Min vackra hund

Idag lyser solen, jag arbetar hemmifrån och allt är tipptopp. Även Ella verkar trivas och fasten hon inte riktigt är färdigklippt måste jag lägga ut en fin bild på henne:-)

image209

Pippi

Ja nu gäller det att hänga med. Följande bilder tog vi häromdagen

image210
Fågeln Alfons som sitter i godan ro och smakar på Ellas mat

image211
Ella smyger upp bakom fågeln som en katt för att kolla läget

Dagen innan landade fågeln på Ellas skuldra när hon stod och käkade. Ellar tittar upp, kollar in mig för att sedan återgå till sin mat. Nu får vi hålla järnkoll så att inte Ella av misstag hugger fågel i farten.

Tävlingslydnad teori

Nu var det dax för näst sista gången på kursen. Vi hade teori med fika. Lotta hade bakat en sagolik god kaka sedan satt vi och gick igenom det vi lärt oss hittills men framförallt hur en tävling går till och vad man ska göra. Det känns långt borta men ändå roligt att lyssna på. Jag ska försöka gå och titta på någon lydnadstävling här under våren. Om inte annat för att enligt Lotta får hundar följa med och då är det en jättebra miljöträning för Ella. Hon gillade ju inte precis utställningsmiljön på Perrospecialen. Vore ju kul att åka fler så man har någon att diskutera med. Märkte att det gjorde utställningen mycket roligare.
Nu ska här skrivas ut reglerna för tävlingen sedan får vi träna på och se hur långt det räcker :-)

Döskallar, rock och Blingbling

Nu räcker det inte med att dottern kommer hem med blåfärgat hår, svart läppstift och tuffa kläder. Nej nu ska hunden stylas också. Jag är tacksam för att hon redan är svart. Annars skulle väl dottern vilja färga pälsen på henne också. Nej, det fick räcka med ett snyggt läderhalsband med nitar, döskallar, kedja och blingbling på. Dotterns present till Ella efter att ha varit borta hos en kompis under påsklovet

image208

Social träning

Nu hårdtränar vi på den sociala biten då det är många släktmiddagar och födelsedagar för oss så här års. Ella är superduktig. Hon går runt och nosar på de flesta gästerna och bjuds på godis både här och där. Min mamma har nu satts in för att träna tandvisning. Så varje gång hon och Ella träffas så kollar mamma tänderna några gånger. Det fungerar bättre och bättre. Min kusin en 2 meter muskulös typ som bullrar mycket när han pratar har satt på hela sin charm. Så under gårdagens födelsedagskalas så var Ella och kusinen bästisar Ella gräver in nosen och tungan i kusinens händer för att få godis och gos.
image207

Perroträff på Lilla Stockholm

Igår hade vi Perroträff utan hundar på Lilla Stockholm. Vi var några tappra själar som kom dit 11 personer närmare bestämt. Sanna hade förberett med ett papper om hur en utställning går till. Årets utställning kändes mycket mindre än förra årets På Perrosidan var det kanske 15 hundar som ställdes. Perro Rizado var där med ett helt gäng härliga Perros. Tror bara det var Peppar som saknades från hans kull. BIR gick till Arriba vars matte jag tränar lydnad med. Jättegrattis till henne och självklart Perro Rizados. Det är alltid jättekul att träffa Perroägare. Lite annorlunda utan hundar men inte mindre kul. Nu hann vi prata med varandra mer kändes det som. 
Inga bilder blev det denna gång då maken tagit kameran till båten. 

