Niina -inspirationen själv pass 2

efter lunch var det en ny omgång, där Sanna och Peppar gick ut först, nu hade Sanna bestämt sig för att träna och få inspiration till apporteringen (LK2) Sannas problem är att Peppar tuggar och det inte lite. Men vis av förra passet så tänkte Sanna nu prova externbelöning bakom sig. Externbelöningen i Peppars fall bestod av en skål med godis. Jag vet inte vad som var bästa belöningen godiset eller plastskålen ;) Men fart fick han, oj vad han sprang. Snabbt ut till apporten och så snart han gripit apporten fick han sitt "varsegod". Viktigt här är Vad vi belönar. Detta då vi delar upp apporteringen i ett flertal delar.  Först jobbade vi med snabba gripanden. Mycket snart sprang Peppar i full fart och släppte först apportbocken när han var framme vid skålen. För det går ju inte att äta godis och ha apportbocken i munnen samtdigt :) Därefter så väntar man lite längre för varje gång och tränar även ingångarna för sig, då gärna med en externbelöning lite framför Sanna till vänster. (Även ett tips som Johan fick i FF backande, där Chica var rädd om sina tassar då Johan råkat kliva på henne. För att hon skulle få in rumpan i själva backandet)


Ki och Bibbi fortsatte på samma tema. Ki är inte nöjd med Bibbis fart in, Det mest härliga här var att Ki skulle uppföra sig lite "wild and crazy". Vi var alldeles för städade tyckte Niina. Vi jobbar på att hundarna skulle sitta fint vid vår sida, sedan kastade vi och då skulle de vara stilla sedan kommenderade vi och då ska de explodera. Ki fick i uppgift att hålla Bibbi i halsbandet, strunta i om hon satt, stod eller hoppade heller för den delen, och det gjorde hon. Bibbi blev helt till sig. Så den sävliga Bibbi Ki pratat om blev nog kvar på Västkusten för den såg vi inget av. Däremot en snabb galopperande tävlingshund :) Krav på städat uppförande kan i längden ge långsamt. Det som var viktigt var dock att precis i kommenderingssekunden stå i tävlingsposition.
Andra övningar för att få explosiv tillbakafart är att göra "budföringsapportering", dvs ha en kompis som håller i halsbandet, sträcker fram apportbocken som Bibbi får gripa för att sedan i full fart få ta sig till matte med apporten i munnen. denna övning fungerade jättebra på Peppar i LK3 hoppapport.


Medans de andra ekipagen körde tränade jag burlekar med Ella. Har itne använt buren på länge tog fram den för en vecka sedan och ser att det lilla jag tränade för något år sedan fortfarande sitter kvar, Härligt så här kunde hon ligga och vila mellan våra träningspass.

Katarina och Bella körde läggandet under gång. Om vi vill ha snabbare lägganden så måste vi belöna själva läggandet, annars belönar vi stadga i position ligg. Vi kan dock inte fela en hund när den redan ligger för ett långsamt läggande, då biter vi oss själva i svansen. Hur ska hunden då veta vad vi felar, återigen kom vi in på timing. Niina sitter inne med så många bra kommentarer "Du  belönar för att nästa repetition ska bli bättre inte för den som just gjordes, den kan vi ju inte påverka" Därför belönar vi även ett mindre bra läggande för att vi har feltiming på felandet istället för att fela för sent.
Här gäller det att få till tydliga övningar kanske framför spegel eller med en medhjälpare som kan vara tillräckligt snabb för att timingen ska bli rätt,

På Johans pass ville han titta på tekniken i inkallningen. Han fick jättemycket beröm från Niina :)


Johan ville ha ännu snabbare fart, men det menade Niina på att han inte kunde förvänta sig för då skulle Chica aldrig kunna hinna lägga sig. Dessutom menade Niina på att Johan och Chicas inkallning var i klass med SM deltagarnas om inte bättre. Härligt att höra.  

När det sedan var vår tur så villje jag förutom Fria följet få Niinas tankar om apporteringarna och vår resa att få Ella att både gilla och göra snygga gripanden och bäranden av alla sorts apporter.

Niina tyckte vi var på god väg, hon rekommenderade mig att inte blanda i samma repetition metall och trä och ha samma "heta" belöning. Jag använder boll som jag kastar bakom mig när Ella vänt upp och är på väg in. Dessutom eftersom Ella har en positiv förväntan i hopp apport så borde jag träna mycket metallapportering med hjälp av hoppet (vilket jag också gjort). Dessutom menade Niina på att vi ska lägga tyngdpunkten i träningen på saker som återkommer och finns med mycket under lång tid. ex.v. hopp apport med metallen kommer utföras fler gånger (iallafall om man ska nå SM) medans slät metallapportering bara ska utförs 1 ggr när man klarar lk3 (det var Niinas ord inte mina) Detta tog hon upp med fler av oss och använde då uttrycket "sila myggor och svälja kameler" Denna följetong fortsätter i morgon :) Varsegod Anna

Kommentarer
Postat av: Fanta m flock

Tack Susanne för att du delar med dig och inspirerar!

Någon träningsträff på gång? Vi är några som gärna hänger på!

Må gott!

Kramar Annica m flock

2012-06-16 @ 14:00:14
URL: http://Www.nogg.se/fanta

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0