Nu måste det väl i alla fall vara dax

Jag har väntat på att Ella ska börja löpa praktiskt taget sedan Chanto var här. Men det verkar låta vänta på sig. Hittills har det varit svårt att veta på Ella om hon löper. Man märker det bäst på hanarna runtomkring. Klar PMS märker man. Mot vissa hundar morrar hon och gapar på (hanar som kastar sig emot henne) andra hundar liksom piper hon till på (det låter som om säger "Var rädd om mig, jag är liten och söt") Det mesta av gapandet har nu försvunnit igen och ersatts av att hon markerar hela tiden, minst var 30 meter. Helst uppe på stenar och stubbar. Sedan har hon lagt sig till med en ny idé att sprätta efter sig, det ser för roligt ut. Så det verkar inte bli någon perropromenad den 8 november för oss. Men ni som kan tar Stina (Hurråsens) hand om :-) 

Tänkte även rapportera om antiskällhalsbandet. I början gick det jättebra. Skällandet minskade rejält första veckorna. Sedan kom Chanto hit, den gullgossen och förstörde endel av vår träning. Inte kunde jag spruta på Ella samtidigt som Chanto vaktade tomten. Nej, båda fick vakta. Men jag märkte att jag bara behövde ropa på Ella så kom hon springande så även denna period på 10 dagar var bättre än innan halsbandet.
Nu har det gått flera veckor sedan Chanto åkte hem igen och vad har då hänt. Jo, ibland åker halsbandet på. Oftast om jag vet att det ska komma någon. Skällandet på folk som går utanför tomten har minimerat till nästan noll. En och annan hund som kommer för nära kanske får sig en "tillsägelse". Kommer någon in på tomten och Ella inte har sitt halsband får de sig en tillsägning men mindre än förut. Ella hör bättre att vi säger till henne. Har hon halsbandet på så får hon sig ett sprut eller två när någon kommer.
Men oftast är det så tyst så jag glömmer sätta på halsbandet. Alltså en helt klar förbättring. Men nu gäller det att hålla i så att hela träningen blir klar :-)

Skulle jag då rekommendera andra att köpa ett antiskällhalsband. Halsbandet är dyrt lite under 2000 kronor, (på andra hands marknaden något lägre men inte mycket) Den drar batteri som bara den ca 1 batteri i veckan (35 kr/batteri) än har jag inte gjort av med en sprayflaska men den kostar runt 125 kr. Så visst pockar det på pengar. Sedan gäller det att vara uthållig och komma ihåg att sätta på halsbandet hela tiden.  Två personer har berättat för mig att deras hundar blivit "låga" av sprutet. Visst, inte blir Ella glad men hon behöver tas ner på jorden i dessa situationer och genom att jag bestämmer när det ska spruta så har jag möjlighet att läsa av situationen innan jag sprutar. Dessutom möjlighet att positivt förstärka när hon slutar skälla.
Så visst skulle jag rekommendera ett antiskällhalsband om man använder det med förnuft. Sedan funderar jag på hur jag skulle göra om jag hade 2 hundar som triggar varandra vid dörren. Skaffa 2 halsband, försöka förstå vem som triggar vem eller växla vem som har halsbandet. Jag vet inte riktigt.

Allmänlydnad med Hundens hus

På senaste tiden har det varit mycket jobb både under dagar och kvällar. Så idag bestämde jag mig för att Ella och jag skulle på utflykt till Hundens hus som ligger på Kungsholmen i Stockholm. De hade bjudit in hundar och hundägare till en allmänlydnad grunder. Där deras instruktörselever skulle få träna på verkliga ekipage. Totalt var det 20 hundar där och en av dem var den stora jättehunden (Leonbergern) från Lovisebergs måndagsträning. Jag kunde höra honom på långt håll. Han var frustrerad över att han inte fick leka med de andra hundarna. Vi hamnade i 4 olika grupper. Varje grupp med 2 instruktörer och 5 hundar. Övningarna var ganska lätta kontakt, förbudövningar, ingångar och lite sådant. Dessutom tränade vi passivitet och hantering. Hanteringsövningen gick ut på att sätta på sin hund en T-tröja och sedan få hunden att gå ett ärevarv. Lätt som en plätt med Ella. De två instruktörerna Sebbe och Susanne sökte dessutom projekthundar att träna vidare på. Jag anmälde oss till detta men vi får se om det blir något av. Min tanke med det var att träffa på okända människor att träna på/med.