Nyklippt

Nu har jag satt klippmaskinen i Ella. Jag är mäkta stolt över min hund. Ella hoppade snällt och vänligt upp på köksbordet när jag bad henne, sedan stod hon tålamodigt kvar i en timme medans jag klippte. Stor skillnad mot förra gången då vi fick tjuvhålla henne. Jag jobbade så jag blev alldeles varm. Sedan tog vi en paus för att därefter fortsätta en timme till. Nu har jag bara tassar och putsa på ansiktet lite mer. Nu är det persianvarning

image204image206
Före klippning                                   Efter klippmaskinens framfart


Iskristaller

20080324353.jpg 
Nu har vintern kommit, för att stanna? Ella och jag tog en härligt kall och uppfriskande promenad i morse.Ovanpå vår  å såg det ut som på bilden ovan. Jättehäftiga iskristaller. Typiskt att jag har klippt ner Ella precis när vi har de kallaste dagarna detta år :-)

Påskharen

Påskafton har börjat som traditionen bjuder. Efter en lång och god påskfrukost tar hela familjen en långpromenad. I år lite desarmerad. Maria är på Åland, kompisens landställe. Vi gömde oss i skogen ch Ella fick leta vilket hon klarade galant och tyckte var jättekul. Solen lös och det var säkert någon minusgrad. Ella sprang och försökte valla ihop sin flock som var ganska olydiga genom att gå många meter före, efter eller i bredd. Vi gick runt en sjö och tillbaka. Trots det strålande vädret mötte vi bara ett par i skogen.

När vi kommer tillbaka till huset hade påskharen varit framme
image197
Här har Ella fått upp ett spår på haren. Så nu börjar ägg jakten. Det gäller att hitta just sitt ägg utan att avslöja var de andras finns.

image198
Johan hittar sitt först och tyckte det var gömt alldeles för lätt.

image199
Ellas ägg var gömt bakom en matta. Matte får hjälpa till lite för att hon ska förstå att det faktiskt är hennes

image200
Lätt att öppna sedan smakades det på skinka och leversnittar.

image201
Sen bär det av för att visa husse vad hon har hittat för skatt. Avslutas med att göra Ägget till tusen småbitar på mattan i stora rummet.

Nu har lugnet lägrat sig. Alla tar igen sig lite innan det är dax att laga lunch/middag.

Snömonstret

image194
Så här ser man ut efter att ha varit ute på Långfredagens morgonpromenad med kompisar

image195
Molle, Morris och Ella innan promenaden.

image196
Ella och Johan efter promenad och lek på tomten. Nu jobbar vi upp oss för att ta itu med klippningen.

Lydnadskurs del 4

Nu har vi krulltottar träffats igen för att köra tävlingslydnad för Lotta. Idag bar jag och Lotta upp hindret från Lottas bil. Uppför en Låååång backe.
Sedan tränade vi.

Platsliggning: Fungerar oftast bra med Ella. Vi har lite problem med att ligga kvar när jag återvänder men hjälper jag henne där genom att säga kvar så fungerar det. Så här har vi inte mer än mängd och störningsträning att jabba på.

Tandvisning: Ella är ju inte riktigt förtjust i att okända ska kolla hennes tänder. Från att Lotta bara passerade, passerade och "smekte" Ella över nos/öra så börjar vi nu med att Lotta stod på sidan av Ella. Ella satt still men var lite undrande. Det går framåt. Vi var 4 hundar på kursen och endast lilla Nora fick Lotta lyfta lite på läppen på så vi är ju inte ensamma om behovet av denna träning:-) Men detta ska vi jobba hårt med.

Fotgående:  Jag har tidigare haft problem med att Ella suttit snett. Nu är Ella jätteduktig på att sitta och titta på mig och vi ska nu ta nästa steg att börja gå. Enligt Lotta sker 90% av inlärningen av fotgående innan man börjar gå. Det vi ska träna nu är att jag sätter fram ena foten, ser till att Ella har ögonkontakt och sedan skjuter fram höfterna. Hänger då Ella med genom att ha ögonkontakt och börjar lyfta på rumpan så blir det massor av beröm. Om hon missar så skjuter jag tillbaka höften och börjar om. Lyckades väl inte riktigt igår på träningen men nu har jag något att träna till nästa gång.

