Aldrig en tråkig stund

När man har en vattenhund......
Jag hatar verkligen att städa. Försöker på alla sätt att slippa. Men ibland måste man ju och det vore ju skönt att börja semestern med ett städat hem. Jag intalar mig att man mår så mycket bättre då i själen. Så idag tog jag fram dammsugaren och började. Ella är nyfiken på allt jag sysslar med så när jag låg bakom sängen så bara måste hon vara med, den lilla sötnosen. Nåväl inte såg jag så bra som jag hade hoppats men det fick duga. Helt plötsligt åker en burk med små pärlor i golvet. Dottern hade legat i min säng och gjort halsband samtidigt som hon tittade på tv, hm....
Massor av pärlor över hela golvet, Men då rycker Ella in och plockar pärlor för glatta livet och lägger tillbaka dem i burken. Då blev det helt plötsligt en rolig lek så jag slapp dammsuga i minst en halv timme. Visst är hon för go min lilla hund.

Äntligen semester

Idag är sista arbetsdagen sen är det semester som gäller. Det känns otroligt skönt efter en jobbig vår. Nu väntar förhoppningsvis sovmornar, härliga frukostar och bara vara. Jag har köpt nya boken som är tjock som en bibel :-)


Den ska bli min sommarlektyr :-).  Jag märker att Ella är mycket mer lätttränad med klicker så det är ren lathet när jag inte gör det.  Nu har lilgrappen också lagt sig i träningen så på väg till fritids häromdagen blev dem många snabba läggningar. Ella tycker verkligen det är kul speciellt när 8 åringen är med då är det bus mest hela tiden.

Vi provade också att kasta hennes leksak över ett högt staket på fotbollsplanen men hon greppade direkt att hon måste springa runt för att hämta den. 

Elak matte

Vilket varierande väder vi har. Jag som blivit i tutad att vi ska få det bästa vädret på 100 år eller så. Men då kan ju vän av ordning fråga vad är då bäst. Nåväl Ella och jag tog en promenad efter två regnskurar. det blev otroligt varm i regnjackan :-) då solen låg på och regnbågen ståtade med sitt sällskap.
Vi tränade på kommandorna sitt, ligg, stå. Stå har Ella svårast för och bjuder ibland på otroligt fina platsliggningar eller sitter fint och viftar på sin söta svans. Men Stå var som bortblåst. Nåväl vi tränar vidare.
JAg har läst och hört så många som har problem med sina ligg när det är blött ute. Så när vi tränade på fotbollsplanen flög "djävulen" i mig och jag kommenderade ligg i en vattenpöl. Plaff, så ligger Ella ner men det verkar som hon sågade mig med sin blick.  Jackpott på belöningssidan blev det. Sedan hittade vi en ännu större vattenpöl, plaff ännu ett snyggt ligg, tur nog så såg ingen oss då skulle de väl undra vilken elak människa jag är. Men både Ella och jag gick nöjda därifrån.
Dax för kvällsrundan utan träning :-)

Glad midsommar

Idag har vi tagit båten till Tyresöslott där vi träffade en annan seglarfamilj.


Tyresö slott byggt 1927 bjöd på storslaget midsommarfirande. Enligt våra kompisar på andra plats i Stockholm efter Skansen.


Vi hittade både stora och små midsommarstänger . Vid den lilla var det inte så himla mycket folk.


Det fanns även många båtar på plats vissa med fina flaggspel


Jag passade på att inviga min nya våtdräkt. och vi (Maria, Johan och jag) tränade Ella.

Hoppas alla får en riktigt fin midsommar. För 5 minuter sedan öste regnet ner men nu strålar åter solen.

Kurs i vattenarbete eller Husses hund

Idag har vi haft en kurs i vattenarbete för Bengt Ericsson från Newfounlandsklubben. Jättetack för en trevlig dag, Bengt och Maret. Vi fick prova på de olika delarna i Sim och räddningsprovet. Först ut var Chanto som klarade sig galant.


Här ska Chanto simma 50 meter det fungerade bra förutom att han gjorde ett försök att simma in till land. Men med lite lock och pock från matte simmade han tillbaka och klarade detta galant. Han simmade fint fot som ni ser på bilden.

