På tomten.

100media_imag008 (MMS)

På tomten.


Årets Första viltspår 307 m enligt GPS lig...

100media_imag008 (MMS)

Årets Första viltspår 307 m enligt GPS liggtid 6 timmar och 3 vinklar. Vi är på G. ;-) Ella var något för het men gick bra. Blir nog ett till spår i helgen.


Träning pågår

Nu lägger vi tävlandet åt sidan ett tag :-)
Poängen i helgen var som jag sa inte lysande, Ella börjar komma in i lite hormonrus eller något.
Planen var ganska geggig men hon låg fint kvar. Ett tag trodde jag en av de andra hundarna skulle resa sig och dra järnet. Matte gick tillbaka (utan diskussion med tävlingsledaren) till sin hund vilket var lite skönt :-)

Tandvisningen är nu avklarad för sista gången i sådant samanhang, nu har den gått jättefint varje gång. Den här gången gick vi fram till domaren på väg ut från platsliggningen och Ella tyckte det var något skumt så hon satte sig något bakom mig. Domaren ville att jag skulle flytta fram henne men det ville inte Ella så han tycker hon var något skygg.
Linförigheten Nosar, drar i kopplet, ojämn position och sneda sättanden säger väl allt. Fy bubblan, nu ska här brytas ned.  Hon reste sig under apporteringen men vi var inte riktigt sams efter att hon flera gånger velat nosa istället för att jobba med mig :-( Domare var Thomas Lindh som på ett bra sätt gav återkoppling till oss deltagare där vi fick höra att vi jobbade bra ihop, ett trevligt ekipage och att han önskade mer kontakt.


Moment

Pudel
klubben

Nedan
Siljan Lö

Nedan
Siljan Sö

Apollo
gruppen

BroHåbo Nynäshamns BK
Platsliggning 10 10 10 10 10 10
Tandvisning 10 10 10 10 10 7
Linförighet 5,5 7 7 6 7 6,5
Läggande 0 10 9,5 0 6,5 8
Inkallning 9,5 9 10 8,5 9 9
Ställande 0 0 9 8 8,5 8
Apportering 10 10 10 9 8 7
Hopp över hinder 9,5 9 10 10 10 10
Helhet 7 8 9 8 8,5 9
Totalt 126,5 151 182,5 150,5 170 166

Det var en trevlig stämning med trevliga ekipage och publik. Vi försöker nog återkomma till Skärgårdskuppen i sommar, någon som hänger på?Hunddag

Min älskade, älskade hund idag fick vi vårt LP1 :-) på trevliga BK i Nynäshamn
Poängen ligger kvar i bilen men de var ok, helt tydligt märks att vi är nära löp.Hon hänger lite med huvudet och är väldigt "nosig" , två gånger fick jag säga till henne, vid linförigheten och vid ställandet då hon lämnade min sida alldeles för mycket. Men vad gör det det räcker ju med 166 poäng.
Närmare rapport om poäng får vi ge senare.


Jag är så nöjd med säsongen så här långt, nu går vi in i "ide" tränar 2:ans moment med mest fokus på fria följet och återkommer till sommaren eller hösten när det gäller lydnaden. Nu ska vi börja lägga mer viltspår så vi kan pröva på ett öppetspår innan sommaren. det passar nog hormon-Ella bättre. Men vi får se.

Efter prisutdelningen ringer jag spänt till Sanna och Peppar som också har tävlat men de körde bruks/spår och blev uppflyttade. Ännu mer solsken lös runt mig då. Vilken härlig dag. Vi skulle ha Perroträff vid Ulriksdal så åkte vi dit direkt efter tävlingen. Sanna och Peppar hade redan kommit dit. Som belöning för deras jättearbete gick vi iväg och lät dem springa i skogen. De hade verkligen jättekul idag.
Se vilka härliga blåsippor som lyser i bakgrunden.


De hittade ett sunkigt vattenhål där de kunde fräscha till sig inför mötet med sina fränder.