Hopp: Idag fick vi för första gången prova på lydnadshindret. Ella skulle sitta på ena sidan jag skulle gå runt till andra sidan kommendera "Hopp" Ella ska hoppa över hindret och sätta sig vid min sida. Tricket här är att lära Ella söka upp hindret och hoppa även om hon sitter snett och vint. Att hoppa är absolut inga problem för Ella hon älskar det. Idag fick vi dock stor  störningsträning. Redan innan detta moment så var det lite väntetider så Ella var lite frustrerad och ville träna mer och fortare. Nu när jag satt Ella ner, tagit av kopplet och börjat gå till andra sidan hindret så hör jag Ella börja storskälla. Jag vänder mig om och ser en stor karl gå ganska nära bakom Ella med massor av pinnar i armarna. Polisen Ella vaknar och tar tag i situationen. Jagar efter pinnar och gubbe (eller om det var gubbe och pinnar, det vet jag inte) och börjar skälla på hela boulgänget som står på andra sidan fotbollsplanen och Eldar !!. (Välkommen till Stockholm :-)  Så nu fick jag skämmas och gå och hämta min hund som självklart tycker att dessa fasoner inte går an och inte vill bli infångad. Efter några minuter jobbar vi dock med hindret igen och för att blidga matte hoppar Ella både när jag säger hopp och på tillbakavägen när vi ska börja från början igen.  Sedan körde vi några gånger då jag placerade Ella sneare och sneare ibland sprang hon förbi hindret (vilken osis då fick matte godiset) men oftast hoppade hon. Hem och träna.

image191
Jag hade nog med att hantera Ella när hon hoppade men hann med en bild på Peppars lillebror Balder. I bakgrunden ser ni de som Ella skällde ut :-)

image192
Här är en till bild men denna gång på Perro Rizados Nora. Balder och Nora är syskon och är väl runt 7 månader nu.

Inkallning: Detta moment fungerar nu bra. Jag kan sätta Ella ner, gå ifrån henne 15 meter, kalla in henne och hon hamnar fint vid min sida. Fortsatt mängdträning och störningsträning behövs.

Apport: Idag började vi också övningen med apportbocken. Tricket här är att visa hunden att apportbocken inte har något "värde". Alltså inte intressant att sno, tugga på eller leka med. Vi tog massor av små godisar i ena handen. Apportbocken i andra handen. När Ella duttade med nosen på den smala ytan på apportbocken fick hon godis ur den andra handen. I början fick jag hjälpa Ella lite genom att hålla godishanden bakom apportbocken. Sedan var det dutt godis dutt godis. Försöker Ella greppa apportbocken viker jag undan den (ALDRIG NEJ) belönar med godis. När duttar och godis börjar bli systematiskt flyttar vi händerna ifrån varandra så att hunden måste gå i mellan apport och godishand.  Fortfarande dutt och inte bit på apportbock.

Det var allt för denna gång. Nåväl kastar in en bild på vad vi fann på vägen hem

image193
På väg mot parkeringen finns vackra planteringar där hittade vi blommande Olvon. Jättevackra.


 

PÅSK

image190

Snön faller

20080319352.jpg 
Idag snöar det kraftigt emellanåt , men vi har haft allt från solsken, regn, hagel, stora och små snöflingor. Precis här har Ella pälsen full av runda snöflingor. Såg jättehäftigt ut. Men snön ville inte riktigt stanna kvar på marken.

Inbjudan till Perroträff i april

image188

Nu har inbjudan för perroträffen i April skickats ut. Förhoppningsvis kommer många perrosar. Calmigos, Hurråsen, Perro Rizado och Tussberget ska samtidigt ha valpträffar med sina hundar. En jättechans att få träffa uppfödare, hundar av alla format och färger. Jag hoppas att vi ses där 

Krokus

Igår tog jag bilder på våra blommor som börjat titta fram

image184

Man ser ju lite fånig ut när man står på knä och fotograferar och självklart kommer grannen och undrar vad jag sysslar med. Att fota blommor och buskar är ju inte något jag gör varje dag.

image185

Ella tycker att det är jättelustigt och vill gärna vara med och undersöka det jag gör men tröttnar efter ett tag och letar rätt på sin kompis Texas.

