Galen, jovisst

men samtidigt är det lite underbart ;)
Varför är jag då galen. Kolla in bilden och gissa........


Konstverk, tja det beror på hur man ser det.....
Nae, det är jag som tränar fotgående med min hund. Jag har kommit på att NU ÄNTLIGEN går Ella foooot i ca 3 meter. Ibland är jag nästan stolt över dessa 3 meter, men de infaller nästan bara inne i hallen, så jag måste börja miljöträna och öka på längden. Då har jag 3 val,
Bygga ut hallen (dyrt)
Träna utan spegel (fixar jag inte då jag har sååå svårt att se att hon verkligen är i rätt position)
Ta med spegeln ut (japp, galen)

Så idag fick spegeln följa med ut på vändplanen. Just nu är det ju så himla bra eftersom det finns snö att sätta ner och vinkla den så man ser bra. Tur att jag kan skratta åt mig själv för grannar och omgivning undrar nog vad jag sysslar med.
Lunchen tillbringades också ute på isen. Vi har ju förmånen att bo nära sjöar och Östersjön. Solen lyste och det var "lagom" kallt.


Vi har en plogad skridskobana på sjön som vi gick runt. Ella gillar den här lite raspiga snön, det verkar klia så skönt när man gnuggar sig mot den.


Ella kan gå uppe på skaren men jag fick hålla mig på den plogade banan.

Sedan måste jag bara lägga in detta lilla söta klipp när vi tränar fotgående (finns också under träningssidan/fotgående)


I Stockholm är det kallt

men vad gör det, när solen lyser och hunden min är pigg och alert.
Fast i Lördags blev det lite kramp i tassarna, Då plockade jag fram de röda fina tossorna vi skickat efter från Hugo&Hedda så löstes det problemet och Ella accepterade att ha tossor på sig :-)
Baa att träna lite på det tills vi åker till Säfsen v 9 för skidåkning. Ella och jag ska hålla oss på plana marken och åker skidspåren. Annars har helgen flytit på. I lördags fick jag sovmorgon med frukost på sängen, därefter tog jag med mig hund och make och åkte ner till klubben för att visa min uppskattning att de anordnat en träningstävling. Vi var ca: 10 ekipage som trotsat kylan och körde våra hundar. Jag struntade i platsliggningen och bad om korta transportsträckor på fria följet. Hade bestämt mig att köra tävlingslikt fram till innan apporten då jag belönade. Eftersom jag kedjat därifrån och apporten är vårt svåraste moment tänkte jag att om jag belönar innan jag kastar iväg apporten så skulle det göra gott och det tror jag föll i god jord. Ingången på apporteringen var mycket bättre än vanligt :-)

Därefter tog jag och maken en skogspromenad upp på bergen med utsikt över Stockholm.


Vi har en upptrampad väg som vi trampar varje gång vi är nere nu på vintern.


Isen är uppbruten av alla finlandsbåtar men det är underbart vackert och i går var det krispigt kallt ute med hög luft.
I dag har det varit lite varmare så maken tog med Ella på en 1,5 timmars skidtur i solen. Därefter hem och vila innan vi nu precis kommit hem från träing i Ridhus, underbart skönt att kunna köra bra träning med 7 hundar.
Vi gick igenom alla momentet kedjade in rutan till de andra momenten i slutet. Tråcklade lite med fria följet, fick tipset igår att öka steglängden då jag går ganksa fort men med korta steg. Kanske ett sätt att få till en bättre fritt följ.
Hemma de 3 metrarna jag kan gå i hallen satt jättefint och jag var sprudlande glad i fredags när jag tagit fram spegeln och tittade hur det såg ut. Men det måste hålla på andra ställen och i längre sträckor. JAg skulle behöva ha en portabel spegel med mig överallt. Så jag verkligen kan granska kritiskt. Tog faktiskt med mig spegeln till ridhuset, de andra tyckte jag var lite tokig, men det bjuder jag på. Däremot fungerade det inte som jag tänkt eftersom väggarna i ridhuset lutar för mycket :(
Får hitta på en annan lösning.