Därefter var det Ellas tur. Husse Mats var klar i våtdräkten. Ella var helt till sig, matte var inget värd.
Ella simmade också 50 meter och innan hon fattade riktigt vad det skulle gå ut på så hon försökte klättra upp på husses huvud det såg helhärligt ut. Sedan blev det full fart och 50 meter var avklarade.
Nästa moment var apportering 15 meter.


Det gick galant. Vi har köpte en bad(leksak)ring till henne som hon gillar skarpt.

Därefter kom livräddningen. Jag höll i Ella medans Mats simmade ut 20 meter. Först sa Bengt åt mig att
peppa Ella men jag sa att det inte fanns något behov av det. Hon var så triggad någon kan bli :-) hon vill ju vara med
husse i vattnet.


Ella simmar ut till Mats där ska hon simma runt husse varefter husse ska ta tag i sidan av pälsen.
Ella kämpar på som bara den och fixar det fint men nog var det jobbigt.


Idag blev det verkligen husses hund, för Ella gillade verkligen att vara med husse i vattnet. Jag var ingenting värd. Helt tvärtom mot vanligt, riktigt häftigt..

Vi var 10 hundar med på kursen och sedan hade vi några besökare jätteroligt.  Vid lunch fick vi se Bengt med NÖFFEN Sailor i aktion. De tävlar i Elitklassen. Bl.a. ska de livrädda genom att dra ut en livboj till den nödställde i det här fallet Max matteSedan fick vi se en dykövning där Bengt stod vid starndkanten och dirigerade Sailor. Sedan stoppade Sailor ner huvudet ca 40 cm för att hämta en liten apporteringskudde.

Peppar husse trodde inte Peppars matte skulle komma i vattnet så vi lovade skicka bevis här kommer det.


Det gick galant både att komma i vattnet och för Peppar att rädda sin Sanna.


Nya bekantskaper för idag var Sigge med matte och husse lite försiktigare i vattnet men de fick lite tips om hur de ska komma vidare och det gjorde de :-)

Efter att alla 10 hundarna fått prova på och vi hade ätit lunch så frågade Bengt vad mer vi ville träna på. Vi fick träna på att hoppa från bryggan.


Vilket blev helt kaotiskt (med flit) genom att ha triggade hundar så fick vi dem till att hoppa ner.

Vi gjorde det först på grunt vatten och hoppade "strömhopp" matte/husse och hund sedan nästa matte/husse och hund. det såg för roligt ut men på grunt vatten tror jag nästan att alla hundarna hoppade sedan förflyttade vi oss efter bryggan så det blev djupare och djupare. Ella har vi lyckats få i från bryggan några gånger tidigare. Men hon blev heltänd och tillslut hoppade hon innan vi kastat ringen. Johan tyckte det här var en rolig lek


Vilken utveckling under denna dag. Bengt bara stod och skrattade.

Sedan fick vi pröva på lite dykövningar.


Här är Trizza (tror jag eller är det Zelma) och Hedda som tränar.

Vi hade en jätterolig dag och jag tror Bengt var överraskad över våra hundars arbete. Nu måste jag köpa mig en våtdräkt för sommarens äventyr. Vilken toppenhund jag har som nu ligger här urtrött på matten och sover gott.

Valpträff i Kungsör

Vi har haft valpträff, det är alltid lika roligt att träffa allihop. Nu ska vi se det var Moya, Mira, Zita, Chanto, Chica, Canja och Ella sedan var charmtrollet Dita med. Peppar fick också vara med. Han blev dökär i Dita och hade en härlig repertoar av ljud. Vi fick både mumsigt fika och härlig lunch. Jättebra fixat Canja och Ditas mattar.
Vi fick se en videoinspelning från Chantos MH vilket var jättekul. Sedan visade Chanja och Ditas mattar oss personsök i skogen. Vi vallade upp en ruta som sedan en gömde sig i så fick hundarna kommando och drog ut i skogen. Båda hundarna var otroligt på och praktiskt taget flög ut i skogen. Jättekul att få höra om det. Sedan blev det en hel del lek tills hundarna la sig runt våra fötter. Jag fick lov att åka då jag skulle hämta Johan jag kom över en timme försent men det är svårt att slita sig när man har trevligt. Då skulle de andra åka iväg för att bada av sina hundar.