image186

Här väntar vi bara på första anfallet uppe på den lilla kulle vi har på tomten.
Snart kommer han den lille grymme

image187
Texas, Han har för härligt minspel. Något man inte ser lika tydligt på Ella som är så mörk.
Nu när marken är så våt så ser det ut som om vi har rensat bort mossan ur gräsmattan när hundarna jagar runt. Men det bjuder vi på, barn hundar och folk ska ha det bra, odla fina rabatter och gräsmattor får vi göra när vi blir trötta på allt annat roligt. Sov gott,

Snö

Inte visste jag att jag skulle bli så glad över snön som kom inatt :-)
Jag som vill ha sol och varmt nu. Men det var så himla roligt att spåra. På morgonen så har inte så mycket folk varit ute så Ella och jag hittade fina spår som även gick att följa för mig. Först körde vi lite spårupptag, där jag klickade och belönade nere i spåret. Funkade jättefint. Ella bestämde riktning direkt och fortsatte 2-3 steg innan jag stoppade henne gick ifrån spåret för att sedan gå tillbaka lite längre fram och göra ett nytt upptag. Efter 3 sådana upptag. såg jag ett  "jättefint" spår i flera hundra meter kunde vi spåra det var en fröjd att se Ella doppa ner nosen rejält i fotspåret för att sedan ta sig vidare till nästa. Några gånger hade vi korsande spår av djur. 2 av gångerna gav sig Ella ut lite från spårkärnan. Men efter att vänta ut henne gick hon tillbaka in igen och vi kunde fortsätta. Det var häftigt att kunna följa hennes arbete så tydligt. Jag tackar löparen som lagt ett så fint spår åt oss :-)
Det blev en härlig morgonpromenad :-)
Att spåra i snö var något som Lennart Wetterholm rekommenderade oss för att själv kunna följa spåren. Hunden använder nosen hellre än synen och det kunde man verkligen se på Ella. Frågan är om det kommer fler sådana här härliga mornar eller om det är sista snönn vi ser.

Godis är gott

image183

Köpte nytt godis till Ella. Det hittade hon direkt och tjuvade. Jämt när hon tagit något är hon under bordet i stora rummet. MEn nytt sedan någon vecka tillbaka är att om man sätter sig ner och säger tack så kommer hon sakta men säkert och lämnar över det hon har i munnen. Ett stort framsteg. Det ser väldigt roligt ut när hon har någon pyttesak och man inte är säker på att hon verkligen har något i munnen. Hon jobbar hårt på att få ut den i handen på en. Vilken duktig tjej.

Katten Ella

Ibland beter sig Ella mer som en katt än en hund, hon smyger, sträcker på sig och håller fast benen på oss precis som en katt. Kolla bilden när Maria och Ella leker.

image182


Vattenhunden badar

Ella älskar att bada i badkaret, gör det gärna många gånger och fick hon som hon ville så springer hon direkt från badkaret in i minstingens rum och torkar av sig i hans säng :-)

image178
Först ser vi till att matte kastar i en borste


image179
Sen balanserar vi ett tag på badkarskanten


image180
Nu börjar borstjakten. Kolla in Ellas svans


image181
Ha, jag fick den. Då är det dax att hoppa ur torka sig lite sedan jaga i borsten igen.