Spårhunden Ella

Igår skulle min mamma och jag träffas hos min faster och farbror som bor ganska nära mitt jobb. Jag behövde ha hundvakt då jag skulle ut på en arbetslunch. Ella har inte varit hemma hos dem på över ett år. När vi började närma oss huset (mitt inne i Stockholmstad) där de bor  stoppar Ella ner nosen i backen och leder mig fram till rätt entré. Hon spårar på en stensatt trottoar i ca 100 meter, svänger av 90 grader uppför en trappa. Sätter nosen i entré dörren och väntar på att jag ska öppna. Därefter spårar hon fram till hissen och blir lite vilsen där tills hissdörren öppnas då drar hon in väntar tills vi är framme för att sedan direkt sätta nosen på rätt dörr.

När jag kommer in i huset förstår jag hur det hela gått till för där sitter min mamma. Hon hade gått där en stund tidigare än vi. Men duktig är hon min hund :-)

Avslutning med diplom

I måndags hade vi avslutning på lydnadskursen vi har gått. Instruktören hade videokamra med sig och vi körde lydnadsklass 1 med kommendering och videoinspelning som vi sedan gick igenom. Det är alltid spännande att titta på sig själv. Ella var inte lika säker på momenten denna gång. Ställande under gång blev först ett läggande under gång och Så fort jag tvekar lite i mina starter sitter hon fortfarande kvar fast det har blivit mycket bättre än förut.

Under detta träningspass visade instruktörerna också hur man kan träna in budföring. Först visade de på med instruktörens Rottis. Grejen var att två personer skulle jobba med hunden. Så fort hunden tittade på den ena av de två så skulle den göra sig så rolig den bara kunde. När hunden kom fram så skulle den leka/dela ut godis eller vad det nu var en liten stund med hunden. Sedan bara helt sluta och bli som en tråkig staty. När då hunden tröttnar och tittar på den andra människan ska den göra likadant. Hunden skulle uppleva att det var den som fick igång människan.
Först provade de denna metod på Briarden, det fungerade bra. Någongång fick han upp lukt på Ella och ville komma och hälsa på oss i stället men efter att jag sa till onom gick han tillbaka och fortsatte.

Jag tänkte att denna övning skulle inte fungera för oss, men försöka måste vi ju. Helt förstummad ser jag min Ella springa mellan mig och instruktören. Jag jobbade med lek medans instruktören var rolig genom att ha gott godis. Första gången var lite tveksam men mot slutet sprang hon fram till instruktören. Vilken häftig känsla för oss alla. Instruktören var lika förvånad hon :-)

Sist körde Leonbergern (Jättehunden) och detta var en lek som passade honom. Att få springa och leka med två människor. Han var som en jätteglad valp (fast jättestor)

Den här övningen var nog den mest häftiga på denna kursen. Nu gäller det bara att hitta okända figuranter som man kan träna detta med, kanske inte lika lätt.


Vattenhund med vattensvans

Ella har varit ute med Husse i båten under fredag/lördag. de hamnade på Nämdö till slut med min Syster och kille. Ella fick en rejäl promenad sedan fick hon vänta på båten medan maken skulle basta. Vakthund som hon är vaktade hon ute på däck och väntade på sin husse. Dagen efter skrek hon plötsligt till och därefter var svansen mellan benen på henne i en kvart. Maken trodde hon kommit åt elstängslet men då jag mötte upp vid bryggan såg jag direkt att det var något vajsing på svansen. Efter en mailkonversation med en annan Perroägare så kunde jag nog konstatera att det var en vattensvans på vår vattenhund. Massage och värme blev behandlingen. Nu Onsdag är den helt borta.

