Äntligen kursstart

Idag var det dax för kursstart på vår sökkurs :-). Jag trodde det var förra veckan så jag var mycket taggad för att äntligen få börja, 45 minuter före kursstart var jag på plats för att hinna rasta Ella ordentligt. Vi var x ekipage som kom, 2 flattar (varav en gul), en spaniel, en blandras och sedan Ella. Ganska lagom. Vi vallade upp två rutor ca 30 meter djupa och 10 meter breda. Sedan höll instruktören hunden medans man själv sprang in och var figurant. Jag funderade endel och förvarnade att Ella skulle låta mycket och dra ordentligt i kopplet när jag gick i väg. Men som vanligt förvånar hon mig. Visst sa hon till när jag gick men sedan satt hon snällt kvar vid instruktörens sida och väntade på att få springa ut och leta.  tre skick gjorde vi, det tredje skicket i samma ruta som första skicket men med en annan lega och djupare ruta.
Alla tre skicken gick jättebra och eftersom jag glömt ta med extrakoppel (eller rättare sagt inte visste att jag skulle ha med ett) så fick Ella gå lös tillbaka. Jag kom, som tur var, på mig själv med att hålla henne tillbaka när hon sprang fram till instruktören för att få lite belöning. Vilket hon gjorde utan problem. Där kopplade jag sedan upp henne.
Vädret idag var ju inte det bästa, snöar hela tiden och 0 gradigt. Så Ella fick snöskor men det bekom henne inte så mycket. Helt klart tyckte hon det var kul för hon ville gärna in i rutan när någon annan matte gick in för att gömma sig för sin hund.


Härlig skridskoåkning

I Stockholm har vi hittills i år inte kunnat stoltsera med några vackra snöklädda vinterbilder. Men något vi kan stoltsera med är våra otroligt häftiga naturisar. I år har vädret bjudit på mycket sridskoåkning, Ella är helt med på notorna gillar att springa med när Mats själv eller något av barnen är med :-)
Idag blev lunchturen på isen. Ella, Johan och Mats drog iväg. Ella i sitt sele som vi satte ett bra koppel i dubbelt som ett träns på en häst. Ella har hittills inte dragit någon mer än då hon ska hem till matte. Idag fattade hon vad Johan ville och drog iväg i en hiskelig fart, efter ett tag lärde hon sig att dra i ett lagom tempo (saktade hon ner) så att Mats kunde åka i ett behagligt tempo på sidan av.


Johan hackar i isen ett alltid återkommande nöje. Ella kollar in vad som händer.Här har Ella fått in rytmen och Johan glider på framåt. Kanske en id'e att skaffa "riktiga" draggrejer.
Mycket enklare att få med Johan på äventyr när han kan få lite draghjälp i mellan åt
Den här bilden är inte från idag men vill visa vilken oändligt fin is det finns
under det lilla snötäcket som nu ligger på sjön. Som en spegel och man kan
se alla bubblor i isen och på grunda ställen ner till botten.

Helgen har förutom skridskoåkning bl.a. bestått i uppfödarseminarium som uppfödarna från Perro Rizados och Aberlours fixat. Jätteintressant att få delta, vi var en liten bit utanför Stockholm i Täby på Såstaholms Herrgård. Programmet var på två dagar men jag hade bara möjlighet att delta på Lördagen. Då handlade det om genetik.

Vi pratade om hur viktigt det är att rasklubben och uppfödarna gemensamt jobbar fram en strategi på hur vi vill att Perros ska vara. Lägga en avelsstrategi. Att det är viktigt att uppfödarna pratar med varandra och inte om varandra.  Givetvis kom höfterna upp som en puck (den skulle dock fördjupas i under söndagen) men över 1/3 av alla Perros har C-, D- eller E höfter. Vi pratade om katarakt, thyroidea och mentalitet. Dessutom alla krav på utseendet. För att kunna göra en skillnad genom avelsstrategi var förslaget, från föreläsaren, att inte välja mer än 3 saker att fokusera på och då kan utseendet indelas i säkert 20 saker och mentaliteten i lika många. Inget lätt arbete men ack så viktigt. Detta var förhoppningsvis startskottet för ett närmare samarbete mellan uppfödarna som kan växa fram till något bra. Ansvaret ligger på oss alla men framförallt på de som bestämt sig för att jobba med uppfödning.


Det var kul att träffa de andra uppfödarna, de som var där,Tasseriet  tillresta från Boden,Tussbergets , Lindvattnet's, La Sirenita's , Hurråsens, Bibords  (deltog på söndagen, så jag träffade inte Bitte) och så arrangörerna Perro Rizados och Aberlours. Åtta stycken av de tjugotal som finns. Totalt var vi 20 deltagare så vi var några som "bara" var intresserade att lära oss mer.


