första advent

Fast här hemma är det lite kaotiskt. Halva köket verkar befinna sig i vardagsrummet :-)

Den här lilla blomman lurade ut kameran idag. Helt fantastisk hänger de på en buske som tappat alla bladen och som jag inte kommer ihåg namnet på. Helhäftigt färgsatt med orange och cerise.
När kameran ändå kommit ut i trädgården så fick den följa med på morgonpromenaden och det är häftigt hur en helt vanlig promenad blir annorlunda och på något sätt vacker då en lins följer med på promenaden.
Men precis som Liws så börjar jag bli frustrerad över att jag inte kan min kamera bättre. Kanske en kurs vore på sin plats.


Några häftiga bilder tycker jag att det blev i alla fall. Solen kom fram bakom trädtopparna precis utanför tomten.


Solen har ännu inte lyckats trycka bort den häftiga dimman som fanns på ängarna.På ängen tränade jag och Ella lite fotgående. Vi har kommit upp i 5-10 m snyggt fotgående. Det är jättesvårt att träna då jag inte ser riktigt tycker jag. Men här sitter hon väl fint, eller hur?


Vackra Ella en helt otroligt vacker morgon.


Ella hittar spännande hål i den uråldriga eken.


Här har jag satt mig på en sten i skogen och labbar med tid och bländare för att den hårda vägen

Efter morgonpromenaden så var det bara hem väcka familjen och komma iväg för att fira barnens farmor på födelsedagen. Eller rättare sagt make och barn fick åka i förväg medans jag åkte till BK för sista apellydnaden innan jul. Var och en fick köra igenom hela programmet. 
Linförighet Bra bit kvar innan jag är nöjd, men inte sämre än Gränna skulle jag säga.
Framförgående Precis börjat Hon går ut fint när det står en kon där Ella tror det ligger en belöning.
Inkallning Snabbt och bra, Kanske fortfarande för långt bakom men inte enligt instruktören.
Läggande under gång helt ok
Hopp över hinder Helt ok, kanske ska försöka flytta henne lite längre från hindret.
Apport Hon sitter under kastet men kan inte hålla sig utan springer före kommando :-(
men vi ser hur väl hon vill och det slår slint i huvudet på henne när hon kommer på att det inte var rätt.
Men vid upprepning fungerar det bra.
Budföring Har ju inte fungerat bra. Hon har ju sprungit ut fint men väl framme så har hon inte vetat vad hon ska göra. Så vi körde ett kort avstånd och vallade sträckan en gång innan jag skickade Ella. Hon sprang fram och vi fick henne att sätta sig bredvid instruktören. Lämnade också Instruktören efter kommando och en liten rörelse framåt.

Nu har vi juluppehåll och ska träffas igen 17 januari. Hoppas vi alla hinner träna endel innan dess. Sedan var det 1 timmes transporttid till Farmors kalas där vi sammanstrålade med resten av familjen.

 

 

 

 

 

 

 

 


Date med Sanna :-)

På tisdag ska jag på date med Sanna Hundarna får stanna hemma. Vi ska dock prata och lyssna på hund.
Det är nog ett år sedan vi var på föreläsning. denna gång är det Danderyd/Täby brukshundsklubb som är värd

Föreläsning med Memea Mohlin

Hur får jag hunden att lyssna på mig?
Det här föredraget handlar om relationen mellan hund och ägare.

Varför hetsar hunden upp sig när jag ber den att hejda sig? Varför är trick
så lätta att lära men olater så svåra att få bort?

När något inte fungerar mellan hund och ägare handlar det nästan alltid
om kommunikationsmissar, missförstådda behov och förväntningar.

Varför uppstår dessa situationer och vad kan man göra för att slippa
hamna i dem är frågor som tas upp under föredraget.

Ska bli jättekul. Ella börjar nu bli färdig med löpet. Hoppas jag hinner ner till BK på söndag då ska Instruktören köra appellydnaden med var och en. För att se var vi står och vad vi ska träna på. Sedan har hon lovat att köra vidare med oss efter helgerna. Det kan vara ett fåtal som jag tror kommer ut på tävlingsbanan av de ekipage som tränar. De andra har nog inte den ambitionen.

Sen ska jag även försöka få in ett personspår mellan målandet av tak och väggar. Får vakna lite tidigare än Mats.


