Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Om vi alla kunde göra något, detta lilla kan jag göra just nu just här, kan du??

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten under kampanjen så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj (kampanjen gäller 16 april-13 maj eller upp till 5000 blogginlägg)Foto: © UNICEF/Asselin


Våren börjar komma

Vilken omväxlande vår vi har, tidigare idag var det udnerbart väder så till och med kameran fick följa med ut. Nu öser det ner. Blommorna och knopparna på träden börjar skymta. Men tydligaste vårtecknet är väl att jag är sjuk och har tappat rösten :) Jag är inte sjuk speciellt ofta men någon gång om året blir jag rejält förkyld och tappar rösten och det är oftast på våren. Så nu var det då dax, till makens förtret för inte nog med att jag håller på med massor av hundaktiviteter och kurser de få gånger jag kan hjälpa till med vårpysslet med båten ligger jag i feber och är riktigt eländig. Men maken min är bäst han åker själv ut och tar hand om det som måste göras sedan får vi ta resten när båten ligger i sjön, vilket den nu gör sedan gårdagen.

Idag har jag dock tagit min nya kamera med mig på morgonrundan. För att se om jag kan få till några fina bilder.
Det var så mysigt ute så idag lät jag faktiskt hundarna bada. Ella har tidigare bett om att få hoppa i men då har jag stoppat henne nu gav jag henne fritt framNär väl Ella hade hoppat i blev det full fart på Kazzi, hon hann ut i vattnet innan Ella reagerade, så Ella väntade snällt ut Kazzi på stranden sedan snodde hon pinnen innan Kazzi tagit sig upp på land.Hästhagarna är fortfarande tomma på hästar så där rusar vi runt och busarKazzi är busen och Ella bara springer :) detta är scener jag blir riktigt glad över. Kazzi lägger sig oftast platt till marken och väntar in Ella som låtsas som om hon inte ser Kazzis bakhåll. Sedan hoppar Kazzi rakt upp och "biter" Ella runt halsen, ibland får hon igång Ella som denna gång andra gånger står Ella och lyfter nosen och vänder kinden till och väntar på att "attacken" ska gå över.

Väl tillbaka till trädgården igen tänkte jag göra lite apporteringsövningar med Ella, då lägger sig även Kazzi i som världens bästa störning. Hopp och studs och springa runt det är Kazzi i ett nötskal :) Så här ser det ut dåNu har dock Ella mest fokus på mig så nu går det inte att dra igång henne :)
Annars har träningen legat nere. Ella har varit skendräktig igen och denna gång värre än förra.
Tycker det är värre runt vinter/vår löpet än sommar/höstlöpet. Kanske för att det är svårare att motionera och aktivera Ella under vinterns löp jag vet inte riktigt. Häromhelgen var Ella riktigt billig :) Det fick minsann uppfördar Ulrika erfara i ett mail. Men nu börjar det värsta gå över. Ella blir mycket vaktig under slutet av skendräktigheten men efter allt är över glömmer jag bort hur det är tills nästa löp. Nå, till viss del kan jag förstå hormonsvängningarna men måste de bli så mycket hund då.

Similan island, 3 dagars liveaboard

img_20111214_142 (MMS)

Similan island, 3 dagars liveaboard


Framförgåendet - vart är denna blogg på väg :)

Hoppsan hejsan,
vet inte riktigt vart detta leder men det får tiden utvisa. DÅ jag n besvarat Åsas frågor så har det kommit in ännu en denna gång från Margareta. Egentligen är jag nog inte rätt kvinna att svara på denna fråga då jag bara nosat på den. Kan inte skryta med att framförgåendet är vare sig mitt eller Ellas paradnummer. Men så har jag inte lagt så mycket möda på det heller. Framförgåendet finns ju med i appellen och lägre sedan utvecklas den till framåtsändandet. Idag har jag inte bestämt mig helhjärtat för att köra brukset, vi har klarat av Appellen (spår) men har inte fortsatt träna, det nya i lägre är ju kryp och plats med skott samt budföring med skott. Ella hade en etta på skott under MH, vi har också kört öppenklass viltspår med skott, men jag är osäker på om jag vill köra skotten under platsliggningen utan att först vara väldigt säker på att Ella inte tycker det är obehagligt. Därav så har jag inte tränat specialmomenten så mycket. Spåra älskar Ella att göra och där har jag ingen tvekan, Hon går stadigt och noggrant i bra takt, en fröjd att gå efter.
Men tillbaka till frågan, hur lär man in Framförgåendet.
I reglementet står:

FRAMFÖRGÅENDE
Koeff 2

Kommando: ”Fot” – ”Före” – ”Stanna”

På kommando ska hunden kopplad gå framför föraren i kopplets längd. När föraren gör halt ska hunden på kommando genast stanna.