Ella - Servicehund

Förra veckan fick vi en inbjudan från Hundens hus.

Måndag och tisdag har mina assistanshundselever praktik och då får du tillfälle att träna din hund att;

tända/släcka lampor
öppna kylskåpet
dra av strumporna
städa
säga till när mobilen ringer
öppna papperskorgen till dig

Vem kan motstå detta???? Så nu har vi tränat i två dagar, Ella är som vanligt klart inställd på träning.
Nu sliter hon av mig strumporna, hämtar öl ur kylskåpet, städar huset rent på tonåringarnas kläder och när jag somnat i tvsoffan släcker hon lamporna och lägger på mig en filt, (Nu överdriver jag dock lite, men om vi håller i träningen så kan hon nog komma dithän, så vi slipper jobba så hårt :-)  Kul var det både för hund och matte och eftersom isen fortfarande ligger överallt nu med ett tunnt snölager känns det bra att ha motionerat Ellas hjärna ordentligt.


Kamerapromenad till jobbet

För några dagar sedan tog jag med kameran på väg till jobbet. En underbart solig, vintrig dag. Nu äntligen har jag fått bilderna ur kameran så jag lägger in dem här för att visa att vi visst har vinter i Stockholm (Fast inte så mycket)Kursstart, glansis och ny hund

Nu har första tillfället varit på Sökkursen. Teori, gänget verkar trevligt och socialt de har ju redan gått kurs tillsammans men det var inget svårt att smyga in som ny. Två hade jag ju redan träffat.
Nu måste jag välja Sökrulle eller skall. Ella är duktig på att skälla och jag vill inte främja det nu när jag jobbat bort enheldel av det, så det får bli sökrulle. Någon av er erfarna som skulle råda mig till att välja skall??
Jag undrade om inte i tävlingssammanhang det var en nackdel med sökrulle eftersom då måste hunden tillbaka och hämta föraren. Enligt instruktören var det så marginellt så det spelade ingen roll.

Det jag däremot gillade mindre var att hon rådde en av de andra deltagarna att vänta med spårarbete tills söket satt för att inte blanda för mycket. Jag har ju valt sök för att jag vill se och uppleva sök men tror ju Ella är mer en spårhund (vilket jag tänkt är enklare att träna själv) Men jag skulle ju helst vilja köra parallelt :-( Ännu en fråga till er erfarna hur har ni tidigare gjort och hur skulle ni tänka?

Vädret hemmavid har varit gräsligt de senaste dagarna dimma, regn och blötsnö. Hur kul är det på en skala 1-10?
I lördags på vår morgonpromenad såg jag inte husen en fotbollsplan bort det var glansis överallt tom inne i skogen. Jag tvingade oss att vara ute i över en timme men gick och spände mig hela tiden. Väl hemma igen funderade jag på hur jag skulle aktivera Ella. Förkyld som jag var, vi gav oss på lite skönhetsvård. Pälsen rök men oj vilket jobb :-)
Jag började med det vita på magen som jag fick ta med en sax. Tur nog vaknade Maria så hon blev överlycklig och satte igång med full energi. Ella var jätteduktig, hon gillade det väl inte direkt men jag hade lärt mig sedan förra gången att bara köra på ettan. Blev vi för jobbiga försökte hon slicka trimmern. Till slut la hon sig ner som om hon sa "jaja, gör vad ni vill". En och en halv påse päls skrapade vi ihop efter lördagen och då såg hon alltför rolig ut. Huvudet hade vi inte rört och ena låret var håret kvar på osv. Så på lördagkvällen schamponerade och badade jag henne, sedan var det bara att börja om igen på söndagen. Det var verkligen att börja om hon hade säkert ett lager på flera cm kvar över hela kroppen som nu hade "rest sig upp" så jag kom under håret. Blev över en påse hår till.
Det är som att ha en ny hund här hemma :-) Tanig och valpig, mycket gosigare och alldeles silkeslen. Mer full fart, Men jag har glömt bort hur hon ser ut under all päls. Ska försöka hinna sätta in bilder senare idag bara jag hittar kamera sladden.


Före klippningen


Efter klippningen, Har precis sytt ett halsband till Ella, men inte hunnit klippa bort trådarna :-)


Härlig arbetsställning. Vi börjar alltid på bordet men avslutar alltid på golvet
 

Utmaning

Vi har blivit utmanade av Jenny och Frasse följande gäller:
5 är den röda tråden. Man ska gå in i sitt fotoalbum och kolla i femte mappen, femte bilden och lägga ut den i sin blogg och berätta om bilden. Sedan ska man skicka vidare till 5 andra bloggare.
 


