrig slappat så mycket som jag gjort denna vecka. Läst böcker, spelat spel och strosat runt på öarna. Seglat har vi också gjort förståss men inte så långa sträckor som brukligt på somrarna då vi håller oss i Stockholms skärgård. Vi har mest varit i ytterskärgården, på Björkskär, Lilla och Stora Nassa. En natt på Lökö som ligger i mellanskärgården. Nu är vi hemma igen då det ska blåsa kuling i morgon och vi iallafall måste bunkra och fixa lite.

 Ella tittar uppfodrande på oss för att vi ska hänga med ner till vattnet. En promenad på 1 timme klättrandes upp och ner för berg och stora stenar. Jag ver helt slut efteråt.


Vi lägger till vid Lilla Nassa, Hamnen är bra liten och när vi kom var det inte så många båtar där. Men "hamnen" fylldes på så den var proppad. Klockan 4 vänder vinden och blåser rakt in i hamnen. Så det var bara att gå upp och börja fixa för att få ut båt efter båt så att det inte blev några tokigheter. Som tur var hade vi lagt om ankaret på kvällen som faktiskt höll genom den kraftiga vinden. Vi fick ro ut ankaret 2 eller 3 gånger innan det till slut satt. Trots att båtgrannarna menade att det inte behövdes, Det blåste ju inget. Jo, det gäller att tänka själv. 


Fantastiskt spektakel, åt ena hållet en underbar solnedgång och vände jag på mig


Två fina regnbågar.

Björkskärs hamn ligger också i ytterskärgården. Här ligger vi väl skyddade mot vinden. Men när vi kom dit hade det precis börjat regna så klipporna är förädiska att hoppa ner på.Ytterskärgården består mest av klippor och markvegitation. Ganksa svårt att gå på bitvis. Men vackert att titta på


Visst är det vackert.....

Men jag och Ella tog jollen till en annan ö där jag visste att det fanns en snitslad promenadstråk


Ella är en riktig hjälpreda när hon och jag är ute på sjön. Jag sätter på henne koppel, inte för att jag tror att hon ska sticka, nej, utanför att hon ska dra in jollen så jag kan hoppa i land utan att behöva blöta ner mina skor ;)
Ella är alltid redo och sitter uppe på gummibåtens kant för att inte missa tillfället.


Det finns många snitslade spår ute på våra öar i skärgården. Jag gillar det skarpt både för att jag då kan få en "ordentlig" promenad och veta att jag kommer tillbaka men också för att vi människor inte förstör sällsynt växtlighet och lavar som tar naturen många, många år att bygga upp. Bara genom att gå på dem.

NEj nu ska här tas en liten kvällstur. Ha det gott 

Sommar och semester

Nu börjar äntligen semestern nalkas, tanken är att jag jobbar en vecka till för att sedan åka bilen ner mot södern för att landa på båten som då ska vara i Bornholm. Men just nu är det mycket som händer både på mitt och makens jobb, så vi får se vad som händer :)
Ella är i höglöp och är allmänt ouppmärksam och kär i alla oskiljningslöst, tikar som hanar, små som stora. Häromdagen träffade vi kompisen Frizbie för att träna. Ella kunde absolut inte fokusera utan kollade bara in Frizbie. Frizbie vill alltid leka med Ella men Ella tycker att spolingen ibland är för mycket. Blev nu överlycklig då Ella vekligen ville...... Jag och Frizbies matte lämnade appellplanen och gick bort (ur syn) till klubbstugan och väntade , väntade och väntade efter säkert en kvart kom de två äntligen. Jag brukar aldrig behöva hålla koll på Ella för hon håller alltid koll på mig, tills nu. Nu var det bara Frizbie. Hoppas detta går över snart så jag får tillbaka min kompis som "bara" vill vara med mig. Både så jag hinner träna till KM i Gränna och att jag kan ha henne lös mest hela tiden.

Uppdateringarna duggar inte tätt, men det har varit mycket med allt och inget. V är ute med båten så fort vi hinner (fast det inte blivit så mycket som man önskar)

På midsommar var vi på Malma Kvarn,  mysigt. Lagom mycket folk, syrran var med oss och det enda barnet som var med var Johan. Maria var med sina kompisar på vårt landställe. Martin med kompis var hemma hos oss. Så det blev att förbereda 3 hushållsmat. Curling brukar det kallas ;)

I veckan "skolkade" vi från jobbet i tisdags då det var över 25 grader varmt och drog ut med båten, Mös, badade, jobbade lite från båten och grillade. Precis en sommardag när den är som bäst. Dock hamnade vi i en skog full av fästingar, usch och fy.
Idag har jag dessutom tagit mig tid att "klä om" hemsidan till sommar.

RSS 2.0