Det är bara en hund

Försöker jag intala mig igår när jag gjorde den långa kommunala resan till Flemingsberg där vi skulle möta Hundvakten Sanna som snällt lovat ta Ella över natten medans vi åkte med Viking Line båten på kryssning till Åland.  Mats syster fyllde 40 år och bjudit vänner och släkt på kalas på båten.
Ella travar snällt på upp på buss, byter till tunnelbana även när vi byter till pendeltåg och det är TRÅNGT (det kalla /dåliga vädret gör sig påmint igen) så är det en glad viftande svanshund jag har med mig. PÅ stationen möter vi Sanna och Ella ska hoppa in i hennes bil då sätter hon sig på tvären. Inte mycket men rumpan åker ner och kopplet spänns. Men när hon märker att jag bestämt mig så lyder hon även om hon tittar på mig med de där ögonen (hon är bara en hund......)

Resan till Åland var mycket trevlig med god mat, dans och glada vänner. Det som var mindre roligt var att när vi kom tillbaka till hytten efter att ha shoppat idag på morgonen hittar jag hyttdörren öppen och ut kommer en dyngrak kille. Som sluddrar om att han gått fel och inte hittar sin hytt. HAn rullar iväg med en pirra med 4 flak öl. Först då kommer jag på att jag haft min mobil på laddning precis innanför hyttdörren. Kollar in och ser att både den och laddaren är borta :-)
Jag och Maria springer efter grabben och hinner upp honom, medans Mats ringer min telefon. Ingen signal, vi försöker prata med killen men tror på hans förklaring av den anledningen att han är otroligt onykter, så jag släpper iväg honom min dumma nöt.
Jag gör upp till informationen och anmäler inbrott i vår hytt. De lovar att gå igenom övervakningsfilmen mellan de tidpunkter som jag anger att vi lämnat respektive kommit tillbaka till hytten.
På eftermiddagen får vi reda på att nej, ingen har varit nära vår hytt mer än Maria mellan angivna tide. Nu är jag rejält förbannad på mig själv.

När vi ska gå av bestämmer Maria ch jag för att dela på oss och ta varsin utgång. MAria tar med sig Mats , jag tar med mig Johan och Martin.

Jag hittar ingen kille men plötsligt ringer en av mobilerna i sällskapet och då visar det sig att min duktiga dotter hittat killen och de har kallat på vakter som muddrar honom och går igenom hans bagage. Värre var att killens flickvän och kompis stod och skrek till MAria vad de skulle göra med/mot henne. Sparka sönder knäskålar, stycka henne i bitar mm. Tyvärr hittade vakterna ingen mobil på killen men de muddrade inte hans kompis/flickvän och iom att vi vet från filminspelning från korridoren att ingen annan varit vid/i vår hytt så känns det lite kymigt.

Men nu är det polisanmält och telefonen är spärrad. Men om någon försöker nå mig så får de tji.

Nu har vi landat hemma och jag ska ta bilen och hämta min älskade vän.


Vårtecken?

Vilken underbar dag efter allt det kalla. Vi vågar trotsa snön och knatar på nätt och jämt upptrampade stigar i skogen. Där vi vanligtvis går får man nu huka sig för att komma under grenarna på träden. Under fötterna är det nog en halvmeter packad snö att gå på. Man känner sig lite onykter för det vinglar och tar man bara ett snedsteg så åker man ner till låret i snön. Fast det syns inte, vilket förvillar Ella att tro att hon kan ge sig ut på snabba lovar, plums så syns hon nästan inte. Men när vi stannade upp satte näsan i vädret och bara var hördes fågelsång och solen VÄRMDE.
Idag var jag "tvungen" att åka in på möte till jobbet när jag satte mig i bilen vid 13 tiden så visade termometern på +1 grad. Låt det nu fortsätta så.

