Gott nytt år

Som vanligt startade vi nyårsafton med en långpromenad, jag, maken och Ella. Dock tog vi först en rejäl sovmorgon. Det är så mycket snö i skogen så det är mycket pulsande om man inte går där några andra gått före. Så idag gick vi motionsspåret runt. Äntligen har solen även kommit till oss i Stockholm


Fast den står väldigt lågt så den nådde bara topparna på träden när vi började :)
Promenaden är på ca 4 kilometer och vi mötte få personer och/eller hundar runt spåret. Ella börjar nu närma sig slutet på löpet  men jag tar för vana att skicka ut henne ur spåret när det kommer människor och/eller hundar. Hon hoppas så snällt upp någon meter i skogen och sitter sedan där tills jag kallar ner henne på spåret. Det är så skönt att slippa upp och ner med kopplet.

Det är svårt att träna när det är myceket snö (usch vad jag tjatar om det) men Ella försöker träna mig i fotgående så fort hon kommer åt.


Så småningom bryter dock solen igenom träden och når ner till marken


och vi avslutade promenaden hemma på nyplogade vändplanen med lite inkallning med ställande.

Ha nu ett underbart slut och ett riktigt gott nytt år.

Susanne och Ella


Vi gör nog lite mer än apporterar :-)

Jaa du Anna, så du har saknat oss :-)
Det beror inte på tidsbrist för de få minutrarna det tar att samla ihop sina tankar kan man lätt göra, ointresse, inte ens det, så anledningen till lång tid mellan inlägg är lite diffus :-)
Snön ligger väldigt djup på tomten så det blir inte så mycket träning av Ella som jag önskar. Vi behöver miljöträna och kedja moment. I Stockholm är det inte lika lätt att få tillgång till inomhusträning så vi gör så gott vi kan. Igår åkte jag ner till traktens ridskola. Smög in i ridhuset och se, turen var med mig, En ridlärare kom in  tände lampan precis som jag gått in på läktaren. Hon var vänlig nog att bjuda ner mig i sågspånen, lämna ridhuset med informationen, träna du, om ca 10 minuter ska jag hålla lektion här men du får i allafall lite miljöträning. Glad blev jag förståss. Vi hann med några inkallningar, lite fritt följ, hopp över hästhinder och lite fjärr. Ella var på topphumör. ville dock inte lämna ridhuset.
När jag såg hur skitig hon blev så beslutade jag mig för att fixa tävlingsuniformen på donnan. Hade tänkt försöka behålla lite päls men det skäret bara tuggade så nu är hon riktigt korthårig igen. Tur att vädret håller sig runt några minusgrader.
Mina största bryderier är fortfarande apporten och inkallning med ställande. Apporten springer hon glatt ut till men sedan tar hon den så försiktigt springer tillbaka med den för att efter det få en dålig ingång. Något måste vi göra med den.....
Inkallning med ställande springer hon fint mot mig, verkar ha fattat stå, men ibland tar det fortfarande för lång tid. Sedan har vi inte tränat slutet för att få in henne till sidan. Hon hoppar fram någon meter och ställer sig fint igen, funderar på om man kan använda kommandot "fot" på sista sträckan det fixaar hon galant, eller så får jag dela momentet träna de 2 bitarna var för sig, och nu ta ag i sista biten att börja från stå och skicka boll bakåt vid kommandot hit. Funderar också på att ha två kommandon, Ett vid första inkallningen och ett annat vid andra etappen.  Antar att det är därför man hör att många använder hundens namn och hit vid ena tillfället och bara hit vid andra, eller??
Vi skulle behöva träna platsliggning där jag är gömd också, inga problem här hemma eller ensam, men jag behöver stabila hundar runt om.

Julen har annars varit bra, för första gången på 12 år har vi inte varit här på julafton, riktigt skönt faktiskt :-) Sedan har vi firat med makens släkt och då fick Ella nästan tag på katten....
Tänk att hon så väldigt gärna jagar dem låååångt bort. Vi var mycket folk och jag fick skämmas lite. Oftast går det jättebra med att vara hos svärföräldrarna, katten hinner alltid undan innan vi kommer, men det är en till sak som Ella tycker är konstig. På julen leker vi alltid charader och andra högljuda och rörliga lekar. Till en början går det alltid bra men sedan tycker Ella vi är bra underliga. Högljuda och fullt med rörelse, så då vill hon gärna få koll på läget. Men det gick över ganska snart efter att hon hittade en liggplats där hon kunde få överblick det hela.