Kameran var full på bilder så jag hoppas Elina skickar över några som jag kan lägga in här.


Efterlysning av Perro i Staffanstorp

Stackars Susanne & Co som i torsdags blev av med sin vackra Blossom. Hon blev påkörd av en cykel och sprang rädd iväg. Det är inte mycket jag kan göra från Stockholm men om någon läser detta som har känningar i Staffanstorp kanske ni kan skicka en blänkare så folk har ögon och öron öppna. Kanske kan ta en extra promenad. Blossom är en Spansk Vattenhund som min Ella, tar mig friheten att kopiera Susannes bild på henne så den sprids.Hoppas hon snart hittar hem.

Händelsefull dag

Dagen startade med besök hos Djurkliniken för att ta blodprov för att kolla om Rabiesvaccinet tagit. Ella stod snällt på bordet och lät dem sticka henne utan en min. Vi hade för säkerhet skull satt på henne en munkorg men som vanligt var det onödigt. Som vanligt var väl att ta i. Vi hade på munkorgen vid ett tidigare tillfälle för att kolla om hon hade fått en skada i ett av sina ögon.
Jag tog tillfället i akt och köpte en munkorg för att det kan behövas om vi ska åka färja österut i sommar. Det var ju utprovat och klart.  På eftermiddagen fick vi finfint besök. Peppar kom med två av sina mattar. Peppar ska vara hos oss i helgen då Sanna ska iväg på bröllop. Det är jättekul att få rå om Peppar nästan en helg, undrar bara om Ella tycker samma sak. Peppar uppför sig som en riktig kavaljer som vanligt men Ella visar tänder och säger åt honom på skarpen när han blir för jobbig. Stackars Peppar :-)
Ella är också ganska svartsjuk av sig och talar om att matte är hennes. Efter några timmar och en promenad har det börjat lugna ner sig. Vi har hunnit busa, bada i sjön, springa över ängar och i skogen och duschat hemavid.
Nu börjar det bli dax för kvällspromenaden.


Peppar har så underbart fint ansikte just nu med sitt långa hår.


Sanna trodde Peppar skulle ligga i en av våra sackosäckar och visst stämde det.
Peppar låg i en på ena sidan mig, Jag låg i två och hade Ella på min andra sida. Sedan fick jag sitta och klia dem båda två, lika gosiga.


Efter regn.....

Kom en underbart solig och frisk kväll. Vi hade turen att få sällskap på promenaden av Texas med Matte. Det blev en härlig promenad med hundlek, lite träning och hästskit :-(
Efter halva promenaden möte vi Lea med matte som vi inte träffat på länge. Det innebar mycket jaglekar och Lea är supersnabb. Ella jobbade hårt och stackars Texas försökte hitta på lömska genvägar.Alldeles för korta ben för tjejerna.
Vi gick över ängen hem där gräset nästan når upp över våra ben. Hundarna fick jobba bra med sina benmuskler och studsade som gummibollar i sin jakt på varandra. På andra sidan ängen mötte vi nästa hundkompis Nova. Alltså en jätterolig promenad med mycket sällskap. I natt sover vi nog gott.

Moraliskt stöd- pyttsan

Idag var det en stor dag. Jag och Maria hade tagit oss till Sanna och Peppars Brukshundsklubb för att följa deras debut på Lydnadsplanen. Ella fick snällt sitta i bilen på order från Sanna så att hon inte distraherade vår kära Peppar.
Vi missade platsliggningen och tandvisningen och väntade spända på deras entré med kameran i högsta hugg.
De skulle börja med att gå över hela plan fram till publiken och där vända ryggarna mot oss. Redan på invägen ser vi att Peppars nos går i gång. Han vädrar tydligt och högt och tittar rakt på mig och Maria. Sanna vänder ryggen mot oss och säger till Peppar att sätta sig. Peppar är mer nyfiken på vad vi gör och sätter sig åt fel håll. Helt klart mer intresserad av oss än av matte. Sanna genomför hela programmet med blandat resultat och kommer strålande fram till oss. För oss är de vinnare för de har ställt upp och genomfört programmet. Peppar är mycket nöjd över sitt revben vi köpt till honom som pris. Sanna fick ett litet mobilsmycke för sin insats av oss och jag fick skämmas, moraliskt förfall ska det väl mer kallas. Sanna sa att jag får stanna kvar i bilen nästa gång. Men nu är de på gång, jättebra jobbat, kompisar.
Vi ses till helgen.

