I morgon är det semester

Har jag bestämt..
Sedan är det dax för tävling. Den dråpliga träningen bara fortsätter. I måndags var det öppen träning igen och jag hade förberett mig och planerat.
1 av schäfrarna var där, Schäferhanen som verkligen gillade Ella, men stör henne genom att springa fram till henne under platsliggningen i  söndags, se inlägget tidigare.

Ella var verligen på träningshumör när vi kommer ner och vi hinner köra igenom endel av momenten. Ok, nära schäfern som bara får ligga.

När det var dax för platsliggning pratar jag igenom med "instruktör" och tjej, de tycker mitt förslag lät bra vilket gick ut på att en av oss alltid fanns vid hundarna. Antingen jag eller den andra föraren. Vi lägger hundarna bredvid varandra och jag går först ifrån. Ella ligger helt stilla den minut jag var borta, sedan byts vi av och den andra föraren lämnar schäfern ca 5 m, han ligger mycket bättre än på söndagen. vi växlar 2 gånger till sedan vilar vi. Det fungerade bra :-)
Vi tränar vidare och allt känns topp bra. Sedan beslutas det om en platsliggning till, här går jag fel, jag skulle avstått. Men vi kör en gång till, Ella ligger tryggt jag går ifrån, schäferhanens förare går 2 m framför schäfern och jag hinner se hur schäfern spanar in Ella sedan var han uppe igen och satsar mot Ella. Ella flyger upp med svansen mellan benen och springer fram till mig, där hon vänder sig mot schäfern som kommer efter och talar om för honom att detta inte är ok. F..N, otroligt nog går Ella med på att lägga sig igen och då får schäferföraren stå kvar vid sin hund hela tiden. Ella ligger.

Den föraren har nu beslutat att hon inte kommer köra platsliggning på lördag, tur det för oss. Men frågan är hur gör hon som har en hund som mer ur ett argsint perspektiv gav sig på Ella?!?
Bara att hoppas.


Vi får väl träna platsliggning i vår ensamhet så pluttan får vara ifred. Här på vår äng med högt gräs.

Skämt och sido, förhoppningsvis går detta bra på lördag. Nu sitter jag i Malmö och jobbar så huvudet glöder, ska snart ner och stå på mässa, så detta inlägg var för att rensa hjärnan :-)

I morgon har jag bestämt mig för att ha ledigt och hinner förhoppningsvis köra ett träningspass till med fokus på platsliggning och apportering (sitta kvar)Ha en underbar dag, den här bilden tog jag i tisdags morse, visst ser det ut som sommar :-)

Fortsättning följer.....

Jaha,
då är det söndag igen. En vecka kvar till tävling och vi ska ha en träff med dem som jag gick sök/spår kursen med. De har tidigare haft 2 sammankomster som jag missat men denna gång funkade det ärven för mig att delta. De har slagit ihop flera kursen till en träningsgrupp. Vilket lyft det har blivit. Nu var det flera roliga ekipage med, men lite samma driv och träningssätt som jag vill ha. Det klickade direkt, Av de 7 som var på träningen idag ska 4 tävla till helgen. Dagen till ära var det 2 schäfrar där, en ny bekanting och så den jag nämde i förra inlägget och som också finns med från tidigare. Dessutom för oss en ny golden och en ny Rottistik. Vi tränade igenom alla momenten. De flesta fungerade bra eller åtminstone ok. Förutom apporteringen där hon tjuvade IGEN och sedan tyckte apporten var äcklig, HM ännu mer träning......... De flesta hundarna hade problem med just den apporten och den var tuggad :-) Dock ingen bortförklaring, vi SKA igenom apporteringen :-)

Hur gick då platsliggningen.
Jag bestämde mig för att lägga Ella, dock med så många hundar mellan mig och schäfertiken jag är orolig för. Schäfrarna tog varsin ytterkant. Mellan mig och schäfer tiken var det ett hopphinder och 2 hundar (golden och sedan Rottisen) sedan schnauzern och till sist en schäferhanne.
När vi ska lämna hundarna avvaktar jag några sekunder för att kolla in Schäfertiken med matte, det såg lugnt ut så jag börjar lämna Ella. Hinner upp de andra förarna och vänder mig upp. Ella ligger tryggt, Då...... reser sig schäferhannen och springer självklart förbi schnauzern rakt på Ella. Schäfertikens matte går tillbaka till sin hund och instruktören får tag i Schäferhannen efter att Ella sagt åt honom, iof med svansen mellan benen men hon sa ifrån. Schäferhannen var helt klart vänligt inställd och ville leka, men ändå.