Poletten trillat ner :-)

Sedan i Måndags har jag tränat starter och utgångslägen med boll som belöning. Ella har varit taggad. Till slut så att hon stack direkt efter att jag sagt "fot". I går kväll körde jag utan boll men attans vad glad jag blev, förväntan satt i. Hon var heltaggad men höll sig till mitt ben och gick jättebra. Inte för att jag gick långt utan bara några steg  och några höger och vänstersvängar. Dessutom satte hon sig snyggt vid min sida. Ett tag har hon vinklat sig lite inåt bakom mig, får hoppas det också är borta. Nu gäller det att förlänga sträckan och krångla med vänster, höger och helt om och hoppas att allt sitter :-) Hon är underbar min hund och så himla lättlärd.

Måndag lydnadsträningsdag

Idag har vi varit i Loviseberg för att gå på lydnadskurs. Idag var vi två hundar där, fast inte samma som förra gången. Den här gången var det den JÄTTESTORA hunden som var där. Ledarna hade bestämt att vi skulle köra lydnad klass I med tävlingsledare. Först började vi med platsliggning, Ella skötte sig men den stora klunsen kom återigen springande i full fart mot mig. Den här gången kunde inte Ella hålla sig utan reste på sig, Fast hon höll sig lugn. Den stora hunden sprang lekfullt mot mig flera gånger innan vi hann få stopp på honom. Då gick ena instruktören och hämtade ett strypkoppel och försökte visa ägarna hur de skulle arbeta med det. Ägarna har hittills inte haft en chans att hålla emot och urskuldrar sig med att han bara vill leka. Visst, än så länge är han inte könsmogen men vad händer om ett år eller så. Efter att ha gått med strypkoppel och övertagits av instruktören några minuter så var det som att se en annan hund. Jag agerade figurant och visst gjorde han ansats till att vilja springa ut till mig men denna gång fick matte stopp på honom. Jag kunde tillslut gå både framför och bakom honom utan att han reste på sig. Ett otroligt framsteg.
Därefter kördejag och Ella lydnadsprogrammet. Det första Ella gör är att sätta nosen i vädret och strutta iväg ifrån mig på ett sätt jag inte är van vid. Dock kom hon tillbaka till mig när jag kallade på henne men verkade allmänt seg.
 Vi har aldig gått hela ettan eller haft en tävlingsledare som har kommenderat oss (eller vad det kallas). Det var svårt att få Ella att hänga med i starterna på fria följet men hon utförde faktiskt alla moment. Lite dubbelkommandon behövdes och lite godis men vi fick ihop det någorlunda. Dock inte tävlingsmässigt men bättre än jag trodde det skulle gå.

Två omgångar körde vi och andra gången försökte jag slappna av lite och det gick bättre. Instruktörerna peppade och tycker Ella är duktig och kan inte förstår varför Ella är "trött/sen" i starterna men sedan rycker upp sig. Måste jobba upp förväntan mer. Hon frös benen jättebra vid ställande under gång och enligt instruktören var hennes läggande superbra. 10 på hindret :-) Apporten måste förlängas i tid men det var inga tugg de få sekunder hon höll den.