Har börjat träna in stå till ligg och ligg till stå i lk3 fjärr. Ella har kommit på att hoppstå är bra ifrån läggandet till stå och hon är såååå söt. Gäller bara att jag är snabb som en vessla med belöningen annars hinner hon flytta på baktassarna, vilket hon inte ska/får. Det ligger en liten film med hennes egen uppfinning under tävlingslydnad/fjärren från igår.
Nej nu ska jag gå igenom filmen maken tog från träningstävlingen och se om jag ska jobba extra på något under kommande vecka. Grattis också till Jenny och Bombi som i dag tog LP2 på Lidingö. Häftigt.

Inkallning med ställande OCH läggande

Idag började vi återigen med en promenad i skogen. Vi får följa de stigar som är upptrampade så det blev mycket  löparslinga med en avstickare runt "sjön". Efter halva vägen möter jag mina nya träningskompisar. Visste att de skulle vara i skogen men mycket tidigare än jag och de hade trotsat kylan och körde en 2 timmars runda.
Så jag slog följe med dem och vandrade tillbaka till bilarna där vi skildes, då min bil var lite längre bort. Nu flög träningsdjävulen i Ella. Man ser det så tydligt på henne. Idag när vi gick där efter gatan så stannar hon upp och sätter sig och väntar på en inkallning. Klart jag är henne till lags och vi kör en hel inkallning med ställande. Men vi är inte riktigt framme vid bilen ännu så Ella bjuder en gång till. Då lägger jag henne ner och tänkte se om jag kunde få till en "fartig" start från ligg som kommer på inkallningen i lydnadsklass 3.
Hon kommer som skjuten ur en kanon, jag ställer henne samma här hon stannar direkt (fast det var mycket tidigare än hon brukar) kallar på henne och tänker sedan "kör en chansning och ser om jag kan få henne att lägga sig" lägger på ett övertydligt kommando med både kropp, röst och själ. Pang hon ligger och glider en bit liggandes på snön. Där löser jag upp inkallningen och belönar rikligt med glad hoppande matte och godis.
Kanske en engångsföreteelse men oj vad skönt det kändes.

Ny lek.

Efter morgonens skogspromenad bestämde jag mig för att träna på vår vändplan. Jag funderade på hur jag skulle kedja ihop några moment. Jag hade tänkt köra några inkallningar och några rutor. Tog med mig katapultkastaren för att kunna belöna långt borta.

Dessa två moment kommer ju efter varandra och jag hade ett litet huvudbry hur jag skulle få till båda i en kedja.
Men varför bry sig när man har en hund som hjälper till med planeringen. Jag hade gjort rutan så den hade minst 10 meter från två olika håll. Av någon anledning fick Ella för sig att sitta kvar när jag började stega upp för att utföra rutan. Så när jag gått lagom avstånd till rutan på andra sidan satt hon kvar. Så det var Ella 10-15 meter till rutan och sedan 10-15 meter till mig. Perfekt avstånd att kalla in, men skulle jag våga rakt igenom rutan.......
Självklart och pang vilken snygg inkallning kastar bollen bakom Ella hon hämtar bollen levererar till mig och vi är redo för rutan. Upprepade 2 ggr till utan att kasta boll vid ställandet utan gjorde hela momenten.
Underbara söta hund, Inga problem med koner och ruta under inkallningen och inget problem med Rutan under rutskick :)  Bra träning på 10 minuter och jag är nöjd resterande dag.

Efter jobbet körde vi en skogspromenad till i sällskap med schäfern Kaizer och matte. Jättebra träning för Ella. Han är nog den största schäfern jag sett, men så snäll.
Ella tycker dock fortfarande att han är lite läskig. På promenaden försökte han få igång Ella men hon kom då springande till mig. Han kom med en pinne och nästan la den på Ellas nos men inte vågade hon bita i samma pinne som honom. Däremot tog hon gladerligen Kaizers flisor som han ratade.

