Boxerpuss

Idag har jag förhandlat med mig själv, tog en förlängd lunch och jobbar igen det i helgen. Tog tillfället i akt och åkte ner till klubben och tränade lite. Fick möjlighet att släppa Ella för lite bus med några andra hundar. Fresbee (rottis) är inga problem, Hon viker sig och uppträder "uppfostrat" enligt Ellas sätt att se det och rolig att leka med. Kaizer (Schäfer) fick idag inte vara med och leka. Däremot en besökande blandiskille och Ambra (boxer). Killen var helt ok men Ambra tog Ella med storm. Helt plötslig var hon i Ellas ansikte och pussade, pussade och pussade. Ella blev helt perplex.
Första mötet med en sann boxer. Bara sååååå härlig. Sedan var hon lika snabbt borta och gjorde annat bus.. Som en virvelvind. Ella undrade nog vad det var hon träffat, eller kanske vad hon blev träffad av.
Sedan gick jag ut på planen körde fjärren, hopp/fjärr, apport/hopp/fjärr, inkallning med ställande/apport/hopp/fjärr. Som ni ser har jag nu äntligen börjat ta tag i kedjningen och egentligen är det alldeles för sent. Varje moment fungerar i vissa fall riktigt bra, i andra fall skapligt men helheten blir halvdan. Måste jobba kedjning lite varje dag fram till dagen D. Som BARA är en vecka bort nu.

Efter detta gick jag in vi körde platsliggning, bredvid boxern 2 meter mellan hundarna i 4,5 minuter med mig gömd, Inga problem (jippi, en av lottningarna i Rättvik har Ella hamnat mellan en boxer och en Peppar ;), vår Peppar) Sedan lite finslip på fritt följ och bara vara i närheten av 3 stora hundar som lekte med sina mattar.
Trevlig, givande och behövligt.
Nu ska här jobbas innan jag ska in till stan och träffa syrran för en bodypump. Så även jag blir helt slut.

Äntligen, inbjudan ute.

Nu har äntligen inbjudan kommit ut. I maj ska vi ha läger i Skåne. Alla SPdAEK medlemmar med familjer är välkomna. Häng på det kommer bli jättekul och lärorikt :-)VÄLKOMMEN TILL SKÅNSK PERROHELG 6-8 MAJ
– med Viltspår-tävling samt Lydnadsträning

Nu börjar planerna ta en mer konkret form och vi vill välkomna alla medlemmar i Perroklubben ner till ett härligt läger på Ugglegården utanför Klippan i maj. Såväl våra etablerade tävlingsekipage som alla ni som är nybörjare men nyfikna på lydnad och personspår och intresserade av att jobba mer med era Perros är välkomna. Vi hade tänkt lägga upp det på följande sätt:

FREDAG:
• Ankomst efter 12:00
• Eftermiddag; fri lydnadsträning med möjlighet att få input från Petra Staaf på moment som man fastnat i
• 14:00-16:00; fika
• 15:00-17:00; prova-på personspår i hagarna runt huset; med instruktör Petra Staaf
• 19:00; middag och mingel
• 20.00; mörkerspår

LÖRDAG:
• 8:00; frukost
• 9:00; viltspår-tävling med möjlighet att ta pris i Öppen klass. För att delta krävs godkänt anlagsprov senast 5/5. Beroende på antal anmälan så kan det bli lottning om platserna
• 10:00-12:00; introduktionskurs i Lydnad; med instruktör Petra Staaf
• 10:00-12:00; träningsgrupper för Lydnadsekipage då vi ger varandra input
• 12:00-13:00; lunch serveras
• 13:00-16:00; träningsgrupper för Lydnadsekipage då även nybörjarna ingår. Petra Staaf cirkulerar i de olika träningsgrupperna och ger input
• 14:00-17:00; öppet hus för valpköpare och Perrointresserade (med ansvarig mottagare som kan berätta om rasen samt guida runt medan vi andra tränar vidare)
• 15:00-16:00; fika och besökarna har här möjlighet att hälsa på olika perros
• 20:00; middag och mingel

SÖNDAG:
• 8:00; frukost
• förmiddag; fri lydnadsträning med möjlighet att få input från Petra Staaf på moment som man fastnat i. Dessutom möjlighet att gå viltspår som läggs ut kvällen innan eller personspår i hagarna runt huset
• städning och hemfärd

Ugglegården: Vackert belägen strax utanför Stidsvig i Klippans kommun. Klippan är närmsta by, 5 min bilväg. Bok och granskog ligger precis utanför dörren. Här finns mycket vilt och det är inte ovanligt att både rådjur och älgar står och betar på ängarna intill huset. I hagarna runt huset finns islandshästar och gutefår. Dessa hagar får vi använda till lydnadsträning. Gården är 230 m2 fördelat på sju rum varav tre sovrum samt ett stort sovloft med 17 sängplatser, totalt finns 31 sängplatser. Läs mer på www.ugglegarden.se

Petra Staaf: Utbildad till instruktör 1989, blev specialinstruktör i spår och rapport 1991 och förbundsinstruktör 2001. Är även tävlingsledare. Petra har Maria Hagström som mentor och vi är ett gäng perroägare i Skåne (Anna, Björn, Katarina, Susanne Hall) som tränar hos henne. Själv tränar hon Kelpie. Läs mer på www.staafshundrad.se