Tillbaka i vardagen

Nu har vi kommit hem igen och landat i vardagen, nästan. Fortfarande påverkar kursen oss både Ella och mig. Ella sniffar mycket mer än vanligt när vi är ute i skogen. Dessutom skäller hon mindre här hemma och verkar tröttare än vanligt. Maken tycker att hon är änmer lydig under promenaderna. Jag går som på små lätta moln. Jag blev riktigt engagerad. Så idag på promenaden gick jag bara och la ut spår (planerade i huvudet). Vi har hunnit med och träna lite lydnad också. Inkallning, där Ella nu är superduktig att sätta sig vid min sida. Nära och bra och tittar ordentligt på mig :-) Handtecknet är nu nästan helt borta. Hon har även bra fart in och sitter kvar där jag lämnat henne så nu kan jag börja knyta ihop momenten :-) Snabba ligg fungerar också jättebra. Lottas tips att "tävla" mot Ella fungerar jättebra. Exempelvis om hon ska titta på mig och väljer att titta bort då vinner jag godiset och hoppar av glädje runt och låtsas äta en godbit. Nästa gång Ella ska titta vågar hon inte tappa ögonkontakten för godiset är värt mycket :-) I måndags på brukshundsklubben vann jag godiset och skuttar glatt iväg med Ella hoppandes omkring mig och till Ellas glädje ramlar jag pladask på det våta gräset eller lervällingen kanske jag ska säga. Hunden tycker inte ett dugg synd om mig utan hoppar upp och ner på min mage. det var nog en och annan som fick sig ett gott skratt. Mest Ella och jag kanske.

Spårövning, lägga spår

Nästa övning ute i skogen handlade om att lägga spår. Lennarts tips var att börja i en skog vid en stig. Sedan välja ut tallar utmed stigen där spåret skulle gå. Fungerar bäst där planterade tallar finns. Sedan börja att sätta första foten mot sidan av stammen, andra bakom stammen (Sett från stigen) och det tredje steget på andra sidan stammen sedan gå rakt emot nästa träd. Väl framme vid nästa träd samma grej mot stammen, bakom stammen och sedan på andra sidan stammen  (-ö-) fortsätta tills nog spår ligger. I början ska ju inte spåren vara så långa. Sedan ta spårupptaget mot stammen där jag är säker på att rätt spår finns. På detta sätt kan man gå och reka på stigen och samtidigt ha järnkoll på sitt spår var det börjar och vart det tog vägen. Vi fick varsin bit av skogen och la ut spår som vi ville på våra bitar. Det beror ju på vind förhållande, markförhållande och snårigheter. Jag la 4 spår på 5 träd var. 3 i medvind och ett i motvind. Därefter gick jag och hämtade Ella ur bilen och testade spårupptag. Ella tycker det här är roligt det ser man på hela henne. Hennes nos rör sig hela tiden och man hör ett rejält sniffande så fort jag tog ut henne ur bilen. Hon tog upp spåret bra och jag belönade. Efter en stund gällde det att gå över i socila belöning och använda rösten. Jag var väl lite feg här och höll kvar lite längre i godiset än jag hade behövt. Ella jobbade i 3 av spåren och Lennart förmana oss om att alltid lägga ut reservspår då det kan vara något/någon som förstört spåret och utan reservspår kanske det förstör en hel träning. Han uppmana oss också att byta spår så fort det var använt och kontaminerat. Efter lunchen åkte vi till en annan skog där vi gjorde lite svårare spår men på samma sätt genom att använda tallar. Svårigheten låg i längden samt att vi la ut korsande spår. Från någon annan. Mitt spår var väl på 25 m och vi la 2 korsade spår som vi markerade långt ifrån spåret med ett plastband. Sedan släppte vi på hundarna och använde social belöning. Någon meter ifrån det korsande spåret sa vi inget förrens vi korsat spåret då belönade vi med rösten igen om de valt rätt spår. Ella valde båda gångerna att följa mitt spår. Hade hon valt att följa det andra spåret var min uppgift att stå still och vänta ut Ella tills hon valde rätt spår igen.  Det var en glad matte och hund som kom ut ur spåret. Vår observatör tyckte vi lyckats bra och det tyckte vi också. Ella ville inte sluta spåra så hon spårade hela vägen tillbaka till bilen också.
Det blev inga bilder på dessa övningar i o m att Sanna och jag jobbade på olika håll i skogen.  men kul hade vi :-)