Därefter körde vi träning inomhus i klubbstugan. Jag hade som förutsättning att träna lite fria följet men framförallt platsliggning och läggande under gång. Fria följet på den lilla ytan fungerade bra trots störningar av andra hundar riktigt nära. Läggande under gång inga problem heller. Körde egna platsliggningar där jag la Ella mitt i andra hundars träning och lämnade henne genom att gå 90 grader ifrån henne osv. Kröp och ålade runt henne och försökte hitta på andra störningar. Körde lite fjärr och tränade lite haktryck när Ella ligger.
Körde även några apporteringar med annans apport. Känns helt ok, det roliga med Ella är att hon verkligen gillar att jobba för belöning. Helst godis/mat belöning men lek fungerar också bra, Minst gillar hon gos och smek när hon är inställd på träning. Men jag jobbar vidare med det eftersom jag märkte så tydligt i Rättvik att hon verkligen behöver coola ner sig mellan vissa moment annars spinner hon loss och vi måste hitta rutiner där vi bygger in detta. Tydligast blir det efter de två "action" momenten inkallning och rutan.


Filmen klar

Jaha, nu har jag lagt upp filmen från Rättvik om någon är intresserad ligger den under Träning/tävlingslydnad/Tävling. Nu jobbar vi vidare. Vi var och tränade i ridhuset i går igen. Den här gången fick vi sällskap av Sanna och Peppar, jättekul.  JAg jobbade med att träna fria följet utefter väggen för att trycka in henne ytterligare. Sedan kedjade jag lite, nu jobbade jag med rutan -> apporten -> hoppet (använde hästhinder) ->fjärren. Riktigt nöjd.
Det är mellan rutan och apporten som vi haft problem i Rättvik.

Platsliggningen körde vi också två gånger. Första gången gick jättebra, t.o.m. 2 hundar som var uppe och lekte men Ella låg kvar, skönt.
Andra gången utmanade jag ödet genom att lämna manegen på samma sätt som lördagens tävling i Rättvik. Först 10 m rakt ut därefter vinkla 90 grader och gå ut genom en dörr, tji fick jag, Ella reste sig igen. Jag gick tillbaka och la henne igen då gick det bra. Så detta måste vi jobba med.

Ella var nog riktigt nöjd med sin söndag. Först morgonpromenad med mig, efter frukost blev det ut i skogen med husse, som åkte långfärdsskidor i 2 timmar. Hem vila lite sedan ut en promenad med Johan, för att sedan avsluta kvällen i ridhuset.

Nu fortsätter vi

Nu har jag kunnat analysera filmen från i söndags, ingen glädjande syn. Momenten sitter fint MEN mellan momenten var gräsligt, domaren skrev busig och absolut var Ella det, men jag tyckte det kändes bättre än det såg ut, mellan momenten. Mest mitt uppförande.
Jag kommer fortsätta jobba med lk2 speciellt länka ihop de olika momenten och hålla koll på att vi får till ett helt program. Momenten som sådana såg däremot ok ut, visst finns det saker jag måste jobba hårt med.


Fria följet är fortfarande en mardröm och Apporteringen där ingången måste bli mycket bättre är de 2 värsta momenten.

Den här veckan har vi jobbat lite med nya uppgifter, att börja få till stå till ligg i fjärren (genom "fällknivsmodellen") och idag fick jag hem metallapporten som jag trodde skulle bli en långdragen process, Men som Ella inte hade några problem med alls utom ingången (spökar på samma sätt som med träapporten)
Vi har också börjat lite med att lyfta vittringsapporten utan att byta grep utan leverera direkt.


Min älskade Ella stolt med apporten av metall i munnen :-) eller kanske det är jag som är mest stolt.
Små lätta moln

känns det som jag går på.
Ella är precis som vanligt, nästan... kanske lite tröttare men inte speciellt. Idag fick jag denna bild från Nedansiljans Carolin :) tack så jättemycket.Har idag också laddat ner LK3 regelverk oj, vad mycket att lära sig. Nu måste jag söka information så jag vet var jag ska börja. Men det kommer ta tid att få in allt i huvudet.
Tack för alla gratulationer, det värmer :-)


Andra dagen i Rättvik

Nu har vi kommit hem. Avundas inte skåningarna som säkert får sitta i bilen i några timmar till.
Göteborgarna bröt upp tidigare och tävlade inte idag, tråkigt men ibland blir det så.