Anmälan till: perroklubben.skane@gmail.com Anmälan är bindande, glöm inte nämna vilka aktiviteter ni är intresserade av att delta i.
Senaste anmälningsdag:
28/2
Pris: Beräknad maxkostnad kommer att vara 900 kr/person för hela helgen. Då ingår sängplats, tillgång till Petra Staaf samt all mat enl ovan. Beroende på hur många vi blir så kommer denna kostnad sjunka ner mot 500 kr/person. Slutlig kostnad återkommer vi med när vi vet hur många vi blir.
OBS! För deltagande i viltspår-tävlingen tillkommer 400 kr.
Mat:
All mat ingår i priset och kommer att vara laktosfri. Vid andra allergier får man ordna kompletterande mat själv. Vin, öl och annan "kvällsdricka" tar var och en med själv.
Sängplats: Totalt 31 sängplatser finns, fördelat på tre sovrum och ett sovloft. Kudde, täcke samt sänglinne tar var och en med sig själv.
Toalett/dusch/bastu: Tre toaletter (en handikappsanpassad), två duschrum samt bastu. Tvättmaskin/torktumlare finns.
Husbil: Möjlighet till att ställa upp husbilar finns. Elkostnad 2kr/kwh. Prisreduktion för detta återkommer vi med när vi vet hur många vi blir.
Transport: Förutom bil, så går det tåg till Klippan från Stockholm via Hässleholm (tid 4:40) och från Göteborg via Ängelholm (tid 3:20). I Klippan blir ni hämtade av oss.
Deltagande utan övernattning: Möjlighet kommer att finnas att delta under dagarna men att åka hem på kvällarna. Prisreduktion för detta återkommer vi med när vi vet hur många vi blir.

För att få delta måste ni vara medlem i Perroklubben. Läs mer på www.perroklubben.se
Justeringar i programmet kommer säkert att ske under vägen. Vi ser då till att meddela anmälda ekipage direkt samt uppdatera bloggar/facebook/www.perroklubben.se

Välkomna!
Katarina/Zoë, Björn/Neo, Helene/Cocos & Ceasar, Anna/Buster och Louise/Isa & Dicho

Härligt skåningar att ni bjuder på äventyr när våren står som finast i skåne eller har ni sommar då?
Hoppas vi ses där

4 år

Idag för fyra år sedan föddes Ella och hennes syskon, helt fantastiskt vad tiden går fort. Vilka härliga 4 år.

Den 26 så föddes de då alla 8 valpisar

"Moya valpade på natten till den 61:a dräktighetsdagen från första hängningen räknat.
Första halvan av natten höll hon matte vaken genom att bädda lite här och där och hon ville ut och kissa
säkert 5 gånger. Klockan var 01.20 när de första krystvärkarna satte igång.
Alla åtta valpar föddes fredagen den 26 januari, 2007, inom loppet av drygt 2 timmar.
Första valpen, Candiva, föddes  01.50 och 04.05 kom lilla Chica som sista valp.
Candiva vägde mest med 290g och Chica minst med 210g. Det gick väldigt smidigt,
Moya var jätteduktig och skötte allt själv. När alla valpar diat en stund fick matte dra ut Moya
för en liten rastning och en snabbdusch. Samtidigt bytte husse till rent i valplådan.
Moya uppskattade lite majsvälling men hon såg väldigt trött ut. Vi sov någon timme och när
vi vaknade var hon jättehungrig igen och slukade sitt torrfoder."


Kan man läsa i Calmigos valpdagbok jag följde med andakt :) Klicka på texten ovan om du vill läsa mer ur dagboken.

Fotograf Calmigos.

Bilden på Ella är också tagen när Ella är 1 dag gammal, klickar du på bilden kommer du till Calmigos sida där de visar bilder på Ella.

Tiden har gått så himla fort och många fina minnen har hon givit oss. Nedan kommer några bilder från de senaste 4 åren.


Vi hämtar hem Ella 8 veckor gammal


Ella och Zita i en omvänd herre på täppan, borde väl heta drottningen över gropen.


Första valpträffen i Eskilstuna


Ella och hennes älskade vattenskål, höll på gå mig på nerverna. Rumsren var hon när hon kom MEN vi blev blöta om fötterna hela tiden för Ella hoppade med framfötterna rakt ner i vattenskålen hela tiden. Sedan la hon sig som en groda som på bilden.


Mamma Moya på besök, undersöker sin dotter.


En riktig vattenhund


Första klippningen


Chanto, Ella och Zita 1 år gamla på provapå kurs i Agility. Chanto vann tävlingen.
Ella och Peppar leker jaga pinnarlekar uppe på Hundcampus där vi gick spårkurs. (kolla noga, ingen tass i marken)


Ella på båten 2,5 år gammal

Ella vinner sitt första förstapris i Rättvik 2010.

Jag vill tacka för den underbara hund vi fått, både uppfödare, familj och träningskamrater, ett varmt tack för er hjälp att forma denna hund. 