Blev lite bestört då alla mina kort ligger på datorn som precis gått sönder. Men det var bara att bita ihop och se vad det blev. En bild på min älskade Martin. Det är semestern 2006, Martin är 14 år och vi har precis hämtat vår nya segelbåt i Greifswald, Tyskland och seglar nu hemåt. Vädret är fantastiskt och likaså de öar vi stannar på, Denna del av Tyskland kan verkligen rekommenderas :-) På kortet har vi precis gått i land på en ö som heter "Hidden see" . Vi har hyrt en fyrhjulig cykel som vi är ute och racar med ,hela familjen. Stränderna ligger tomma framför oss då det blåser rejält in mot land och vi blickar ut över horisonten där Danmark ska finnas. I lä är det dock underbart med värme och sol. En helt fantastisk semester där vi seglade genom Dnamark, Över till Sverige gick Göta kanal för att efter fem veckor landa i hemma hamnen i Stockholm. Vädret var underbart och vinden växlade från helt stiltje (mellan Tyskland och Danmark) till Höga vågor och 12 sekundmeter (mellan Falkenberg och Göteborg) Oj vad jag börjar längta till vår och sommar. I Stockholm har vi blandat snö och regn just nu :-(

Vilka 5 utmanar jag då: Calmigos, Annica och Fanta, Emmi och Alvito, Perro Rizzado,och  Kennel Amandob's

Perroträff utan kamera

Idag bar det iväg tidigt. Fick ta mig kommunalt till Ågesta. Väl vid Farsta Strand hade jag gott om tid så jag spanade in busshållplatsen men gick sedan och ställde mig inomhus vid tunnelbanan och väntade. I tid gick jag ut till busskuren. Blir dock tveksam då jag ser en busskur rakt över gatan så jag tänker att det är bäst att kolla vilken av dem jag ska åka ifrån. Det kändes bättre med den tvärs över gatan. Väl där så ser jag bussen åka förbi mig vid den hållplatsen jag börjat stå vid. Riktigt lång näsa fick jag bara ringa Sanna för att kolla hur hon låg till.

Mannes husse förbarmade sig över mig och kom och hämtade, tack så jättemycket. Väl på plats var det en härlig hög med hundar. Nu ska vi se vad jag kommer ihåg,
Förutom Ella var det Perro Rizados Peppar, Bibords Manne, Tango och Max, Hurråsens  Loppan  Bruno, Teddy, och Sally, Minnepy's Zimba, BeccaNeas Enzo och  Doris, Nissedalens Dexter, Hunds Pedro, Maja från Ockelbo. Någon kan jag tyvärr ha missat. Namnen är inte deras riktiga kennelnamn utan vad de kallas idag, jag hoppas jag fick dem rätt. Men jag skrev dit uppfödarens namn bara för att det är lite kul att se var hundarna kommer ifrån. Det var kul att se att så många dök upp trots att det var lite kallt (-7 var det någon som sa). Ganska snart släppte vi alla lösa och det blev lite race. Det som är bra med Ågesta är att man inte behöver gå så långt innan man kan släppa hundarna och att det är öppna fält så att man har bra översikt. Efter en inte alltför betungande promenad stannade vi och tog en fika. Ella satt och vaktade min väska med mat attans om någon kom för nära hennes chans till godis. Efter en stund började kylan krypa på, så vi bestämde att köra lite övningar.
Vi körde hälsa övningar på den nivå som hunden låg på, antingen bara hälsa på matte/husse och därefter i olika steg fram till tandvisning. Alla hundarna var jätteduktiga men detta behövde många träna på.  Ella och jag fick några omgångar bra träning med olika personer. Ella uppförde sig bra fast lite fjösig ibland, två kunde titta på tänderna. Även om inte det var mitt främsta mål med dagen utan att okända skulle få klappa henne utan att hon ryggade.
Dock är tandvisningsträning jättebra om vi ska upp på tävlingsarenan. Jag lämnade sedan över Ella i Sannas dotters vård medans jag gick runt och gosa, klappa eller bara bjöd godis till alla hundarna. Jätteintressant att se hur olika individer beteer sig. Allt från lilla Sally som var hur modig som helst :-) till andra hundar som behöver mer tid på sig.
Mer av denna sortens träning tycker jag att vi ska ha......
Ingen kamera hade jag med mig då dottern lånat den annars fanns det chanser till bra bilder

Det är också kul att se nya hundar som dyker upp även om jag gillar de som brukar komma skarpt, så är min tro att vi alla behöver se rasen med dess för och nackdelar, likheter och skillnader. Tack för idag och hoppas vi ses snart igen.

RSS 2.0