Lämnad ensamma

Igår var det min tur att helt abrupt jobba en hel dag, mitt under semestern. Detta gjorde att Mats, Johan och Martin drog iväg utan mig till High Chaparall. Kändes lite snopet men samtidigt slapp ajg ha dåligt samvete och känna mig jäktad.
Istället hann jag jobba klart och göra lite extra, Tvätta kläder och TRÄNA med Ella :) VIlket känders underbart skönt. Vi har ju varit mest i ytterskärgården där det blir helt annan träning (upp och ner för klippor och simma) men ganska svårt att genomföra fritt följ och eller inkallningar med ställande och läggande.

I går träffade vi iallafall vår träningskompis Frizbie med matte på en gräsplan inte så långt hemifrån. Tränade också vissa moment hemma. Vi är långt ifrån färdiga för lydnadsklass 3.

Platsliggning: Här är väl det vi tränat mest på i sommar, Ella kör haktryck men igår såg jag vad jag missat, att träna med mig bredvid i utgångsläge. När jag körde det, åkte rumpan snett och haktryck var att glömma, SÅ jag fick köra massor av korta nedlägganden som blev belönade när rumpan låg rak och hakan åkte i backen. Det jag måste träna nu är
                  - Snabbare haktryck
                  - Att jag går ifrån henne från utgångsposition med bibehållet haktryck
                  - Att jag kan gå tillbaka till utgångsposition med haktryck.
                  - Att jag gömmer mig
                  - Att jag är gömd 5 minuter.
                  - Träna med andra hundar
                  - Träna i nya miljöer, bl.a. på klubben och andra appellplaner.

Jag har jobbat med störningar, såsom rullande bollar, kasta godis runt Ella, Gå runt, över, bakom Ella, Andra går runt Ella. Allt sådant fungerar hemma. Nu ska även det miljötränas.

Sitt i grupp: Detta har hittills fungerat bra, Vi har suttit på rad och i cirkel där hundarna tittar på varandra. Störningar med att folk går imellan, bakom och runt Ella. Har också fungerat bra, Jag har hittills inte gömt mig men det behövs ju inte för lk3. Jag har puttat på Ella, stört henne genom att rulla bollar och dragit leksaker runt henne. Jobbat med att försöka lura hene genom att kasta godis, men hittills sitter hon helt still.

Fria följet: Vi jobbar på, vi har en bra bit kvar till målbilden. Ella kan lätt bli ivrig vilket gör att hon hoppar lite och går ut lite med rumpan. Hon har ju visat att med mycket störning har hon svårare att fokusera på mig hela tiden. Vi börjar få till ett helt om som kanske kommer hålla. Jag har bytt startben och börjar nu med höger fot i stället. Långsam marsch fungerar bättre än snabbare marsch. Jag tycker höger och vänster om fungerar bra och att positionen (med mindre störning) är bra. Det vi behöver träna på
             - Bubblan när det är mer störning
             - Olika miljöer.
             - Backa, rumpan åker ut.
             - Kontakt i startögonblicket (vid störning)
             - Språng marsch.
             - Uthållighet (?)

Sättande under gång:  Svårare att få till än jag trott, jag går sakta kommenderar sitt, Ella sättersig men följer liksom med mig sittande..... använder boll som belöning snabbt bakåt, innan jag kliver på.
Det jag behöver träna mer är oftare och att förtst prova att sätta henne ett antl gånger, MEN HÄR VILL JAG GÄRNA HA LITE RÅD, HUR SKA JAG FÅ TILL DET......