Perroträffen började klockan 13:00 och vi skulle ta 1 timmes promenad. En timme för Tuss med matte blev 2 timmar med hundflock och massor av pratande ägare.
Nu ska vi se, vilka var med

Bibord: Tuss och Max
Calmigos: Dina, Dios, Zita och Ella
Hunds: Chinco
Tasseriet: valpen Zelda
Perro Rizado: Peppar och Wille
Hurråsen: Kajsa Kavat
Nissadalen: Enzo
Sen kommer jag inte ihåg fler
Vi hade en underbar promenad mestadels med sol men även några regnstänk. Kan varmt rekommendera att gå runt Edsviken med början och slut vid Handelsträdgården vid Ulriksdal.


Yngst idag var Zelda 5 månader som gillade att springa farbror Max i hasorna.


"Farbror" Max ville dock helst fria till Ella. Det var inte många minuter som Ella var MAxfri under promenaden. Oftast tog hon det med jämnmod. Men ibland blev han för påflugen och då sa hon ifrån.Vi hittade en underbar sandstrand och i vattnet fick Ella vara "ifred" från sin friare. 2 hundar badade vad jag såg och självklart var den ena Ella den andra var Wille.


Dios toksprang mest på stranden.


Dios syster Dina och Ella sitter på stenen (Ella är Dinas moster) visst kan vi se likheter:-)Summa summarum en underbar dag med tidig start som avslutades på Ulriksdals handelsträdgårds fik.Dit hundar är välkomna. Ett ställer jag varmt kan rekommendera. Sanna handlade en macka till mig och vilken macka, med surdeg och getost, vindruvor, valnötter och sallad, underbart god.  Hit kommer vi tillbaka.

Helvetesdag -lika bra att dra täcket över huvudet, eller

Hela dagen har varit otroligt fel.
Det började redan i morse jag skulle förbereda en jobbgrej som gick käpprätt. Sen som jag var, får Ella en kort runda på väg in mot stan. När vi ska in genom tullen så är det kö.... broöppning, nu har jag 10 minuter på mig till kundmöte, måste lämna Ella först hos mor. Stressar på som skjutton, Närmar mig mammas hem, ringer och förvarnar och ber henne komma och möta mig vid bilen. Mamma kommer ut och får Ella i kopplet, Ella som den hund hon är märker direkt att det är något speciellt så hon vill inte bli lämnad. Jag kör vidare i min hets mot klockan.
Försöker ringa mamma för att kolla att allt är ok. Inget svar.

Parkering hittar jag ganska långt ifrån, går till parkeringsapparaten, plasten på mitt kreditkort knögglar ihop sig så jag river av plasten. Automaten gillar inget av mina två kontokort, nu börjar det bli jobbigt.

Lägger i de futtiga mynt jag har ser att det inte kommer räcka, men kan det bli värre.....
Hinner köra presentation för kunden, mitt i får jag samtal från mamma som trött berättar att Ella kom ur kopplet och drog iväg efter mig, mitt inne på gatorna på Söder. Alla bilar och bussar fick stanna och massor av människor engagerade sig i den förlupna Ella. Först drar hon iväg efter vår bil, då möter hon en likadan bil som kör åt andra hållet så hon vänder och drar efter den. När den hinner för långt vänder hon om i full fart och drar dit där vi parkerade bilen sist. Ingen matte där heller så tillslut ger hon upp och springer hem till mormor (min mamma) och sätter sig utanför porten och vill in, så då var det bara att släppa i henne. Stackars mamma. Tänk vad som kunde ha hänt.

Nu får det väl i alla fall räcka, presentationen går bra vi ska lämna offert, hämtar Ella åker hem och är utelåst.....
Usch och fy, nu tar jag bilen ut till skogen tar med mig min fyrfota vän och tar en lååååååång promenad, sätter oss på en sten och gosar med nosarna i solen, fåglarna kvittrar och allt känns plötsligen underbart igen.

