Niina - inspirationen själv - avslutning på dagen

Nu var det dax för rutan att visas och i vissa fall introduceras. Vi fick stränga direktiv att Flytta rutan VARJE gång, göra det enklare genom att dlytta rutan framåt, svårare genom att flytta rutan i sidled och svårast genom att flytta rutan bakåt. Hundar har svårt att uppfatta "rum" utan tar sikte på belöningspunkter. D.v.s. springer tillbaka till samma punkt som lönade sig förra gången. Detta hände med Peppar, Niina menade på att han är bra grundtränad men måste förstå "rummet" att befinna sig mitt i mellan de 4 konerna.

Det är viktigt att förbereda hunden på momentet "Ser du rutan?" och att BELÖNA ute i rutan. Spring ut och lek där.Hunden får gärna vara med och ställa ut konerna, men bara ha synretning av tasstarget några få gånger, därefter måste hunden "bort" innan targeten läggs ut, exempelvis genom att locka bort den genom en kastad godis.
Targeten ska först synas när hunden nått första konparet för att undvika letande i rutan.
Det är också viktigt att vi som förare använder våra ögon som "targetpekare" titta på rutan (dvs inte snegla på hunden) om vi har en hund som lätt tjuvstartar, håll lite i halsbandet. Inte heller här ska vi "trycka ner" hundens vilja genom att kräva "prydlighet" i början. Vi vill ju trots allt att hunden ska springa ut från oss och landa i en ruta långt bort med FART.

Det är också viktigt att vi förbereder belöning INNAN moment, så att inte hunden störs av prasslande fickor mm.

Fundera även här på vad vi belönar farten ut till rutan , hitta positionen i rutan eller stadga i rutan.
För det första ropar vi belöningsordet innan vi ex.v. kastar en boll bortom rutan. Belöningsordet ska vara i början/mitten på rutan efter ett tag. Däreefter kan vi byta ut belöningsordet till stå därefter jobba upp tiden för stadgan.

Katarina tränade också hoppet,

Niina upplevde att Bellas ljudande var för att hon inte förstår vad som förväntades av henne. Jobba på att få ut Bella från hindret genom att kasta en boll, Skynda sedan över till samma sida som hunden och lek/belöna med det som Bella kommer in. Jobba på ingångar och tillbakahopp separat.

Återigen kommenterade Niina om att "bara grunda det som ska göras ofta i framtiden" Tvåans hopp tillhör inte dessa.

Vi hade också en teoretisk diskussion med Niina angående Zoe och "pratandet" under platsliggningen. Niina funderade i termerna om Kata inte borde ta bort det mesta av "socialiteten" i platsen.
Pröva med externbelöning bakom Zoe, "ta bort" sig själv som dragning, dvs inte ge Zoe kvitto genom att gå tillbaka och belöna utan istället skicka Zoe till externbelöningen, när hon står "längst bort" att så snabbt som möjligt även böra gömma sig och belöna externt när hon är gömd. Vi får se hur katarina gör med den informationen :)


Johan körde metallapportering som gick som en dröm


och fick värdefull hjälp gällande vittringen och tugget på vittringspinnen.
Träningen gick ut på att inte ta i vittringspinnen utan att kasta godis på marken för att belöna, invänta nytt gripande och klicka och belöna att hon inte tuggar. Detta förändrade snabbt Chicas vedhuggarbeteende, vilket var superkul.

Själv har jag jobbat på liknande sett men fått in att Ellas i vanliga fall fina sortering har blivit slarvig. Detta beror på att jag i samma övning lagt ut en pinne för Ella att hämta, detta bannade Niina mig för. Har man väl jobbat in en sortering med fler pinnar så får man ALDRIG bara lägga ut en pinne. Så nu backade vi "lite snabbt" till grundövningarna och efter bara några gånger sorterade hon som hon brukade igen. Grundöningarna består av att lägga ut en hög med MÅNGA vittringspinnar och lite godis, sprida pinnarna mer och mer, med godis i mellan. Efter ett antal repor rör man en pinne med så den luktar mig och det godis man lägger ut. En av godisarna ska ligga före högen med vittringspinnar så hunden slår på näsan innan den börjar lukta runt.

 


Med oss alla tog också Niina återigen att belöningen ska "monteras" bort från hunden inte bytas mot en godis.
Niinas tanke med det är att hunden ska vara MYCKET sugen på belöningen inte vara "mätt" för att den byttes mot en godis.Därefter åkte vi till Gimo och bodde på vandrarhem. Ett riktigt bra sådant där hundarna var mycket välkomna och strosade omkring både i köket och i allrummet. Vi lagade middag och snackade, snackade och åter snackade. Lite vin blev det och ANALYS av dagen. Vi var nog alla överens om att dagen varit bra och vi såg fram emot morgondagen. Sanna hade inte tid att gå och lägga sig men satt och nickade med huvudet flertal gånger innan det var dax för sängen :)

Godnatt, nu har vi gjort klart en dag av två. Förstå att denna lilla lilla kvinna har mycket att lära ut med ett stort engagemang och vishet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0