Innefrysta

I morse var vi riktigt duktiga jag och ELla. Vi kom iväg som vanligt arbetande folk :-) Klockan 8:30 stod vi uppe vid bussen och väntade och väntade och väntade, efter över en halvtimme gav vi upp tittade på mobiens webb och såg att det var "stora störningar" samt att vår tunnelbana till jobbet var avstängd. Eftersom dagen var "kundlös" så beslutade jag mig för att gå hem igen. Mats berättade att det var -21 grader, jag som hade släppt iväg Martin med en tjocktröja på sig, usch vilken dålig förälder man är, men han är ju faktiskt 17 år så han lär sig vä :-). Ella tog sitt koppel i munnen och ledde mig raka vägen hem.

Bild tagen genom fönstret. Vi har ett kompostgaller utemed häcken som är helt begravt, snart så syns väl inte fotbollsmålet heller,

Så dagen bestod till största delen av inneaktiviteter. Ella fick träna lite trailball


Hon är jätteduktig, väntar på signal sedan sätter hon full fart, hallen får duga för att få in tekniken.
Tipsen vi fick med oss från helgen är att träna hunden på att putta bollen mot mig och att få Ella att putta långt ner på bollen. Det här ska vi fortsätta med, Både Ella och jag tycker det är jätteroligt.

När vi enda hade klickern framme så körde vi lite ligg på filten. JAg har fortfarande inte kommit i mål med min dörrträning då löpet kom i mellan. Ella blir mycket mer vaktig under sin "dräktighet" och "valpning". så jag har avvaktat men tycker att hon kommit ur det värsta så det är dax att backa tillbaka och köra ett race igen.

att lära in små saker med Klicker är en så bra hjärngympa för innomhus aktiviteter. En annan övning vi håller påmed är att stänga toadörren. Av någon anledning har familjen en förmåga att lämna den öppen. Då kan det vara bra med en hund som hjälper oss stänga den.
Nu kan jag sälla mig till skaran som vill att snön ska försvinna så vi kan komma igång med utomhusaktiviteterna ordentligt.

  

Äter hästbajs

Tja, då var dagens tävling avklarad. 150,5 poäng blev det. Ella kändes jättebra i uppvärmningen och fixade platsen och tandvisningen galant. Svansen var viftandes hela vägen in, vi fick vänta in tävlingsledaren någon minut innan linförigheten började. Då helt plötslig blir Ella okoncentrerad och söker sig ifrån min vänstersida. Lite pill så är hon tillbaka men Linförigheten var usel. hon gick före och efter och vid något tillfälle satte hon sig inte ner. Helt disträ. Av med kopplet och vi skulle köra läggande under gång. Ella kommer med mig men lägger sig inte, jag blir blockerad och får inte iväg ett dubbelkommando. Ella kollar hela tiden bort mot stället där vi började linförigheten. Sedan fokuserar hon ganska bra. När vi går till stället där apporteringen är (ungefär samma ställe som startpunkt för linförigheten) då drar Ella iväg, ni må tro jag blir snopen, Det har inte hänt på jag vet inte hur länge. Förbi startpunkten för linförigheten fram till dagens läckerhet.......
Fräscht  hästbajs. Ella står i godan ro och tuggar. Jag tar ett steg närmare, Ella hoppar undan. Tävlingsledaren går och plockar upp resterande hästbajs. Så Ki, jag borde ha följt ditt råd och plockat hem hästbajs och använt som störning.

Moment Pudelklubben Nedan Siljan Lö Nedan Siljan Sö Apollogruppen
Platsliggning 10 10 10 10
Tandvisning 10 10 10 10
Linförighet 5,5 7 7 6
Läggande 0 10 9,5 0
Inkallning 9,5 9 10 8,5
Ställande 0 0 9 8
Apportering 10 10 10 9
Hopp över hinder 9,5 9 10 10
Helhet 7 8 9 8
Totalt 126,5 151 182,5 150,5