Nu närmar sig årets slut och ett nytt år tar sin början. Undra vilka mål vi ska sätta upp för detta år.
Det får jag klura på , nu ska vi gå på teater och Ella får vara hemma hos mormor.

Ha ett riktigt gott slut och gott nytt år på er.

Mer jul, ja vill ha meer jul.....

Är visst den jullåt som spelats flest gånger i år enligt Stim :-) Den sätter sig fint i huvudet också, så går man där och nynnar.
I år har julefriden kommit tidigt. Kanske beror det på all snö, eller på att barnen börjar bli större eller tja vad vet jag. I år har vi dessutom tagit beslut på att äta julmiddagen hos syrran, första gången på 12 år vi inte är här hemma, kanske även det gör att lugnet lagt sig tidigare.

Idag har vi bakat vörtbröd och kokat knäck. Så nu är allt färdigt att ta med, vi kör alltid knytis. Maken är ute och stökar i affärerna, kanske efter en julklapp till mig (fast det är ju så himla lätt, jag har ju berättat exakt vad jag vill ha, 4 koner, vittringspinnar och en bok från Canis "släpp kontrollen lös" tror jag den hette)

Ella och jag har efter knäckkok och paketinslagning gjort lite apporteringsövningar. idag la jag ut:
en sax, sytrådsrulle, vattenflaska, presentsnörerulle, armband, tejprulle, tändsticksask, penna och en liten tygtomte.Ella gillar dessa lekar, först hämtade hon pennan, sedan sytrådsrullen och tejp (inte så underligt föremål hon är van att stjäla) Därefter kom tändstickor och sax, saxen hade hon svårt att få grepp om men gav sig inte. Armbandet var lite trixigt men tomten och flaskan var svårast. Tomten troligen för att jag tidigare i veckan bannat henne då hon snott en tomte som ramlat ner.


Allt blev levererat och belönat. Skönt med lite hjärngympa när det är kallt ute.

Nu vill jag bara önska alla en riktigt god jul och att ni får det så härligt ni bara kan ha detp.s. jag har lagt upp ett album med alla fina julkort jag fått under "foton"

Jul hälsning

Klicka här får ni se en jättesöt julhälsning

Nu är det bara att träna hunden så ni kan slå detta.

Idag har jag varit lite trött i ögonen efter helgen men det var det värt. den som säkert inte tycker det är Ella som nog velat se sin matte mer.

Direkt efter jobbet i fredags åkte vi till Mässan i Älvsjö för att sätta upp montern. Det tog ca 2 timmar men då snackades det en hel del också :-) Vilket gäng, skulle jag vilja ha med mig när jag åker på mässor med jobbet.
Snyggt blev det också som ni kunde se i tidigare inlägg.

Det var ett stolt gäng som lämnade mässan och åkte till mitt jobb för att gemensamt kunna snacka lite och käka tillsammans. Marita och Robert slöt upp vilket var jättekul. T.o.m. min make kom in och socialiserade.

Vi bröt upp ganksa tidigt då en läng helg väntade. Jag hade bestämt mig för att inte åka in till mässan på lördagen, trots att det var över 20 perros i ringen, men julen står snart för dörren så lite behöver förberedas. Vid 4-tiden var det dock dax att plocka in hund och mig själv i bilen för att åka till Djurgymnasiet och möta Sanna, Katarina , Johan och Gunilla för lite lydnadsträning.

För egen del var jag mest nyfiken på feedback på fotgåendet, om jag hade kommit någonstans i min träning.
Glädjande nog ansåg Johan att positionen är bättre :-) Jippi, precis vad jag ville höra, Sanna menade på att även jag hade lärt mig något (i mitt gående) vilket också var roligt att höra, för jag har ju faktiskt funderat massor, torrgått endel och tränat med Ella. Men vi har fortfarande en bit kvar innan jag är nöjd. Nu gäller det att få Ella på hugget redan från första steget, miljöträna och få Ella att gå längre stunder.

Sanna ville köra rutan, fjärren och inkallning med ställande.