Att ett hej kan betyda så mycket

Min hund är bara bäst på många vis, men en sak skulle jag kunna vara utan. Hennes vaktande här hemma vid dörren. Vi har provat alla knep vi kan komma på. På tomten har det blivit MYCKET bättre iom spruthalsbandet men inte ens det hjälper riktigt när någon kommer in i vår hall. Detta är vårt största problem som familjen lider mer än jag gör för. Det blir dessutom värre vid löp och skendräktighet.

I dag har jag återigen bestämt mig för att ta tag i problemet, Min tanke var att backa och samtidigt som jag tränar platsliggning/passivitet köra  störningsträning genom att gå mot dörren (gick jättebra), plocka med handtaget (Gick bra, men behöver tränas mer), gick mot dörren och sa Hej (oj,oj,oj, vilket bra kommando för skall) så vi körde väl 30 repititioner och mot slutet hade hon fattat vad som gällde, ligga och vara tyst. Nu tog jag ett steg till och Mats fick gå mot dörren och säga Hej tillbaka till 0 igen :-)  Men vad härligt det kändes, något konkret att ta i. Nu har jag spelat in hela familjens hej, hallå, välkomna osv på mobilen så nu ska vi habituera bort beteendet (heter det så) iallafall kanske komma en bit på vägen och istället träna in kommandot Hej som ligg och vänta på att få hälsa :-) Tror ni vi lyckas..........

Äntligen en nöjd Ella

som sover gott nedanför min soffa :-)
Idag har vi trotsat väder och hängighet. I morse ville jag inte ens gå ur sängen huvudvärk och svettig men vad gör man när man hör duns,duns,duns från en liten svans och en " tung" nos som låg i mitt armveck. Det var bara att gå upp klockan var ju i alla fall 9:30. På med kläder efter väder sedan ut på en timmes promenad i skogen. Vi mötte inte en människa eller hund heller för den delen.

Vi körde lite kontaktövningar och faktiskt en och annan inkallning. Därefter hem äta frukost och sedan börja röja. Vi ska fixa lite i köket så det gällde att tömma  skåp och bänkar. Klockan 3 började vår brukslydnadsträning. Vår Instruktör är för härlig och envis. Hon har bestämt sig för att vi ska starta på en tävling så hon kör vidare fast kursen som sådan slutade i våras :-)
Trots att Ella löper och jag är hängig drog jag ner till BK. Gick en promenad på rastslingan och sedan körde vi, Linförighet, läggande under gång och framförgående. Puss på Ella, pytteträningen vi kört har givit resultat mycket bättre linförighet. Fast jag tog inga jätterundor utan gjorde många halter, vänster om och höger om för att ha Ella med mig. Läggande under gång gick bra så länge störningen var måttlig. Men när en annan hund var 2 meter ifrån rumpan på henne reste hon snabbt sig upp. Vi avslutade med en platsliggning i skymning. Vi bestämde att köra tid och se till att anpassa avstånd till hundens nivå för att ligga kvar. Jättebra träning då de två närmaste hundarna var lite oroliga och reste sig upp flertal gånger. En av hundarna längre bort sjöng både länge och högt.  För att det inte skulle vara för fuktigt så la vi hundarna nära skogsbrynet och det skymde. Ella låg tryggt i 3 minuter men jag gick inte längre än kanske 10 meter ifrån henne. Dessutom berömde jag och kommenderade henne att ligga kvar.
Det gäller att ta varje tillfälle i akt att träna platsliggning med andra hundar nu har jag backat och det gäller att inte ha för bråttom. Därefter skulle det bli teori men då sa jag tack och hej. Inte med en löpande tik och en hängig matte.

3,8 timmar

Så länge har solen visat sig i Stockholm de senaste 19 dagarna och det känns. Ganska trött och låg känner jag mig men inte Ella. Ella gillar inte vår "time-out" från träningen men det är nyttigt. Vi håller fortfarande att pilla med små övningar. Igår ställde jag mig framför en spegel för att kolla hur vår "kontakt" var under linförigheten. Ella överraskade mig som så ofta. Visserligen tog vi inte många steg men det vi gjorde såg Ella helfokuserad ut och med fin kontakt :-) Vi kanske kan få ihop en linförighet/fritt följ om jag nu fortsätter med pytteökningar i både längd och störnings träningen.

