Premiärdopp

Förra inlägget slutade med bild innan vi passerade Ölandsbron, här kommer två tillVi surfade upp till Sandvik i 8 knop hela vägen och in i hamnen med en rejäl fart. Hmnen var ganska full då det var flertal båtar som var "inblåsta" i flera dagar. Det var ganska gungigt i hamnen så vi satt och bryggseglade på bryggan snackade med brygg grannarna och tog promenader. Som tur var mojnade det under natten så vi fick sova ordentligt.
På morgonen fanns inte en vindgnutta eller vågor heller för den delen. Däremot fanns det mycket SOOOOOOL.
Så Ella och jag somnade på fördäck medans Mats styrde kosan till Blå Jungfrun.
 
Men vi märkte att även här var Ella inte välkommen då det är ett naturreservat, så efter att ha läst skylten fick Ella hoppa ombord igen. Vi fortsatte mot fastlandet och tog ytterligare en gästhamn i Figeholm. Där fick man låna cyklar och äntligen fick Ella sträcka ut och vad hon njöt :-) Nu får jag inte till fler bilder så resten av inlägget får komma senare

Nu surfar vi hemåt - Kalmar sund

Nu går det i en rasande fart, både på dagarna och i medvind 8 knop (mycket för att vara en segelbåt)
Jag har hunnit bli riktigt dagvill, det är väl ett bra betyg på en semester. Dagarna flyter ihop och vi funderar på om vi pratat med våra barn igår eller om det var fler dagar sedan. I slutet på denna vecka ska vi iallafall ha byte av besättning på båten. Syrran min och Martin ska på och jag, Johan och Ella går av. vi ska hem och förbereda födelsedagsfirande.
Vi blev kvar i Kalmar under två nätter. Mysig stad. Maken och Johan gick och kollade på utställning om tre kronor medans jag och Ella flanerade på gågatorna i stan. Vi hann gå på restaurang och handla mat, dessutom gå i fina stadsparken.
 
Mindre roligt var det när Ella hittade en katt som skulle jagas.....
Mitt ut framför en långtradare och en gata full med bilar. Fy vad jag blev rädd, det gick inte att få stopp på henne. Sedan vände hon och sprang över gatan tillbaka innan hon hörde mitt stoppkommando och då stannade.
Maken sa ingenting på en lång stund.
 
Men Ella var helt oberörd och fattade ingenting, katter är till för att skrämma.
Nej då är det lugnare på sjön :)
 
 

Utklippan - Häftigast hittills :)

Från Hanö åkte vi till Karlskrona. En stad som inte imponerade speciellt på mig. Visst var det trevligt att gå lite i affärer och äta både på Mc Donalds och Thaimat. Men annars var det inget speciellt. Därifrån drog vi rakt sydöst till en insprängd hamn som ger skydd i alla väder - Utklippan
 
Den här bilden har jag klippt ut från datorn, den visar en webbkamera som sitter uppe i fyren. Vår båt är den första båten i själva hamnen. Långt bort överst på bilden ser du fastlandet låååååååååångt bort. Åt andra hållet finns bara vatten ända bort till Polen (skulle jag tro)
 
På väg in till hamnen såg vi två av sälarna som finns i den 300 stora sälkolonin. Mäktigt kommer de 10 meter ifrån båten, nyfikna som bara den.
En av sälarna vi såg utanför hamnbassängen.
 
Hamnen sprängdes ut ur den ena av öarna av staten för att ge fiskarna i Karlskrona skärgård en säker hamn vid oväder. de hade till och med stora portar som de kunde stänga för att skydda båtarna och sig själva mot sjöhävningarna.
 
Direkt efter tilläggningen i hamnen.
 
Öarna är inte speciellt stora så det kunde inte bli några långpromenader, dessutom är det ju naturreservat och massor av fåglar som bevakar sina bon. Så Ella fick på sig sin lina men som vanligt berör det henne inte.
Fast måsungarna är lika stora som sina föräldrar så kräver de ändå full uppmärksamhet av sina föräldrar ;) känns det igen??
 
Ella vill givetvis bada men fann sig i att stå still några sekunder så jag kunde ta kort bland alla fina blommor.
 
