Härlig skridskoåkning

I Stockholm har vi hittills i år inte kunnat stoltsera med några vackra snöklädda vinterbilder. Men något vi kan stoltsera med är våra otroligt häftiga naturisar. I år har vädret bjudit på mycket sridskoåkning, Ella är helt med på notorna gillar att springa med när Mats själv eller något av barnen är med :-)
Idag blev lunchturen på isen. Ella, Johan och Mats drog iväg. Ella i sitt sele som vi satte ett bra koppel i dubbelt som ett träns på en häst. Ella har hittills inte dragit någon mer än då hon ska hem till matte. Idag fattade hon vad Johan ville och drog iväg i en hiskelig fart, efter ett tag lärde hon sig att dra i ett lagom tempo (saktade hon ner) så att Mats kunde åka i ett behagligt tempo på sidan av.


Johan hackar i isen ett alltid återkommande nöje. Ella kollar in vad som händer.Här har Ella fått in rytmen och Johan glider på framåt. Kanske en id'e att skaffa "riktiga" draggrejer.
Mycket enklare att få med Johan på äventyr när han kan få lite draghjälp i mellan åt
Den här bilden är inte från idag men vill visa vilken oändligt fin is det finns
under det lilla snötäcket som nu ligger på sjön. Som en spegel och man kan
se alla bubblor i isen och på grunda ställen ner till botten.

Helgen har förutom skridskoåkning bl.a. bestått i uppfödarseminarium som uppfödarna från Perro Rizados och Aberlours fixat. Jätteintressant att få delta, vi var en liten bit utanför Stockholm i Täby på Såstaholms Herrgård. Programmet var på två dagar men jag hade bara möjlighet att delta på Lördagen. Då handlade det om genetik.

Vi pratade om hur viktigt det är att rasklubben och uppfödarna gemensamt jobbar fram en strategi på hur vi vill att Perros ska vara. Lägga en avelsstrategi. Att det är viktigt att uppfödarna pratar med varandra och inte om varandra.  Givetvis kom höfterna upp som en puck (den skulle dock fördjupas i under söndagen) men över 1/3 av alla Perros har C-, D- eller E höfter. Vi pratade om katarakt, thyroidea och mentalitet. Dessutom alla krav på utseendet. För att kunna göra en skillnad genom avelsstrategi var förslaget, från föreläsaren, att inte välja mer än 3 saker att fokusera på och då kan utseendet indelas i säkert 20 saker och mentaliteten i lika många. Inget lätt arbete men ack så viktigt. Detta var förhoppningsvis startskottet för ett närmare samarbete mellan uppfödarna som kan växa fram till något bra. Ansvaret ligger på oss alla men framförallt på de som bestämt sig för att jobba med uppfödning.


Det var kul att träffa de andra uppfödarna, de som var där,Tasseriet  tillresta från Boden,Tussbergets , Lindvattnet's, La Sirenita's , Hurråsens, Bibords  (deltog på söndagen, så jag träffade inte Bitte) och så arrangörerna Perro Rizados och Aberlours. Åtta stycken av de tjugotal som finns. Totalt var vi 20 deltagare så vi var några som "bara" var intresserade att lära oss mer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0