Vi lägger om och Ella lägger sig direkt och jag avvaktar igen att gå, går sedan ifrån och går tillbaka 2-3 gånger och berömmer och belönar. Ella verkar denna gång ha släppt incidenten direkt. Schäfertikens matte gick inte ifrån sin hund något mer. Lättad över att det gick så bra hör jag rottismatten fråga om schäfertikens platsliggning, brukar hon ligga kvar osv JIPPI, hon hade reagerat :-) Det blir en diskussion, schäfertikens matte hade inte tagit intryck av mitt tips om att inte göra platsliggning utan säger att hon tänker chansa, Vi har en diskussion om detta och nu hoppas jag det har gått in i hennes huvud så att hon avstår.  Annars är vi fler som kan påverka henne där och då.

Tack för pepp och förslag på hur jag ska hantera situationen nästa helg. I morgon åker jag ner till klubben och kör en platsliggning igen på klubbens jourtid :-)
Hur tänker jag nu.....

Jag är anmäld och har kommit med på hemmaklubbens appelltävling om en vecka. Har jag tränat mycket och effektivt, nej det kan man inte säga. Igår åkte jag till klubben på lunchen gick en härlig skogspromenad utmed Stockholms inlopp, underbar utsikt, tillsammans med en storpudel med matte. Efter ca 5 minuter kom de igång och lekte och hoppade i alla vattenpölar de kunde hitta, hade jätteroligt. Efter promenaden gick jag mot appellplanen för att träna lite, framförallt platsliggning. Då Ella sist vi tävlade varit lite orolig (läs ätit gräs och skjutit tillbaka benen så där jättetokigt) Pudelmatte hängde på då hon tävlar i LK1. På planen hittar vi en kursare till mig med sin schäfer (nu börjar vi närma oss pudelns kärna, om man i detta sammanhang kan säga så) samma schäfer som vid en av de sista träningstillfällerna på samma plan hoppat på Ella vid platsliggning.
Det visar sig att även hon är anmäld och kommit med på tävlingen nästa helg och att hon gärna ville träna platsliggning med oss. Jag ställer upp med pudeln på ena sidan av mig 5 meter bort och schäfern på andra sidan mig 10 m bort. Vi lägger hundarna och sedan börjar vi gå bort, jag två mattar till och en svart skugga, Ella.
Jag går tillbaka och lägger Ella på andra sidan pudeln då schäfern är orolig likväl som dess matte. Reser sig och går mot sin matte som nejar och låter. Ella lägger sig ner och jag lämnar men går inte iväg hela sträckan och pratar med Ella. Jag pratar med Schäferägaren som inte tror hon kommer bli uppflyttad och jag säger att hon behöver träna mycket mer platsliggning och känna sig säker på den. En sak om hunden reser på sig och/eller rör sig emot henne men att den absolut inte får gå åt sidorna. Kännde mig lite taskig för Ella tassade ju också efter mig, men det har inte hänt förut, det har hänt att hon satt sig upp.
Schäfermatten frågar mig vad jag tycker hon ska göra och jag säger att om hon inte är säker och ändå tror att hon inte får ihop poäng för uppflyttning bör hon avstå platsliggningen.

Idag var jag nere på klubben igen, lät Ella lägga sig på olika ställen med mig nära i koppel, nära, fast nos mot näsa, 5 meter bort, 10 meter bort och 20 meter bort. Berömde henne när hon låg stilla och tittade på mig men sa inget om hon började nosa runt. Efter ca 40 minuter var jag klar. Ella låg där platsliggningen troligen kommer vara (i 15 cm högt gräs) med hakan i backen jag på rätt avstånd och under 5 minuter.
I morgon åker vi ner igen då vi ska träna ihop med appellgruppen. Få se vad schäfermatten då säger och hur jag ska ställa mig till platsliggning då, under träningen.

Men nu till den stora frågan hur gör jag nästa vecka om hon kör platsliggning med sin schäfer?

