"Ju mer pill dessdå mer måste hunden få garva"

I kväll har jag, Sanna och Annette varit på clinic med Eva Bodfält. Vilken underbar människa, sprider glädje och värme så fort hon kommer igång. Idag handlade clinicen om Belöningssystem i teori och praktik.
Eva berättade om sina 5 kommandon hon arbetar med i sitt belöningssystem

BRA, använder hon som ett störningsord och störning är viktig för hundens utveckling och gör att hunden växer snabbare än om vi som traditionellt brukar, börja inlärning med parametern tid. Störning ska läggas in snabbt och här börjar hon med ett mycket glatt och underbart klingande "Bra", om hunden reagerar så myser Eva en stund som om hon lyckats "lura hunden" (detta får dock inte lyckas för många gånger max 2 innan hunden lyckas) Därefter ökar hon störningen genom att ändra belöningsplacering, flytta från hand till golv. men är beredd på att täcka över belöningen med hand/fot.

BUS, är lek inom en arms omkrets (även om hunden är 70 meter bort). Här är det viktigt att tänka större än bara kamp och jakt, med allt från "kasta hund", smyga, brottas, Spökleken där man jagar hunden, kryper runt, puttas ja allt man kan komma på. Här är det viktigt att du får hunden att garva och kanske även garva ihop. Eva tryckte också på att när det är bus måste man slutföra buset, inte lämna hunden kvar med leksaken för att börja diskutera med träningskompisen eller annat.
Bus varieras sedan med

VARSEGOD, där hunden får en externbelöning eller en kastad belöning bort ifrån föraren. Hunden ska inte veta vilken typ av belöning den kan förvänta sig och här är det viktigt att kedja samman de två, först varsegod för att sedan komma in och busa men även tvärtom, först busa för att sedan få springa ut till en extern belöning.


SLUT, Eva använder smackande, Eva ser träningen som att vara i "klassrummet", där är man och gör det man ska, tränar och belönas på andra sätt. Eva "accepterar" inte kiss, lukt eller andra utflykter förrens hon ger sin slutsignal. Tydligt och klart.

UT, om man behöver en möjlighet att skicka ut hunden rakt bakåt, ex.v. på tävling till sin belöning.


Annan typ av belöning Eva jobbar hårt med är socialbelöning. Då speciellt vid sin vänstra sida. Hon håller belöningshand lite framför sömmen på vänsterlår, vrider sig lite åt höger och smeker hunden . Ingen ögonkontakt, men pratar lugnande. 2 utav ekipagen ikväll, var väldigt lättstressade och hade lätt för ljud. Där använde hon denna träning mycket. Hundarna fick extern belöning när de slutade vifta på svansen, vilket var temperaturmätaren för "låg nivå" i positiv mening. Hon pratade mycket i detta samtal att inte titta på hunden och om den var hög i varv, kliva ur fotpositionen (som bör vara förknippad med trygghet och mys) prata lugnande och fungerar inte det, återgå till valpträningen med "ryggsäcken" där hunden sitter mellan mina ben och jag myser med den tills den är lugn då får den varsegod till en externbelöning.

Om man hade en hund som inte var intresserad av leksaker kan man ta sig en funderare på hur jag jobbar med leksaker. Om jag tar i en leksak hur tittar jag på, håller i, prioriterar, behandlar den. Detta är viktigt för vilket värde det får för hunden. Pratar jag med föremålet osv. Vi som har gått fel här har oftast tagit föremålet och tittat på hunden, vad gör vi då???? lägger lite dominans på hunden och inget intresse i saken. Tänkvärt, om man vill att hunden ska vara försiktig med föremålet, kanske vi ska hålla i det som om det vore ett skört ägg, prata bäbisspråk med föremålet osv. (detta är lite min utbrodering av hennes teaterföreställning för att visa oss)

Bästa sättet att få sin hund att växa ligger i störningsträningen och vår attityd när hunden misslyckas, trycker vi ner hunden eller skapar vi ett "jävlarinamma, hon ska inte kunna lura mig igen". Jobba först med störningar i olika sätt att leverera belöningar, använd matskålen men låt störningen snart växa genom att ställa en människa vid matskålen. Hunden får inte belöningen förrens jag är nöjd med det vi tränar. Sedan kan människan bli mer och mer störning genom att agera tävlingsledare, svänga leksaken/skaka matskålen osv, ropa ut glada tillrop och/eller kommendera vilket hunden ska klara. En genomarbetad hund ska klara att gå igenom denna folksamling även om ni bollar med bollar, visslar och/eller kastar köttbullar på den, var Evas budskap. Hunden ska bara tro att ni försöker "lura" den från sin riktiga belöning som kommer med belöningsordet.

Om man använder godis i den socialabelöningsträningen (eller rättare sagt alltid) ska hunden ALDRIG få sista biten utan skickas iväg med slutsignal innan. För den ska alltid vilja jobba sig tillbaka för att få mer.

Jobba mycket med olika känslor som beundran, innerlighet, glädje, spänning, passivitet som sedan kan kedjas ihop med ex.v. BUS eller varsegod. Väldigt bra att sanbbt kunna få ner sin hund i varv för att sedan snabbt kunna ändra tempo. Sådant som behövs mycket av på tävlingsplan.

Roligt ikväll var att Annette min träningskompis var ett av ekipagen med sin Frisbie. Där de skulle jobba med stadga och varsegod/bus. De var jätteduktiga.

det var mina tankar invävda i Evas clinic. Jätteroligt var det och nu är det dax för min trötta kropp att sova :)

Kommentarer
Postat av: Sanna

Det är alltid så roligt med Evas clinics, för hon kan verkligen konsten att förmedla känslor och uppföranden med kroppensspårket. Kanske därför hon är en sån suverän hundtränare.

2011-10-14 @ 17:40:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0