"feel good" träning


Bilden är tagen av Casimir Artman på Nacka Cup 2011.

Då var det gjort, vi har startat en officiell lydnadsklass 3. Poängen var inget att skryta med, men jag är glad endå :) Mina nerver höll ihop någorlunda. de moment jag fasat för och tränat, tränat och åter tränat höll ihop mycket bättre än förväntat, men vi är inte klara ännu. Gjort både en och två analyser men helt klart är att vinterträningen består främst av tre ledord  STADGA - UTHÅLLIGHET - FOKUS. Ella är jätterolig och fantastisk träningskompis. Men än håller hon inte ihop för att köra 10 - 15 minuter utan massor av belöning. Efter halva programmet började hon bli ofokuserad och spattig, med tjuvstarter och upptåg som följd. det var bara att bita ihop och sätta nageln i ögat på henne för att genomföra hela programmet. Vi 0 tre moment rutan, mitt fel. Hon sprang ut snyggt jag VRÅLAR ligg då det var halv orkan ute. Ella tvärnitar vänder sig om och stirrar på mig. Drar i ett minst lika högt "LIGG" Ella börjar nosa, kommer på mig själv, gör handtecknet för Ligg, hon kastar sig ner. Jag börjar knata, men nu är Ella störd och kommer före kommando.
Det andra var Metallen, Ellas hatobjekt där Ella springer på Tävlingsledarens kommendera. Detta är jag under omständigheterna nästan glad för då Ella ogillar metallen, detta har dock börjat vända. Sista momentet vi nollade var platsliggningen där Ella både stått och när jag kom tillbaka satt. Rackarns, men där måste vi jobba med stadgan och vänta till efter löpet som ska börja endera veckan. Mest nöjd var jag med FF, sättandet där jag höll rösten i schack och fjärren som fungerade i alla skiften utom ett där det blev framflytt och dubbelkommando.

Efter analysen har jag bestämt mig för att ta tag i STADGA - UTHÅLLIGHET -FOKUS. Före löpet är det stadga och uthållighet som gäller. Vilket innebär kedjor, med hela eller delar av moment som jag sätter ihop. Som exempelvis i morse

Då jag först satte Ella, Gick iväg som en sitt i grupp (mot hindret).Ella fick sitta i ca 2 minuter (stadga). La Ella ner som en fjärr (på 20 m avstånd) väntade ca 1 minut, kallade in med ett ställande, När hon kom in i fotposition gjorde jag en vändning på stället och skickade Ella över hindret (enligt lk2), Gjorde en fjärr med sitt, ligg, stå (med hindret imellan oss) skickade efter ca 30 sekunder i ståendet Ella mot rutan (ala Elitruta, och att hon stått vid en kon) i rutan fick hon lägga sig och ligga medan jag gick (som 3:ans vinklingar.) Ella fick ligga kvar, jag gick och hämtade apporten som jag kastade ut mellan mig... och Ella (hon låg kvar) skickade henne på apporten som hon hämtade snabbt och satte sig vid min sida. Allt som allt tog det väl kanske 5 minuter UTAN BELÖNING (förrens efteråt då det blev dessdå mer), jättekul tyckte vi det var, endel finlir, men det är en annan typ av träning så det slinker i mellan fingrarna idag. Den här typen av träning gillar både Ella och jag, vi mår bra en lång stund efteråt, därför kallar jag de "feel good" träning

Full rulle och vad har jag gjort

Nu snurrar hjulen fort, fort fort... Jag hinner inte alls med det jag förutsatt mig. Förra fredagen var jag dubbelbokad men klarade båda aktiviteterna på håret. På fredag har jag 4 olika aktiviteter som jag borde vara med på, så jag vrider och vänder på mig för att hitta sätt att klara så många som möjligt. En jobbaktivitet, 2 hundaktiviteter och så en klassmammaaktivitet. Självklart får jobbet och klassmammeaktiviteten förtur, men även Ella och jag behöver vårat. Helgen blir inte bättre den, fast samtidigt ser jag fram emot alla aktiviteter.
Precis efter sommaren hade jag anmält mig till en kurs med Anne Dahlin och Niina Svartberg. Hamnade som förste reserv, så jag tänkte inte mer på det. Kom strax därpå på att vår stora tävling Nacka Cup skulle gå av stapeln på lördag, så då skrev jag upp det i kalendern. Men ganska snart blev jag övertalad av Katarina att jag absolut måste till Kungsör på Maria Brandell Clinic. Sagt och gjort 3 bokningar fanns i min kalender men beslutet var enkelt Maria Brandell skulle det bli. Katarina och jag planerar snart upp att hon och Zoe ska komma och bo och träa med oss under helgen och att vi gemensamt ska gå på Maria Clinic. Kul, kul så det var inte svårt när jag fick informationen om att jag kommit med på Anne/Niina kursen att bestämt tacka nej till den.
Nu rullar tiden på och jag ser mailväxling mellan maken och våra kompisar om det traditionella julpysslet första advent....... Under en promenad hoppar hjärncellerna runt och jag kommer på men det är ju första advent om 2 veckor, då ska vi pyssla..... och vänta det är ju samma dag som Maria Brandell. Trots alla mina bokningar i kalendern hade jag gjort en blunder. DUBBELBOKAD phu, så det gällde att prioritera. Det fick bli familjen. Så Sanna och Katarina får åka själva till Kungsör och sedan ge mig hela clinicen i efterhand. Jag pysslar med familjen. Men efter pysslet så får vi rå om Katarina och Zoe i alla fall. Träna på söndagen både på förmiddagen och kvällen men mitt på dagen krockar aktiviteterna igen, men det löser vi då :D

