Utan internet över en vecka.

Nu har vi varit utan internet i mer än en vecka. Skriver därför en sammanfattning av hur resan går.

16 juli

Nu har vi tagit oss från Estland till Finland. Till Hangö "Porten mot östersjön"
Resan hit gick snabbt 9 timmar vi gick upp redan klockan fem för att skona Ella och barnen så mycket som möjligt från den långa resan.
Vädret var ok men utan sol Ju närmare vi kom Finland dessdå högre våger blev det. Innan vi nådde Finlands tuggade alla utom Johan sjösjuketuggummi. De fungerade faktiskt. Men stackars Johan fick häva sig över relingen 2 gånger. Inget roligt alls.
Väl på Hangö la vi till, Tog Ella på en runda gick sedan och käkade på restaurang. Det var vi värda. På väg från restaurangen fick Ella en längre runda innan vi gick tillbaka till båten.

För att ta sig till/från båten fick vi ta en liten färja. Färjan var som en badbrygga med tak av pressening. Resan tog runt 3 minuter. I hamnen finns många hundar och Vi har hittat en "hundkobbe" som är som en rastgård. Där Ella har sprungit upp och ner för klipporna.
Från och med nu blir det kortare etapper och förhoppningsvis några naturhamnar för det har vi inte sett till hittills.


18 juli

Vi seglar från Hangö till Rosala. Seglingen var härlig utan vågor och halvvind. Solen lyste igen, det är konstigt väder denna sommar eller kanske bara helt vanlig "Svensk sommar".
Mycket regn med inslag av sol. Värmen hinner aldrig riktigt ta fäste. Vi har nu varit utan Internet i fler dagar. Vi har nu börjat träna lite igen klickern är framme och jag kör endel grunfärdigheter från boken jag läser. Fokus, stå och target kör jag just nu.
Till target började jag använda postitlappar. Stå och fokus fungerar ganska bra. Ella är lite konfunderad nu när jag har vänt mig om och går bredvid henne. Det är inte samma frysning på frambenen som det varit när jag kastat något över huvudet på henne. Men det kommer.
Rosala var en ok gästhamn, de hade en affär och en restaurang precis vid gästbryggan och dagen till ära var det livemusik på restaurangen (enda tillfället i år om jag förstod det hela rätt.)På natten vaknar jag till av att det har börjat regnat rejält igen. Dessutom började det blåsa.
 så Mats fick gå upp och kolla att vår förtöljning höll. Jag låg i sängen och höll tummarna för att slippa gå upp och jobba i vind och regn. Men allt var ok så det var bara att somna om.


19 juli

Fick SMS från syrran som absolut tyckte att vi skulle besöka Vänö och/eller Borstö på vår väg hemåt. vi beslutade oss för att välja en av de två öarna. Efter att ha rådgjort med syrran och hennes kompisar blev det
Borstö. När vi startade kändes det som om vi skulle få gå för motor hela vägen ingen vind alls praktiskt taget. Men vi satte segel och vartefter dagen gick kom vinden och det blev ännu en underbar seglingsdag med halvvind/medvind.Ella tillbringar mer och mer tid uppe på däck igen man ser att hon
uppskattar seglingen mycket mer nu än tidigare när det var mer vågor. Framme på Borstö var vi ensamma vid gästbryggan. Så vi bestämde oss för att bada. Eller rättare sagt barnen skulle bada i våra våtdräkter.Ella var helt tokig ville inte hoppa från den höga bryggan och ville inte heller att barnen skulle
hoppa därifrån. Det blev mycket oväsen. När Johan kastade i Ellas badring blev det ännu värre. Det blåste litegrann så badringen drev iväg förbi båten. Nu visade Ella att hon är helt kapabel att hoppa både upp och ner från båtens långsida utan problem. Problemet blev mitt för från och med nu kan jag inte lämna Ella
på båten utan att hon kommer efter mig om vi ligger långsides med bryggan. Borstö hade en vacker uppgjord naturstig som vi gick på eftermiddagen/kvällen.
Det var mysigt och varmt med härlig natur och fina utkikspunkter. Dock såg Maria en svart "tjock" orm som låg i vår väg. Tack och lov var Ella kopplad.


Barnen iförda sina våtdräkter


"byn" på Borstö


Johan går i Jungfrudansen på naturstigen  (Borstö)Mats kramar om Borstögumman

20 juli

Idag åkte vi vidare till Björkö. En häftig ö som till största del består av en insjö. Vi badade allihopa Ella också. Hon blev sjövild när barnen hoppade från en hög klippa. Så pass så hon hoppade rakt ut rakt på Johan så han
hamnade under vattnet och dessutom fick rivsår på ryggen. Sedan var det slutbadat för Ella. Vi gick/hoppade på berg och mellan stenar på en promenad.
En underbar ö där vi också fick fram grillenoch grillade biff med Rösti och ett gott glas vin.Tilläggning på Björkö, vår båt ligger till höger om "hålet" mellan båtarna


Johan står och blickar ut över insjön på Björkö


Barnen och Ella badar i insjön på Björkö, Ella har precis avlämnat vattenleksak.


Som små prickar sitter Ella och jag på berget under en av promenaderna.
Bilden tog Mats och Johan från Gummijollen

21 juli
Vi stannar kvar på denna underbara ö en gång till.Baren vill gärna dra vidare de börjar längta hem, men det är bara bra. I natt längtade även jag hem. Båten var full med myggor och det var alldeles för varmt för att kunna sova men jag var alldeles för trött för att leta rätt på myggnät, myggsmällare eller myggmedel.
Räddningen var Maria som kom upp för att hon var för törstig och som en räddande ängel smällde av lite myggor och gav mig myggmedel så jag kunde smörja in Johan och mig. Fram mot småtimmarna somnade jag när Mats vaknade.När jag vaknade nu på förmiddagen hade MAts varit ute med Ella, diskat och städat båten. Underbart skönt.
Ella hugger efter myggorna och jagar dem. Ser mer katt än hundlikt ut. Badat har hon också hunnit med ett antal gånger under dagen har hon fått nöja sig med att apportera sina leksaker och träna dykning med korvbitar. På eftermiddagen kröp även de där "odjuren" som kallas ungdomar fram. Då blev det annan fart på badandet. Martin,Maria och Johan hoppade i från klipporna samtidigt som jag kastade Ellas leksak. Ella jobbade hårt för att kasta sig ut och hinna först till leksaken. Vi jobbade även med att få henne att simma bredvid oss. Det fungerar bättre och bättre. Nu har jag fått dubbel glädje av våtdräkten jag köpte. Martin trivs bra i den också. De låg säkert i en timme och snorklade, hoppade och simmade med Ella.

22 juli
Vi har nu lämnat Björkö och kryssar oss fram mot Åland. Vi har lovat Maria att få träffa sin kompis där. Jag har satt mig i salongen och Mats har både fleece, jacka, vinterbyxorna på och jag letar just nu efter vintermössan. Det är konstigt det där att mötande segelbåtar
kan sitta med bara överkroppar medans har man motvind så blir det så kallt.Nu har vi kommit fram till Kökar som ligger på Åland. Molnen har försvunnit och solen lyser härligt. Barnen har badat från båten vattnet är 20 grader varmt. Hoppas nu vädret håller i sig.   
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0