Nu är jag tillbaka i verkligheten, förhoppningsvis förlåter mor Ella (som fjäska som sjutton för henne) och Ella kommer ihåg att så gör man inte.
Tilläggas kan att på promenaden gick vi löparslingan 4 km mötte säkert 15 personer på promenad, några med stavar andra med barnvagnar och/eller hundar vissa sprang. Ella gick hela vägen utan koppel, oavsett var hon befann sig när vi fick se en människa så sluter hon upp vid min sida, så lite lydig är hon.
Nej nu måste jag skriva offert.

Extern belöning

I måndags tog jag mig ner till Brukshundsklubben då de hade öppen träning vi var några där. En från min sökkurs med en Springel Spaniel, matte har fått jobba stenhårt med den hela tiden. För att få den att varva ner och bara vara, inte jaga fåglar eller annat roligt. Nu gällde samma sak bara befinna sig på planen utan att leka, störa eller hoppa omkring. Sedan en ny liten bekant sedan någon månad tillbaka en vacker jakt Cocker Spanielflicka på 10 månader, Mycket intensiv men jag ser stora skillnader på kontakten nu och när vi första gången träffades. En jättetrevlig matte som jag avslutat med en gemensam promenad där Ella och Salsa får röja i skogen. Men även här börjar nu jakten komma in och matte får jobba stenhårt för att behålla kontakt och rätt avstånd. När jag ser dessa två hundar och deras ägare kommer jag ihåg varför jag valde bort alla jakthundar när vi skulle köpa hund. Jag tänker också på att alla hundar och deras olika särdrag kräver olika typer av träning så frågan är om det finns "lätta" hundar. 

På planen hittade jag också en kvinna med sin golden som precisska börja tävla i LK 2 jättekul. Då blev det roligt att gå ner igen så jag kan socialisera och kanske få lite draghjälp med tvåans moment som jag ska försöka ha klara till sommaren. De var jätteduktiga att titta på men hade en del att slipa till.

Själv jobbade jag med att introduceraexternabelöningarnär jag tränar runt andra. Hittills har jag varitosäker på det då hon gärna vaktar "sin" mat ute bland andra hundar. Jag har däremot tränat mycket externbeöning hemma och med baklängeskedjning. Det gick klart över förväntan. Ella var som vanligt fokuserad och ville jobba. Jag började med en platsliggning med skålen framför henne. Goldentiken gick nästan enda fram till Ellas skål men Ella låg kvar, som vanligt överraskar hon :-) Sedan körde vi alla moment  och ibland fick hon gå till belöningen. Alla momenten satt helt ok. Fortfarande har vi en bra bit kvar på linförigheten men vi jobbar på.

Vi körde även lite på 2:ans moment hopp sitt hopp inga problem, fjärren fungerar men inte på håll. Ibland blir Ella för ivrig så jag måste minska handtecknen. Rutan har vi långt kvar på, ställandet har vi inte börjat på än och platsliggning utan att man syns har jag inte heller tränat så där organiserat men gjort lite då och då när andan faller på.