På jakt efter de sista 10

Helgen har varit lugn, lite träning  lördagsförmiddag och ridhuset i kväll. I går var jag inne på Canis hemsida och hittade en film angående fotgående, som tog upp vissa problem och hur man skulle träna för att få bort dem. En av dem handlade om att hunden gick för långt ut. Deras tips var att gå parallellt med en vägg och "trycka" in hunden rätt mot sidan. Detta körde jag i ridhuset, När vi gick vid sidan av väggen gick Ella jättefint men vet inte om det blev någon skillnad utan vägg. Vi körde igenom alla moment och kedjade endel. Frittfölj kedjat med läggande som följdes av en fjärr och avslutades med rak inkallning. Hopp och fjärr kedjade vi också ihop. Apporten kedjade jag inte men gjorde momentet 3 gånger och det börjar kännas bättre. Lika så inkallning med ställande. Fick till 3 bra hela moment och ett antal inkallningar fram till ställandet. I morse började Ella pröva att stanna spontant 3 meter efter start och hann även tjuva externbelöningen, så bedrövad körde jag först med bollkastaren och nu var den testfasen borta så jag kunde pröva hela vägen. Nu är det mindre än 2 veckor kvar så jag hoppas innerligt att isen ska försvinna så vi kan träna lite varje dag, det behöver vi.

Tider för Rättvik

Då har vi fått reda på tävlingstiderna för Rättvikstävlingen

Lördag 5:e feb:


Elit A Samling kl. 12.45 - 10 st
Klass 3 Samling kl. 13.00 - 9 st ( ett Perroekipage Fozzie)
Klass 2 Samling kl. 15.15 - 20 st (sex Perroekipage Rolex, Peppar, Bombi, Cocos, Ella och Jerry)
Elit B Samling kl. 16.00 - 10 st
Klass 1 Samling kl. 17.45 - 22 st (tre Perroekipage FanniSoya och Zoe )
 
Söndag 6:e feb:

Elit A Samling kl. 8.45 - 11 st
Klass 3 Samling kl. 9.00 - 7 st  ( ett Perroekipage Fozzie)
Klass 1 Samling kl. 11.15 - 15 st (tre Perroekipage Fanni, Soya och Zoe )
Elit B Samling kl. 12.00 - 10 st
Klass 2 Samling kl. 13.45 - 22 st (sex Perroekipage Rolex, Peppar, Bombi, Cocos, Ella och Jerry)
Blir en lång söndag.

Lite pirrigt, blir mer påtagligt när programmet kommer och snart har vi väl startlistorna också.
Veckan har inte inneburit några träningar, men hoppas hinna med lite i morgon och sedan Ridhus på söndag igen.
Ella börjar hitta på hyss så veckan har varit långtråkig tycker hon.
Härligt roligt, fick nyligen höra att vi fått ytterligare ett ekipage som tävlar i Rättvik, så nu är det 10 ekipage :-)


Ridhusträning

Ibland är jag helt inbiten i det jag sysslar med, trots träningspass både fredag och hela dagen på lördagen hade jag bokat ridhuset för en första träning där jag bjudit in brukshundsklubbens folk för ett träningspass.
Vi blev 10 personer, jättekul. Jag kände igen de flesta (alla utom 1) från klubbens öppna träningar. Det var 2 ekipage från min "nya" träningsgrupp.
Vi körde platsliggning, därefter tränade jag lite fotgående, inkallning med ställande och rutan. Sist men det jag blev gladast för var de 3 apporteringarna jag gjorde. Jag kastade ut apporten när hon vände tillbaka så kastade jag boll bakåt, hon passerade mig, släppte apporten. Tittade på apport och boll valde sedan apporten vände upp och satte sig fot.  Jippi inga 45 gradare eller 2 steg för långt fram. Utan korrekt. Härligt, vilken känsla. Kanske vi är igenom det värsta med apporten. Fortsättning följer.
Ella kändes på trots mycket träning och gjorde snygga rutskick och stannade på inkallningen ok,
Men nu ska vi vila någon dag eller två. Så vi inte tröttnar.

Nu ska vi gå och sova.

Kungsör

Åter en härlig heldag i Kungsörs Hundarena. Ett helt gäng Perroägare och deras hundar. Idag var Ella, Peppar, Zigge, Bombi, Tova, Chica, Bella, Soya, Zelma, Tuss och Chanja med. En deltagare var sjuk vilket var jättetråkigt så idag fick vi inte träffa Dita eller Enya. Vi körde i 3 grupper  med 3 personer i varje grupp. Totalt gjorde vi 3 platsliggningar, vilket fungerade jättebra. Alla körde givetvis på den nivå vi befann oss i. 
En Sitt i grupp. Vi har ju kört det lite på senaste tiden och Ella brukar vara duktig på att sitta helt blickstilla med alla 4 tassarna. Idag ändrade hon ställning och såg ut som hon skulle lägga sig ner. Så jag fick stoppa henne och satte upp henne ordentligt igen. Därefter jobbade min grupp med rutan och inkallning. Vilket var jättebra, Ella fick både helt ok rutor och fixade även inkallning med ställande, fast där tyckte jag farten inte var hennes vanliga.
Sista passet före lunch var Ell ahelt veck, nosade och förstod inte alls vad jag sa, heltokigt. Idag fick hon ligga lös på filten så jag antar att även det var träning som upptog hennes koncentration så hon var helt enkelt trött.
Vi käkade en trevlig lunch som Biggan fixat (och skickat med Ann eftersom hon var sjuk). Så vi mumsade på och tänkte på stackars Biggan.