1. Kör oavsett?
2. Kör bara om det är flera hundar mellan schäfern och Ella?
3. Avstår?

Snälla hjälp

Uttråkad Ella

Tja, här händer inte mycket, i alla fall inte för Ella. Själv sliter jag järnet på jobbet. Jobbar mest hela tiden, men börjar nu kanske se en ljusning om en vecka eller två.
Vi börjar dock märka av hösten, förutom det ombytliga höstvädret börjar nu maken jobba med båten. Första tecknet på det är att jollen kommer hem putsas och görs ren. Jättejobbigt tycker Ella som älskar att åka jolle när vi är ute med båten. I helgen som var sprang hon omkring och letade efter jollen, men den låg ju på altan hemma. Efter att ha suttit i telefonmöte här hemma så tittar jag efter Ella, hon märks knappt när man inte har tid med henne var hittar jag grynet :-)


Jo, i den urpumpade jollen på golvet i stora rummet ligger hon och sover.
Nej nu är det dax att kasta in lite mat och sedan spendera lunchen i skogen, Det är den vardagslyx som Ella och jag får och tar oss, det rensar huvud och gör en så glad.
Ha en trevlig helg alla

Lansering av hemsida

Nu har jag bestämt mig för att gå över till min nya layout, om du har länkat till mig hoppas jag och önskar att du ska ändra adressen från min blogg till http://caramella.eldea.se du kommer fortfarande direkt till min blogg men nu med en rubrik och bild igen :-)
Hemsidan håller jag just nu på att bygga, fast jag har alldeles för lite tid, för tillfället jobbar jag från tidig morgon och ska precis lämna datorn efter att ha jobbat klart idag. Det är "charmen" att jobba på litet företag. Mycket friheter men samtidigt inga regelbundna arbetstider, jobbet måste göras så då gör vi det. Ella tycker dock dessa perioder är mycket tråkigare än de dagar vi har lite hål i agendan. Idag har hon lagt in en charmoffensiv på min bordsgranne på jobbet som då har tränat fjärren, platsliggning och lite sök på kontoret, till Ellas glädje.
I morgon har jag lovat mg själv att vi åtminstone ska hinna med lite träning inför appellen om två helger. Helst nere på klubben då det är en hemmatävling på gott och ont.
Men imorgon är en annan dag.
Godnatt


Litet fredagsspår

Idag fick vi till ett litet appellspår :-) medans spåret låg till sig ville Ella bada. Vattnet kändes inte så kallt som jag trodde det skulle göra


Skogen myllrade av tonåringar som var ute och plockade svamp. Det är så underbart härligt att Ella kan vara lös i skogen och jag inte behöver oroa mig att något ska hända. Tonåringarna har ju en förmåga att låta, mycket och högt. Men så fort Ella fick syn på någon/några "skvallrar" hon direkt och väntar på vidare order från mig. Antingen kommer hon som ett skott eller så låter jag henne strosar vidare (hon har full koll på de vi möter fast de knappt kan märka det :-)

Efter promenaden gick vi till spåret på hästängen. Idag var Ella lite för tänd (då hon sett mig lägga ut spåret så hon var svår att hålla de sista 50 metrarna till spåret. Men hon väntade sittande på att jag fixat klart med lina osv. Sedan tog det halva benet innan hon fick en behaglig hastighet. Plockade upp pinnarna och blev belönad med skinka och hejarop. Alla pinnar tagna och ville inte riktigt sluta fast hon fått en riklig belöning vid slutpinnen. Så hon fortsatte hela vägen då jag släppt henne lös. Sedan körde vi lite uppletande.Ha en trevlig helg


Tiden springer

Idag är det redan fredag inget hinner vi göra av det vi förutsatt oss, planering är bra men sedan gäller det att få ändan ur .....
Känner mig hängig fast Ella börjar bli rastlös. Regnet gör ju sitt till, inte så himla roligt med träning då.
Vi gör små framsteg när det gäller fria följet/linförigheten och det ska denna gång få ta tid :-), Vi har precis fått reda på att vi kommit med på hemmaklubbens spår appell den 2 oktober och det blir det sista försöket på tävling detta år. Så efter det kan vi hålla på och pyssla vidare med fria följet och andra små övningar. Tänkte också ta tag i viltspårandet efter sista appellen för i år.
Mitt mål var ju att gå ett öppenklass viltspår i år så vi får hoppas att snön håller sig borta länge.