Fotmolekylträning i labbet

För att träna Ella på att söka/spåra Molekyler från fötterna fick jag offra en strumpa. Strumpan la vi ner i en liten metallburk med lock (som hade mssor av små hål). Sedan satte vi burken i en maskin och så snart Ella luktade på burken med strumpan i så var det klick och belöning.
image177
Ella är ju lite försiktigare av sig så i början fick jag prata lite med burken och göra hene nyfiken genom att sniffa och kolla lite. Men snart fick hon grepp på vad hon skulle göra så hon fick massor av godis. Burken/strumpan flyttades runt mellan de olika hålen för att Ella inte helt mekaniskt skulle välja samma hål. Strumpan fick jag sätta på mig efter övningen :-)

Lekstuga

I mellan all teori och praktik fick Hundarna leka. Peppar och Ella fungerar jättebra ihop och det är härligt att se hur de "bjuder upp" till lek. De hoppar och skuttar och munhuggs ofta men utan att någon gör sig illa. De är otroligt bra på att läsa av varandra. De är så tydliga så även vi människor kan förstå vad de sysslar emd. 

image174
Den här bilden är så härlig för alla 8 tassarna är i luften.

image173
Både Ella och Peppar gillar pinnar mest för att reta den andre med. Först har Ella pinnen

image175
Sen är det lite dragkamp

image176
Sen har Peppar pinnen.

Från Fredag till Söndag var vi tillsammans. Båda är ensamhundar men hade otroligt lätt för att dela med sig av allt från bakluckan i bilen, maten, sängplatsen mm. När vi lämnade av Sanna och Peppar efter helgen stod Ella kvar på deras trappa och undrade vad jag sysslade med. Vi kunde ju inte åka ifrån Sanna och Peppar men med lite övertalning följde hon i alla fall med.

Spårövning, Spårupptag

Efter att ha tränat Minisök var det lektionstimma där vi gick igenom Molekyler,  spårupptag, spårriktning och liggtider. Enligt Lennart så räcker det för hunden att sätta ner nosen i fotspåret och dra nosen lite åt ena hållet för att bestämma spårriktning. En hund kan också känna skillnad på molekylerna som lämnar foten kontra handen, pannan eller armhålorna. Det finns olika typer av molekyler, tunga (de som ligger kvar i spåret) fiber (som kommer från kläderna) och vattenmolekyler. Direkt när man lägger ett spår finns alla dessa molekyler i och runt spåret. Men med tiden försvinner många av molekylerna men de i spåret finns kvar därför är det jätteviktigt att se till att hunden verkligen sätter ner nosen i spåret och att vi verkligen belönar när hunden har näsan nere i spåret (alltså klicka innan nosen vänder uppåt) klickar vi "fel" belönar vi kanske någon annan typ av molekyl som kommer röra på sig. Vilket gör att hunden lär sig spåra efter fel molekyler och då inte kan jobba med äldre spår. Lennarts föreläsning var jättebra och tänkvärd. Han kunde dra många paralleller till allt, från minhundar till hundar som spårar björnar uppe i norr. Sedan begav vi oss ut i naturen. Närmare bestämt ett sandtag för att vi lätt skulle kunna se våra spår så vi lärde hundarna rätt och belöna i fotspåret. Först fick vi göra upp spår i sanden. Alla fick varsin plätt att göra sina spår på. Sedan jobbade Sanna och jag ihop. Peppar kom ut först medans Ella fick vänta i bilen. Efter 4-5 fotspår bytte vi hund och nu var det Ellas och min tur. Ella var superladdad. Så först fick hon lugna ner sig. Men man ser på bilden hur svansen går och även i liggande ställning är varje muskel med. Hon lugnade ner sig ganska snart och fick börja jobba.
image167

Vi gick fram till ett av mina fotspår. Jag satte Ella ned och började sedan fokusera på spåret.
Redan här var Ella nyfiken så jag fick hålla henne tillbaka lite

image170

JAg pratade med och om spåret, "se vilket fint spår, undra vem som har gått här" Nu är Ella så nyfiken så hon närmar sig och jag börjar släppa efter och pekar med hela handen rakt ner i spåret.