Storholmen

Igår är det Marias födelsedag. Ella väckte mig väldigt tidigt klockan 6:30 och var helt bestämd på att det var dax att gå ut på morgontoalett. Ute var det strålande väder så det var inte så speciellt svårt att komma upp  Ryggsäcken med spårsele och lina och lite snittslar åkte med i jollen. Tänk vad bra vi har det som kan nyttja så mycket mark omkring oss. Jag hittade underbara spåmarker med mossa och blåbärsris så långt ögat kunde nå. Solen nådde inte ända fram så det fanns en hel del mygg kvar i skogen. Jag la ett kort ganska enkelt spår med tydliga fotspår så även jag kunde se. Vi gick sedan en promenad för att komma tillbaka efter 30 minuter och ta spåret. Ella förstod redan innan promenaden vad som var i görningen så hela promenaden gick hon och jobbade med näsan. Det är ganska roligt att man kan höra när hundarna sätter på nosen. Snacka om att det låter. Spåret gick sedan riktigt bra nosen i backen och i spårkärnan till största delen. Hoppas vi hittar många sådana fina öar i sommar. Efter spåret gick vi hem och somnade i sittbrunnen tills maken tittade upp med en kopp the i handen.

Frukostar på båten är bland det bästa jag vet. Barnen sover gott och solen tittar fram och värmer bort daggen från sittplatserna. Idag var dock daggen redan borta men stillheten finns där ändå.
bara jag, maken och Ella som nöjd ligger och halvsover. Efter frukostbestyr packar vi ihop och drar till Storholmen där vi ska möta syrran med pojkvän och syrrans bästa kompis med man. Att träffa vänner på sjön är också så okomplicerat. Alla har sina hem men vi flyttar runt och träffas när vi är nära varandra. Maria blev ordentligt firad och vi hade en underbar solnedgång i havet. Med grillarna på klippan. Dagen till ära bjöds det oxfile med klyftpotatis och tzatziki. Ett gott glas vin och sedan en kvällspromenad eller kanske vi ska säga klättring för här var det inga fina promenadstigar utan vildmark som gick uppåt och nedåt. Men det bekom inte Ella ett dugg som hoppar och studsar mest hela tiden.

I morse packade vi åter ihop för att segla hem över Kanholmsfjärden. Härlig segling och vi fick reva för att inte behöva luta så mycket då vinden låg konstant över 10 sekundmeter. Väl hemma höll vi på att gå åt i värmen. Vilken skillnad på klimat ute i skärgården mot hemma vid huset. Kommer bli svårt att sova i natt.


Marias födelsedag då pryddes "salongen" med ballonger


Ella spejar och vädrar på båten vi åker i Möja kanal tror jag det heter


Visst har vi en underbar skärgård, här en bild av Möja


En konstnärlig bild tagen av Marias kompis Jennifer som var med oss i helgen.

Gällnö på nationaldagen

det är 20 grader varmt och efter att ha varit på studentskiva igår blev det en sen start till båten. Inte blev det bättre av att Martin kände sig hängig.
Klockan 15:00 startade vi iallafall motorn och hissade segel några minuter senare. Seglade några timmar för att ni ha lagt till på Gällnö i strålande sol och 20 grader i vattnet.Martin blev kvar hemma och Marias kompis Jennifer hängde med båten. I morgon fyller Maria 14 år så vi får improvisera ihop en tårta. JAg har tagit med mig spårsele och tänkte försöka lägga ett spår i kväll som Ella får ta i morgon bitti innan vi drar vidare.
Nu ska middan lagas och ätas i sittbrunnen. HA en riktigt bra kväll.

Nya bilder inlagda

Idag kunde jag äntligen tömma kameran på bilder. Resultatet har jag lagt in under olika inlägg nedan.
Dagens bild är på min älskade son som går ut 9an i år och är påväg på fest. Tänk det känns inte länge sedan han föddes.