Det bästa med kråksången är att jag inte har tråkigt. Förutom allt detta så tränar Ella och jag, vi börjar närma oss mjukstart i lk3. Vi behöver komma ut och känna av tempen snart. Fast det blir inte på "riktigt" förrens efter löpet skulle jag tro. För nu har nosandet och lilla fröken disträ hittat fram igen. Vi tränar i ridhuset på söndagkvällar, toppen. Har hyrt in oss på strötider med träningsgruppen på Djurgymnasiet, suveränt och kör lite nere på klubben när vi hinner.

I måndags var jag planvärd på vår jourträning, jättekul, för det kom över 10 ekipage trots duggregn, blöta planer och mörker. 6 av ekipagen ska tävla på lördag, på Nacka Cup. Kul

Underbara höst


Många underbara höstmornar har vi haft nu, jag vet inte omd et är jag eller hundarna som trivts bäst. Eftersom det är höstlov för barnen har jag jobbat hemifrån några dagar. Lika bra när det nästan inte är någon på kontoret.
Då har jag passat på att ta en härlig promenad. Det rasslar så skönt runt fötterna, solen har faktiskt värmt ryggen och till och med jag har hittat och plockat kantareller. Jag brukar aldrig annars se dem. Hundarna rusar runt i någon fnattig dans först jagar den lilla den stora och sedan


Vänder det, en slank han hit, en slank han dit och en slank han ner i .......
Kul verkar de ha i allafall och när Ella inte leker med Kazzi så blir det en lekstund med Frizbie (vår träningskompis, den allra sötaste rottwailer man kan tänka sig) I början tyckte Ella Frizbie var framfusig och "klumpig" men Frizbies ihärdiga uppvaktande har givit utdelning. Nu är det lika ofta Ella som bjuder upp till dans.
I morse blev det en liten lekstund och morgonrunda, då vi också tog lite träningstid. Frizbies matte håller på att utbilda sig till tävlingsledare och ville ha mig och Ella som "försökskaniner". De ska ha en  praktisk skrivning då de troligen ska visa upp för ett antal domare deras körschema för Elitklassen. Så för att se om hennes schema "höll måttet" ville hon testa på oss. Felet är ju bara den att vi inte är något elitekipage, men med godis i handen och ett leende på läpparna så var det bara att köra. Inte skulle det ha blivit några höjdapoäng om det varit på riktig tävling men jag blir mäkta stolt när vi kör rutan enligt Eliten som vi aldrig gjort och det fungerade eller när vi kör dirigeringsapportering och Ella plockar rätt apport, Underbara hund. Hon blir såååå himla glad och taggad om hon får jobba. Om dessutom matte blir glad så går svansen ÄNNUMER.

Pallen

Imorse tidigt åkte jag och en träningskompis iväg till klubben. Mysigt att komma iväg tidigt på morgonen prommis, kort träning och fika på klubben. Annette berättade att hon i går varit på kurs för Anne Dahlin där hon bl.a. gått igenom fjärren för lk2. Hon hade då fått tipset att plocka fram pallen. Pallen använder många för att få till ingångar och vänstersvängar med bra bakdelskontroll även jag. Men den här gången plockades inte en pall fram utan två. Vi plockade genast fram pallarna på klubben och kollade om jag kunde få Ella att balansera


Ella hoppade snabbt upp med frambenen som hon var van vid, sedan lockade jag henne med en godis så även bakbenen kom upp :D titta så svansen går, just det svårt att se svansen. Sedan började jag träna baxs (stå till sitt) och stå (sitt till stå) Vilket gick över förväntan


Jag kunde tom kliva iväg 5-6 meter utan att någon fot rörde sig, en glad matte tog sig från klubben för att börja jobba. Hoppas hoppas vi kan hitta ett genombrott på detta pillarbete.