Fler sådana här övningar skulle det vara. Nu blev jag lite taggad :-)


Godnatt

Ännu en perroträff

Idag träffades vi på Loisebergs hundträning. Vi hade fått hyra planen och huset för att ha klickerträff.
Sanna hade varit jätteduktig och förberett för att introducera oss i detta kära ämne och få igång oss.
Tråkigt nog var det inte så många som var intresserade. Vi var totalt 6 personer men jag tror vi som var där uppskattade träffen :-) Vi gjorde en övning där jag fick agera hund och Chincos matte fick klickerträna mig att gå in på toaletten.
Attans vad det var trixigt att förstå. Väldigt snabbt förstod jag att jag skulle gå. Men trodde först det var själva steget som det handlade om. Men efter att ha fått klick framåt, åt sidan och båkåt men inte åt andra sidan så blev jag lite fundersam.
Tillslut förstod jag att det var riktningen hon var ute efter och gick iväg men inte ens då fick jag klick (jag gick ifrån toadörren. Så det var bara att vända men nu var det inte så svårt att hitta rätt. En jätterolig övning jag tidigare bara läst om.
Vi kollade också belöningar vad är bra/sämre för min hund, Vi gick igenom  de viktigaste bitarna och till sist tipsade Sanna oss om www.canis.se där det finns en klickerkurs via e-mail som är gratis. Första veckan får man ett mail om dagen med hemuppgifter att läsa eller att träna. Sedan kommer mailen ung. en gång per vecka. kan verkligen rekommenderas.


Sanna håller låda, bra tjejen


Peppar provsmakar renskav, hästkorv, köttbullar, hotdogs, leverpstej, leversnittar, frolic mm


Ella väntar på att få börja leka med trossen.

Vad skönt

I morse ringde en glad Sanna till mig för att berätta att omröntgen av Peppars höfter  visade B-höfter. Vad skönt och kul för Peppar. Kanske hans idoga flörtande nu kan få gå ett steg längre. Gäller bara att hitta en intresserad brud :-)


Ella överraskar

Här om dagen fick Ella vara hemma hos min mamma. Jag hade jättebråttom därifrån så det var mer eller mindre in med hunden, hej, hejdå och sedan ut genom dörren. Jag hann dock uppfatta att mamma letade efter någonting. Så jag hojtade på väg ut att jag skulle hjälpa henne leta när jag kom för att hämta Ella.

Mamma slutade leta efter ett tag och gick och satte sig och vad gör Ella. Går fram till mamma och spottar ut det mamma tappat bort (innan vi kom) i handen på mor min :-)
Vilken duktig hund vi har. Hoppas hon blev belönad för det. Till och från har vi tränat Ella i att plocka upp kulor och andra småsaker från golvet och leverera till oss. Men det här är första gången det varit "på riktigt".

Annars har början av veckan bestått av hundträning. I måndags gick jag och Ella på lydnadsträningen. Vi var enbart 2 ekipage där och två instruktörer så det blev intensivt. På något sätt lyckades jag få till så att Ella satt jättefint vid min sida och hängde med " som limmad" vid starter när jag "dansade fram" Både höger och vänster sväng :-)
Vi som fått så mycket kritik. Men nu tar vi en liten bit i taget, inga stora krav. Vi tränade också läggande och ställande under gång. Ella är verkligen en urrolig hund att jobba med. Man ser på svansen att hon gillar att jobba och både godis och bus tycker hon är bra belöningar. Dessutom att få springa upp och ner på balansbommen ( som ser ut som en stege). Kanse, kanske kan vi starta i någon liten lydnadstävling innan nästa sommar. Om vi tränar tillräckligt mycket.
Om vi vågar.......

Igår körde jag ut Maria och Ella till agilitykursen i Skarpnäck. Maria var också väldigt nöjd med kvällens träning. De tränade olika stationer med olika svårigheter. När jag kom i slutet för att hämta Ella så var hon på slalomstationen både före och efter slalomen skulle Ella hoppa över ett hinder. Det är svårt att dämpa en hund efter att den har fått hoppa över hinder (som hon tycker är så roligt) för att gå in rätt och ta hela slalomen. Men det fixade Maria/Ella fint. Men än saknas farten på slalomen. Jag träffade Zita med Husse och lillmatte som går samma kurs som Ella/Maria jättekul.
Dock stod Zitas husse och stampade otåligt de skulle börja en tävlingslydnadskurs i SSBK efter agilitykursen. Tur att resterande agilitykursti  


Vad är en svans bra för

Idag kom nu Chantos matte tillbaka från sin semester. Chanto blev överlycklig över att se henne när vi kom tillbaka från vår morgonpromenad. Semestern var till  belåtenhet, hon hade varit i Jordanien, lät mycket spännande.