Ny upplevelse

I morse mötte vi upp ett helt gäng med hundar på vår morgonpromenad, vi slog följe och det visade sig vara ett gäng hundägare som möttes klockan 8:30 varje morgon på samma plats för att ta en ca 2 timmars promenad (visade det sig när vi var tillbaka) Vi gick utefter löparslingan och promenaden gick över förväntan :-)
Eftersom Ella var ny i flocken fick hon det körigt första minutrarna. Mest uppvaktad blev hon av en Pumikille, otroligt söt, men Ella var svårflörtad. Inte heller Berlingtonterriern tyckte Ella var intressant fast lite jagalekar var ok med honom. Totalt var det 12 hundar med på promenaden. Alla lösa och uppförde sig exemplariskt. De har gått tillsammans ganska länge vad jag kunde se. Hela vägen hade de stationer på stenar med godisutdelning och likadant att leta godis på stammarna. Allt för att mötande människor skulle känna sig trygga och inte beklaga sig över hundarna. Ella gillade mest en blandrastik på 8 år som säkert var 60 cm i mankhöjd. Mest respekt hade hon för en Irländsk Varghund på 1 år som var JÄTTE stor. Annars fanns där borderterrier, jack russell, Bordercollie, västgötaspets, mallut ???( som ser ut som vargar med blå ögon) och några blandrashundar.
Jag blev förvånad över att alla hundägare bjöd alla hundar på godis och inte ens då var det några tjafs mellan hundarna utan alla tyckte det var helt ok. Sista biten tillbaka till  bilen var det bara jag och kvinnan med Irländska varghunden kvar. Då kom de mycket närmare varandra. En bra början på dagen där Ella fick mycket motion och social träning och var jätteduktig att snabbt komma in i flocken och gick från låg svans till sin vanliga bussvans på bara några minuter.

Det underbara fortsätter

Dagens promenad blev längre än en vanlig morgonpromenad, Fantastiskt soligt och mysigt i skogen. Ångrar att jag inte tagit med fika ut i skogen.  Vi hade det i alla fall jättemysigt Ella och jag. Ella hittade många åar och vattenpussar att bada i :-)

Idag har jag av min make fått en visselpipa, efter att ha sett Ki's fina visselpipa och se hur Fozzie kom utan att Ki behövde göra annat än vissla var jag sugen på att köpa en själv. Men jag hitta ingen som var lika fin som Ki´s. De som fanns i djuraffären är i plast eller metall och jag ville ha en i ben eller horn. det hade min gulliga make snappat och idag fick jag den


Dessutom har han "visslat in" Ella genom att använda en hundvissla på mobiltelefonen. Så Ella kommer som ett skållat troll när man visslar. Snabbare än vid vanlig inkallning. Visslan är i horn och handgjord,jättefin, som ett smycke :-) Fast Ella är mycket intresserad och lukar mer än gärna på den så jag får se till att hon inte kan nå den.

Ute på promenaden så hittade vi årets första blåsippor under alla löv

Hoppas våren fortsätter så här, men då vill man ju vara ledig och ute :-)
Underbara vår

Idag har jag gått 4,1 km, i en genomsnittlig hastighet på 5,1 km/timme och då gjort av med 297 kalorier enligt en "App" på min mobiltelefon. Jag gick utmed Södermalms (södra) vatten utefter Tantolunden över till Liljeholmen och Marievik, där maken hade ställt bilen som han ville att jag skulle hämta. Eftersom vädret var helt fantastiskt och jag hade Ella med mig tänkte jag göra det bästa av situationen och flanera utmed vattnet, ett lyckat beslut.

Hur mycket människor som helst och hundar, Petra du undrade ju tidigare om det inte fanns hundar i Stockholm på Söder. Nu vet jag var de samlas på ängarna i Tantolunden. Lekandes, skällande, nosande stora och små. Ella rusade lyckligt ut i Mälaren för ett dopp. De höll på att spika ihop utemöblerna på fiket, Så nu vet jag hur Ella och jag ska spendera våra luncher när vi är på kontoret, njuta nere vid vattnet :-)

Tog en bild när vi var på väg över Liljeholmsbron

Tittar ni riktigt noga ser ni små hundar på ängen. Till vänster utanför bilden ligger vårt kontor och på andra sidan bron makens kontor.

Ut och njut av våren :-)   
Tack alla för Grattis till vårt tävlingsresultat det värmer :-)
Vi hoppas få se många fler tävlingsekipage som des står Perro de agua Espanol på.


