Attans

Nu har vi varit ute och tävlat igen. Efter en hel vecka i sängen (influensa) så hade jag en hetlevrad hund och ett såsigt huvud. Mitt mål för dagen var att hålla ihop mig själv, dvs fokusera igenom hela tävlingen och inte som sist, tappa bort migsjälv vid och efter rutan. Steget mellan 2 och 3 känns som jag sagt så många gånger mycket större än mellan 1 och 2. Nåväl bra poäng kan jag inte skryta med, men jag fokuserade genom hela tävlingen.
Fria följet fick jag en pratande Ella som var het och tyckte vi kunde skicka stegförflyttningarna. Högljutt måste hon opponera sig. MEN tidigare har jag haft problem med att hon inte satt sig efter 2 steg bakåt. DET gjorde hon denna gång, träning ger framgång. Dessutom var det STORA HÄRLIGA BAJSHÖGAR, så precis innan språng marsch märkte jag att Ella var på väg ur bubblan mot en härlig hög, så jag drog i med ett dubbelkommando så tappet blev inte så stort. Sättande, inkallning och rutan är jag i stort sätt nöjd med. Hoppapport, metallen och vittring är helt klart våra svagaste moment. Jag måste dra upp henne rejält i attityd för att utföra momenten så det är gränsfall på tjuvstarter och tugg hela tiden. Den här gången så


Fick vi 7 på hopp apport, Jag var noga med att kommendera "Stanna" (vilket måste bort innan Elit) hon hoppar ut fint, tar apporten något tveksamt hoppar in fint, tuggar vid min sida. Detta moment räddas helt av hoppet som Ella älskar. Notering till mig själv: Träna hålla hårt om apporten och belöning bakåt utan ingång och kasta godis utan att ta apporten i mellanåt. Även gå fot eller anat moment med apporten i munnen.


Metallen 0, här kom tjuvstarten, attans. Annars hade vi kanske fått mellan 5 - 6 på denna för fortfarande hon springer ut fint, tvekar rejält innan hon plockar upp apporten och sedan travar hon in till mig, sätter sig snett.
notering till mig själv: träna gripanden genom konkurrens, öka viljan att komma in genom kasta belöning bakåt. Belöna vid sidan utan att ta apporten men framförallt tjoa och stimma när hon fixar det. (Har kommit på att jag försöker belöna genom att beundra henne vilket gjort att hon tycker det är ännu läskigare, tokigt kan det bli)


Vittringen 5, Ella springer ut fint sorterar ut rätt pinne direkt, väntar på ett erkännande av mig, när det inte kommer så lägger hon ner pinnen, sorterar igen men märker att hon hade rätt pinne tar upp den igen, tuggar så det knakar och kommer sedan in.
Notering till mig själv: Få henne säker på att direkt återkomma till mig att hon fixar sortering utan min hjälp. Erfarenhet/mängdträning klicka när hon vänder på huvudet och sedan närmare och närmare mig osv.

Fjärren hade också mycket att önska. Hon missade ett skifte och sedan hade hon framflytt på ställande skifterna. Detta behöver kedjas mer för att hålla, efter alla dessa apporteringsmoment.

I veckan har jag nu tagt tag i alla olika apporteringar och ser en ljusning men kommer troligen inte hinna träna in dem till nästa tävling som är på söndag. Efter den tävlingen så ska vi vila oss och bryta ner till beståndsdelar men även jobba med kedjning innan vi tävlar igen.

Jakten på trean

I helgen började jakten på ett förstapris i lk3 i lydnaden. Jag kände mig inte redo i Gränna och måste erkänna att jag inte känner mig redo ännu :)
Men i helgen var det dax att testa vingarna. Först en officiell tävling i Botkyrka Brukshundsklubbs regi. Nära att allt blev inställt på grund av kylan men på fredagen fick Eliten (Johan Liw) reda på att det var inställt medans alla andra klasser skulle köra. Sanna tog sitt förnuft till fånga för när hon skulle lämna hemmet var det fortfarande -18-19 grader. Själv vet jag itne vad förnuft är och tänkte när det var min tur att lämna hemmet (-12) att det kan inte vara så farligt. Väl framme kändes även -12 grader otroligt kallt. Troligen pga att det var en jämn kall vind hela tiden samt en råhet i luften. Tävlingen gick poängmässigt inget bra däremot är jag nöjd med attityden och viljan. samt att det gav mig värdefull information hur jag ska komma vidare

  Sitt i grupp   10  Ett moment vi inte är färdiga med, kan gå egentligen hur som helst.
   Platsliggning  9  Ella var seg i själva läggandet, domaren uppfattade att jag gjorde dubbelkommando vilket jag inte märkte själv
   Fria Följet  7  Ojämn position, DK, sitter ej, gnäller.
Har vi hört det förut, FF mycket bättre, men ja jag var disträ och DK gjorde jag utan något behov, Gnälla var snällt uttryckt, Ella talade tydligt om att det här med att backa inte ingår i hennes färdiga repertoar (vilket hon har rätt i, alldeles för lite tränat, men måste hon skvallra)
   Sättande  9  något steg.
Kändes klockrent
   Inkallning  9  Slarvig ingång (hon satte sin fot på min fot i ingången, så tokigt)
   Rutan  5  Tveksam start, flera kommandon läggande, tjuvar på inkallning
Allt var korrekt, det tog säkert 3-4 sekunder efter jag sagt kommandot förens det blev någon reaktion överhuvudtaget, men väl startad är det full fart. Eftersom jag trodde vi iom detta tappat momentet dirigerade jag in henne ordentligt i rutan då hon hamnat väldigt nära högra linjen, sedan fick jag tillt och stod och väntade på att TL skulle be mig kommendera ligg, tja så kan det gå.
   Hoppapport  0  Tjuvstart, helt och hållet mitt fel. hade tidigare i veckan sett t
   Metallen  6  Tveksamt gripande, långsamt in, snett sittande.
ja, ja, ja domaren såg helt rätt. Detta är mitt stora aber och har varit hela tiden. Men vi jobbar vidare.
 Vittringen  6

Tveksamt in, förarhjälp, släpper. Jag har kommit på att jag har tränat detta alldeles förlite också, som ett helt moment. På tävlingen kanske det var 7 gången. Sorteringen gör hon utan problem men det är sedan hon blir tveksam, när hon har rätt pinne i munnen och ska vända och gå tillbaka till mig. Jag har hittat sättet nu, men jag behöver mängdträning.

   Fjärren  0  Endast tre byten, Helt och hållet mitt fel. Svårast har träningen varit att få till stå skifterna så 9 ggr av 10 har jag kört stå som första kommando. Därför ställde sig Ella när jag gjorde ett slarvigt sitt och jag min nöt dubbelkommenderade inte här vilket gjorde att jag inte fick tillräckligt många skiften. heltokigt.
   Helhet  6  Olydnad, nosar även detta stämmer, Hästbajs är fantastiskt gott plus att det var ett "lååångt" program vi behöver mer kedjning för att orka.

Hem och försöka tina upp, analysera och laga mat till familjen innan jag drog iväg till vårt ridhus där vi hade träningstävling och körde ett varv till, nu med MYCKET bättre resultat, kanske hade räckt till ett förstapris. Men hästbajset var fortfarande för lockande. Bilderna som finns i detta inlägg är alla tagna av Christian Svensson, som jag lärt känna på klubben. De är tagna under vår tävlingsträning på kvällen.
Skickar med en sista bild på Ella och mig udner språng marsch. Tror jag är ganska nöjd med hennes position där ;)

RSS 2.0