Katarina jobbade med höger och vänstersvängar, även hon fick torrgå och bli medveten om sina stegval, Vi pratade en hel del belöningsplacering och bakdelskontroll. Dessutom pratade vi om ljudande hundar, där Sanna och jag förklarade hur Eva Bodfält resonerade och tipsade oss om detta (finns i tidigare inlägg)

Johan började träna Chica på rutan, sedan fick vi se en trio av läggande under gång ( med underbart haktryck), inkallning och ställande under gång.

Även jag körde en ruta (Där Ella gick ut (men stannade innan rutan) på andra försöket gick det bra. Fjärren gick jag lite för långt ifrån Ella så hon kröp framåt vid nedläggandet (usch och fy) jobbar vidare på det hemma genom att ibland vara nära och ibland längre ifrån och försöker komma längre och längre ifrån Ella.

Apporten gick också finfint och hopp över hindret helt ok, la även ihop och gjorde en hopp apport (3ans moment) för första gången. Första försöket sprang hon förbi hindret greppa apporten och kom tillbaka med den. Andra gången satte jag apporten i Ellas mun gick runt hindret och kallade in med apporten i munnen, gick jättebra, Därefter fungerade hella "hopp" "apport" fint. 

Därefter blev det massor av hund och tjejsnack hemma hos mig, tyvärr kunde inte Johan och Gunilla hänga med, det får bli en annan gång. På söndagen drog jag och dottern iväg till mässan för att kolla runt, se NM i lydnad (men vi kom försent) handla lite men framförallt stå i vår fina monter.

Det var en strid ström av människor enda fram till 17:00 den sista familjen avslutade med att säga, vi kom hit för att titta på pudel och langotto då vi ska köpa hund om ca 1 1/2 år men nu har vi bestämt oss, det blir en Perro :-)
Kul. De hundarna vi hade i montern var jätteduktiga och lät sig klappas och mutas med lite frolic. Alla uppförde sig väl och var bra representanter för rasen. (fast vi inte handplockat bara de sociala varianterna)

Nu har jag äntligen lagt in lite nya filmer under Vår träning/tävlingslydnad om någon är intresserad.

Färdig monter på mässan,

Direkt efter jobbet idag var vi 6 glada Perroägare som drog till mässan för att montera rasklubbens monter till Stockholmshundmässa 2010. Vilket gäng, Rune, Micke, Mia, Katarina, Sanna och jag.


Alla var mycket engagerade och fixade och donade, Här håller vi på med gemensamma krafter sätta upp fotobården Katarina fixat fram. Självklart gick allt i rött och gult som spanska flaggan.
Otroligt fina foton på arbetande hundar.
Medans vi jobbade låg en hög med jackor på sidan om och var hamnade den enda Perron vi hade med oss.


Fina coola Zoë, som hittade Ellas belöningar i min ficka i nosvänlig storlek.

Montern blev jättesnygg, bra projektledning Sanna, Snyggt snickeri Rune och bildarrangemang och komposition ska Katarina ha en stor eloge för. Vi andra var ocksp duktiga med att pyssla och fixa på plats, men ni har gjort det stora jobbet.


Nu är montern klar och väntar på bemanningen och besökarna i morgon. En monter vi alla kan vara stolta över och helt fantastiskt att få till en så fin monter på första försöket :-)

Efter bygget firade vi med att dricka glögg och äta middag på mitt kontor på Söder, Takeaway Thai och ett glas vin eller två. Kul att få möjligheten att sitta och prata en stund, för resten av helgen pratar vi nog mycket men kanske inte med varandra.

Failade julkort som mina barn skulle sagt :-)

Jaha, försöker få till ett julkort på min hund. Eftersom ingen annan vill vara med på julkorten nuförtiden så får jag försöka med Ella, hon har inte riktigt samma talan (tror jag) Men hon visar på sitt sätt vad hon tycker om mina arrangemang :-)
Kolla in dessa försök att få till ett julkort


Blir det bra såhär?


Nehej, då vill du säkert ha mig så här?


äh, jag struntar i dig


Nu vet jag vad du vill, jag apporterar alla de här bollarna så blir du nog glad.

Nehej, nu ger jag upp och lägger mig att vakta den här skatten. God jul på er alla där ute i Cyberrymden.