Nu kommer Ella tassande och tycker att jag ska rycka mig från datorn för en skogspromenad, Idag lyser ju faktiskt solen och det är riktigt härligt ute.

Ella vattenhund eller????

Har precis varit ute på promenad i ösregn. Det verkligen vräkte ner, så kanske hösten är här nu.I morse körde vi igenom de 4 sista momenten i Appellen, dvs läggande, inkallning, apport och hopp, det gick jättebra. Skulle nu i regnet göra samma sak, Kallar in Ella för att hon skulle sätta sig vid min sida, använder kommandot "kom" tror jag, vad gör Ella sätter sig mellan mina ben för att få skydd från regnet, jag kunde inget annat än skratta. Hon är påhittig den lilla filuren. När jag säger åt henne att komma in i fotposition skakar hon på sig och "flyr" till dörren, tittar på mig och säger "men snälla matte inte kan du mena......"
Men det kunde jag fast beslutar mig för att först ta kissrundan för att riktigt "blöta" ner oss innan vi kör igen.

Sedan gick allt bra, läggandet var väl inte ligga snabbt som hon brukar men räcker gott och väl. Sitt efter hoppet har kommit tillbaka, måste nu sätta lite mer "press"/miljöträning på dessa 4 moment.

Framförgåendet och linförigheten tränar jag än så länge separat, känns inte helt färdiga. Sedan är det frågan om jag ska lägga ner tid på budföringen eller om jag ska släppa det för nu.

Nu har Ella torkat av sig på alla mattor och ligger nöjt i sackosäcken. 


Vaknat på fel sida eller......

Kanske bara en felaktig attityd. Idag har jag för första gången i mitt och Ellas liv tävlat i Appellklass spår. Hur det gick, tja själv är jag riktigt nöjd, efter omständigheterna.

Jag åkte dit med vetskapen att vi inte är riktigt redo. Men eftersom jag anmält och kommit med ville jag se hur långt det räckte. Kräftskiva igår, sov hemma hos mamma för att kunna låna bilen gjorde att sömnen inte riktigt blivit som den borde men 6:30 begav jag mig iväg. Spåren skulle läggas på klippta gräsmattor/öppna fält. Det hade regnat lite under natten och det blåste inte nämnvärt så förutsättningarna var riktigt bra. Jag fick startnummer 8 och vi la ut ett u spår. Hämtade Ella, la fint ut min lina och sedan väntade jag in domarna. Så fort domarna stiger ur märker jag att något är fel, inte på mig och inte på Ella men gissa var. Någon hade vaknat på fel sida eller hade ont någonstans, för inte kan det vara så att man i appellen har en så taskig jargong och det skulle vara roligt för en nervös förstagångsekipage.

Ella var otroligt duktig i spåret, så jag blev mycket positivt överraskad. Hon gick i spårkärnan i behagligt tempo (Micek du skulle varit nöjd med oss :-), plockade alla tre pinnar och kommer in med dem till mig så både jag och Ella är riktigt nöjda med vårt resultat. Men ena domaren var absolut inte nöjd med oss och anklagar mig för att fuska och frågasätter varför jag klippt min hund och att han aldrig skulle vilja ha en Perro. Allmänt tråkig attityd, Jag surnar till men säger med len röst att det vore bra om han berättar hur jag fuskat så jag kan lära mig till en annan gång. Den andra domaren försöker släta över och berättar att jag gick ut för nära Ella. JAg vvisste att det skulle vara minst 10 m mellan mig och Ella men jag gjorde som vid viltspår släppte på metrarna under de första 10 metrarna i spåret. Ok, det var ju tråkigt men något som enkelt kan fixas till till nästa gång. fick 8 p och 7,5 p från domarna.

Jag var bra arg på domaren så jag funderade starkt på att strunta i resten då det troligen skulle påverka Ella. Men efter lite urladdning i telefon med Sanna, bestämde jag mig åtminstone för att följa med till klubben.
På klubben blev det budföring sedan lunch.
Jag hade bestämt mig för att avstå budföringen men när jag gick för att berätta det för tävlingsledningen kom vi överens om att ge det ett försök och se det som träning.