Lydnadsklass 1 kl 11:00 var när vi i hejarklacken skulle infinna oss på plats. Katarinas mål var idag att gå hela programmet och efter lite taktiksnack bestämde hon sig att avstå platsliggningen tills den satt.
Litta snuttan var så otrolig och Katarina var suverän, vilken cool matte och vilken otroligt härlig hund. De kommer bli farliga med tiden.
Soya och Monica gjorde en bra uppvisning och fick sitt första pris, så nu kan de klättra vidare.

Efter en paus var det dax för lydnadsklass två. Jag hade vid det här laget fått ner Ella så hon låg och sov uppe på läktaren på min fleecejacka. Tittar nervöst hur de ska lägga hundarna denna gång (det var två platsliggningar och vi skulle vara i den sista), Två perros (Bombi och Cocos) skulle ligga i första platsliggningen. Den här gången väljer de att lägga hundarna diagonalt efter planen vilket medförde att vi kunde gå rakt ut till en annan dörr. Underbart härligt, till skillnad mot dagen innan. Bombi och Cocos ligger helt ok genom de 3 minutrarna, själv tänker jag en härlig bild av Ella stilla liggande på planen medans jag andas in genom näsan och ut genom munen, klappandes Ella.

När det är vår tur att lägga hundarna går jag mycket lugnt ner till ingången och sedan ut på planen. Hittar min plats som näst sista hund. Lägger Ella ner och sedan säger till lite bestämt "stanna kvar". Passerar domare och tävlingsledare och innan jag går igenom dörren så tar jag ögonkontakt med Ella, ja hon ligger i 3 minuter och får en 10....

När det är 4 hundar kvar innan min tur börjar jag jobba upp Ella i rätt nivå. Börjar gå lite med henne för att värma upp lite. Vandrar bort till parkeringsplatsen, och kastar med bollkastaren några kast. Sedan kör vi 2 "halva" inkallningar fram till ställande och boll bakom Ella. Fungerar bra, gör sedan början på fria följet, som var mycket bra planerat idag. En raksträcka på 5 meter sedan direkt språng marsch. d.v.s. möjlighet att upprepa fotkommandot väldigt snabbt och få en alert hund. Även detta fungerar bra och Ella går precis som jag vill.
Avslutar uppvärmningen med lite läggande under gång och fjärren, sedan stegförflyttningar tills vi ska in på plan.

In på plan fram till sågspånsfläcken, ekipage redo: japp, framåt marsch, språng marsch, marsch, helt om, vänster halt, marsch, hit var Ella med bra men sedan kommer en, höger om, jag kommer ihåg att jag tänker attans hon sackar, väntar mig att se hennes nos i ögonvrån men hör ett sus från publiken. Vänder på huvudet och ser Ellas rumpa, hon hade gjort vänster om och vandrat iväg mot en hästbajs. Shit.....
Snabbt rop på Ella blir otroligt förvånad för Ella kommer snabbt tillbaka och vi avslutar det fria följet med en höger om halt, marsch, vänster om, helt om halt. Slut på moment. Vilken pers.