Ella löper fortfarande nu är hon jätteintresserad av andra hundar (läs hanar) lite så man skäms. Hon vägrar gå om vi möter någon hund och viker snyggt undan svansen eller så drar hon i kopplet för att hinna ikapp andra hundar. Inte likt sitt vanliga jag. På något sätt är hon mer tillfreds vid detta löp. Jag har inte upplevt någon PMS utan hon uppför sig exemplariskt.

Hittade följande info angående löp på http://www.sjaunja.se/kennel/diverse/valpning.htm

Tikar löper 1-3 ggr/år, varje löp har fyra faser

  1. Proöstrus (förbrunst), könsorganet fylls med blod, slidväggarna tjocknar och vulvan svullnar. Under den här perioden syns första tecknen på blod som gradvis ökar och blir klarare i färgen. De rikligaste flytningarna syns strax före ägglossningen. Under den här perioden vill tiken leka med andra hundar. Proöstrus varar ca. 7-10 dagar. Normala avvikelser från detta 3-27 dagar. Under den här perioden avmaskas tiken.
  2. Östrus (egentlig brunst), tiken accepterar hanen, flytningarna bleknar (kan också ha slutat helt eller vara riklig), vulvan mjuknar och tiken förändras markant. Östrus varar ca. 4-12 dagar. Normala avvikelser från detta är 3-27 dagar. Vanligtvis är tiken i östrus (höglöp) dag 11-14.
  3. Metöstrus (efterbrunst), oavsett om befruktning skett eller inte varar denna period i 2 månader p.g.a. hormonet progesteron. Vulvan återfår normal storlek och form.
  4. Anöstrus (viloperiod), varar ca. 3 månader.
Sånt som kan vara bra att veta :-)

Novemberväder men vi tar oss ann ett spår

Usch och fy efter gårdagens magiska väder en dag med regndis. Jag vet inte om regnet kommer uppifrån eller från sidan. Allt är grått. Då är det tur att man har hund som kräver lite av en :-)
IDag fick Ella ett nytt spår


Ett spår bland hus, hästar och hem för ett råddjurspar :-) 491 m långt var det. Det är roligt med Eniros "mät sträckan" funktion. VI började på en äng där vi ofta stöter på rådjur, upp i ett litet skogsområde. Bara 10- 15 meter ifrån ett av våra promenadstråk. Denna sträcka gick bra och snabbt MEN hon missade 2 pinnar i sin iver.
NEr för skogsområde förbi stallet över en asfalterad gångväg. Gick utmed den asfalterade gångvägen förbi två uppfarter till villor. Ella var inte så noga när hon drog över de asfalterade uppfarterna en 90 graders högersväng för att ta oss några meter från gångvägen gick vid skogsranden. Nu har Ella hittat och levererat 2 pinnar och tempot är bättre. Här vet jag att åtminstone en löpare korsat vårt spår. Ella kollade in det spåret några meter innan hon kom tillbaka. Ut i hästhagen och trixa oss fram mellan allt hästbajs. Tur att det är några veckor gammalt så Ella inte var intresserad. Hon slog lite över spåret men levererade ytterligare 2 pinnar. När vi har 10- 20 meter kvar så hittar hon något annat intressant som fångar henne och drar iväg henne i ett annat "spår"
Men hon har fått en bra utmaning idag och hon gillade det.

Vi gick en promenad med lite kontaktövningar och lite inkallning. Ella var riktigt på, hon är verkligen "hungrig" just nu.härligt vinterlandskap

Idag har mitt arbete fört mig ut i landet närmare bestämt Hälsingland. I Stockholm när jag startade tidigt på morgonen var det kallt, jag fick t.o.m. skrapa rutorna. Efter lite köande var det full fart norrut. Jag verkade följa ett snömoln i hasorna. På radio hörde jag att det snöade bara någon kilometer längre fram men när jag kom dit hade det slutat men jag kunde se spår efter molnet ett tunt snötäcke. Himlen var tungt grå.