Efter lunch hade jag möjligheten att få hjälp för vidare träning i friaföljet. Ann hoppade in som klickertränare och fick klicka Ella när hon var i rätt position, så himla bra träning.

Vi tränade 2 sådana pass och Ella gick bättre och bättre och ann tycker att hon går bättre än vid förra träffen Yes :-) För nu var det ju massor av störning så det är bra mycket svårare än hemma i hallen.

Sista passet gick vi igenom 3ans fjärr och jag fick köra co-pilot med Johan. Dvs. Johans fria följ där jag gick utanför Tova axel mot axel med Johan. Vilken hund han har. Jag kunde bara störa deras kontakt vid ett enda tillfälle och det var i språngmarschen, härligt. Den som blev störd var Ella som smög upp och försökte gå fritt följ med mig. Så det blev Ella, jag, Tova och Johan på rad, där Johan kommenderade höger om, vänster om osv. Helskoj och tokigt.

Så var dagen till ända och vi körde hem med 3 hundar i bilen och leenden på läpparna.
Nu är siktet inställt på Rättvik sedan blir det en ny träningsdag i början av april. Tack alla, vilken dag.
 

Eftermiddag på klubben

Idag har jag tagit långlunch och kört ett träningspass på klubben. Vi gick ett litet spår med 3 pinnar på appellplanen (som är plogad) sedan hade vi trampat upp en uppletanderuta och sist men inte minst Körde vi lydnad inomhus. Efteråt gick vi en liten promenad i skogen med den stora schäfern, jättenyttigt.
Skogen var förtrollad och när vi väl gick där sprack himlen upp och solen tittade fram. Jag är lyckligt lottad som kan lägga min arbetstid lite som jag vill. En lunch i skogen gör mycket för det inre och yttre.Sundet över mot LidingöSkogen full av snöKom igen nu, då kan vi inte leka.....

Burträning

Sist vi var i Kungsör blev jag inspirerad att börja med burlekar ige, så jag lastade in Ellas canvasbur i bilen för att ta med den till jobbet. Tänkte det var en bra övning medan jag satt och jobbade. Dock blev det inte så mycket tid under december då jag satt stilla på kontorsstolen. Så träningen började den här veckan. Ella var lite motvillig, men frukost i buren blev det både måndag och tisdag. Idag hade jag laddat med lite leverpastej.
Jag satte mig i morse och började läsa alla mail och då innan jag ens hann börja träna.Ligger hon hopknöglad i buren och blir liggande där mestadelen av tiden. Förutom när kollegorna börjar förbereda lunch, DÅ vill hon se om det går att charma till sig lite gott.

Efter lunchen filmade jag så långt vi kommit med vårt hoppstå. Den finns under träning/tävlingslydnad/inkallning, jag gjorde filmen för dig Sanna. LIte framåt har det gått, men just nu känner jag mig lite splittrad. Inte riktigt så fokuserad som jag skule vilja. JAg borde fokusera på kedjning nu, men har inte riktigt kommit dit.

9 personer är nu anmälda till Rättviks 2 dagars tävling, superkul och vi har en alldeles egen hejarklack, 2 som åker med sedan hoppas vi det kommer några perrovänner och hejar.
Nu laddar vi inför träningen framförallt på lördag, ska bli jättekul att träffa alla igen efter alla helger. Denna gång är vi 10 personer.


Appar

Igår pratade jag med min make om han skulle kunna fixa en app till mig som enkelt och snabbt räknade ut poängen på en lydnadstävling. Han var ganska pigg på att fixa en. Men idag så slog jag på app+lydnad på google och vad hittade jag dada en lydnadspoängapp, givetvis gjord för Android telefoner, dvs Sanna kan ladda ner men inte Johan :-) Har hunnit testa den och den verkar fungera bra. Så nu är jag beredd till Rättvik, att räkna ut alla andras poäng :-)
Lite nördigt eller hur;) men roligt.

Idag fick jag ett SMS från mina nya träningskompisar, de hade lite snabbt bestämt sig för att träna idag. Jättekul, vi körde platsliggningar, möten (mellan schäfern och Ella) 2 av dem har börjat tävlingslydnad hos Ann Dahlin så jag lyssnade och tog in. de hade fått träna hund i 3 minuter var under de 2 timmar de var där.
Hemläxan var att ha hunden bredvid sig med kontakt när någon försökte störa hunden. De skulle vara nöjda när någon kunde leka med en boll eller något framför dem och hunden änså hade kontakt.
Så vi stod med bara en männsika som passerade, jättebra övningar. Måste jag bygga vidare på.
Vi körde också lite uppletande i 2 "korridorer", samma övning som Vi gjorde på Perroträff för något år sedan. Första skicket hade jag en lånad handske, Ella drog direkt ut till handsken men sedan förskte hon hitta något med mer mattevittring. Men sedan föll polletten ner och hon kom springande med hög hastighet in med handsken.

Attans länkar.....