Sol, snö, kyla

MEn nu trivs Ella ute :-)Solen lyser men står lågt och värmer inte speciellt mycket, men vackert är det


Så var det nu dax

Vad jag väntat och väntat, Ella borde ha börjat löpa för ungefär en månad sedan och visst har "tecknerna" kommit. Mycket mer vakt och inte vilja möta andra hundar utan att vara på sin vakt. Men nu så kissas det hej vilt och när hon kissar kröker hon ryggen på ett typiskt sätt för när hon löper. Dessutom är det massor av tvättande så nu har det börjat.
Det innebär att Vi inte får möjligheten att ha min favorithane Leoñ här nästa helg och att frågan är om ens Ella ska stå i montern på Hund2010. Annars får jag stå där utan egen hund men ta hand om Bombi och Peppar tillsammans med Sanna.

Jag har fått tjuvkika på förslaget på monterdekoration och jag må säga att Katarina, Sanna och Rune kommer göra Svenska Perro de agua Espanolklubben stolta. Hoppas ni kommer och spanar in resultatet. På fredag är det dax att sätta upp montern, ska försöka ta lite kort både till Perroklubbens hemsida och visa här.

Idag har vi tränat lite på backaövningar, fritt följ både inomhus och utomhus, samt en ny övning för att få Ella att springa ifrån mig och mot mig (Maria Hagströms tips) genom att träna in att runda en stolpe ett träd och/eller en ryggsäck. Vi började träna in att springa runt en ryggsäck. Ella fattade snabbt att allt handlade om att ta sig fram till ryggsäcken. Förutom att springa fram till rycksäcken så var favorite att backa fram till ryggsäcken ställa sig bakom den med huvudet på handtaget till ryggan :-)
En annan variant var att när man väl kommit fram till ryggan hoppa över den. Stå på den med framtassarna var ett tredje alternativ. Hon är bra söt och tjänstvillig den lilla donnan. Men det kommer inte dröja länge innan hon greppar vad hon ska göra och börjar repitera varje gång att springa runt ryggsäcken. Då är tanken att jag ganksa snabbt backar ut så att hon får en längre sträcka att springa, utvägen kan jag använda för att gå framför i framförgåendet i appellen och vägen tillbaka kan användas till att köra ställanden och lägganden utan att behöva starter och även avslut i början utan bara kunna fokusera på själva halten (stå och ligg).

Än så länge är inte Ella såsig i huvudet och förra gången var det en mindre dipp.
Jag har så mycket att träna in innan februari då vi har tänkt tävling i Rättvik.

  

Mysstund

Ella är en liten svartsjuk hund :-)
Så fort några i familjen kramas eller myser så ska hon vara med.
I kväll var det Johan som kom och la sig i soffan för att mysa lite. Genast hoppade Ella upp i soffan för att vara med.


Titta vad hon levererar och håller så fint utan att tugga eller skaka. den fiiiiina, fiiiiina apporten som hon egentligen inte gillar :-)
Det är mattes tjej det.

Hemkommen från veterinären

Eftersom Ella fortsatte halta utomhus (inte inne på plana golv) åkte vi till veterinären idag.  Inga sår kunde de heller hitta däremot rakade vi bort allt hår mellan tramdynorna och idag var hon jätteröd och fuktig. Så det blev en receptbelagd pencillinsalva som ska smörjas morgon och kväll i 1 vecka.

Hypotesen är att tovan Maria klippte bort i lördags mellan trampdynorna har irriterat huden vilket gjort att Ella försökt slicka bort den, som i sin tur har gjort det fuktigt och dant.

Det känns jättebra att det inte var ett skär eller sticksår, samtidigt får jag lite dåligt samvete att jag inte hittat tovan tidigare så hon sluppit få så ont.
Fråga veterinären om hon rekommenderade mig att raka bort allt hår mellan tassarna men det tyckte hon inte, inte mer än att hålla koll så det inte blev tovor, klippa jämsmed trampdynor och möjligen lite mellan tramdynorna. Men håret " torkar ju upp fukten mellan tramdynorna, var hennes svar.
Nu hoppas vi på en förbättring snart så vi kan sätta igång med längre promenader igen och att träna.
Sista gången var i fredags och jag har lagt upp en ny film  och utvärderat vår träning. Mitt problem med 30 cm har blivit problem med 10 cm, men vi har kul och jag hoppas det märks.
Johan, jag jobbar hårt på min fokus och har böjat lägga ihop träningskedjor på pappret, nu ska jag bara ta tag i dem och TRÄNA, varför ska det vara så mycket snö. Bara tassen blir bra så får det vara hur mycket snö det vill, vi ska träna så det så.