Träning

Louise frågade mig i en kommentar när jag ska ut på tävlingsbanan igen. Mitt sikte är att tävla i ridhus om det är i slutet på januari eller början på februari. Det känns som hoppet mellan lydnadsklass 2 och lydnadsklass 3 är större än mellan 1:an och 2:an. det kanske blir bättre nu iom nya regelverket men jag tror inte det. För de momenten som blir "enklare" i 3:an har vi ganska bra koll på.
Hur ser det då ut för oss just nu:
Sitt i grupp: Har fungerat 4 av 5 gånger, sist jag provade körde vi först platsliggning och därefter sitt i grupp och det var ingen hit. Så det får vi jobba vidare med.
Platsen: Ella ligger snyggt, rakt och stilla, Men inte med haktryck. Bjuder ofta på det när jag är nära men när metrarna kommer emellan oss och jag gömmer mig åker huvudet upp. Jag tänker att detta får komma av sig själv. Vi tränar haktryck hemmavid men jag "kräver" inte haktryck på platsliggningar i nya miljöer och/eller med andra hundar. Kravet är att han har en aktiv plats stilla.
Fria Följet: Fungerar mycket bättre än för ett år sedan men vi har en bra bit kvar. Rumpan jojjar lite ut och in, Går ibland i två spår (när hon är ivrig), fina vänstersvängar, oftast ok högersvängar och heltomsvängar. Backar ut med rumpan annars ok stegförflyttningar och vändningar på stället. Här måste vi jobba upp tålamod, få till längre sträckor utan belöningar och att komma in med rätt attityd.
Sättande under gång: Fungerar oftast bra, men Ella är mycket känslig för mitt tonläge, det minsta fel på tonläget och hon lägger sig ner. Så här är mest att jag måste hitta rätt nivå i kommandot.
Inkallande: Ellas favoritmoment, detta kommer ju ändras efter nyår till att bara bli ställande i trean, Jag har velat fram och tillbaka om jag ska ha hand eller röstkommando. Efter mycket om och men och efter synpunkter från ett flertal blir jag kvar vid handkommando åtminstone på stå. Det fungerar bra mycket snabbare och vi "vinner" metrar där. Det gäller bara att hålla i och jag tränar både med stå/ligg och raka i mellanåt för att behålla farten.
Rutan: Jag hinner inte med att kommendera både stå och ligg så jag får dra på ett ligg direkt. Senaste gångerna har hon haft en förkärlek till den högra linjen som gjort mig ganska nervös. Så jag försöker belöna mer i mitten med en dragninig till vänster. Så hon hamnar bättre placerad i rutan. Än så länge har jag ett extra kommando när jag vänder vänster eller höger för att inte få till en tjuvning. Sedan kommer hon i full fart när jag kallar in. Inte riktigt bra fotgående där, lite för ivrig.
Hoppapport: Apporteringen har ju aldrig varit någon hit, men när hoppet har kommit in idetta moment så har det mesta av problematiken släppt. Hon hoppar ut fint, greppar snabbt, hoppar tillbaka vid sidan blir det tugg, men nu sitter hon fint vid sidan. Jag tränar här på att kasta snett för att se till att hon söker sig ut och tillbaka över hindret. (jag är ju en kratta på att kasta) samt att minska tugget vid min sida.
Metallen: Nya sorgebarnet, Hon springer numera ut fint, greppar ibland ok, ibland osäkert, ibland inte alls. Men nu är vi i en period där hon greppar ok, däremot griper hon inte metallen helt utan den sladdrar i munnen på henne och när hon sätter sig vid sidan så hänger den på snedden. Här jobbar jag med att ha metallen i huset när vi kommer hem ska hon alltid ha något i munnen då kommer hon med metallen, i BRA grepp och överlycklig. Sedan kör jag då och då med en godis i handen och försöker vänta in att hon sluter munnen runt apporten och då belönar. Ska nog plocka fram klickern här. Vill ju inte att apporten ska trilla ut för att jag inte är för snabb.
Vittring: har inte tränat det på länge, måste såga nya pinnar. Men att springa ut har inte de gånger jag kört varit problemet, inte heller att sortera ut rätt pinne, sedan kommer deet jag måste jobba på, snabbt komma tillbaka med pinnen och leverera den utan tugg.
Fjärren: Också ett sorgebarn, nästa gång jag köper hund ska jag träna in alla tre skifterna när den är valp. Ingen hit att träna så mycket sitt och ligg som tvåans fjärr för att sedan jobba in ett stå där i mellan, phu, vilket petande och vad noga jag måste vara med min sinnesstämning. Inga snabba rörelser eller hets i kommando utan viska och långsamt, långsamt flytta henne bakåt med tankens kraft. Nu börjar det flyta 3-4 ggr sedan tappar hon och säkert jag fokus och då trampas det med baktassarna, finlir.

Så nu har jag rapporterat hur vi ligger till vilket är bra för då får jag ner mina egna tankar och blir mer strukturerad i min träning. Nej nu ska vi äta frukost och ta fram en köttbulle till Ella om hon lyckas med "stå" - "sitt" utan att röra baktassarna.


RSS 2.0