När jag precis passerat Uppsala var det nästan magiskt. Det kändes som om ifall jag stäckte mig upp på tå skulle jag nå molnen framför mig samtidigt öppnade sig molnen bakom mig så solen kom fram och strålade på träden framför mig (under de tunga molnen) Träden var dessutom pudrade med snö likväl som marken som gnistrade i solen. Jar har nog aldrig sett något liknande och jag saknade verkligen min kamera (men jag tror inte jag skulle kunnat fånga den underbara känsla jag fick i kroppen. Den satt i hela resan, fast solen gömde sig efter en liten stund :-( ). Hälsingland visade sig också från sin bästa sida. När jag kom hem i kväll hade jag en otroligt glad hund som varit skiljd från mig längre än på bra länge. Eftersom Ella och jag håller ihop praktiskt taget dygnet runt så blir det väldigt tomt att inte ha henne bredvid sig. Det känns som en del av mig saknas :-)

Ellas löp fortskrider.  Än har hon inte blivit "såsig" i skallen förutom att hon ska stanna och lukta på allt så man blir tokig. Tom så mina arbetskompisar ser en stor skillnad. Om hon fick som hon ville står hon och analyserar en fläck i flera minuter. Därför la jag ett lurigt personspår som vi tog i mörkret i går. Ella bommade 2 pinnar men gick fint i spåret och de 4 pinnar hon plockade kom hon fint till mig med. HElt klart behöver hon mer utmaning än jag kunnat ge henne de senaste veckorna.

Det jag bestämt nu är att plocka isär platsliggning och linförighet och träna de små bitarna. Så nu kör vi kontaktövningar vid sittandes vid sidan av mig och att hålla kontakt näsa mot nos och att ligga, med mig nos mot näsa nära i 2 minuter. Ella är på hugget då hon verkar belöningssugen.

Idag ringde dock maken och berättade hon "rymt ut på tomten och vägrade komma in" då var hon inte vatten värd. Ingenting hjälpte vare sig godis, kommandon, hot eller lockande :-) Men det löste sig med att maken tog kopplet och gick mot grinden för en promenad.


Blod överallt

Undrar verkligen om Ella började löpa först i Söndags. Antingen har hon kommit längre eller så är det kraftigare denna gång. Hittar bevis överallt. Men i dag vid middagen slog det alla rekord. Jag står vid spisen och vänder mig om, Ella ligger precis framför kylen och på golvet är det alldeles rött. Oj vad hjärtat hoppade upp i halsgropen. Johan var där med mig och jag utbrister "Ella vad är fel, så mycket blod". Johan tittar och börjar skratta, Lilla skatan Ella hade varit i soppåsen igen och hittat en tömd sylt"korv" som hon dragit ut på golvet. Det var Lingonsylt överallt. Dessutom hade hon lagt sig på "korven" så beviset var osynligt. Jag såg framför mig snabb transport till djursjukhuset med operation av livmodern eller något. Vilken lättnad hon verkade inte ens gilla sitt kap.

Ingen kul dag

Jag anmälde mig till 3 lydnadstävlingar i hopp om att lyckas med en.
Fast när jag diskuterade med Sanna vågade jag inte välja en senare än denna helg eftersom Ella förra året började löpa den 8 november. Men hittills har det varit 6 månader och 2 veckor mellan löpen.
Jag har sett alla tecken på löp förutom blod. I veckan sa var jag tveksam till om vi skulle komma till start.
Eftersom det varit en häktisk vecka så har vi inte hunnit träna något. Igår straffade det sig, Ella stal ALLT hon kom åt för att få igång oss i familjen. Hon gjorde inbrott i kökssoporna allt lyckades hon med.
Nåväl upp och iväg till tävling denna gång på Haninge BK. Första gången vi skulle tävla samtidigt Sanna och jag.
Peppar var som klistrad vid Ella från det vi kom ut ur bilen. Vi började ta en skogspromenad. Peppar upvaktade och slickade. Ella busade och röjde i skogen. Efteråt gick vi och anmälde oss och Sanna blev lottad som 2:a och jag som 16. Tre platsliggningar, Sanna ut i den första Peppar la sig innan kommando och sjöng en liten sång men låg kvar. Ella hon gick ut, nosandes så jag korrigerade. På kommando lägger hon sig jättefint men stoppar nosen i marken och kastar sig redan upp. Vägrar lägga sig och tittar demonstrativt bort helt klart tyckte hon det var ÄCKLIGT där. Hon ville helst försvinna långt bort. Det har hänt ett antal gånger förut dock aldrig på en platsliggning. Så redan då kunde vi utesluta ett första pris. Tävlingsledaren undrar om jag ska bryta, jag säger att jag ska tänka efter. Här är då första frågan borde jag brutit, Ella var ju helt klart tagen. Jag går av planen med en hund där svansen gick rakt ner. Men ut i skogen igen och svansen kommer genast upp och när vi kommer tillbaka där alla väntar är hon som "vanligt" igen. På vid uppvärmningen.