En sak Chanto har lärt sig under sin tid här är vad svansar är bra till, att hänga i :-)Ella är snabb enda sättet är att jaga efter svansen


När man väl fått fatt i den gäller det att lägga hela sin tyngd bakom för att få stopp på henne


Sen kan vi börja leka med bollen tillsammans

Vi tackar för lånet av denna underbara hund och hoppas vi träffas snart igen. Syskonen ät väldigt lika när det gäller utseende och vissa rörelsemönster. De skiljer sig åt på att Chanto morrpratar hela tiden när man gosar med honom. Ella pysslar, slickar och lägger upp tassen när man gosar med henne. Chanto slickar sällan utan nosar mer, gärna runt öron och ansikte på oss människor.

Lite av varje

Idag har en vecka gått sedan Chanto kom till oss. Vi ska nu ha honom endast 2 dagar till innan hans matte kommer hem. Det har gått mycket bättre än jag trott. Även om jag trodde att det skulle fungera ok. Dock har jag endast tagit med honom till jobbet en gång. Då han inte är van vid miljön att det finns människor som rör sig runt om och han ska inte bry sig, det blir ett litet gnäll eller voff här och där. Ella har ju vant sig sedan hon var valp så hon reagerar ju inte på detta.Det är mycket lek i de här hundarna de leker ofta och mycket. Innomhus fortsätter de "tysta" lekarna. det enda man hör är ett glatt lekmorrande. Men det är mycket "herre på täppan", dragkamper och munhuggande. Men de vet exakt var gränserna går. De gör aldrig illa varandra.
Det enda som blir "lidande" är Ellas träning under promenader och hemmavid. Skällandet har blivit värre nu. Jag har inte riktigt mage att säga till henne genom att spraya när det är chanto som drar igång det hela.

Dock har Ella varit på kurs både måndag och tisdag. I måndags med mig, lydnad. Vi tränade:

  • platsliggning (jätteduktig trots störning av jättehund som letade godis i mina fickor), tandvisning (även här störde jättehunden genom att släpa matte efter sig fram till matskålen där instruktören lagt en godis och sagt varsegod till Ella.)
  • Tandvisningen tränar vi här genom att "domaren" i början inte rör Ella utan bygger upp en förväntan genom att lägga godis i en matskål och ge varsegod till det. Ella köpte det men tyckte jättehunden var läskig när han kom med sin skrikande matte på släptåg. Men efter att de var två som höll i jättehunden kunde vi genomföra träningen. Ella har backat i detta moment sedan hon blev påkörd/överkörd. Men det ska vi ha tillbaka igen.
  • Fot (Ella sätter sig lite för långt bak och jag är för seg),
  • Apport både att ta den ur handen (som lydnadsklass 1) där har hon nu slutat tugga men tiden måste förlängas. Lägger jag ut eller kastar ut apporten och ger kommandot rapport hämtar hon den bra (dock tränade jag inte ingångar)
  • Kontakt genom att leka med en grej kasta iväg den utanför kopplets längd och sedan vänta på att hunden "ber om lov" genom att titta på mig då säga varsegod och släppa kopplet. Fungerade jättebra.

  • Maria var igår på Agilityträning (fortsättning) på Skarpnäcks hundungdom. (Tips från Perro Rizados Åsa och Julia, tack) med på kursen var också kullsyrran Zita med lillamatte Bella. Vad jag förstod hade det gått bra, de hade haft kul fast en liten ettrig terrier hade sprungit i bakhasorna på Ella tills instruktören grep in. Mats fick dock köra Maria medans jag var hemma med Chanto, så jag, "nyfikenienstrut" fick inte se hur det gick.


    RSS 2.0