Vi kom 4 med dessa poäng,det var många hundar som verkade störda av miljön. Så även Peppis som inte ville ligga i det mjuka spånet. I helhetsbedömningen står kommentaren"Äter hästbajs". Men vi får vara glada över att någon rensar bort bajset från tävlingsplan. Förra gången vi var i detta ridhus så var det harvat så bajset blev inte så tydligt.
Nu hemkommen, att ta sig dit och hem gick bra trots varningar om att man borde stanna hemma. Tävlingen var trevlig men ack vad vi frös. 16 grader stod det på termometern på bilen, nordostliga vindar. Förstår inte hur Pelle/Jenny fixade en utomhustävling igår.Det är sällan Ella är berörd av kylan men promenaden vid ridhuset utfördes snyggt på tre ben. Ett av de bakre benen var hela tiden i luften.
Nu blir det inget mer tävlande på ett tag. Vi inväntar nog våren.


Pappa Pelle Lydnadschampion

Jippi,
Ellas pappa, Pelle med sin matte Jenny har idag blivit Svensk lydnadschampion. Den första Perron med den titeln :-), De är verkligen bra förebilder, jag är jätteglad för eran skull.


Bild från i somras när vi tränar hemma hos Jenny.

Trotsar vädrets makter

Idag har vi trotsat vädrets makter och givit oss iväg för att prova-på Rallylydnad och Traiball.


Det gick ganska bra att ta sig fram, lite halt men det får man ju vara beredd på hela vintern. Snön yrde på ganska bra. PÅ tv oh radio hade de varnat för snöoväder klass 2 (vilket skule innebära att man bör hålla sig hemma)
 Sanna/Peppar, jag/Ella och lilla Zita (Perro Rizados) kom först för att ta oss en promenad. Vi pulsade runt i snön och fick snart sällskap av Enzo (Nissedalen) och Zigge (Calmigos) så hundarna fick raca lite.

Väl inne i lokalen träffade vi tjejerna från Appollogruppen som höll i dagen. Först fick vi se lite hur Traiball går till.  Traiball är ju en ny sport i Sverige som går ut på att valla stora Pilatesbollar in i ett mål. Föraren ska befinna sig vid ena målstolpen och skicka iväg hunden för att hämta rätt boll och vala in den i målet.

Det såg jätteroligt ut. Sedan fick vi prova på att få våra krulltottar att putta bollarna medans instruktören gjorde iordning en bana i Rallylydnad.

 
Rallylydnad går ut på att som förare med sin hund i positiv anda gå en bana som är uppbyggd på skyltar som talar om vad du oh din hund ska göra. Insag som sitt, ligg, sitta nos mot näsa gå runt föraren och runt sig själv bredvid föraren, gå olika många steg nosa mot näsa.


Här ska Douglaz (Perro Rizados) lägga sig under gång, lite trickigt om man inte tidigare tränat på det. Det härliga med Rallylydnad är att du får prata, kommendera oh locka hur mycket som helst på din hund. En riktigt härlig sport som hundarna verkade gilla.

Här har vi Zoya (Ramita de Palma) som visar hur fint man kan sitta :-)


Här har vi Sara (Hurråsen) som också kan sitta fint, lokalen vi var i var perfekt. De hade agt någon slags takpapp så det var het halkfritt.


I havtid fik hundarna rastas oh vi fika, Katarina/Instruktören är också utbidad hundpsykolog så vi pratade lite om hundmöten, koppelutfall, Hur man skulle agera vid "hundslagsmål" och hantering och skälla vid dörren. Lite smått och gott på kort tid, men tips som alltid är bra. Totalt var vi 16 hundar det är Semlan, Stella, Lufsen (Qvarnhill), Zelma (Perro Rizado), Trizza, Berit (Perro Rizado), Tango (Bibords), Sara (Hurråsen), Peppar (Perro Rizado), Zigge (Calmigos), Sara (Hurråsen), Enzo (Nissadalen), Zoya (Ramita de Palma), Zita (Perro Rizado), Douglaz (Perro Rizado) och så Ella (Calmigos).