Martin på väg på fest med skolan. Fest nästan hela veckan.

Träning på arbetet

Ella brukar ju vara med mig på arbetet och det fungerar  nästan alltid bra. Idag såg det dock lite annorlunda ut. Jag kom in med Ella på ett möte med alla mina arbetskamrater och en ny person. Ella går direkt fram för att "nosa av" den nya personen, de gamla vanliga struntar hon helt i. När hon sedan vänder sig om för att gå och lägga sig vid min arbetsplats märker hon att den är ockupperad av 2 små barn (Kompisen vab:ar och satte barnen framför min dator för att titta på tv.) Barnen är 6 och 4 år gamla enligt Ella inte riktigt att lita på. Dessutom sitter de och äter varsin mazarin. Det tog överhanden och Ella snozar runt för att suga i sig de smulor som faller. För det är väl det enda som små barn är bra till, tappa smulor.  Både barnen och Ella uppför sig exemplariskt, jag lägger fram lite hundgodis som 4 åringen matar Ella med. De hinner bli kompisar och Ella somnar direkt nedanför 4 åringens stol efter att godiset tar slut.

Äntligen, första helgen i båten

I fredags drog vi ut till båten för att sova kvar första gången i år för alla utom Johan och maken. Ella kände väl igen sig i situationen och svansen gick som vanligt när allt var lastat och klart i bilen. Konstigt hur mycket en liten hund kan vara i vägen. Det är verkligen som om hon vill kolla att vi inte glömt bort henne. När jag bär Ellas flytväst mot bilen drar hon sig dock undan, av någon anledning gillar hon inte den. I år har vi ju dessutom bytt flytväst med syrran Zita som väger under 15 kg, vilket inte Ella gör. Så denna flytväst är större.


Ella i sin nya flytväst, vill inte ha

Väl ute vid båten kom nästa pärs för Ella, att ta sig ombord. Denna stolta hund som hoppar och klättrar upp och ner från stenar och berg tycker inte om att ta sig ombord på båten. Men när allt utom Ella var lastat tog hon sig ut på sidan av båten sätter framtassarna mot båtens sida sedan får jag hjälpa henne med baktassarna. Det är skönt att hon gillar att åka jolle så vi kan fixa ombord och avstigningar på det sättet.


Här är Ellas favoritposition spejandes över fjärden

Jag köpte på lilla Stockholm en Biabädd för att Ella skulle ha sin egen plats på båten. Den passade precis in där jag hade tänkt mig (utan att jag mätt) Men först på kvällen lägger sig Ella bredvid på golvet så jag svor åt mig själv att jag trott att hon skulle vilja ha en bädd när hon aldrig vill det hemma. Men när jag vaknar framåt morgontimmarna ligger hon fint och mysigt i BIAbädden och jag kunde somna om ganska nöjd. Nu lägger hon sig faktiskt direkt i den vilket känns skönt då det kan bli lite småkyligt mot morgonen i båten.


Ella ligger och sover i sin Bia bädd

Själva båtlivet känns det som om hon gillar, hon har koll på alla och allt. Att det gungar eller lutar bekymrar henne oftast inte alls. När matte styr vill hon helst befinna sig bakom ratten under mig. Det är en perfekt plats för henne som då har 3 sidor att luta sig mot. Hon får fortfarande plats där, nästan mer avsett för henne i år än förra året då hon var mindre och inte riktigt kunde få stöd av alla 3 sidorna samtidigt. Oftast är det jag som styr.

Ella ligger på sin favoritplats under gång

Idag har vi dessutom vaknat tidigt och gått runt på ön vi hamnat på. Vi hittade härlig mossa att träna spårupptag i vilket var ett tag sedan nu. Det fungerade fint, efter den träningen såg jag att Ella fortsatte spåra mer än innan, nosen var påsatt.

Nu ska vi gå och lägga oss en stund igen och höra kluckandet mot skrovet, alla andra sover fortfarande, Vädret utanför är underbart och Johan och maken badade igår. Maken iförd våtdräkt, det är 15 grader i vattnet.

Årets första bad för Johan, 15 grader varmt


På väg hem, Kryss både ut och hem. MEn underbar segling


Hemma i marinan, hur hittar vi till rätt båt

RSS 2.0