Fick klagomål från Sanna att hon inte kunde följa min länk till hoppstå filmen och det är klart när man skriver in fel länk. Så är det när man sitter på samma nätverk som servern grejerna ligger på ligger.
Nu har jag i allafall rättat upp den :-)

Idag fick jag ett trevlig samtal från Ki som gjorde mig jätteglad, Vi kommer få trevligt sällskap även från Västkustsidan uppe i Rättvik. Snart har vi fyllt stugorna vi hyrt, så nu Anna i år kan du inte klaga.... Det kommer finnas krulltottar i Rättvik åtminstone en helg, Vi kanske ska ha en parad eller något och slå på stora trumman.
Skämt och sido, det är otroligt roligt att vi blir ett stort gäng, Vi kommer slå rekordet på antal PdAE hundar på en officiell tävling samtidigt. För tillfället finns vi representerade i klass 1 tom 3, Vi vill ha ett elit ekipage också......

Nu måste här ut och tränas ännu mer. Vi måste få till en möjlighet på alla moment i allafall.

mål för 2011

Jaha då ska vi börja formulera målen för i år :-)

Redo att börja tävla lydnad i klass 3
Ops, vad säger jag. Det är något jag aldrig trodde jag skulle våga säga men attan, jag måste sikta högt. (ersatte ordet man med jag, titta jag börjar bli tydligare;)

Bli uppflyttad till lägre spår.

Anmält och utfört ett ordinarie viltspår.
Detta känns som en liten utmaning men jag får hoppas jag kan få lite hejarrop och idéer från min idol Micke. Eftersom jag inte provat skott i skogen (sedan MH då det blev en 1:a) så vågar jag inte skriva Viltspårs champion.

Kört en rallylydnadstävling
Officiell eller inofficiell spelar ingen roll men jag är sugen på att prova.

Strukturera upp min hundträning
Genom att fortsätta fokusera och dokumentera träning och framsteg, att ha en "uppstart" när lk3 ska börja tränas med privatträning eller kurs för att komma igång rätt.

Att ha kul
Helst tillsammans med alla härligt roliga människor och hundar vi börjat lära känna.

Idag har vi köpt in två exakt likadana bollar på snöre för att träna lite av Maria övningarna, Fast de var just exakt lika fastnade Ella för en efter ett tag, tokfia. Men svansen gick på henne en lång stund efter att jag avslutat leken, hon var bra sugen på att fortsätta. Vi körde lite hoppstå övningar, nu när jag vet hur det ska göras har jag ignorera att belöna de höga hoppen så efter några hopp fick jag fram fina hopp med frambenen. Sedan jobbade jag vidare genom att kasta godiset bakom Ella för att få iväg henne, nu försöker jag få till att hon gör hoppstå i rörelse mot mig. Vi är snart där, En omgång till så kan vi nog höja kriteriet. med att flytta bort det från mig några meter.

Maria N, Vad gullig du är men Umeå är liiite långt bort för mig, men jag hoppas innerligt att du hör av dig om du kommer neråt mina trakter. Låt fotgåendet ta tid, gör rätt från början så slipper du jobba så hårt som jag fått göra. Fotgåendet är sååå viktigt.

Att träna är kul

Kanske dax att flytta till Kungsör :-)

Kungsör fanns inte på min karta tidigare, storstadsbo som jag varit hela mitt liv. Viss,t visste jag att det fanns en ort som hette så eftersom Ellas syrra bodde där och Ulrika nämnt orten någon gång sådär ibland. Men vilken härlig brukshundsklubb de har och vilket driv. Tänk om man bodde lite närmare. Idag satte jag mig och åkte buss, pendeltåg och till slut bil för att ta mig dit ( tog 3 timmar enkel väg för att vara med i deras fina innomhushall och lyssna på Maria Hagström när hon pratade och visade med 3 fina hundar hennes träningstänk. Mycket lek blev det och sunt tänk. Just nu orkar jag inte sammanfatta det, säger bara, läs hennes bok från "valp till stjärna" väl värd sina pengar. Men visst är det häftigare och se träningen live. Hundarna hade världens driv, snabba explosionsartade starter och grepp vid apporteringar.
Dessutom fick jag träffa Ann, Biggan Johan och Sanna som också körde mig dit ner, jättekul och mycket idéer fick vi.
Nästa lördag drar vi ner igen då för att träna själva 10 perrosar blir vi då.
Ella hon fick en latdag idag, ligga och slöa med småpromenader med hussarna. Men det kan hon behöva då det blivit endel träning senaste tiden. Men nu ska här lekas mer, jag glömmer ofta bort den biten tills jag blir påmind igen. Kanske lätt att göra det när man har en hund som älskar godisbelöningar.

Julen bortstädad

Så, Nu är jul och nyår bortstädad både hemmifrån och från webben. Tänk att det är så mysigt att ställa in julgranen man tycker det blir varmt, ombod´nat och lite extra mysigt men det är lika skönt att kasta ut den. Man hinner tröttna, speciellt när vår tradition är att bära in den den 12 på makens födelsedag. Alla tomtar och pryttlar är också borta ( och vi har tomtar må ni tro. Sedan jag var liten har min faster sytt tomtar en varje jul och alla dessa tomtar sätter jag upp i hallen. Det börjar ju bli några år nu, sådär 22.......