Trots öns liten het så finns där en restaurang och ett vandrarhem. Restaurangen tar ca 15 gäster och vi lyxade till det både vid lunch och middag. Potatisgratäng med varmrökt lax (150 kr) och till middag blev det grillbuffe (250 kr) bestående av kyckling, fläskfilé, karré, korvar, potatissallad, potatisgratäng, pastasallad, grönsallad, 3 olika såser, brieost med kex och vindruvor. Oj vad vi blev mätta. Mycket trevlig personal och gemytlig stämning. När vi satt där på restaurangen med utsikt över inloppet till hamnen åkte "chefen" förbi med turister, då dök ca 30 sälhuvuden upp som följde båten, helhäftigt. Så efter middagen tog vi oss ut med lilla jollen för andra gången för att se om vi kunde få kontakt med sälarna. Nu verkade dock de flesta ha gått och lagt sig, vi såg en och annan men kom aldrig så nära eller fick se så många som från fönstret på restaurangen.
 
Dock fick vi se en underbar solnedgång
 
Ella på utkik i jollen
Fyren har tänds
och tillsist försvann solen helt

Ett blåsigt Hanö

Efter frukostbesök av Sanna och Peppar i Åhus gav vi oss iväg för iklädda regnkläder ut på havet. Med sikte på Hanö. Vi fick som tur var medvind och surfade på de små vågor som var i mellan 7 - 8 knop. Vi "jagade regnmolnen framför oss och hade det ganska gott i solen. Väl framme vid Hanö var det många båtar på väg in, 10 m/s rakt in i hamnen och 3 båtar i bredd vid kaj. Jag var nära att ge upp, inte lätt att styra en 8 ton båt i en trång hamn med mycket blåst. Men vi hittade en segelbåt att lägga oss utanpå.
Väl i hamn drar jag och Ella iväg på upptäktsfärd. Ellas vattensvans är mycket bättre efter att ha fått ligga i sängen hela natten. Mats tror hon bara låtsas vara dålig för att få sova i sängen.
 
Hanö By, Ella hade glömt bort att hon hade ont i svansen (i ärlighetens namn hade jag glömt det också) Så husse fick komma med en handduk så jag kunde torka bort det värsta eftersom det blåste kallt nere i hamnen.
 
De har planterat ut massor av Dovhjort på Hanö så Ella fick ha sin nya rosa lina, skitlina gick av vid första rycket. Här sitter vi och filosoferar.
Titta vad vackert det är med alla olika gröna färger. Älskar gräs av olika sorter.
 
Bönsäcken, en liten tarm med fina runda stenar som går ut i Östersjön.
 
 

Idag är det synd om Ella

Så synd att t.o.m. maken bjöd upp Ella i sängen, tog ett tag innan Ella trodde på honom och hoppade upp :)
 
Ella har fått vattensvans, svansen hänger rakt ner efter svansroten. Ser precis ut som när hon "reser ragg" men nu hela tiden så slokar den. Maken var den som först såg det och kom ihåg att hon sett likadan ut för 2-3 år sedan efter en segeltur på hösten. Då som igår var det fuktigt och kallt, jag har masserat lite vid svansroten och lagt Ella under en filt. Värme är det enda som hjälper. Det såg bättre ut redan i kväll då vi tog vår kvällspromenad ner till Åhus Beachhandbollsfestival. Träffade Sannas familj men Sanna själv missade jag.
Nere på festivalområdet var det mycket stim och stoj, Så självklart kunde jag inte låta bli att ta tillfället i akt och träna lite lydnad. Med högtalarreferat, musik, ungdomar som spelade, publik som stojade, Superbra störning. Ella reagerade lite i början men sedan var hon med på noterna. Problem med att Ella inte ville sitta med sin onda svans, vilket det tog ett tag för mig att komma på. Men annars med på noterna. Det blev Fritt följ, Inkallning med både stå och ligg, sättande under gång och fjärrträning. Mycket nöjda tog vi oss tillbaka till båten :)
Annars har dagen gått i stilla lunk. Eftersom vi är i Åhus så blev det underbart god glass till lunch mellan regnskurarna (lime/citron sorbet och chokla/kladdkakaglass doppad i choklad, mums) Handlat mat och make har varit hos frisören. I morgon ska solen lysa på oss igen, så då fortsätter vi norröver.
 Så här såg det ut när vi seglade mot Åhus, festligt det där med mot/medvind. I motvind kommer vinterkläderna fram medans de båtar man möter (dvs som har medvind) sitter i badkläder.