Ella lämnar min sida och springer rakt mot mottagaren, men 3 meter ifrån henne tvärnitar Ella med båda tassarna på en rund sågspånsfläck, vänder upp mot mig sedan kommer hon i full fart mot mig och sätter sig fint vid min sida lycklig :-) Jag berömmer henne och får en utskällning till av domaren då han inte tyckte att Ella gjort det hon skulle. Gud vad trött jag blir på sådan här människor. Låt mig göra det som passar bäst för mig och min hund just där och då. Tips mottas gärna men efteråt.


Innan vi gick på lunch flög hunden som skulle ligga bredvid mig på platsliggningen på hunden bredvid när de lagt sig utanför plan. det slutade så illa att en person fick åka och sy i handen då hon satta ner handen för att putta undan sin hund och ett klagomål lämnades in mot hunden som skulle legat bredvid mig. Tur i oturen att det hände innan den riktiga platsliggning.

Platsliggningen gick bra och i själva programmet var jag mest nöjd och förvånad över framförgåendet som fungerade jättebra, hade jag läst reglerna och vetat att både jag och hunden skulle stanna så hade vi fått höga poäng där. Dessutom var jag överlycklig att hon gjorde en apportering värd massa poäng, Senaste veckorna har vi haft en riktig låsning gällande apportering. Felet idag var att jag inte hann kommendera, Men vilken attityd.

Mest besviken är jag över hoppet som annars är Ellas paradnummer, hon skällde och dessutom fick jag ge henne dubbelkommando för att hon skulle sätta sig. Men det borde vara ganska enkelt att reparera.

Så jag ser med tillförsikt fram emot några veckors träning och ett nytt försök på Hemmaklubben, Vi vet dock ännu itnte om vi kommer med. Så hoppas vi på 2 trevliga domare den gången och en mer genomarbetad Ella.

Idag drog vi ihop 187 poäng och fick Godkänt.


Halta Lotta eller bara maskning

Det var så mycket i helgen så det får delas upp på två inlägg, annars hinner jag inte med alla andra saker jag måste göra. Jag har ju både jobb, barn och hund som går före bloggandet ibland i allafall :-)

Efter en underbar träff så hade vi pizza och vin utanför vår stuga, snabbt samlades 20tal goda glada människor och det pratades så jag undrar om grannarna som inte var med kunde sova över huvudtaget. Tur att man köper vin på dunk så vi kunde sitta läääännnggge och prata.  Ella haltade fortfarande på lördagkvällen och nu hade jag fått hjälp att titta och känna igenom henne av Jenny (Tussberget) vilket var skönt. Hon ordinerade också vila och jag hoppades på att det skulle gått över till söndagens stora happening LYDNADS-KM.

Men icke sa nicke, Ella haltade vidare även på söndagen så jag beslutade mig för att inte ställa upp och tävla.
Men titta det kunde jag :-) Det är så roligt att vi har så duktiga ekipage, bara en sådan sak att alla hundar låg på platsliggningen, det ni.... Lite bilder hann jag också ta:

Först ut är Lydnadsklass 1 ekipagen:


 

Helene Ericsson med Aqualines K´laguna Salada

Emelie Bergvall med Ramita De Palma Carramba

Johan Liw med Lucia de alto Norte 

 Biggan Lundin med Zorrazo Perdita

Helene Ericsson med Aberlours she belongs to me


Monica Johansson med Costosa

Sista ekipaget missade jag men Torsten Hall med Minnepy’s Yours in A Lifetime  finns bland mingelbilderna i förra inlägget.

I Lydnadsklass 2  hade vi förra årets KM vinnare

Jenny Åström med Bibords Frodo

sedan skulle det varit jag och Ella, men Ella såg mest ut såhär :-)Sanna Brandt med Perro Rizados Armando min favorit Peppar


Helene Bertolani med Aberlours Queen Jane


Monica Johansson med Hund’s Que Bella Cosa som vann årets KM.


Marita Palmqvist med Zorrazo Jerez

I Lydnadsklass 3
Skulle två ekipage deltagit,

Mikael Joelsson med Bibords Ambar fanns på plats,
men Ki Öberg med Eyeball´s C Fozzie the Bear åkte hem då Ki behövde återhämta sig efter sin lunginflammation. Men det såg bra ut på lördagen när de fick en genomkörare av Johan.