:-(

Jaha,
Hela helgen har vi tillbringt i vänners/släkts sällskap, det har varit underbart roligt och trevligt. När 14 personer rullade in i lördags morse stängde jag in Ella i vårt sovrum för att kunna ta emot gästerna och slippa träna Ella vid dörren. När sedan allt hejande och hälsande var över släppte jag ut Ella som uppförde sig exemplariskt trots PMS.
Till och med när fyra åringen snodde Ellas Pip och drog den efter sig på golvet höll hon sig lugn och smög efter. Hade det varit någon i familjen hade hon lekmorrat och gjort lek/bushopp mot oss. MEn nu försökte hon lite fint ta pipgrisen med yttersta tänderna :-) Det värmer mattes hjärta eftersom det är så sällan hon träffar så små barn.

Det som är mindre roligt är att Ella börjde halta i går morse, Samma ben som förrut så först blev jag jätteorolig och försökte rannsaka mig själv om vi kunde slagit upp hennes gamla skada, men kom inte på något. Sedan såg jag hur hon låg och slickade sig på undersidan av foten. När jag gick fram för att lyfta tassen t.o.m. morrade hon åt mig. Kan inte förklara men det lät inte hotfullt utan mera som "akta mig". Fram med saxen för att klippa bort pälsen mellan trampdynor och runt tårna/klorna.
Hon slickar så fort hon kommer åt och är lite irriterad vid mitttåns tramdyna. Både jag och Maria har undersökt henne men vi ser ingen glasbit eller sticka. Nu har jag stoppat hela foten i en fin strumpa jag köpte för att ha när vi ska ut och åka skidor (superbra från Hugo och Hedda) Så hon inte kommer åt att slicka och dämpar trycket när hon går på foten. Har det inte blivit bättre i morgon får vi åka till veterinären.

Idag har vi varit på afternoon tea hemma hos svärföräldrarna, Ella tycker det är spännande då de har en katt som hon letar hela lägenheten efter men som hon aldrig har mött. Idag var hon också mycket kelen och tiggde gos från både den ena och den andra.

Nu ska här ut på en liten kvällsrunda

Två steg fram och ett bak

I flera bemärkelser. Vi tradar på när det gäller träning av fotgående, det kändes riktigt bra för 2-3 dagar sedan, sedan då vi flyttade ut på en okänd plats för att hitta litet plogat utrymme. Ella blev lite ofokuserad och då hamnade hon de där förbenade 30-40 cm för långt ut :-(
Till det ska väl tilläggas att jag (min nöt) trodde vi kunde fortsätta där vi låg när vi tränade inne i huset. Hm, så jag tog lärdom och när maken och jag bestämde oss för att "tvätta" mattan i vardagsrummet passade jag på att träna där då jag fick lite större yta än i kök och hall som vanligtvis är våra träningsområden.
Passade också på att ta ner och sätta fram en gammal spegel för att kunna se direkt. Men även här var Ella lite slö och loj inta alls i sitt esse.

Så här hade vi riggat upp det inför min träning, Ella är lite nyfiken på hunden i spegeln :-)


Att filma har nästan blivit en självklarhet och förra årets julklapp "gorillagrip" att sätta upp kameran på är en riktig hit.

Jag beslutade mig ganksa snart för att lägga ner projektet fotgående för den dagen istället för att bygga in en felaktig attityd.
Istället gick vi ut på tomten och försökte fånga dagens sista solstrålar.

Den längden Ella har på sin päls är helt klart bäst tycker jag, Om några veckor börjar det nog klia i mina fingrar igen för att klippa.

Jag trodde formsvackan berodde på löpet men idag mötte vi 2 yngre hanar på promenaden och de var intresserade men inte överdrivet och Ella lyfte tydligt läppen när de närmade sig hennes rumpa men annars bjöd hon in dem till lek. Det enda som tyder på löp är att hon vaktar mycket mer just nu, vilket är jobbigt tycker hela familjen.

Idag gav vi oss på fotgåendet igen ute på vår lilla vändplan och då var hon mer allert. Så idag är jag gladare :-) 


RSS 2.0