Peppar slappar i halvtid


jag hade Lenas (hon som vi körde en lydnadshelg med förra året) ord ringande i öronen. Mängdträning, Ella fick jobba på att ligga när vi inte jobbade. Hon tycker jag är lite jobbig men det går snabbare och snabbare för henne att slappna av. Fast mot slutet var hon trött oh ville helst bli lämnad ifred av de andra hundarna.

Nu ligger hon nedanför soffan och laddar inför i morgon :-)
Undrar hur det ska gå.................


tugga tuggummi och gå på en och samma gång

Ibland blir man ledsen för att man inte har kameran bredvid sig och snabb att ta bilder. Speciellt igår när Ella kommer, stannar upp och gör jätteroliga tuggövningar. Husse säger direkt "hon tuggar tuggummi" men jag trodde honom inte. Var skulle hon ha fått ett tuggummi ifrån......

Ella lämnar snällt ifrån sig det hon har i munnen och visst var det ett nytt "färskt" tuggumi som hon måste ha hittat på något smart ställe. Ella gjorde alla möjliga konster för att få tillbaka sin dyrgrip, men någon måtta får det vara.
Tur att byteshandel fungerar så bra, det fick duga med en skinkbit istället.


Snopet

Nu har vi lite att ta igen i bloggandet. Jobbet "tär" fortfarande enhel del på mig även om jag har mycket roligt arbete och just nu får sitt och bl.a. ta fram en ny hemsida åt företaget. Jobb jag gillar men som då ofta slukar hela mitt fokus. Men det blir bra till slut. Tur att man har barn och hund som inte ger sig förens de får sin tid.
Värre är det för maken som får ta en hel del av arbetet både med hem och barn :-)

Förra helgen bestämde jag dock mig för att vi, gubben och jag, skulle få lite kvalitetstid tillsammans, va gör vi då - jo går en långpromenad med Ella :-) eller rättare sagt det var tanken. VI tog bilen och åkte iväg till ett stort rekreationsområde. Ella, jag och Mats var på mycket gott humör, mest märktes det på Ellas ystra skuttande.
Vi hann ur bilen och dagen till ära fick Ella bestämma vilken väg vi skulle gå. Det bar iväg ut på en sjö, men bara efter 20 meter åker Mats ben genom isen, hela vägen upp till låret. Så det var bara att packa in oss i bilen och åka hem för att byta om till varma kläder, mycket snopet.....
Men skam den som ger sig, Mats byter kläder sedan åker vi iväg (fast nu till vår närmaste skog) där vi tar en underbar promenad på upptrampade stigar i skogen.

I måndags så fick jag med mig Manne och Peppar med ägare till en träningslokal i Gustavsberg. det var jätteskoj att få till en träning tillsammans. Manne ska ju upp i trean i vår, Peppar körde tvåans moment medan jag körde ettans.  Efter lite uppvärmning körde vi sittande i grupp och platsliggning, Mannes husse fick gömma sig bakom dasset :-) den hund som var mest störd av de andra hundarna var Ella, Manne var kougn och även Peppar höll sig bra lugn.  På Ella märks det på linförigheten som blir dassig, vilket märks tydligt när Sanna körde igenom hela programmet med oss, Även Peppar och Manne körde igenom sina program.

Lokalen var bra att träna i för oss tre möjligen kan man vara en till. Lokalen finns tillgänglig fram till våren och kostar 100 kr/månad + 20 kr/ggr eller om man bara vill prova någon gång kostar det 50 kr. Så vill någon träna hör av er så hänger jag gärna på.

Helgen är full av hundaktiviteter igen, på lördagen ska vi ha Perroträff där Rallylydnad står på programmet. 15 Perrosar ska ut till Rikssten för att prova på. På söndagen ska vi upp i ottan och pröva turen på tävlingsbanan igen. Åter igen i Viksberg där Appollogruppen anordnar tävlingen. Håll tummarna.........
Bara det inte blir så himla kallt som sist, det är inte riktigt roligt då.