Nu har vi kommit hem från

Tävlingen på BroHåbo BK, mycket nöjda och glada med dagen :-)
Gäller att suga i sig när allt fungerar. Idag var det 17 startande och 10 hundar fick första pris. Domare var Micke Hjort. Vi skrapade ihop 170 poäng och kom på delad 5 plats. Men jag var glad så snart de kom till den första deltagaren på 160 poäng , då visste jag att vi var i mål. Ella kändes inte på topp och var lite disträ.( börjar vi redan närma oss löpet, har förväntat mig att det ska börja i början av maj) Spelar ingen roll hur mycket jag backar och går tillbaka i linförigheten, jag får snart kalla in hjälp som tvingar mig att få till den annars kommer vi inte vidare. Roligaste tokigheten idag var när vi skulle köra läggande under gång, jag har börjat använda kommandot "kom" istället för "fot" och Ella upplever inte det lika strikt, skulle jag tro för Ella kommer mycket riktigt, men viker av från min sida för att gå till domaren..........
kommer snabbt tillbaka när jag harklar mig men VADÅ!!!, att Ella blir för nyfiken på en storväxt okänd man för att lämna min sida och snällt trava iväg till domaren trodde jag aldrig jag skulle uppleva :-)
Dagens poäng fördelade sig enligt nedan.

Moment

Pudel
klubben

Nedan
Siljan Lö

Nedan
Siljan Sö

Apollo
gruppen

BroHåbo
Platsliggning 10 10 10 10 10
Tandvisning 10 10 10 10 10
Linförighet 5,5 7 7 6 7
Läggande 0 10 9,5 0 6,5
Inkallning 9,5 9 10 8,5 9
Ställande 0 0 9 8 8,5
Apportering 10 10 10 9 8
Hopp över hinder 9,5 9 10 10 10
Helhet 7 8 9 8 8,5
Totalt 126,5 151 182,5 150,5 170

Kommentarerna i protokollet speglar den disträhet jag nämnde,
Under linförighet fick vi
  • Dubbelkommando, tävlingsledaren sa vänsterom halt, jag gjorde som hon sa men Ella ville fortsätta framåt
  • Ojämn position, Jag började gå för snabbt vilket jag gör när jag blir nervös, med en Disträ Ella blir det lite framför, lite bakom och ibland lite långt ut. Kom på mig efter halva linförigheten och då gick det mycket bättre.

Under Lägande

  • dåligt fritt följ, tacka skjutton det när hon drar iväg mot domaren :-)
  • dubbelkommando sitt, kanske belönat att hon legat kvar när jag kommer tillbaka lite för mycket.

Under Inkallning

  • Slarvigt avslut, Hoppar runt och snurrar i luften ganska sött men ger inga stilpoäng

Under Ställandet

  • Vrider sig vid avslut (hund), vet inte vad det var

Under Apportering

  • lätt tugg, samma som i Gränna som Lena kalla skaller, köpte hem en ny apport igår och ångrar att jag tränade den med henne, jag försökte få henne att vänta på kommandot. Vilket gör att hon blev tveksam igen att ta apporte :-(

Det var analysen det :-) Men som några intelligenta människor säger, njut av det som gick bra och det gör jag, det är bara smågrejor nu allt förutom linförigheten vilket snart ska utvecklas till fria följet.

Tävlingen var bra arrangerad, priserna bra (Alla första prisdeltagare fick en liten glasgrej, 1:a pris var en ettårig hundförsäkring på Folksam, En 15 kg säck Magnussons mat och ett gosedjur) Dessutom som lottning fick alla deltagare en hel låda Magnussons hundgodis som var en riktig hit på Ella finsmakare. Mycket bra reklam för Magnussons. Fast fortfarande har Nedansiljans tävling absolut varit den trevligaste, troligen beror det på Anna och publiken. Jag saknar alla handklappningar och den gemytliga stämning som var där. Dock fanns det trevlig hundar och människor även här. Bl.a. tog vi en skogspromenad tillsammans med en Kelpi med Matte, mycket trevligt och hundarna hittade varandra och vallade varandra mycket :-) 


Nu är vi ett steg närmare LP

100media_imag004 (MMS)

Nu är vi ett steg närmare LP


Bäverbo vid "vår" sjö

100media_imag004 (MMS)