Idag har vi också hunnit med ett träningspass, i ridhus. Jag mötte upp med samma tjejer som jag trände med igår. Fast schäfern kunde inte närvara idag. Vi började och avslutade med platsliggning och däremellan lite gott och blandat. Vid första platsliggningen kröp Ella en bra bit så vi hade helt klart nollat om det varit på tävling. det var bara att gå tillbaka lägga om och sedan gömma sig igen. Andra gången låg hon blickstill och 4 minuter. Dessutom fortsatte jag med lite "Jennyövningar" gå bakom runt, stå på fel sida, klica över osv, Ella låg helt still.
Skönt att få till några platsliggningar i ridhusmiljön med andra hundar. Det mesta utförde Ella bra men ibland kändes hon lite seg. Jag har ju börjat länka ihop de 3 sista momenten. apportering, hopp och fjärren. Gick bra, tränade dessutom på inkallning med ställande med "katapulten" gick sisådär, Ella stannade inte så snabbt som jag skulle önska. Rutan stannade hon en gång för tidigt och backade sedan in i rutan (man kan inte låta bli att le åt henne)

Vi körde även varsin budföring. Den går jättebra men jag håller mig fortfarande på ca 10 m avstånd. Snart börjar det bli dax att få henne att springa längre.

Före och efter träningen fick Ella leka med Rottistiken och de hade jättekul i ridhuset.
Det känns jättebra att träna med dessa tjejer, hoppas bara det är ömsesidigt.

I morgon ska jag och Sanna åka till Kungsör och gå på workshop/föreläsning med Maria Hagström. Vi kommer förhoppningsvis träffa Ann, Biggan och Johan där. Sedan är det dax för vardag igen.
Det är det enda dåliga med att städa bort julen.


2010 års målredovisning

Nu har jag hittat målformuleringarna jag gjorde i början av 2010.

 • Efter sommaren vara redo för att starta i lydnadsklass II
  Jo jag hade tränat (lite) så jag skulle starta på KM i Gränna första helgen i september.
  Startade även en LK2 tävling i Appollogruppens regi i augusti men då gick vi in bara för att "lära mig" Ella var inte alls redo och poängen blev jättelåg, så låg så jag har faktiskt glömt bort de få vi fick :-) Men jag hade samma hund med mig in som jag gick därifrån med, med glad viftande svans och massor av glädje.
  Det blev ingen start i KM då Ella började halta och resterande höst blev vi ordinerade vila.
 • Startat en appeltävling/spår, Vi har startat 2 appelltävlingar Fick godkänt på första och missade spåret helt på andra, typiskt, för då var jag kaxig nog att tro att vi skulle klara det.
 • Gå ett Viltspår Öppenklass
  Jag har tränat och fått massa hjälp från Micke, Men ännu inte fått till ett bra spår som legat över natten. Dvs 24 timmar. Hon spårar fint och är jättesvår att läsa, både jag och Micke har kliat oss mycket i huvudet hur vi ska angripa problemet, men skam den som ger sig.
 • Prova på Traiball
  Vi har gått en kurs i Traiball vilket var jätteroligt. Ella är som vanligt i sitt esse när hon får jobba och det var inget problem att läras sig putta bollen. Få se om vi kör vidare på detta, kul är det men kanske inte prioriterat just nu.
 • Prova på Rallylydnad
  Vi körde en Rallylydnadsprova på i perroklubbens regi. Roligt och Ella var på hugget. Kändes inte så utmanande för att nå första nivån då vi tränat Ella i lydnad, freestyle och agility. Så hon läser vårt kroppsspråk ganska bra. MEn detta är något jag skulle kunna satsa mer på för att ha kvar glädjen i träningen. För Rallylydnad är roligt.

Nu ska jag fundera ut vilka mål vi ska sätta för 2011 :-)


En glad matte och en glad hund

För några dagar sedan skickade jag ut ett mail till några i vår brukshundsklubb (använde en distributionslista på funktionärerna på den tävling jag hjälpte till på i november) Fick napp på en tjej som jag lite löst träffat några gånger på klubben. Hon talar om att planerna på klubben är plogade och att hon och två till är nere ganksa  ofta och tränar inne i klubblokalen + ute på planen. Jag var välkommen att hänga på.

Ni må tro att jag blev glad, har helt saknat träningsfolk att träna med hemmaomkring. Speciellt sådana som tränar lite likt mig. Idag möttes vi upp en Rottis, en Schäfer, 2 golden och så Ella, vi började med en promenad, vilket var jättebra för Ella då schäfern är den som velat "leka" med Ella under 2 platsliggningar i höstas. Det är en STOR schäfer, men trevlig. Fast lite framfusig. Ella började med att tala om var skåpet skulle stå och Schäfern brydde sig inte om henne nämnvärt efter det. De kunde gå bredvid varandra, springa förbi varandra och Även nosa och vifta svans till varandra. Så här precis efter löp är Ella lite mer försiktig så hon gick mest  runt mig, inte för mycket lek, vilket jag var glad för (iom sin tidigare skada, vi har inte märkt något mer men det vore ju typiskt om hon slog upp den nu)

Efter en promenad körde jag och en av tjejerna varsin budföring ute på planen. Båda gick jättebra, fast jag hade en på nära håll och Ella skällde till på utvägen :-(.
Därefter gick vi in och diskuterade vad vi önskade göra och fikade.
Vi startade upp med en platsliggning.

Alla låg fint, jag gick och gömde mig och vi tog inte tid men hundarna fick ligga mer än 3 minuter. Ella låg återigen stilla. Sedan stökade jag lite för telefonen började ringa och jag svarade och gick fram till Ella. Så vi hade inget bra avslut. Men jag är jättenöjd för det var störning då hundarna låg närmare varandra (max 3  m) Schäfern var där (men uppförde sig exemplariskt, vilken utveckling som skett sedan vi träffade honom sist) De andra förarna rörde sig runt och det pratades. Härligt.