image171

Ella springer upp och stoppar ned nosen i mitt spår. För att hinna belöna rätt klickar jag när nosen är på väg ner i spåret.
image169

Sedan belönar jag med handen nere i spåret. För att lära hunden spårriktningen så drar jag handen några mm i spårets riktning.

image168
Nu var detta spårsteg förbrukat och vi fick gå på nästa fotsteg. Både Ella och Peppar var jätteduktiga och jättenyfikna. Sanna fick i sitt sista försök Peppar att dra iväg till nästa fotspår och sedan närsta osv. Så vi var mycket nöjda båda två.image172
Här ser ni Sanna och Peppar i full fart.

Mini och Microsök

Jag kommer skriva ner det jag fick lära mig på kursen mest för min egen del så jag inte glömmer bort hur jag ska träna och var vi började. Dessa inlägg kanske är helt otolkbara för andra.

Vi fick tipset och träna på Minisök på kursen i spår. Detta används för att "ställa in" hundens nos för att söka tillräckligt mycket information. Exempelvis behöver hunden inte lika mycket information om de ska följa ett spår i skogen som den behöver på en hårt underlag som ett torg i stan.  De hade gjort i ordning en låda 60*60 cm med 2 cm kanter som de fyllt med sand av grövre modell.  Vi fick lära oss Minisök genom att lägga en 1 cm2 stor skinnbit i lådan. Först i framkant, sedan lite längre in, hunden ska sitta så pass nära lådan så att den nästan direkt stoppar ned nosen på rätt ställe. Man visar att man lägger ner skinnbiten sedan markerar området(rutan) som hunden ska söka i. Ställer sig bredvid hunden gör handtecken ned i lådan och när hunden är på väg ner mot skinnbiten klickar man och belönar så nära skinnbiten som möjligt. Detta upprepar man sedan ett antal gånger flyttar in skinbiten mot mitten för att sedan flytta tillbaka mot kanten. Det gäller att få hunden att "slå på" näsan så snart den sätter ner nosen inte rationalliserar och väntar tills den kommer till mitten av rutan.
Denna övning kan man göra var som helst. I början av ett spår, mitt i ett spår för att kolla att nosen fortfarande är "på" osv. Efter en sådan övning kan en hund spåra mycket bättre. Microsök går ut på samma sak fast skinnbiten har minimerats till 1 mm2 eller så. Hunden måste nu "sätta på" nosen mer för att söka mer information vilket innebär att den klarar av svårare spår exempelvis över en väg, ett torg eller någon annan stans.

image163

Jag lägger skinnbiten en bit in i rutan. Ella är mycket nyfiken och retningen är att jag pratar med skinnbiten men bara tillräckligt för att göra henne nyfiken. Jag tittar hela tiden på skinnbiten men "sneglar "på Ella för att se att hon är intresserad. Jag har hjälp av en person som håller i kopplet för att hindra Ella att komma fram till mig och den "söta" lilla skinnbiten.

image164

Jag markerar för Ella inom vilket område jag vill att hon ska söka och tittar samtidigt på skinnbiten. Går sedan tillbaka till Ellas sida och

image165

Gör en tydlig markering ner mot skinnbiten och säger kommandot sök. När Ellas nos är på väg mot skinnbiten klickar jag och belönar direkt nere på/vid skinnbiten.

Ella tyckte denna övning var rolig och man hörde näsan gå igång. Mesta träningen fick jag genom att träna på att göra övningen flera gånger och få in rätt timing. När man kör denna övning på riktigt bör man mellan varje gång byta ut den sand som jag och skinnbiten rört vid. 

Nu drar vi på kurs

I fredags packade Ella och jag in oss i bilen för att efter att ha hämtat upp Sanna och Peppar dra till HundCampus i Hällefors. Först blev det några perrorace på Sannas tomt  sedan in i bilen för en 3 timmars resa.

image162
Vem kommer först till bilen??