Svaneke - Vilken skillnad

Nu har vi varit i Svaneke på Bornholm i 2 nätter. Som kontrast till förbudsön Christiansö är nu hundar välkomna.
På bussar, utomhusrestauranger, nöjespark och på badstränderna.
Svaneke hamn - Vår båt är den enda med Svensk flagga och dessutom har vi jollen bakom.
 
Svaneke är en underbart fin hamn med bra faciliteter men också fina små gator med mycket väl bevarade hus och fina trädgårdar och prunkande blommor.
Ett nöje att bara gå runt och filosofera. Undrar dock hur det är här på vintern. Igår gick vi en promenad i regn till Joboland som är en blandning mellan vattenland, djurpark och nöjespark. Vägen dit var en gammal landsväg med grässträng i mitten och åkrar på båda sidorna. Ella kunde följa med in på Joboland så hon sprang lös på vägen dit. Helt plötsligt hoppar hon ut i åker och studsar som en gassell bland grödorna. Snabbt kallar jag in henne och sätter på koppel. Då stöter hon helt plötsligt ner nosen i mittsträngen, precis som om hon hittat något intressant. Mats säger åt mig att ta bort henne och precis när jag gör det piper en liten liten skogsmus i  högan sky och smiter undan. Tur nog fick Ella aldrig tag i den men sedan fick hon gå i koppel hela vägen.
 
Regnet slutade som tur var och vi hade en trevlig dag som avslutades med minigolf. Några vattenkanor blev det inte för oss, det kändes för kallt vilket var lite tråkigt.
 
Idag tog vi istället bussen till Duedde (tror jag det stavas) vilken underbar strand. Vi tog en härligt fin promenad utefter stranden till byn innan där vi tog bussen hem. Svaneke kan vi varmt rekommendera. Skickar med några bilder från stranden och havet idag. Tom jag tog på baddräkt och badade då värmen kom så fort solen visade sig.
På de första två bilderna ser ni min "väluppfostrade hund". Så fort Ella känner lukten av vatten blir hon väääääldigt bångstyrig, att gå fint i koppel har helt försvunnit ur hennes repertoar. Men titta på tredje bilden där är det fin lydnad i sitt och vänta ;)
 
 
Husse hittar en pinne
 
Det var inte mycket folk på stranden alldeles lagom. Ella fick av hänsyn till folket som var där gå i koppel bitvis. Men det fanns enhel del hundar som var lösa men höll sig till sina ägare.
Idag var en riktig sommardag, undrar hur det blir i morgon.
 

Christiansö - Den förbjudna hundön

Det här inlägget görs med lite hatkärlek. Vi mötte upp maken på Christiansö. Innan jag bokade färjan dit frågade jag om det krävdes något särskilt för att ta med sig hunden till Christiansö. Ingenting var svaret. Att ta hund med kostade inte ens extra. Men efter att ha landstigit på ön och installerat oss på båten ville både Ella och jag ut och vandra runt ön, för den såg underbart härlig ut. Men efter att tagit en trappa upp från kajen blev vi abrupt stoppade av en fasadmålare som på bredaste danska förklarade att här kunde vi inte gå, hundar var förbjudna på Christiansö- HELA Christiansö. Ops, vad göra. Vi gick ner till kajen och frågade hamnkaptenen, jo det visade sig stämma men vi kunde rasta hunden på kajen. Kajen bestod av fint lagd sten och ca 10 kvadratmeter gräsplätt med möjlighet att grilla.
 
Så vi vankade fram och tillbaka, efter nattvila så visade det sig jobbigt att lämna hamnen då det var vågigt och över 10 sekundmeter vind. Så vi stannade ytterligare en dag. Det kändes jättekonstigt att först rasta Ella sedan sätta henne på båten och själv vandra runt ön. Eller öarna kanske vi ska säga för där fanns en broförbindelse över till Fredriksö.
Det vi såg och upplevde på öarna var iallafall vackert för ögat. Skickar med några bilder från våra promenader.
 