Nästa moment läggande under gång, jag förbereder Ella och håller hennes fokus men är lite skärrad, vid kommenderingen tar jag i och Ella blir stående, nollar momentet. Går tillbaka till Ella och jobbar upp ny energi, Dagens uppgiftsmål ska klaras "totalfokus med Ella mellan momenten" kontrollen kommer tillbaka och vi kör järnet.Platsliggning 10    Underbart, problemen under fredagen och lördagen befäste inte att hon går upp. Nu ska jag träna konstiga utgångar och gömma mig bakom plank, bilar, tält, stammar osv för framtiden.
Fria Följet 5 Varierande position, segt i helomvändning, släpper, nosar, avviker från föraren,dk Allt stämmer men nöjd fram tills hon viker av helt från min sida, kommer dock tillbaka och gör ett helt ok avslut.
Läggande 0 Stannar före kommando lägger sig inte Måste säkra mitt röstkommando
Inkallning med ställande 10   Härligt, fungerar bra med handtecken, så himla lycklig
Sändande med ställande (Rutan) 10   Så nöjd med Ellas attityd
Apportering 8,5 mycket lätt tugg, tvekar lite i gripandet, snett avslut Farlig placering av momentet, samma ställe som spårade ut i går med dundergott hästbajs, därför övertydlig innan moment och nagel i öga på Ella. Accepterar glatt de synpunkter domaren har. Apportering är och har varit vår största svaghet. Stolt över mig själv att jag protesterade när tävlingsledaren kom med den stora apporten och fick byta till den lite mindre.
Fritt hopp över hinder 9 Låter lite i hoppet Det hörde jag inget av, men innan hoppet skällde hon på tävlingsledaren. Men fick tillbaka kontrollen ganska direkt.
Fjärrdirigering 10 Strålande! Underbara hund, finna sättanden och lägganden rakt igenom
Helhetsintryck 9 Saknar kontakt mellan momenten, skäller på tävlingsledaren 9 poäng, underbart med de missöden vi hade, Jag anser att vi verkligen hade kontakt och full kontroll mellan momenten, och att det gav utdelning genom hela programmet. Men jag förstår precis vad han menar för jag jobbade stenhårt i konkurrens med hästbajs.

Totalt 169 poäng och det räcker till en andra placering.

Efter ompyssling och kvalitetsgos med världens bästa Ella går jag tillbaka till Perrogänget. Möts där av en glad Katarina som säger att jag fått ihop poäng för ett förstapris, kändes helt främmande, omtumlande och helt fantastiskt.

I dag gick alla ekipagen bättre än igår. totalt 3 ekipage fick förstapris Monica och Soya i lk1 och Jenny/Bombi och jag/Ella i lk2. Otroligt rolig är också att av 15 startande var det 2 perrosar på prispallen i lk2.

Vilken helg vi haft, vad trevliga underbara människor och hundar vi haft med oss. Vilken sammanhållning och glädje det är att få rå om alla denna helg. Tack så himla mycket och det här måste vi göra om, snart...

(ps, vår Perrotekniker har filmat alla tävlingsekipagen och jag hoppas snart även kunna analysera tävlingen som publik och se om jag gör samma analys efter det :-)

Första dagen i Rättvik till ända

Vi sitter i stugan dricker Champanie för Jenny och Bombi som tagit förstapris i LK2.
För oss andra gick det väl lite si och så.
Själv, började på tok genom att Ella reste sig på platsen.
Fria följet fick jag 5,5. (Position, tränger vänster, sen sättning släpar,nosar,ss)
Läggande under gång 7,5 (framföring, sent läggande, nosar)
Inkallning 9 (ngt steg)
Apport 0 (tjuvstart)
Hopp sitt hopp 5 (skall, osäker på tävlingsledaren)
Fjärren  10
Helhetsintryck 5 (tycker inte om tävlingsledaren, nosig, busig)

Men jag är nöjd med hunden och ganska nöjd med mig själv.
Orolig för platsliggningen, hur skjutton ska jag få till detta, jag har ju verkligen tränat detta senaste månaden :(

Ella var lagom uppvärmd och mycket på. Har nu tittat på film och tycker inte domaren är riktigt rättvis. Känner att domaren varit mycket hård i sina bedömningarna när det gäller fria följet generellt och hoppas det eftersom det denna gång var sämre än vi brukar få och jag har verkligen tränat.
Men oj vad trevligt och kul vi har. I morgon ska vi försöka få ihop det igen. Mer rapport kommer.