I Elitklass hade vi också två ekipage anmälda och båda dök upp, jätteroligtAnn Burgaz med Hund´s Atwa-Teddie 


Johan Liw med Tussbergets Okidoki

15 härliga ekipage, stämningen var fin, vädret var fint, hundarna var underbara och ekipagen var duktiga Härligt Tack för en underbar helg och fina uppvisningar, idag är hältan nästan borta så vi börjar träna lite smått igen :-)Perroträff under underbar sol

4 året i rad som jag och Ella åker till Gränna, med oss hade vi Johan och vi åkte givetvis tillsammans med Sanna och Peppar. Den här gången körde Sanna vilket var jätteskönt speciellt på hemresan, men det var knappt vi fick plats i bilen. Hela "cafét" hade vi med oss. Innan vi åkte rastade vi hundarna och de lekte snabba jagalekar i hästhagen. Lasta in allt i bilen sedan bar det av. Vi hamnade i stuga 13 granne med Helene, Helene, Katarina och Susanne med 7 hundar :-) mycket gott sällskap. När jag släpper ut Ella ur bilen ser jag att hon haltar, surt sa räven. Men jag kunde inte se någon sticka, spricka eller annan konstighet på benet, vila ordinerad. På fredagkvällen gick vi på Brasseriet tillsammans med 43 andra perroentusiaster. Stämningen var hög redan när vi klev in på restaurangen och blev inte sämre var kvällen led. Verkligen kul att träffa alla, Vissa hade jag inte träffat sedan förra Grännaträffen.
Lördagens program startade klockan 10:00 och sedan var det full gång hela dagen fram till 16:00. Vilka otroligt roliga, duktiga och härliga funktionärer/entusiaster vi har i klubben, fantastiskt.

På programmet stod Agility, som förevisades av "vår" Bella och Zita tillsammans med Johan L och Tova, själv hann jag inte med att lyssna eller titta på dem då jag försökte rodda ihop fiket. Därför har jag heller inga bilder därifrån. Det är mycket jag missade som jag verkligen velat titta på.


Sanna pratar om Klickerkonst och cirkustrix och min kära Peppar får snurra och rulla runt, sedan visar Johan och Tova hur han lärt in backa.


Det minglas och lyssnas lite här och där


Fantastiska Susanne pratade pälsvård och klippte 4 hundar, jättebra föredrag där vi även kunde prova att klippa den tålmodiga Leon.


Micke höll föredrag om Spår men efter det fick Manne leta gosedjur och han var jätteduktig på det.

Jenny och systern Ninni körde en öppen bedömning i Lydnadsklass 1 vilket var jättebra, Ninni var pedagogisk och förklarade på ett enkelt sätt vad en domare tittar på. Bombi och Jenny är ju ett radarpar och de hade Johan som tävlingsledare som domderade ut vad de skulle göra. Riktigt bra, hoppas det inspirerade nya stjärnor.

Sedan körde Jenny en platsliggning med 18 hundar och förare

Jättebra och rolig övning, hundarna låg tätt tätt och vi skulle huka oss, gå framför, bakom, runt och över våra hundar. Jenny gick bakom och kommenderade och vi skulle huka och klappa våra hundar och de skulle bara ligga stilla. Alla var riktigt duktiga och den här aktiviteten var den enda jag var med på själv.

Virran och Helene hade också en utsällning där de "dömde" föraren :-) Kul grej men även den missade jag.Vilken härlig dag vi hade, varför missade jag då så mycket. Troligen pga detta


Fiket hade två underbara ungar som ibland behövde hjälp Johan och Jonathan.

Sist men inte minst satt där många bekanta som man ville hinna prata med

Som Jenny och Sune till exempel.

Sist men inte minst hade vi Perrorace

Som den här godingen får representera, tävlingen vann syrran Zita av 55 hundar.

En härlig dag med massor av härligt mingel med trevliga hundar och människor.

Ellas största fan den här dagen var nog Tartuga (tror jag han hette) som uppvaktade Ella på ett mycket trevligt sett :-)RSS 2.0