Jättetack det värmer

Det är så himla roligt med alla Grattisönskningar. Ella har levt som en liten prinsessa de senaste dagarna. Hon skulle bli riktigt fisförnäm om hon förstod allt vi säger, men istället blir hon busig den lilla fisen. Vilket är ett bra tecken. Vi kommer göra några fler försök i klass 1 samtidigt som jag ska försöka planera (för en gång skull) för att lära in lydnadsklass 2 momenten. Vi har börjat fuska lite i dem, svårast kommer nog apportavlämningen vid sidan vara och att få upp avståndet på fjärren, men just nu känns allt som om det ska flyta på.
Jag önskar att vi under våren skulle kunna starta i en lagtävling med bara Perros det vore väl maffigt. Att ha med sig Sanna och nu Anna på tävling har varit jätteroligt och dessutom tror jag det är bra reklam för rasen, i alla fall när det går bra :-)

Återigen tack

Susanne


En gammal busbild på Ella

Vilken helg

Nu är det ett tag sedan jag skrev :-)
Det är mycket som händer på jobbet så det har inte varit så mycket tid till övers ens på kvällarna.
Helgerna bara springer iväg. Sedan sist vi skrev har vi hunnit tävla 3 gånger :-)
Min tävlingskarriär är ju inte riktigt smart plannerad :-) Börjar några veckor innan löp för att sedan ta upp tävlingarna när skendräktigheten är som störst. Men det känns ju skönt att ha något att skylla mina nervers dåliga poäng på.

I helgen hade Anna/Rolex bjudit upp oss till Leksand för att tävla en tvådagars ridhustävling. Jag hade redan avskrivit ridhus iom all hästskit men efter ett samtal med en av mina "mentorer" Ki så tänkte jag att det kan ju inte skada.
Jag bokade 4 tävlingar (ridhus) på samma gång. Först förra söndagen i Viksberg där Pudelklubben hade sin tävling.
Det vi klarade klarade vi bra men 0-ade två moment (läggande - Ella ställer sig jättefint, Ställande - Ella stannar inte alls) men det började kännas nästan ok, värst är att iom hormonerna juckar gärna Ella med mig när det blir för hetsigt och det jag lärt in då är att när jag säger åt henne så lägger hon sig pladask (vilket inte fungerar så bra under ex.v. en linförighet)

Men jag beslutar mig för att åka upp till Anna/Rolex i alla fall fast mitt logiska sinne sa att jag borde vänta några veckor tills värsta skenvalpningen är över :-)

Resan till Leksand gick jätebra. Ella är jättetålig i alla färdmedel jag har provat henne på. Den här gången blev det buss, tunnelbana, täg, buss för att sedan mötas av Anna/Rolex på spark 4 timmar senare.
En promenad sedan lassas in i Annas bilbur för att dra ner till "körhallen" där tävlingarna ska vara nästan dag. Jättebra miljöträning och Ella måste ha koll på det mesta.  Bl.a. en tjej som troligen pga astma hade en mask för ansiktet, det har vi aldrig sett förut. Anna försökte köra en kommendering i linförighet med Ella och mig, vilket gjorde mig gråtfärdig och bara ville krypa ner under täcket.......

Så kom lördagen, lydnadsklass 1 skulle starta efter lunch. Anna och jag var taggade men konstigt nog inte nervösa.
Vi beslöt oss för att det skulle gå lika bra som i Gränna.

Vilket det gjorde förutom att innan platsliggningen hade jag stött på den jag skulle ha till höger om mig, en stor Rottishanne. Som gärna "flexade" sina muskler. Till vänster om mig skulle jag ha Rolex. Innan platsliggningen lägger jag Ella ca 5 m ifrån Rottisen för att hon redan då skulle förstå att det skulle gå ok.