 Uppe i fyren på Christiansö
 
Mats bär hem matkassarna från lilla matbutiken
 
En bild jag tcker symboliserar dessa två öar, Muren/murar överallt, med massor av grönt och ett vindpinad omgivning. Vackert, häftigt fantasktiskt landskap
En underbar lyktstolpe som jag dock inte såg lysa.
En av de få "gatorna" på dessa öar, denna låg på Fredriksö.
Om jag skulle flytta hit, skulle det vara till detta underbara hus. Med stockrosor (tror jag det heter) och massor av romantik. I bakgrunden till vänster syns öarnas museum.
Här är långsidan på samma hus.
Delar av trädgården på baksidan med utsikt över hamnen.
Och här ser man hela trädgården "nedgrävd med murar runt som ger en skyddad plats på denna vindpinade ö, helt fantastiskt.
 
Sjömärke som närmaste granne.
Men jag trivs nog bäst med vårt "hem" som för tillfället var "fängelse" åt Ella
 

Ängadal och Skåne

Efter att ha valpmyst i Helsingborg  begav sig då färden vidare till Katarina på Ängadal.
Jag har varit där förut och har då visat kort på hennes fina ställe, men kan inte låta bli att göra det igen.
På ett sätt "lever hon min dröm", kunna bo på landet och ändå kunna pendla till sitt arbete. Ha möjligheten att hitta lugnet vilket man gör direkt när man kör in på gårdsplan.
 
Titta bara vilket underbart ställe. Manngården, med två flyglar (ladugård och vagnslide) samt det lilla röda hönshuset. Och omgivet av hagar och åkrar som brukas.
 
Katarina jobbade på dagarna så jag och Johan fick roa oss själva. Eller själva behövde vi inte vara i det goa Perrogänget. En dag åkte vi hem till Björn och Gina, som bjöd på lunch och fika med underbar hallon/rabarberpaj. Då fick vi träffa lilla söta Vilja och brorsan Neo. Den dagen regnade det så det blev inget dopp i poolen men en härlig promenad runt en av deras sjöar.
Den andra dagen satt vi bara och solade, läste och hade det mysigt på "ägorna"
 
Katarina skickade iväg mig och Ella på en underbar promenad (8 km) i ett naturreservat.
 
Underbar bokskog bitar av promenaden
 
och en fin lite bäck som porlade fram mellan mossbelagda stenar
 
Från Katarina var det sedan dax att ta Färjan från Simrishamn till Christiansö - där hundar INTE är tillåtna. Men det får bli ett eget inlägg.
 
 

Träning för fullt

Första stoppet på vår semester stannade vi på Scandic hotel i Jonköping. Mysigt bara Johan, jag och Ella. Efter en kvällsprommis med Ella fick hon sitta i bilen då vi firade början på vår resa på hotellets restaurang. Med 3 barn, hund och make blir tillfällerna inte så ofta att man bara får rå om minstingen. Så det gäller att passa på.
Tidigt på morgonen begav jag mig ut på egna äventyr med Ella. Bakom Elmia mässan hade jag kvällen innan hittat underbara gräsmattor. Så med bollar, väst och godis styrde vi kosan dit medans Johan sov.
 
En av mina största utmaningar är ju miljön på tävling, vilket resulterar i ett mycket sämre fritt följ än vad Ella kan på träning. Därför är min intention att under min resa hitta olika platser att träna på.
När vi kom fram till de stora fälten var det 10 klippmaskiner som samlade ihop sig och lämnade en underbart nyklippt gräsmatta åt oss :)
Så nu blev det träning av Fria följet. Med utlagda bollar som externbelöning.
 
Här kommer Dumbo med sin älskade boll.
 