Bäverbo vid "vår" sjö


Lydnadsträning på Götgatan


Gõtgatan blev dagens träningsplats. Mycket folk och mycket som händer.  Vi backade till enklare övningar ex.v. platsliggning där jag bara gick 5m bort och fotgående några korta steg och flera vändningar på samma plats.. Ella var jätteduktig och försökte fokusera. Inte alltid lätt när det på en av Stockholms mest "trafikerade" gågator helt plötsligt kommera polis och ambulans med blåljusen på. Dessutom folk som stannar för att titta på den "duktiga otroligt söta hunden" :-)
Mest jobbigt var det nog för mig, jag är inte van vid att träna där så många tittar. Men nyttigt inför tävlingssäsongen. 

Snart slut på påsken

Vilken härlig helg vi haft så här långt. Slappa dagar där hjärnan fått vila. Trevlig promenad med avslutande spår startade Skärtorsdagen. Peppar och Sanna kom över, vi la spår åt varandra. Eftersom Sanna kom i lånade bil så fick hundarna vänta fastbundna vid varsitt träd. Här har både Sanna och jag missat grundligt i vår hundträning :-). Två hundar som "någon" plågade livet ur lämnade vi, stackars hundar. Medan vi la våra spår. Medans spåret "mognade" tog vi en härlig promenad. Promenad som började i koppel då Ella bakspårade en bit, där vi gått tillbaka från spåret.När vi var säkra på att hundarna inte skulle förstöra spåren släpptes de lösa. Hundarna hade en riktigt lekstojrus promenad. Spåret togs sedan med full entusiasm och koncentration. Första pinnen markerades men inte tillräckligt tydligt. Så andra pinnen belönade jag rikligt vilket gav utdelning så tredje pinnen plockade Ella upp. Jag är så glad att vi har hela sommaren på oss innan vi ska ge oss på apellen. Framförgående, budföring och massor av spår står på träningsagendan tills dess. eftersom snömassorna nu är borta från tomten har v kört en del lydnad. Mest bakåtkedjning av 1 moment. Men vi har även plockat fram agilityhindrerna så att vi kan varva med lite slalom träning. Fjärren har vi också börjat träna utomhus. Ella "dunkar" ner och hoppar upp med stor entusiasm,Nu ska vi börja plocka på metrar och se till att minska ner tecknerna så att det inte blir så entusiastiskt hela tiden, svår avvägning. Har nu passat på att städa bort vintern från bloggen, men väntar lite med att flytta in våren för idag fick vintern ett återfall. När vi vaknade i morse så var marken åter snötäckt och det snöade ganska mycket. Lite deprimerande men väl ute på morgonpromenaden så var det riktigt härligt i alla fall. I morgon börjar jobbet igen, men barnen är lediga med påsklov :-) Vilket innebär lgnare morgon för mig, inga barn som ska iväg utan vi kan smyga oss upp och ha badrummen helt för oss själva, Mats och jag. Med barn/ungdommar i huset så är det rena lyxen.

Påskmys

100media_imag002 (MMS)

Påskmys


Sitter på Svarta fåret käka pasta frutti d...

100media_imag002 (MMS)

Turista i sin egen stad:-)med restaurangbesök,inte helt fel.gamlastan var full avmänniskor som flanerade,satt på utomhus fik och bara njöt avsolen.


Fler Vårtecken utomhusrestaurangen fullsatt

100media_imag001 (MMS)

Fler Vårtecken utomhusrestaurangen fullsatt


Vackert vårväder

100media_imag001 (MMS)

Vackert vårväder


Promenad i gamla stan

100media_imag001 (MMS)

Promenad i gamla stan


Otroligt glad hund som släppts ut på tomten

100media_imag001 (MMS)

Otroligt glad hund som släppts ut på tomten


Fler Vårtecken

100media_imag001 (MMS)

Fler Vårtecken


Vârtecken

100media_imag001 (MMS)

Vârtecken


RSS 2.0