Dagen R- Våga vägra bli en störning för hunden

som i Rättvik, Sanna kommer och hämtar mig vid lunch och jag ska packa och handla innan dess.
Nerverna är någorlunda och tidigare i veckan åkte jag och Sanna och preppade oss lite med kvalitetstid genom att lyssna på Niina Svartberg som höll ett föredrag om Tävlingspsykologi och mental träning. Mental träning har jag sysslat med genom jobbet för ett antal år sedan och gillar det, har annamat det i mitt sätt att leva känns det som. Fast det är jätte, jättebra att bli påmind och flytta fram tankarna till här och nu. Tävlingspsykologi är något jag inte har fokuserat på, anser mig inte vara en tävlingsmänniska och har inte trott att jag ska börja tävla.
Men här sitter jag nu på väg till Rättvik med 12 andra perromänniskor (10 som ska tävla). Häftigt.

Niina hade mycket bra att säga och som var lätt att ta åt sig. Sedan hinner man inte att applicera allt redan nu.
Men jag märker att Johan (Liw) måste ha läst lite tävlingspsykologi och kanske även Niinas bok i ämnet. För jag har ju haft förmånen att prata, diskutera och lära mig mycket av Johan det senaste halvåret.
Så jag har jobbat med mitt fokus, inställning och hållning till vår prestation. Niina pratar om bubblan runt mig och min hund. Fokusera på oss välj bort publik, tävlingsledare och domare, i nuet är det jag och min hund. Största målet är att hunden ska ha en bra dag - Ella har inte valt att tävla det har jag så då får jag se till att det blir bra för Ella.
Genom att göra rätt för hunden så blir jag inte en störning för hunden.

Bygg upp en tävling som tio uppgifter som ska lösas, strunta i resultatet är också något vi jobbar med och som Niina tryckte på. Har jag en uppgift och fokuserar på den hinner jag inte bli nervös. Däremot om jag har ett resultatmål blir det lätt att jag kollar in poängen blir nervös och missar uppgiften jag och min hund ska göra.
Ett annat uttalande som Niina hade var Vägra låta domaren bestämma om vi gjort en bra tävling, gör en egen utvärdering. Gör en egen utvärdering och var nöjd med det som gått bra och lär av det som inte gått som du förväntat dig.

Niina har skrivit en bok i ämnet, troligen mycket värd att läsa. Har inte hunnit med den själv. Så jag återkommer i det ämnet.

NEj nu ska här packas, på återhörande

Perropromenad, Ridhusträning och psykologi

Gårdagen blev en riktig hunddag. Jag släpade med mig make och son till Gärdet där vi skulle ha vår traditionella januaripromenad med efterföljande fika på Himmelska hundar.
Vi var som vanligt ute i sista stund och när vi svänger in mot parkeringe vid filmhuset myllrar det av folk och hundar. Först ser vi bara alla människor (snöhögar var ivägen) Både maken och jag tappar hakan och är överens om att det måste ha blivit en krock mellan 2 aktiviteter, 2 personer (med varsin hund) hade föranmält sig. Men vid parkeringen står minst 40-50 personer. De flesta med en krulltott i koppel, vilken otroligt härlig syn.
Det var livat värre då alla hundar försökte få kontakt med varandra, men vi försökte köra en presentationsrunda eftersom det fanns flera deltagare som den här gången kom utan hund, men förhoppningsvis kommer tillbaka under året med en egen hund i koppel :-)
27 PdAE deltog från 6 månaders ålder till 9 år tror jag den äldsta var. Dessutom fick vi sällskap av en dvärg tax och en softis. Alla färger, kön och storlekar var representerade och alla olika typer allt från den blyge lille tiken till den hormonstinne 2 åriga hanen, allt fanns att beskåda både det negativa och det positiva med rasen.
Dock överväger givetvis det positiva. En timme vandrade vi omkring på de stora ängarna innan vi skildes åt från de som inte ville följa med och fika.
Det är så underbart lätt att ha Ella med sig på dessa promenader, hon finns alltid inom en 15 meters radie och är lagom intresserad av de andra hundarna. Roligast tyckte hon det var när syrran Zita dök upp lite sent. Jobbigast tyckte hon en ny bekantskap Cesar var. Den 8 månaders gamla kusinen. Men en goare valp får vi nog leta efter. Glad och pigg och ville gärna hänga med Ella överallt. Han fick pussa och busa med Ella utan att hon gjorde några lekinviter tillbaka, men när han satte upp tassarna på hennes bak fick han en tillsägelse och lyssnade då fint. Så Ella behövde bara "säga till" med en liten dov morrning, helt acceptabelt beteende från båda.
När vi kom lite eftersläntrande till fiket var det knökfullt, Så vi bestämde att ta med oss fika ut i Tessinparken, vilket vi inte ångrade. Ella och Zita kunde nosa runt medans vi fick chans att prata och umgås. Dessutom lös solen på oss.