Därefter mysig hotellfrukost innan vi packar in i bilen och kör mot Ki och Mats. Det är så härligt med alla hund/perromänniskor vi lärt känna genom Ella som man bara kan dyka upp hos och ha hur mysigt som helst. Frammemot kvällen när värsta värmen lagt sig bar det av till Kungsbacka Brukshundsklubb. Samma upplägg, träning på ingång på plan och ett fritt följ, nu med kommendering.
 
 
Ki fick till en bild när jag är riktigt nöjd med Ellas position :D
 
Förutom ingång på planen, fritt följ blev det en fortsättning på kedjan med rutan och hopp apport. Rutan gick sisådär, inget tjuv men kunde varit snabbare och nu la hon sig ner. Därefter gick vi över till hopp/metall där hon tjuvade. Jag måste få in rutinerna bättre.......
 
Efter lite sömn lämnade jag och Johan Ella hos Mats och begav oss iväg med tåg till Universeum. En trevlig utflykt där vi gillade sågfisken Helge bäst :) Jättestor och det såg ut som han skrattade hela tiden.
 
På Kvällen ville Johan vila medans jag, Ki och alla hundar begav oss till Tjolöholm.
Stället användes till att spela in en julkalender för några år sedan. Men för mig är den mest känd för att Ki och Lena brukar gå promenader och träna där.
 
Vi började med en skön promenad ut till klipporna där hundarna kunde bada.
Tre badglada hundar som väntar på att få apportera.
Här kommer den matte!
 
Fick Bibbi igång Ella i en yster lek
 
Med tafatt där en den ena jagade den andra. Fozzie han ville helst busa med mig ;)
Därefter blev det ännu mer ingång på plan med efterföljande Fritt följ dagen fortsatte med sättande under gång och inkallning med belöning på ställandet. Bredvid stället vi valde att träna på satte sig en familj med barn, hundar och gitarrer. Spelade och sjöng. Något i detta störde Ella så hon hade svårt att gå ett bra fritt följ. Men då vet jag det, mer ljudstörning med musik och/eller barn som springer omkring behövs.
 
På fredagen var det dax för oss att röra på oss. Vi packade in oss i bilen och tog tillfället i akt och åkte ner till Halmstads Brukshundsklubb där vi mötte upp Jenny och Sune för ett träningspass. Fick också träffa tillskottet Ville, Jenny och Fabians otroligt söta son och som grädde på moset följde Ki med dit.
Efter träningspasset åt vi en medhavd lunch. Denna dag var det jag som var "störd",  Jag fick inte till ett fritt följ som jag kunde känna mig nöjd över. Dax att ta semester.
 
Nu bar det av för vidare färd ner till Kennel Aberlours, Susanne för att mysa med valparna. Helt gudomligt myller av bruna och några svartvita valpar med vassa tänder och mycket vilja. Vi ska ju få  äran att se en av dem växa upp på nära håll, då Sanna ska ta hem en. Peppar är ju pappa till dessa underverk och Zoe mamma, så det ska bli så roligt att få följa dem.
Till slut landade vi hemma hos Katarina på Ängadal, underbart fridfulla stället. Men bild därifrån får komma nästagång. Godnatt

På resande fot

Idag lämnade vi de stora "barnen" hemma och bara Johan, Ella och jag har åkt iväg på lite semester.
Första stopp var att åka safari på Kolmården. Döm av min förvåning när vi efter att ha kört fram och tillbaka inte hittar infarten. Går upp till informationen och får då höra att de tagit bort safarin med bil för två år sedan, då de byggt en linbana. Lite lång i ansiktet blev jag då. Nästa stopp var Söderköping :D där var det precis som vanligt på "Smultronstället" för er som inte varit där kan jag varmt rekommendera det. En riktig glassrestaurang, med en hel meny med olika skapelser
 
 
Riktigt svårt att välja.
Ella fick en "gratis" hundglass. Hundar är de enda som får gratis glass här sa kyparen, Ella äääälskar mjukglass.
 
Glassen vi beställde gick inte av för hackor heller, riktigt mumsiga
Johans glass
 
Min glass :)
 
I natt bor vi på hotell och i morgon blir det träning på Västkusten med bästaste Ki :)
När jag slog på datorn hade protokollet kommit från Svenska hundklubben.
 
Tack för det :)
 
 
 
 

RSS 2.0