Så vi startar, Tandvisningen låg som första moment. Domaren gick inte fram och tog deltagarna i handen, men hade åtminstone inte keps :-) Därför tog jag initiativet och sträckte fram handen. Ella kände sig bekväm och satt fint kvar och domaren tog mig i handen, 10 poäng. Resten är inget att skryta med och jag har ännu så länge inte hunnit gå igenom resultatet (kommer senare). Totalt fick vi ihop 107 p och ett tredjepris. Sanna och Peppar fick ett andrapris. I väntan på prisutdelning gick vi in och fikade, Peppar och Ella la sig snällt sida vid sida och väntade.
När Ella reser på sig är det fuktigt under henne och jag skönjar en blodfläck. Tur att jag gick ut nästsist, men oj vad jag skämdes. Inte undra på Ellas konstiga, disträ humör. Lilla pluttan hon ville nog ha stannat i sängen och ätit praliner idag istället för att tvingas ut bland massor av hundar och jobba.
 

Höstlov

Vi har haft höstlov i Stockholm, Så veckan har varit lite upp och ner. Jag har varit ledig torsdag och halvdag fredag för att spendera lite kvalitetstid med vår minsting. Ella fick stanna hemma med Martin, vi har varit ute och käkat pannkaksbuffe, ja eller rättare sagt jag höll mig till Sallad medans Johan mumsade upp 8 pannkakor med sylt, grädde, kolasås, dajmkulor och allt möjligt annat gott. Sedan var vi på bio. "Upp" i 3 D en mysig film som kan rekommenderas. Vi mötte syrrans särbo som visade oss en häftig finness på sin nya bil. Den kan parkera automatiskt, Inga händer på ratten :-) jättehäftigt.

Ella har också fått sin beskärda del, 2 spår på ängen och i skogen och skogspromenader varje dag. Vi har också gjort "studiebesök" på Nacka BK, träningen gick inget bra. Tyresö BK där skulle vi tävla i helgen, Träningen gick bra. Norsborgs Hundklubb som hade träningstävling, med blandat resultat.

Idag bar det alltså iväg till Tyresö BK för tävling. Denna gång skulle jag klara mig själv :-)
Nervöst men jag hade gjort upp en plan. Jag var där en timme innan samling. Började med att ta ut Ella i skogen på en koppelfri promenad, Vilka härliga omgivningar. Efter att ha anmält att vi var där satte jag mig mitt i den väntande skaran. Ella fick sitta/ligga bredvid mig på prispallen. När det var 20 min kvar så började jag värma mitt i den väntande skaran precis bredvid planen där vi skulle vara. Mycket belöning för många små övningar.
Sedan var det dax. Fick startnummer 4.

Platsliggning          6     kryper framåt
Tandvisning           6     Backar
Linförighet             6,5  Ojämn pos, släpar
Läggande              8     DK, föraren saktar in (helt onödigt)
Inkallning              9,5  Vid sväng
Ställande             10     (Tävlingsledaren klappade händerna :-)
Apporterande         7,5  Föraren styr
Hopp över hinder    8,5  Slarvigt avslut
Helhetsintryck        7

8 plats av 16, ett 2:a pris på 156 poäng nära skjuter ingen hare........

Mest nöjd är jag över att Ella var glad största delen av tiden, sedan givetvis också läggande, inkallning och ställande. Dubbelkommandot var en osäkehetsgrej (som jag inte var medveten om) efter träningstävlingen i torsdags då hon blev stående.

Mest förvånad blev jag över att Ella blev stående efter Hoppet.

Linförigheten/fotgående blir höstens/vinterns största utmaning. Platsliggning fungerar men måste miljötränas med andra hundar. Ella låg och spanade in en Hofawart som låg bredvid som också kröp men jag är klad att alla har stannat liggande. Apporten får jag börja om med, tänk att antingen blir det för lite eller för mycket. Efter äggapporteringen har skallret försvunnit men istället är Ella mycket tveksam att ta apporten. Hopp över hinder var en olyckshändelse.

4 poäng saknades till första pris men vi kommer igen.


RSS 2.0