Hem handla och fixa middag för att därefter åka och låna klubbens hopphinder, då vi skulle ha tävlingsträning i ridhuset. Vi var 8 ekipage där varav 5 ville köra igenom sina program. Vi lottade ordning och bestämde att den som var innan tävlingsledde nästa ekipage. Ett smidigt sätt att få tid och möjlighet att både träna och kommendera i lagom proportioner.
Jag var supernöjd med platsliggningen, läggandet under gång, inkallning med ställande och apporteringen.
Nöjd med rutan men lite besviken på Hopp över hinder och fjärren.

När vi körde hopp över hinder gjorde vi det mot där jag hade lagt av mig jackan, vilket Ella hade full koll på, så istället för som vanligt hoppa över ta 1-2 steg och vända upp fortsatte hon 5-6 meter. Sedan på kommando vände hon upp och hade svårt att sätta sig.

Fjärren har hon börjat tjuva: ligg fungerar fint, sitt bra men sedan hinner hon kasta sig ner innan jag ger kommando för ligg igen. Jag avbröt och började om, då fungerade det bra. Men detta måste jag fila lite på under denna vecka.

Det jag tar med mig från denna tävlingsträning är

  • Att ha koll på var jag placerar mina prylar så det inte stör oss inne på plan.
  • Att använda handtecken på ställandet istället för kommando.
  • Att jobba mer med att kasta boll förbi rutan när Ella placerar sig korrekt, för att inte få henne för långt fram i rutan.
  • Att hinna träna några hopp sitt innan lördag.
  • Att köra några fjärr och belöna stabilitet i sittet och avbryta direkt om hon tjuvar.

Dessutom har vi en bra bit kvar på fria följet innan jag är nöjd, men placering och svängar är mycket bättre än i november men i en tävlingssituation tittar hon inte hela tiden på mig ännu. det behövs miljö- och mängdträning.
Dessutom förlänga tiden vi går fritt följ under träning, hon måste orka med längre pass än idag. Men det duger för tävlingen i Rättvik, jag kommer inte jobba hårt på det fram tills dess.

Nu består min träning mest om att peppa mig själv att det kommer gå bra. Det gör jag genom att gå på föreläsning på onsdag med Nina Svartenberg "tävlingspsykologi". Jag har ju i jobbet jobbat endel med denna typ av psykologi och målstyrning osv, så det är ju inte helt okänt för mig.
Häromdagen plockade jag fram följande bilder och la längst fram i min hjärna

Förra året i Rättvik då vi knep andra platsen under söndagens tävling.

Nu kopierar jag den text jag skrev förra året vid denna tävling

Resan till Leksand gick jättebra. Ella är jättetålig i alla färdmedel jag har provat henne på. Den här gången blev det buss, tunnelbana, täg, buss för att sedan mötas av Anna/Rolex på spark 4 timmar senare.
En promenad sedan lassas in i Annas bilbur för att dra ner till "körhallen" där tävlingarna ska vara nästan dag. Jättebra miljöträning och Ella måste ha koll på det mesta.  Bl.a. en tjej som troligen pga astma hade en mask för ansiktet, det har vi aldrig sett förut. Anna försökte köra en kommendering i linförighet med Ella och mig, vilket gjorde mig gråtfärdig och bara ville krypa ner under täcket.......

Så kom lördagen, lydnadsklass 1 skulle starta efter lunch. Anna och jag var taggade men konstigt nog inte nervösa. Vi beslöt oss för att det skulle gå lika bra som i Gränna.