Inkallning med ställande och läggande: Här har vi kommit in i en provfas, Ella vet att jag ska kommendera stå så hon prövar att ställa sig på olika avstånd. Irriterande men jag måste vara duktig på att gå ur position och inte belöna det beteendet. Jag har också försökt belöna raka inkallningar. Kör detta ganksa instensivt just nu och tror jag kommer lösa probelmet. Jag kommer träna
            - raka inkallningar
            - dela upp ställandet och läggandet i olika pass
            - baklängeskedja momentet ordentligt. 
Rutan: Fungerar 8 av 10, de gånger det felar är det att hon stannar innan rutan. Att lägga sig på kommando och att jag går runt i min lilla trekant och sedan kallar in henne fungerar bra. JAg tror hon testar lite även här för att se om hon kan "slippa" springa hela vägen. Hade även långt avstånd när jag tränade sist kan också vara en av orsakerna. Det jag kommer träna nu
           -  Variera avståndet till rutan
           - Överträna, dvs köra längre avstånd till rutan än jag behöver.
Apportering över hinder: Min lycka att hindret kommer in i träapporten, det gör att Ella tycker det är roligare. Vi har delat upp detta moment i 3 delar eller kanske 4. 1. Inte tjuvstarta när jag kastar ut apporten, 2. Att gripa apporten snabbt och direkt, 3. snabbt tillbaka utan tugg, 4. utgångsläge. Utgångsläget har varit svårast. Men det börjar bli bättre :) Tjuvstart har jag fått in eftersom vi kör lite konkurrens om apporten. Men när jag gjorde det blev ingångar till utgångsläge mycket sämre igen :( Jag blir för dominant. Greppa snabbt och snabbt tillbaka har jag därför kört genom att belöna så snart hon greppat och vänt sig om med hjälp av att kasta boll bakom mig. Fungerar bra. HAr också satt apportbocken mellan mina fötter och kommenderat apport så att Ella sprungit och ryckt den från mina fötter och blivit belönad genom att jag kastar boll, den övningen hade jag glömt bort men kom tillbaka till mig igår. Fungerade bra när jag väl fick Ella att fatta vad leken gick ut på.
HIndret fungerar ju utan problem, det jag ska träna mer på här är
           - Mer ingångar
           - Mer snabba gripanden
           - Att hoppa mycket snett tillbaka med apporten (eftersom jag är så usel på att kasta :)
           - få till hela momentet.
Apportering av metallen: Jag har nyligen börjat denna träning, eftersom apportering med träapporten varit så himla svår att få till. Så just nu leker vi mycket med metallen, jag kastar utan att göra det till ett moment, vi springer ihop och leker med apporten. Hon greppar den och springer gärna med mig, vi jagar bollar som belöning. är hon sprungit ut för att hämta metallen har jag sprungit åt andra hållet så hon får springa i kapp mig som belöning. Hittills har jag inte sett samma problem som med träapporten :)
Igår provade jag mer regelrätta apporteringar och det var snabbt ut, lite långsamt gripande, snabbt tillbaka och fin utgångsposition. Så kanske vi kan slippa all historik och spöken runt metallen som vi har runt träapporten. Vidare träning:
         - Mer lek och skoj runt apporten.
         - Få till snabbare gripande
         - Få till ett härdare fasthållande
         - sammanfoga till ett helt moment.

Vittring: Har vi enbart nosat på ;) Här gäller det bara att ta tag ordentligt i momentet. Behöver dela upp detta i några olika delar. 1. Gripande och hålla i det greppet hela vägen till mig (alltså helt utan tugg), 2. vittingen, dvs hitta rätt pinne. 3. Hastigheten. Allt behöver tränas på och jag har lite olika tillvägagångssätt som jag kan variera och prova vad som passar oss bäst. Så här måste jag sätta fart.

Fjärren: Det momentet som passar bäst att träna på båten och oj vad vi tränar. Ella har haft jättesvårt för sitt till stå och ligg till stå. Vi knäckte koden för ligg till stå och nu börjar även sitt till stå fungera. Vi är inte helt klara med stå till ligg eller stå till sitt heller. Vi tränar på och det går ganksa hyfsat om jag står väldigt nära Ella, så just nu går jag jojo mellan de olika skifterna. De "gamla sitt och ligg kan jag lämna Ella 6-7 meter, medans jag sedan går mycket nära på ståskifterna. Det är bara att fortsätta nöta :)

Det känns som om det är ett större kliv mellan lk2 och lk3 än mellan lk1 och lk2. Mer pyssel och mer krav. Eller så sätter jag dem på mig själv. Vet inte riktigt. Men nu börjar det klia i fingrarna och jag känner att jag vill vidare i träningen så nu börjar jag bli motaglig för stöd och hjälp igen. Därför hörde jag av mig till Anne Dahlin här i Stockholm för att komma med på någon kurs mot hösten. Allt var fullbokat men nu står jag som reserv på både en kurs över många veckor och en som samkörs med Niina Svartberg i Tävlingspsykologi (med hund) mycket spännande. Få se om jag kommer med. Det som jag har kommit  med på är två eftermiddagar/kvällar med Anne Dahlin på min brukshundsklubb i början av september. Vilket jag ser mycket fram emot.
Nu vill jag så där mycket igen, ibland är det bra med semester....

I morse var vi ute på morgonpromenad runt vår fina källsjö tillsammans med Frizbie med matte. Frukost hade vi också med oss. Gud vad mysigt det var.


2 1/2 timme var vi uta och hade det jättemysigt. 


Kommentarer
Postat av: Katarina med Zoë

Så underbar läsning. Kände mellan raderna att din goa energi är tillbaka. HÄRLIGT!! Följer med spänning utvecklingen framåt!Kram kram

2011-07-18 @ 10:15:36
URL: http://perrozoe.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kanon att du skriver så utförligt roligt att läsa Jag kunde också stämma av var vi är i träningen .Det är ett stort steg från 2 till 3 men en rolig utmaning. Har tränat mycket i trädgården och tyckte att det fungerade bra men fick backa massor när jag flyttar ut det så nu är vi på gräsmattor,fotbollsplaner ,lekplatser för att få så mycket störning som möjligt.

På sättandet går jag sakta och för oss handlar det om tonfallet, säger jag det rätt funkar det.

Lycka till med den fortsatta träningen synd att vi inte kan träna tillsammans!

Kram Helene Ceasar & Cocos

2011-07-20 @ 09:04:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0