Sedan körde jag lite fritt följ, läggande under gång och det blev lite apporteringsövningar (bara gripandet).

Vi diskuterade klicker och vi körde lite pallen/klossen, backa övningar och hoppstå. Som trots den ringa träningen inte var några problem alls för Ella att utföra. 3 personer var klickertränade och en var på väg att övertalas :-)

I morse ringde även ridskolan närmast oss och sa att vi kunde komma och träna någongång mellan 14:00 och 18:00, några av tjejerna var intresserade så nu får vi en genomkörare i morgon också. Sedan får Ella en vilodag på söndag då jag och Sanna ska åka till Kungsör för att gå på föreläsning, Maria Hagstöm, hoppas då komma vidare i tänket runt hoppstå.

Mycket träning blir det just nu, men det är så kul. Frågan är om Ella håller ihop ända fram till februari. Hon har ju ofta en "Komadipp" då hon inte ens kan sitta i utgångsposition rätt. Tänk om den inträder uppe i Rättvik, det vore INTE roligt.

Träning, träning, träning

Idag har jag realiserat mina planer jag gjorde igår. I morse gjorde jag 3 inkallningar med ställande med en externbelöning bakom Ella. Samma snygga stopp hon i vanliga fall gör 2-3 meter ifrån mig kunde hon nu göra 5-7 meter ifrån. Härligt kanske en väg framåt. Sedan bokade jag tid med Åsa och Zelma och körde en timme på Djurgymnasiet. Vi körde igenom hela programmet och började med platsliggning 3 minuter där jag och Åsa gömde oss. Nöjd kunde jag gå tillbaka till Ella efter 3 minuter och sätta henne upp :) Det kändes underbart skönt, för jag är lite orolig för detta moment. Därefter kommenderade vi varandra i fria följet, körde ett läggande under gång och fortsatte programmet igenom. Ella fixade 2 av 3 rutor, hon håller sig fortfarande för nära framkanten på rutan, men jag är inte orolig för detta (Ännu). Jag fick ge dubbelkommando på inkallningen, externbelöningen låg för nära Ella så den hade väldigt stark draagningskraft. Men ställandet blev bra och även en hel inkallning med ställande fungerade ok. Apporten fungerade att ta både vår egen och Åsas men avsluten är inget vi kan vara nöjda med. Ella är inte trygg eller bekväm i den situationen. andra kastet sprang jag ifrån Ella när hon tagit upp apporten och ställde mig med ryggen emot, då blev det mycket bättre. Kanske jag ska köra avlämning framifrån istället, tål att funderar på. Hopp inga problem men fjärren började segt men blev sedan "som vanligt"

Vi hann att köpa en boll med "katapult" som var det andra jag planerat för dagen. Den ÄÄÄÄLLLSKAR Ella. Så fort jag plockade fram den hoppar hon som en guttaperka upp och ner höga "Pelle" hopp. Sedan gjorde hon alla saker hon vet jag vill ha för att kasta iväg bollen. Inkallningarna med ställande gick perfekt, många meter bort och snabba. Nu kör vi så i morgon både på rutan och på inkallningen för att sedan hitta på något sätt för att minska hjälperna, en lång "arm" måste ju räknas som stor hjälp. Men inte ens detta är jag orolig för, bara vi får till snygga ståenden på avstånd, så löser sig resten.
Träningen avslutades för en liten stund sedan då vi körde några hoppstå, nu fick jag till att Ella hoppar när jag backar. Nos mot näsa, Jag la targeten i mellan occ och backade över den och se Ella stannade och hoppade på targeten, underbar hund.
Nu sitter en mycket nöjd matte och sammanfattar dagens olika övningar med ett leende på läpparna.
Sedan är det inte säkert att det håller eller räcker till Rättvik men funkar det inte där så kommer det funka senare, eller hur.


Hoppstå

Ännu en ledig dag, ganska lat sådan. Jag skyller på att det varit så mycket en längre tid så jag behöver ta det lugnt. Två dagar har nu Ella fått pulsa ordentligt i snö tillsammans med maken och skidorna. Idag var han på jobbet så hon fick nöja sig en skogspromenad med mig :).
Jag kan se att de håller ett högre tempo än vad jag klarar utan skidor i den djupa snön. Mest på att Ella hinner längre än vanligt innan hon stannar och kollar av att jag är med, men det är en lycklig hund i skogen.

Jag har lite huvudbry gällande träningen för momentet inkallning med ställande. Ella har förstått kommandot stå men tror att själva ställandet ska göras 2-3 meter ifrån mig. Oavsett när jag ger kommandot. Eftersom jag är så usel på "kast med liten boll" måste jag komma på något annat som gör det värt för henne att stanna kvar där borta.
Så nu har jag lagt om taktik lite också för att få lite hjärngympa både för mig och Ella. Hoppstå kallar Maria Hagstöm det i sin bok "från valp till stjärna", en jättebra bok tycker jag. Jag läste om det för ett tag sedan idag har jag sökt på youtube (otroligt bra källa att hämta info ifrån) på just ordet "hoppstå" fick fram endel bra filmer som gjorde att jag vågade börja träna (utan att ha helheten klar för mig). Ni kan se en film och läsa mer om det under tävlingslydnad/inkallning. det andra är att jag ska gå och köpa en boll med "kastare" för att öva på att komma väg med bollen låååååångt bort för att på så sätt öka Ellas önskan att stanna på kommando även om det är långt ifrån mig. (dragkraft bakåt), funderar även på att ha distansbelöning bakom Ella för att lösa problemet.
Det bästa är att ingen av dessa träningar förstör för den andra.