Vilket det gjorde förutom att innan platsliggningen hade jag stött på den jag skulle ha till höger om mig, en stor Rottishanne. Som gärna "flexade" sina muskler. Till vänster om mig skulle jag ha Rolex. Innan platsliggningen lägger jag Ella ca 5 m ifrån Rottisen för att hon redan då skulle förstå att det skulle gå ok.

Väl inne i hallen håller Ella järnkoll på Rottisen så jag får ta i för att få henne att lägga sig. Rottisen la sig men svansen stog helt rakt upp och han var spänd i hela kroppen. Vi hann inte mer än vända oss om så hade han rest sig och kollade på de andra hundarna. Jätteläskigt kändes det. Domaren och skrivaren närmar sig Ella och föraren går tillbaka till sin hund. Nu står domaren/skrivaren ivägen så jag har ingen kontakt med Ella. Så jag flyttar nervöst sidled och får strax ögonkontakt med Ella igen och hon ligger fint :-).

Sedan kör vi igenom programet åter igen får jag starta som första ekipage eftersom Rottisen brutit. In på banan och det mesta fungerar bra MEN återigen nollar vi ställandet, vilket var helt och hållet mitt fel. För istället för mitt intränade STÅÅÅÅ så lät det stÅ....... Ella följer med tills jag kör mitt STÅÅÅÅ då hon ställer sig fint men några meter för sent.
Anna och Rolex går direkt efter oss och de går jättebra, men precis som jag så piper Anna ligg istället för LIGGGG under läggandet under gång och det upprepar sig även för dem de får en 0_a i resultatet :-)
Men Anna var så smart att hon valde "rätt" moment att nolla så de fick ett förstapris, Jippi. Vi åker hem och firar Anna/Rolex förstapris men det känns som även jag och Ella är vinnare idag,
Jag har hittat rätt uppvärmning så Ella var pigg men inget juck eller stök på planen
Det krävdes endel utmattningsövningar lång stund före vår start för att sedan bara sitta och jäsa precis innan start.

Efter en trevlig kväll med Annas familj sov vi som stockar och hade tidig start på söndagen.
Vi får en stor schäfer bredvid oss vid platsliggningen. Kanske var jag mer nervös än Ella, Ella börjar med att tvätta sig och innan vi tar av kopplet, jag säger åt henne att fokusera vilket gör att hon hoppar någon meter bort. Men sedan kommer hon och är helt underbar.
Platsliggning där hakan åker ner i marken efter en liten stund, en linförighet som är ok för att sedan moment efter moment bara bli bättre :-))))))) och en matte som bara blir gladare och gladare. Kommenderar med rösten ända nere från magen och allt blir bra. Poängen räcker till ett första pris och en andra plats, prispallen :-) endast 1,5 poäng skilde mellan oss och ettan, vi fick 182,5 poäng. Anna/Rolex gör en jättebra prestation idag också så nu hägrar LP1. Hon kom precis utanför prispallen med en fjärdeplacering, men alla momenten satt även för dem denna dag och de gjorden en snygg uppvisning.

När jag hämtar priset sa prisutdelarna att krulltottarna nu var på G och domaren sa - Du skulle kunna få en ännu bättre hund om du var lite mer hurtig på planen :-) Underbar helg, Underbar tävling, Underbart avslut. Tack Anna (med familj) för er gästfrihet jag störttrivdes.

Nu försöker jag hitta tillbaka till denna fantastiska känsla vilket inte är så svårt att hitta genom att läsa det jag då skrev, ibland är det bra med blogg :-)
Några till bilder, hoppas du tittar Anna, så även du får en kick :-)


Direkt efter inkallningen


Apporteringen, där Ella nästan springer fram till tävlingsledaren för att hämta apporten.


Anna i en superfin linförighet (LK1)


Anna och Rolex med en 4:de placering


Ella och jag efter vår 2:dra placering :-)


Bästaste Ella
Nu har jag boostat mig i minnet och känslan från förra året så nu ska jag gå och lägga mig.


RSS 2.0