Bakvänt!

Nu är det full rulle :-)
I torsdags gick jag nu enligt den plan vi lagt upp ett 250 m viltspår, med tre vinklar och 8 timmars liggtid. Jag hade satt på Ella halsbandet och drog linan mellan Ellas framben. Spåret gick bra, vilket var skönt iom erfarenheterna från onsdagens spår. Hon lyfte bara på huvudet 1 ggr och då höll jag henne tillbaka lite, men hon satte direkt ner huvudet igen och fortsatte. Ikväll har jag lagt ut ett nytt spår på 300 meter som ska få ligga minst 12 timmar, i västa fall blir det upp emot 20 timmar.

Idag har Sanna och jag äntligen varit på vår Caniskurs. som fokuserade på apportering och fritt följ. Kursen hölls av Anna på 3vallare på Stallarholmen. Först var det teori, handlade mycket om att planera sina pass och sätta upp mål. Ett pass är på max 3 minuter, Sedan gick vi igenom vikten av leken och att leka in bakdelskontroll och att hålla fast (apportering). Att använda många olika saker att greppa om och att avvakta med själva apportbocken. Det gäller att få hunden att "hugga" det man håller fast. Viktigt att belöna med lek också för att hitta rätt attityd....
Sedan jobbade vi också med handtargeting och att hålla leksak och samtidigt dutta mot handtarget för att på så sätt få till avlämning utan tugg.

När man sedan går över till apportbocken håller man den först med båda händerna och drar den mot sig klickar när hunden håller och har tyngd bakåt. När detta funkar så börjar man släppa ena handen dock klickar man först när man satt tillbaka båda händerna. Så småningom släpper man båda händerna, därefter börjar man jobba med nära mig rörelse med apport bl.a. genom klossen övning för att komma in i rätt position med apporten i munnen (viktigt att hunden kan klossen först) att springa ut och hämta apporten är inget problem. Möjligen att ta apportbocken. Det kunde man träna genom att hålla fast apportbocken mellan vaderna och få hunden att springa och plocka upp den.

Viktigt var också att mellan träningspassen göra väldigt tydligt att det är paus, vi människor ska inte prata med varandra eller andra, strula utan att tala om för hunden att det är paus, efter paus ska man få in hunden i rätt attityd genom att börja och avsluta träningspasset med att leka.

Nu var det dax för lunch, Sedan pratade vi fotgående, oj oj oj. Annas tips var att träna nos mot näsa,
Först fokusera på kontakt. Du går baklänges och när hunden tar ögonkontakt och/eller går med dig klick, många klick ska det vara. Sedan gäller det att shejpa attityden, kroppshållning osv. Sedan köra position, fast bakvänt, Hitta rätt position men fortfarande gå bakåt medans hunden går framåt. Helt bakvänt :-))

Kan detta funka.

oj mitt huvud är alldeles trött, mycket att tänka på.

Kommentarer
Postat av: Helene

Hej det finns nog lika många tips och teorier som det finns hundar! Man får gå på magkänslan och ta till sig det som känns bra, men det är alltid roligt och intressant att höra hur andra tränar!

Lek och motiveringen är a och o det ska vara roligt att träna hund. Ser på tävlingarna att många hundar blir jätte låga för att förarna är annorlunda, det är så skönt med Cocos för hon bara älskar det och jag har lärt mig att slappna av.

Ha det bra och lycka till med spåret!

Helene Ceasar o Cocos

2010-06-14 @ 08:47:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0