Väl inne i hallen håller Ella järnkoll på Rottisen så jag får ta i för att få henne att lägga sig. Rottisen la sig men svansen stog helt rakt upp och han var spänd i hela kroppen. Vi hann inte mer än vända oss om så hade han rest sig och kollade på de andra hundarna. Jätteläskigt kändes det. Domaren och skrivaren närmar sig Ella och föraren går tillbaka till sin hund. Nu står domaren/skrivaren ivägen så jag har ingen kontakt med Ella. Så jag flyttar nervöst sidled och får strax ögonkontakt med Ella igen och hon ligger fint :-).

Sedan kör vi igenom programet åter igen får jag starta som första ekipage eftersom Rottisen brutit. In på banan och det mesta fungerar bra MEN återigen nollar vi ställandet, vilket var helt och hållet mitt fel. För istället för mitt intränade STÅÅÅÅ så lät det stÅ....... Ella följer med tills jag kör mitt STÅÅÅÅ då hon ställer sig fint men några meter för sent.
Anna och Rolex går direkt efter oss och de går jättebra, men precis som jag så piper Anna ligg istället för LIGGGG under läggandet under gång och det upprepar sig även för dem de får en 0_a i resultatet :-)
Men Anna var så smart att hon valde "rätt" moment att nolla så de fick ett förstapris, Jippi. Vi åker hem och firar Anna/Rolex förstapris men det känns som även jag och Ella är vinnare idag,
Jag har hittat rätt uppvärmning så Ella var pigg men inget juck eller stök på planen
Det krävdes endel utmattningsövningar lång stund före vår start för att sedan bara sitta och jäsa precis innan start.

Efter en trevlig kväll med Annas familj sov vi som stockar och hade tidig start på söndagen.
Vi får en stor schäfer bredvid oss vid platsliggningen. Kanske var jag mer nervös än Ella, Ella börjar med att tvätta sig och innan vi tar av kopplet, jag säger åt henne att fokusera vilket gör att hon hoppar någon meter bort. Men sedan kommer hon och är helt underbar.
Platsliggning där hakan åker ner i marken efter en liten stund, en linförighet som är ok för att sedan moment efter moment bara bli bättre :-))))))) och en matte som bara blir gladare och gladare. Kommenderar med rösten ända nere från magen och allt blir bra. Poängen räcker till ett första pris och en andra plats, prispallen :-) endast 1,5 poäng skilde mellan oss och ettan, vi fick 182,5 poäng. Anna/Rolex gör en jättebra prestation idag också så nu hägrar LP1. Hon kom precis utanför prispallen med en fjärdeplacering, men alla momenten satt även för dem denna dag och de gjorden en snygg uppvisning.

När jag hämtar priset sa prisutdelarna att krulltottarna nu var på G och domaren sa - Du skulle kunna få en ännubättre hund om du var lite mer hurtig på planen :-) Underbar helg, Underbar tävling, Underbart avslut. Tack Anna (med familj) för er gästfrihet jag störttrivdes.

Som sagt till denna tävling kan jag gärna återkomma, vilken stämning, trevliga människor och sammansvettsning de hade och jag kände mig genom Anna som en del av det.

Moment Pudelklubben Nedan Siljan Lö Nedan Siljan Sö
Platsliggning 10 10 10
Tandvisning 10 10 10
Linförighet 5,5 7 7
Läggande 0 10 9,5
Inkallning 9,5 9 10
Ställande 0 0 9
Apportering 10 10 10
Hopp över hinder 9,5 9 10
Helhet 7 8 9
Totalt 126,5 151 182,5Ella söker verkligen kontakt innan vi ska iväg på ställande under gång


Nu har vi ställt oss precis så som matte vill :-)


Rolex och Annas Linförighet var stundtals mästerlig :-)


Prispallsbild, Rottis etta, Perro tvåa och pudel trea


Rolex och Ella med sina Söndagsrosetter


Fin Perrokille


Fin Perrotjej


Anna och Rolex


Äntligen en rosett

RSS 2.0