Oj, nu blev även detta inlägg en som handlade om träning. Men det är så roligt speciellt när det är en nöt att knäcka och jag vet att den går att lösa och att bara jag kommer åt rätt knapp så är problemet borta :)

Nu har jag även anmält mig till Rättviktävlingarna den 5 och 6 januari och det är jätteroligt då vi minst blir 7 ekipage med PdAE, förhoppningsvis fler. Vi har bokat 2 stugor där uppe det ska bli jättemysigt. Är det någon mer som vill hänga med hör av er.

En utedag

Även idag blev det sovmorgon, men väl vaken bestämde jag mig för att göra ett nytt försök nere vid ridskolan, kan man ha tur två gånger i rad. Nej, det kunde man inte, men det betyder inte att man inte kan träna i alla fall. Först tog jag fram en kopp the och lite hundgodis och satte mig på läktaren och tittade på ridlektionen. Ella har nu fattat att ridhus betyder träning så hon började med att erbjuda olika beteenden, ligg, sitt, backa osv.
Hon fick bara belöningar för ligg och ligg kvar. Speciellt om och när hästarna eller människor runt omkring gjorde för Ella konstiga ljud. Hon låg snällt kvar i liggande. efter ca 10 minuter tröttnade jag och tänkte att vi skulle ta en promenad till i omgivningarna. Vi tog en nyskottad väg som  efter ett tag delade sig jag valde en uppplogad stig som gick mellan ridhusets tre stora hagar. I hagarna gick alla ridskolans stora hästar de är ganska många, ganska ystra och framförallt ganksa nyfikna. Ella gillar hästbajs men inte hästar, speciellt inte nyfikna ena som kommer närmare och närmare med sina stora huvuden (läs ögon)
Efter att ha fått några klick för att bara titta på hästarna var hon dock redo att börja träna, så hon hoppar fint in i fotposition. Sedan kör vi lite linförighet (för jag litar inte fullt på henne i denna miljö, det kan bli skall och eller spring i benen beroende på vad som händer).

Jag hade kvällen innan fått en länk skickad till mig från Johan på fotgående med fokus på människan. Filmen finns på youtube och har lagts in av klickerklok. Tjejen på filmen har gjort samma val gällande vilken fot hon ska gå först med osv som jag, men hon var riktigt proffsig :-) Så jag fick mycket inspiration och efter att ha klickat bild för bild och fram och tillbaka på filmen, tror jag att jag hade fått koll på hur hon gjorde helomvändningar så de såg naturliga ut. Så det var där fokus låg för denna träning. Många hästar hade vi som publik, men dessa två var riktigt framfusiga och busiga


De skuttade runt och följde efter oss när vi gick, De såg ut som de aldrig sett en hund förut.


Som ni ser fanns det en hel del publik, både 2 och 4 benta. Dessutom var det en man och kvinna som gick med en Border Collie på andra sidan hagen, där hunden skällde ihärdigt och både kvinnan och mannen högljutt talade om för hunden att den inte behövde vara rädd för de stora hästarna, tror ni det hjälpte. 

Ella klarade de flesta störningar jättebra förutom när hästarna gick fram till henne och fnös ut luft genom näsborrarna och jag gått 5 meter bort för att ta ett kort på henne, då måste hon bara vända på huvudet och kolla in monstrerna.


Men hon satt kvar och började inte skälla på dem, så jag är jättenöjd.

Därefter åkte vi hem för att äta frukost. Vid frukostbordet bestämms det att Ella ska följa med husse på en skidtur medans jag handlar. Så det var bara att hoppa in i bilen och åka iväg till skogen. Skidturen togs rakt genom skogen och avslutades där alla skidspår går i fridluftsreservatet. Mats hade "gjort" dessa spåren dagen innan annars var det ingen som rört sig i dessa områden. Ella sprang bakom husse i skidspåren hela vägen och de mötte bara en människa som även han blev mycket förvånad då han trodde han var ensam i skogen.
Jag mötte sedan upp dem på andra sidan efter att jag handlat.


Långt där borta ser man dem, enligt Mats hade Ella fått upp farten ännu mer och passerat honom, han trodde hon fått vittring på mig och så här såg det ut när hon väl såg mig :-)


Full fart framåt , där jag stod, stod också ett helt gäng med skidåkare som romantiskt titta på när Ella kom i full fart. De tyckte det såg helmysigt ut att ha en hund med på skidturen och de kunde inte gå miste om glädjen hos Ella både innan och efter hon fick syn på mig. Husse tyckte också det var jättemysigt att ha med Ella i skogen så nu hoppas jag det blir skidåkningsträning för Ella så att hon får upp kondisen efter höstens skada så hon är "fit for fight" tills vi ska upp till Säffsen på sportlovet. 

RSS 2.0