Peppar hoppar snällt in i bilen medans Ella tyckte att det skulle lekas lite till. Men efter ett tag kom även hon in i bakluckan som hon nu för första gången fick dela med en annan hund.
Resan upp gick jättesmidigt, vi var ett förväntansfullt gäng och hundarna kunde efter en stund lugnt lägga sig ner och vila i bilen. Peppar och Ella fungerar verkligen bra ihop. Ella får ibland säga ifrån när Peppar börjar uppvakta för mycket men det är härligt att se att han är så pass lyhörd på henne i alla fall :-)

Väl uppe i Häälefors hittade vi snabbt HundCampus (SKFs gamla huvudkontor) och vandrarhemmet ( en gammal läkarcentral tror vi) efter att vi lastat in våra saker bestämmer vi oss för att ta en promenad med hundarna till centrum för att köpa de sista grejerna till vår mat.  Innan det är dax att dra till Hundcampus får jag prova på Sannas Älggryta Jättegott även hundarna fick sin mddag med ditstoppat älgkött som blev över. Nu var det dax för "upprop" på HundCampus. Vår lärare på kursen var Lennart Wetterholm en trevlig prick med otrolig erfarenhet av hundar bl.a. från försvaret. Pedagogisk och rolig så kvällen gick fort och avslutades med att vi fick göra miljöträning i labbet.

Packat och klart

Nu är det packat och klart för en tjejhelg med Sanna och Peppar. Peppar ska leka tjej den här helgen :-)
Vi ska till Hällefors på Spårkurs. Vi åker i morgon förmiddag. Jag har lagat en asiatisk köttfärssås som serveras med pasta och en indisk kycklinggryta med ris. Sanna har fixat soppa och älggryta. Så helgens luncher och middagar är avklarade. Sedan var jag på systemet och köpte lite vin. Dessutom har vi köpt lite ost och kex. Hundarna får väl kanske lite extra gott godis. Men jag ser verkligen fram mot en trevlig vårlik helg

Passivering i stan

20080303345.jpg
Idag satte jag Ella utanför en korvmojj. Jag hade inte fått någon lunch och klockan var 14:30. Ella satte sig direkt och efter någon minut hade hon

20080303343.jpg

Lagt sig ner och väntade på mig. Visst är hon duktig. Det är ytterst sällan jag binder fast henne för att gå iväg från henne. Men här har jag koll på henne och omgivningen hela tiden.

Trist helg

Bara regn, regn, regn nu börjar till och med jag tröttna. Idag har jag i alla fall åkt iväg och köpt en apport och en spårlina :-) För nästa helg bär det iväg. Sanna, Peppar, jag och Ella en riktig aktivitetshelg. Hoppas vädret är bättre men faktiskt så funkar det ändå. Bara man har något planerat och rätt sällskap och kläder. Jag ser verkligen fram mot kursen.  I morse blev det lite inkallningsträning och fotträning men sedan såg vi Texas och grannen komma gående på andra sidan ängen. Fast hundarna såg varandra och började springa mot varandra så stannade Ella efter sina 15- 20 meter för att kolla av mig och be om lov/se att jag hängde med det kändes jättebra. Sedan var det fullt ös, medvetslös som gällde. Två timmar var vi ute och vartefter tiden gick halkade Texas längre och längre efter Ella. Ju längre efter dess då mer ljudlig blev han. Till slut var de båda mycket trötta och vi kunde få vår välbehövda frukost. Ella fick sedan en lika lång skogspromenad med Mats runt lunch som kände att han behövde komma ut och vakna till. Jag och Maria var nästan på väg att efterlysa dem :-) Så nog har Ella fått sin rastningstid med råge i dag.

Väl hemma hade Johan en kompis här medans de brottades i hallen körde jag "manikyr/pedikyr" på Ella några meter ifrån. Det var lite jobbigt för Ella att vakta lillhusse och samtidigt sitta med tassen fast i mattes hand. Men det fungerade riktigt bra till slut. Ella vaktar gärna och för mycket så det var bra träning för henne att sitta och titta på på lite avstånd.

RSS 2.0