Bedömning:

Momentet börjar i och med den inledande förflyttningen och är slut efter halten under linförighet. Tillåts hunden helt bestämma riktningen ska den underkännas.
Hund som stretar, nosar, ej håller avståndet eller sätter sig vid halt bör ej ges högre betyg än 8. Hund som vänder tillbaka och någon gång befinner sig bakom eller i jämnhöjd med föraren ska underkännas.

Uppläggning:

Från linförighet kommenderas hunden att gå framför föraren. Efter ca 25 m beordras föraren göra halt, gå fram till hunden och göra helt om marsch. Samma sak prövas sedan i andra riktningen. Momentet avslutas med halt under linförighet.

Ki är en hejare på detta moment, haffa henne gärna i Gränna så kanske hon och Fozzie kan visa. Det är hon som berättat för mig hur man tränar in det hela.
Som du läser ovan så vill du att hunden ska gå ut, med högt huvud, gå rakt fram utan att kopplet blir spänt, stanna när du ger kommando med huvudet rakt fram. Du går upp jämte hunden vänder upp och går likadant 25 meter åt andra hållet.

Lättast är att träna detta på en rak stig med högre vegetation/berg eller staket på var sida (underlättar att få hunden att gå rakt fram) själv hittade jag ett idealiskt ställe på vårt koloniområde, med smal stig och två staket på var sida. Ta fram en riktigt bra belöning som hunden verkligen vill ha. Gå fram på stigen tillsammans med din hund lägg belöningen högt (helst i noshöjd, ej på marken) så att hunden ser men inte kan röra. gå tillbaka på stigen ca 25 m, vänd om igen och närma dig nu belöningen. Om hunden har bråttom till belöningen, jippi, låt den dra i början, viktiga är att få ut hunden från dig så att du kan lägga på ditt kommando för "ut/före/framför", om hunden inte har så bråttom, "reta" den lite när ni närmar er belöningen, gör om proceduren. Om det inte blir mer drag i hunden bör du fundera på hur attraktiv belöningen är.
När sedan kommandot är inlärt och hunden går ut, så är det dax att ta tag i om hunden drar. säg kommandot för ut, sedan vänta så att det inte lönar sig för hunden att dra sig framåt, det går bara framåt om du "går fint" framför mig :)

Denna bit finns ett annat sätt att träna också som jag lärde mig uppe hos Svartbergs läs bloggen 2011 april så hittar du ett inlägg om detta. Det går ut på att du använder klicker och föröker få hunden att gå framför dig, belöna med en godis kastad framför nosen. Helst ska klicket och godisen vara synkroniserat, så att hunden inte vänder upp mot dig i sin iver att få godiset. Så denna övning är det bra att vara två på. En som klickar och en som går, håller koppel och belönar.

Margareta, detta moment har Koefficient 2, så lägg inte ner alltför stort arbete på just detta. Ginnis och du kommer fixa det i allafall. 

Tillägg efter Margaretas kommentar

Hallå,
Då har du ju kommit långt. Går han ut på kommando eller bara på synretningen?
Om det bara är på synretningen kan du ju nu börja "gömma" leksaken där borta lite under/bakom liten hög med mossa, gräs eller liknande så han inte ser den därifrån ni, han ska bara veta att den finns där tillslut, men ta det steg för steg.

Sedan ska du börja kräva mer och mer av honom innan han får ta belöningen. ex.v. stanna och stå kvar tills du gått fram till honom är ett steg innan belöning. Nästa kan vara stanna stå kvar och vända om för att börja gå åt andra håller, kan vara nästa steg. Sedan öka ytterligare några steg osv. tills han gått två sträckor innan han får springa och ta belöningen.
Eller så har du en boll i fickan (se bara till att det inte prasslar när du tar upp den ur fickan isåfall får du hitta på något annat sätt.) Du kan börja med detta och en mindre attraktiv belöning 25 m bort. sedan när du vill belöna kastar du boll eller vad det nu är som är en attraktiv belöning över huvudet på honom glöm bara inte bort belöningsordet. Då kommer du tidigare kunna plocka bort belöningen där ute.
Bara lite förslag :)

 


RSS 2.0